Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Στο ταμπλό του Χ.Α. ο ΑΔΜΗΕ και η «κουρεμένη» ΔΕΗ – Μια πρωτοφανής περίπτωση


Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια... πρωτοφανή περίπτωση στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου καλούνται να διαχειριστούν τόσο οι μέτοχοι της ΔΕΗ, όσο και όλη η αγορά τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, καθώς θα κάνει την εισαγωγή του η εταιρεία ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, αλλά παράλληλα θα επιστρέψει στο ταμπλό και η «κουρεμένη» ΔΕΗ!

Ο ΑΔΜΗΕ θα αποτελέσει την 26η μετοχή του FTSE... 25, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Θυμίζουμε ότι από την περασμένη Πέμπτη η μετοχή της ΔΕΗ είναι σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, για να γίνουν οι διαδικασίες απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και στην ουσία η ΔΕΗ θα επιστρέψει πλέον χωρισμένη σε... δύο αξίες, άρα είναι εύλογες οι πιέσεις που θα δεχτεί τη Δευτέρα και όχι μόνο.

Η τιμή εισαγωγής του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι στα 2,12 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η νεο-εισαγόμενη μετοχή θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με αυτήν την τιμή εκκίνησης, ενώ η αγορά θα προσαρμόσει με βάση την προσφορά και τη ζήτηση την τιμή, καθώς θα είναι ελεύθερα τα όρια ημερήσιας διακύμανσης για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, οπότε θα αφεθεί η... αγορά να τακτοποιήσει την ανισορροπία που εύλογα υπάρχει, δεδομένου ότι την τελευταία ημέρα που ήταν στο ταμπλό είχε «μέσα της» και την αξία του ΑΔΜΗΕ, ενώ τώρα θα μπει χωρίς αυτή!

Αποτελεί πρακτική του Χ.Α. η μη προσαρμογή τιμής μετοχής, όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφεται – στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει πριν την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ χρηματιστηριακή τιμή για την μετοχή της ΑΔΜΗΕ.

Έτσι, η μετοχή της ΔΕΗ θα επιστρέψει στο ταμπλό – ως τιμή εκκίνησης – τη Δευτέρα στην τελευταία τιμή κλεισίματος την Τετάρτη 14 Ιουνίου, δηλαδή από τα 3,83 ευρώ. Η μετοχή θα είναι χωρίς όριο διακύμανσης στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, άρα η αγορά θα κληθεί να τακτοποιήσει την ανισορροπία, όπερ και δημιουργούνται προϋποθέσεις να ασκηθούν πολύ μεγάλες πιέσεις στον τίτλο!

Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά θα διαμορφώσει ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση τις τιμές και των δύο μετοχών, της ΔΕΗ κατά την επιστροφή της με... κουρεμένη αξία στο ταμπλό, και της νέο- εισαγόμενης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διαβάζοντας τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ κατά την ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η μεταβολή της θα υπολογιστεί με βάση το τελευταίο κλείσιμο, ήτοι τα 3,83 ευρώ, με ελεύθερη διακύμανση, χωρίς διοικητική ή άλλη παρέμβαση!

Η διαδικασία αναλυτικά

Στην περίπτωση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα εισαχθούν 232.000.000 μετοχές, όσες ακριβώς είναι και οι μετοχές της ΔΕΗ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε σ' αυτήν την πρωτοφανή στα χρονικά του χρηματιστηρίου περίπτωση, είναι η εξής:

Μειώθηκε το μετοχικό της ΔΕΗ κατά 491.840.000 ευρώ και διαμορφώνεται σε 575.360.000 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της από 4,60 ευρώ σε 2,48 ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία της μετοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ορίστηκε 2,12 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.

Επίσης, επιστρέφεται σε είδος αντί μετρητών μια μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ονομαστικής αξίας 2,12 ευρώ για κάθε μια μετοχή της ΔΕΗ στους μετόχους της ΔΕΗ που ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. (είχαν δηλαδή μετοχές της ΔΕΗ) έως την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017.

Μετά τη μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ θα ανέρχεται σε 575.360.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 232.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ η κάθε μία.

Η παρουσίαση του ΑΔΜΗΕ την Παρασκευή στο Χ.Α.

Την Παρασκευή έγινε εκδήλωση στο Χ.Α. για την υποδοχή του ΑΔΜΕΑ στο ταμπλό, που σημειωτέον είναι η πρώτη μετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εισάγεται μετά από πολλά χρόνια!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: 
«Πρώτον. Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, φιλόδοξο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης. 
Δεύτερον: Οι μέτοχοι της ΔΕΗ αποκτούν μετοχές στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. 
Τρίτον: Ανοίγει μία ακόμη εταιρεία στο επενδυτικό κοινό. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σταθάκης, επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικές ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας, η οποία εισέρχεται σε μία νέα αναπτυξιακή φάση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Στόχος μας, κατέληξε ο υπουργός, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη».

Ο Ιάσων Ρουσόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ στο Χ.Α. αποτελεί μέρος του σχεδίου για την διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει νομοθεσίας για συμμετοχή που δεν δύναται να υπολείπεται του 51%.

Αντανακλά, ακόμα, τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, με έμφαση στην ανεξαρτησία και τις προοπτικές της εταιρείας για επενδύσεις. Η αποστολή του ΑΔΜΗΕ είναι η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο».

Ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες μοναδικός μέτοχος της ΑΔΜΗΕ ήταν η ΔΕΗ, από τη Δευτέρα μέτοχοί της θα είναι το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων της. Κατά τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται τόσο ο έλεγχος από το δημόσιο, όσο και η δημιουργία ευρύτατης διασποράς για τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, γεγονός που εκ των πραγμάτων, θα έχει θετικές επιπτώσεις στη δευτερογενή διαπραγμάτευση των μετοχών της».

Ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε ότι «Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, πέραν όλων των άλλων, έχει και μια ιδιαίτερη αξία αφού θα αποτελεί την 26η εταιρεία του δείκτη FTSE / ATHEX – 25.
Ο δείκτης αυτός αποτελείται από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του Χ.Α. και συγκεντρώνει σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα. Η προσθήκη της εταιρείας στο δείκτη, ως μια εταιρεία μεγάλου μεγέθους, θα έχει ιδιαίτερη συμβολή στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Φωτογραφία SOOC

Πηγή:http://www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.