Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (50) :Steve Lacy - The Breath

Φοβού τους... ελεύθερους

Γράψε τέλος σε ό,τι νόμιζες ότι ήξερες και προπάντων σε αυτό που νόμιζες ότι ήσουν ικανός να κάνεις. Το σύστημα σε χαρακτήρισε δεινόσαυρο. Δεν έχει σημασία η ηλικία που κουβαλά ο καθένας μας, αλλά ούτε και η οποιαδήποτε εξειδίκευση έχει. Άλλαξαν όλα τριγύρω εκτός από εμάς τους ίδιους. Δεν ταιριάζουμε στη νέα εποχή, στη νέα τάξη πραγμάτων, στα νέα που εισέβαλαν στην χώρα. Δεν είναι τα καινούργια παπούτσια που μάς “χτυπάνε”, είναι τα πόδια μας πολύ μεγάλα για να χωρέσουν σε αυτά. Έτσι, ή θα τα φοράμε κουτσαίνοντας μέχρι να μάς χώσουν στην κάσα ή θα αυτοακρωτηριάσουμε τα πόδια μας μπαίνοντας στην ομάδα αναπήρων του νέου κόσμου που έχει αρχίσει. Αυτός ο κόσμος δεν επιτρέπει ξυπόλητους. Τελεία και παύλα.

Για το ποιος φταίει δεν χρειάζονται αναλύσεις και μεγάλες κουβέντες. Κοίτα από το μπαλκόνι σου ποιος στο δρόμο περπατά ανάλαφρα με τα λουστρινένια made in EU υποδήματα και θα είσαι σίγουρος για τον ένοχο. Όποιος δεν κουτσαίνει, αυτός σε κατέστησε υποχρεωτικά ανάπηρο. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να βγεις καν στο μπαλκόνι. Ακόμη και μέσα στο σπίτι σου -στην υπερεκτιμημένη οικογένειά σου- την ώρα του κυριακάτικου τραπεζιού, σκύψε και κοίτα κάτω από τραπέζι. Σε παράταξη θα δεις τα πόδια που προσαρμόστηκαν.

Παγκόσμια οικονομία: Προς γενικευμένη αστάθεια

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Η πρόσφατη αναστάτωση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές κατέδειξε την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης που βρέθηκε στο επίκεντρο της αναταραχής. Στο άρθρο αυτό αναλύεται σύντομα η πορεία της παγκόσμιας και εντοπίζονται οι πιθανές αιτίες της επόμενης κρίσης. Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την προηγούμενη εβδομάδα, θα αναλυθούν σε νέο άρθρο τις επόμενες μέρες.

Που βαδίζει η παγκόσμια οικονομία;

Η παγκόσμια αναταραχή έχει τις ρίζες της στη δομική κρίση του 2007-9, η οποία αντιμετωπίστηκε με κρατική παρέμβαση, χωρίς όμως να επέλθει και οριστική επίλυση των προβλημάτων που τη γέννησαν.  Το κράτος παρενέβη κυρίως με άφθονη παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες – με πρώτη την αμερικανική Φεντ – αλλά και με ενέσεις κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα. Προς το τέλος του 2009 οι αγορές είχαν σταθεροποιηθεί, αλλά κίνδυνος παρέμενε τόσο έντονος ώστε η αμερικανική κυβέρνηση –  στην οποία φυσιολογικά έπεσε ο κλήρος να κρατήσει την παγκόσμια οικονομία όρθια – αναγκάστηκε να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας σε τεράστιες ποσότητες, κρατώντας παράλληλα τα δημόσια επιτόκια συνεχώς κοντά στο 0%.

Το Μάιο του 2013 η Φεντ έκανε την πρώτη δειλή ανακοίνωση ότι σταδιακά θα περιορίσει τη ρευστότητα και άρα κάποια στιγμή τα επιτόκια θα αρχίσουν να κινούνται ανοδικά. Στους δεκαοκτώ μήνες που πέρασαν από τότε αυξήθηκε βαθμιαία η ένταση στις αγορές, αλλά παράλληλα συνεχίστηκε η κερδοσκοπική αξιοποίηση της φθηνής ρευστότητας. Φάνηκε δηλαδή για μια ακόμη φορά πόσο βαθιά είναι η παθογένεια και το αδιέξοδο του χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού της εποχής μας. Η αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας έδωσε τα πρώτα σημάδια της επόμενης κρίσης που πιθανόν να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει δύο βασικές αιτίες.

Η ευγενής χορηγία του Σαμαρά στον Τσίπρα


Του Σταύρου Χριστακόπουλου*

Το χάος των προηγούμενων ημερών στο χρηματιστήριο και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέληξε στη γνωστή επικοινωνιακή συντριβή της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι πάντες όμως διέγνωσαν και «μήνυμα» προς τον Τσίπρα. Όχι άδικα.

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο, το είδος του, τη διάρκεια και τους όρους του. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τεστ αντοχής των τραπεζών, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ανοίγουν όλα τα κρίσιμα θέματα.

