Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Το κορυφαίο κυβερνητικό έγκλημα


Έχουν αποκοπεί σταδιακά όλες οι έξοδοι κινδύνου της Ελλάδας, οπότε είναι έρμαιο των δανειστών της – ενώ το μεταναστευτικό μάλλον θα χρησιμοποιηθεί ως ένα προπέτασμα καπνού, με στόχο να κρυφτούν άλλες παραχωρήσεις
«Υπάρχουν τρεις βασικές ομάδες χρημάτων: το συνάλλαγμα (μετρητά), τα πιστωτικά υπόλοιπα στους λογαριασμούς των τραπεζών, καθώς επίσης οι ρεζέρβες των κεντρικών τραπεζών. Όλα αυτά είναι ουσιαστικά υποσχετικές πληρωμών, χρεωστικά γραμμάτια δηλαδή του ενός τομέα στον άλλο. 
Τα περισσότερα χρήματα που κυκλοφορούν στη σύγχρονη οικονομία υπάρχουν με τη μορφή των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες δημιουργούνται από το πουθενά, από τις ίδιες τις εμπορικές τράπεζες, αναφέρει στην έκθεση της η Τράπεζα της Αγγλίας – ενώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως οι εμπορικές τράπεζες είναι τα πάρα πολλά μικρά «τυπογραφεία χρήματος», ενώ οι κεντρικές τα λίγα μεγάλα τυπογραφεία» (πηγή).

Άρθρο

Το βασικό επιχείρημα όλων όσων τάσσονται υπέρ της δραχμής, έχοντας την άποψη ότι θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα της οικονομίας μας, είναι η αύξηση της ρευστότητας – έτσι ώστε να αναθερμανθεί η κατανάλωση, να διενεργηθούν επενδύσεις κοκ.
Θεωρούν λοιπόν πως σε μία χώρα που έχει τη νομισματική της κυριαρχία, τα χρήματα εκδίδονται είτε από το κράτος, είτε από την κεντρική της τράπεζα – κάτι που δεν πιστεύουν μόνο οι Έλληνες, αλλά πολλοί άλλοι λαοί, όπως έχει τεκμηριωθεί από έρευνες στη Μ. Βρετανία (όπου αρκετοί νομίζουν πως δημιουργούνται από τη Βουλή – πηγή), στη Γερμανία, στην Ελβετία κοκ.

Τι διδάσκει το παράδειγμα της Αργεντινής;


Επιστρέφει στις αγορές η Αργεντινή με εκδόσεις ομολόγων ύψους 11,68 δισ. δολαρίων

Η Αργεντινή σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές τον Απρίλιο, με τρεις εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 11,68 δισ. δολαρίων σε αμερικανικό δίκαιο, υπό την προϋπόθεση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει άμεσα τη συμφωνία για το χρέος με τους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση (holdout creditors), δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών Alfonso Prat-Gay δήλωσε ότι τα ομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της αποπληρωμής των επενδυτών που κατέχουν ανεξόφλητο χρέος από την περίοδο που η χώρα είχε χρεοκοπήσει το 2002, θα είναι πενταετούς, δεκαετούς και τριακονταετούς διάρκειας.

Ο Prat-Gay και ο υφυπουργός, Luis Caputo, παρουσίασαν ένα πακέτο συμφωνιών για το χρέος στις οποίες έχουν καταλήξει με τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης μιας πληρωμής σε μετρητά ύψους 4,65 δισ. δολαρίων στους βασικούς πιστωτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση και μήνυσαν τη χώρα με επικεφαλής το δισεκατομμυριούχο Paul Singer.

Η Αργεντινή έχει καταλήξει σε προσωρινές ρυθμίσεις με περίπου το 85% των ομολογιούχων και δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και με τους υπόλοιπους.

Στο έλεος της Τουρκίας


Στο έλεος των διαθέσεων της Τουρκίας και των πολιτικών επιδιώξεων του καθεστώτος Ερντογάν, έχει παραδοθεί η Ε.Ε. καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η Ε.Ε. την παραμονή της κρίσιμης συνάντησης των Βρυξελλών όπου θα αναζητηθεί κοινός τόπος για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Το βίαιο κλείσιμο της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, ΖΑΜΑΝ, που αποτελεί το τελευταίο κορυφαίο δείγμα της στροφής του καθεστώτος Ερντογάν προς τον ιδιότυπο μεσανατολικό αυταρχισμό, δεν έγινε τυχαία την Παρασκευή. Ο Ερντογάν απλώς δοκιμάζει τις ανοχές των Βρυξελλών και εκμεταλλεύεται την  ανάγκη των «μικρών» ηγεσιών της Ευρώπης, να πουλήσουν στην κοινή γνώμη τους μια υποτιθέμενη προοπτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού  στο τουρκικό έδαφος.

Έτσι στο καλάθι των υπόλοιπων  ανταλλαγμάτων που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Ερντογαν από την Ε.Ε., μπήκε πλέον και η Δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου  και τα μειονοτικά δικαιώματα, καθώς βεβαίως συνεχίζεται αμείωτη η πολεμική επιχείρηση του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων πολιτών του στις νοτιοανατολικές επαρχίες.