Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Στο ταμπλό του Χ.Α. ο ΑΔΜΗΕ και η «κουρεμένη» ΔΕΗ – Μια πρωτοφανής περίπτωση


Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια... πρωτοφανή περίπτωση στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου καλούνται να διαχειριστούν τόσο οι μέτοχοι της ΔΕΗ, όσο και όλη η αγορά τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, καθώς θα κάνει την εισαγωγή του η εταιρεία ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, αλλά παράλληλα θα επιστρέψει στο ταμπλό και η «κουρεμένη» ΔΕΗ!

Ο ΑΔΜΗΕ θα αποτελέσει την 26η μετοχή του FTSE... 25, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Θυμίζουμε ότι από την περασμένη Πέμπτη η μετοχή της ΔΕΗ είναι σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, για να γίνουν οι διαδικασίες απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και στην ουσία η ΔΕΗ θα επιστρέψει πλέον χωρισμένη σε... δύο αξίες, άρα είναι εύλογες οι πιέσεις που θα δεχτεί τη Δευτέρα και όχι μόνο.

Η τιμή εισαγωγής του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι στα 2,12 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η νεο-εισαγόμενη μετοχή θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με αυτήν την τιμή εκκίνησης, ενώ η αγορά θα προσαρμόσει με βάση την προσφορά και τη ζήτηση την τιμή, καθώς θα είναι ελεύθερα τα όρια ημερήσιας διακύμανσης για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, οπότε θα αφεθεί η... αγορά να τακτοποιήσει την ανισορροπία που εύλογα υπάρχει, δεδομένου ότι την τελευταία ημέρα που ήταν στο ταμπλό είχε «μέσα της» και την αξία του ΑΔΜΗΕ, ενώ τώρα θα μπει χωρίς αυτή!

Children's world - Maceo Parker