Όλα τα σενάρια θα βρεθούν πάνω στο τραπέζι, μαζί με τις τελευταίες πιέσεις της τρόικας, ώστε να αποσπάσει από την κυβέρνηση όσα μπορεί εν όψει των βέβαιων – υπό τα τρέχοντα δεδομένα – εκλογών τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί ότι τα περί τέλους των μνημονίων είναι μπαρούφες. Ως εκ τούτου θα συζητήσει με βάση τις απαιτήσεις των αγορών, των δανειστών και όλων αυτών των καλών κυρίων που κόπτονται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, χωρίς την οποία η – και επισήμως – πτωχή χώρα μας δεν μπορεί να βγει στις αγορές ούτε για ένα τσαμπί μπανάνες. Πόσω μάλλον για να δανειστεί χρήμα.

Μνημονιακά επιτόκια ή επιτόκια της αγοράς… και άλλες μνημειώδεις απάτες!

Άρθρο του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

Προτιμάς μνημόνια με «επίσημα» δάνεια χαμηλού επιτοκίου από την ευρωζώνη, με παράλληλη στήριξη από το ΔΝΤ ή την κερδοσκοπία των άπληστων αγορών;

Ιδού το νέο δίλημμα των απατεώνων που διαμορφώνουν την αποκρουστική, α-πολιτική και σεκιουριτοποιητική αφήγηση του καθεστώτος ηγεμονίας στην Ελλάδα! Των απατεώνων που, παρά την πτώχευση που επέφεραν στη χώρα και στο τραπεζικό της σύστημα, με την παράλληλη εισαγωγή μιας διαδικασίας φτωχοποίησης, συνεχίζουν να κυβερνούν και να ηγεμονεύουν! 

Αυτό είναι το μέγιστο εκ των (δημοκρατικών) παραδόξων στην ελληνική συγκυρία της σύγχρονης κρίσης. Αλλά επ’ αυτού ο «σημειολογικός μου ανταρτοπόλεμος» μάλλον εξάντλησε τα όπλα του. Όσα είχα να δείξω, τα έδειξα. Από εκεί και πέρα η ευθύνη περνά στον αναγνώστη. Αν ο αναγνώστης συνεχίζει να υποστηρίζει αυτό το καθεστώς, ισχυριζόμενος πως δεν έχει πειστεί από την εναλλακτική πολιτική προοπτική που προσφέρει η ευρωπαϊκή αριστερά, είναι μάλλον βολεμένος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους κόλπους του πελατειακού καθεστώτος και ασφαλώς ανησυχεί για το μέλλον του, στην περίπτωση που το καθεστώς πατρωνίας και διαπλοκής καταρρεύσει εντελώς. Μπορεί να είναι και σαδομαζοχιστής δεξιός που πιστεύει πως ότι κακό συμβαίνει στην σημερινή Ελλάδα είναι απόρροια του ιδιόμορφου κομμουνισμού που θεσπίστηκε κατά τη γνώμη του μετά την πτώση της ευλογημένης χούντας ή της πατριωτικής βασιλείας!

Έρχεται ένα νέο παγκόσμιο κραχ

Του Δημήτρη Καζάκη

Οι παγκόσμιες αγορές φλερτάρουν με ένα νέο κραχ. Την τελευταία εβδομάδα πάνω από 5 τρις δολάρια "χάθηκαν" από τις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων παγκόσμια. Κυρίως από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Η κατάσταση συνολικά των χρηματαγορών μπορεί εύκολα να συγκριθεί με την εβδομάδα πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ και το κραχ του Οκτωβρίου 2008 που ακολούθησε.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο της φετινής χρονιάς την Πέμπτη, με το δείκτη αναφοράς να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του σε 11 χρόνια, καθώς η ανησυχία αυξήθηκε ότι η οικονομική κρίση επιστρέφει στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της περιοχής. Αυτό που φαίνεται να πυροδότησε την πτώση είναι ένα γενικό ξεπούλημα τίτλων, το οποίο συνδέθηκε κυρίως με την ανακοίνωση της Fed, δηλαδή της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι σταματά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που στην γλώσσα των αγορών αποκαλείται "ποσοτική χαλάρωση" και αναζητά τρόπος ανόδου των διατραπεζικών επιτοκίων της από το επίπεδο σχεδόν του μηδενός που είναι σήμερα.

Τεράστια ποσά δαπανήθηκαν

Η άνοδος των χρηματιστικών αγορών από το 2009 μέχρι σήμερα, οι οποίες υπερτριπλασιάστηκαν σε μέγεθος, βασίστηκε όχι στην άνοδο της πραγματικής οικονομίας, αλλά στην "ποσοτική χαλάρωση" και τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις των κεντρικών τραπεζών. Τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για να στηριχθούν οι χρηματαγορές και να διασωθούν οι μεγάλες "συστημικές" τράπεζες μετατράπηκαν όχι σε επενδύσεις, δουλειές και εισόδημα για τους εργαζόμενους, αλλά σε τζόγο, σε κερδοσκοπική αγυρτεία με τίτλους και χρεόγραφα.

Εβδομάδα μεγίστης αγωνίας και για τις ελληνικές τράπεζες

Του Γιώργου Δελαστίκ

Έχουν χάσει τον ύπνο τους αυτές τις μέρες οι Έλληνες τραπεζίτες, όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, τουλάχιστον εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Ο λόγος είναι κοινός: μεθαύριο, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο και απολύτως εχέμυθα τους διοικητές των τραπεζών αυτών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε.

Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης θα έχουν στη διάθεσή τους 48 όλες κι όλες ώρες για την προβολή αντιρρήσεων αναφορικά με την τράπεζά τους. Οι αντιρρήσεις αυτές θα γίνουν δεκτές ή θα απορριφθούν από την ΕΚΤ μέσα σε αυτό το κολασμένο σαρανταοκτάωρο, καθώς την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει δημόσια τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για όλες τις «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης - και τις 130.

Ο λόγος που τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ημέρα Κυριακή που οι τράπεζες είναι ...
κλειστές σε όλη την Ευρώπη, είναι αυτός που φαντάζεται ο καθένας - να μην υπάρξει δηλαδή μαζική επιδρομή πανικόβλητων πολιτών να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τράπεζες που τα τεστ αντοχής θα κρίνουν ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες!

Το Ε.ΠΑ.Μ. για τις νέες τουρκικές προκλήσεις


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)
για την τουρκική πρόκληση στην Κύπρο

Στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εισήλθε στις 6:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας είναι σαφώς πολεμική πρόκληση, ενάντια σε τυπικά ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Δείχνει σε τι κατάσταση έχει οδηγηθεί η Κύπρος μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την ευρωζώνη με το κούρεμα. Η συνέχεια της παραμονής της Κύπρου στην ευρωζώνη, την μετατρέπει σε χώρα ανοχύρωτη, έρμαιο των προκλήσεων, πολεμικών και άλλων της Τουρκίας, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη κατέχει το 1/3 της νήσου.

Η μόνη λύση για το λαό της Κύπρου είναι μια ενιαία ανεξάρτητη δημοκρατική Κύπρος χωρίς ξένους στρατούς κατοχής και βάσεις πολέμου.

Αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχει ζητηθεί η ακόμα από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη στιγμή που παραβιάζεται το έδαφος της Ε.Ε.

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 21/10/2014

Φανταστείτε…

Του Γιάννη Μακριδάκη

Διάβασα σε ενημερωτική ιστοσελίδα ένα άρθρο από εκείνα τα γνωστά που γράφονται κατά καιρούς και παρουσιάζουν κάποιαν πτυχή του ανθρώπινου προσώπου του Πρωθυπουργού, σε ποιες ταβέρνες πηγαίνει, τι τρώει, πώς συμπεριφέρεται εκεί στους άλλους πελάτες και στο προσωπικό και λοιπά.

Αυτό που με έκανε φυσικά να πατήσω το λινκ και να διαβάσω την είδηση ήταν το γεγονός ότι από τον υπέρτιτλο κιόλας το άρθρο ανακοίνωνε κάποιες από τις γαστρονομικές του συνήθειες και προτιμήσεις. Χοιρινά, μοσχάρια, ψαρικά, γαλακτοκομικά και ζάχαρες είχαν την τιμητική τους στο εν λόγω άρθρο τελικά.

Ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι ο ηλικίας 64 ετών Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι κρεατοφάγος και όξινος. Αλλιώς δεν θα σκεφτόταν με τον τρόπο που σκέφτεται και δεν θα πολιτευόταν με τον τρόπο που πολιτεύεται.

Ξεχνώντας προς στιγμήν το συγκεκριμένο πρόσωπο και μιλώντας για έναν οποιονδήποτε άνθρωπο του δυτικού κόσμου, ο οποίος έχει περάσει τον μισό αιώνα ζωής και δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι με τις διατροφικές του συνήθειες γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο δέσμιος της χημικής βιομηχανίας φαρμάκων αλλά και ότι το να τρέφει τον εαυτό του με χημικές, με επεξεργασμένες και εν γένει με νεκρές τροφές, ζωικής κυρίως προέλευσης, τον καθιστά ασθενή σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, χώρια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει και την ανηθικότητα έναντι στα άλλα πλάσματα, είμαστε απολύτως βέβαιοι, σύμφωνα και με τις σύγχρονες τάσεις των δυτικών κοινωνιών, οι οποίες ένιωσαν ήδη από καιρό την αδιέξοδη πορεία τους και ανέκρουσαν πρύμναν αναζητώντας άλλου είδους ζωή και διατροφή με περισσότερη υγεία, ισορροπία και ηθική ότι ο άνθρωπος αυτός είναι παρωχημένος.