Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

«Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη»


Ενα διήγημα του ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ με ήρωα τον κυρ Αλέξανδρο


Ο ουρανός έβρεχε διαρκώς λεπτόν νερόχιονον, ο γραίος αδιάκοπος εφύσα και ήτο ψύχος και χειμών τας παραμονάς των Χριστουγέννων του έτους…

Ο κυρ Αλέξανδρος είχε νηστεύσει ανελλιπώς ολόκληρον το Σαρανταήμερον και είχεν εξομολογηθεί τα κρίματά του (Παπά-Δημήτρη το χέρι σου φιλώ!). Και αφού εγκαίρως παρέδωσε το χριστουγεννιάτικον διήγημά του εις την «Ακρόπολιν» και διέθεσεν ολόκληρον την γλίσχρον αντιμισθίαν του προς πληρωμήν του ενοικίου και των ολίγων χρεών του, γέρων ήδη κεκμηκώς υπό των ετών και της νηστείας, αποφεύγων πάντοτε την πολυάσχολον τύρβην, αλλά φιλακόλουθος πιστός, έψαλεν, ως συνήθως, με την βραχνήν και σπασμένην φωνήν του, πλήρη όμως ενθέου πάθους, ως αριστερός ψάλτης, εις το παρεκκλήσιον του Αγίου Ελισσαίου τας Μεγάλας Ώρας, σχεδόν από στήθους, και ότε επανήλθεν εις το πτωχικόν του δωμάτιον, δεν είχεν ακόμη φέξει!

Ήναψε το κηρίον του και τη βοηθεία του κηρίου (και του Κυρίου!) έβγαλε το υπόδημά του το αριστερόν, διότι τον ηνώχλει ο κάλος, και ημίκλιντος επί της πενιχράς στρωμνής του, πολλά ρεμβάζων και ουδέν σκεπτόμενος, ήκουε τας ορυγάς του κραταιού ανέμου και τους κρότους της βροχής και έβλεπε νοερώς τον πορφυρούν πόντον να ρήγνυται εις τους σκληρούς αιχμηρούς βράχους του νεφελοσκεπούς και χιονοστεφάνου Άθω.

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ, ΝΤΙΝΑ ΚΟΕΔΡΟΥ Ε.ΠΑ.Μ, 17/12/2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ, ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΣΑΦΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΝΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Το πιο εφιαλτικό σενάριο


Απο globinfo freexchange

Πολλά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ιδού άλλο ένα "ακραίο σενάριο συνωμοσίας" εν συντομία:

Ο Σαμαράς δεν μαζεύει τους 180 για να εκλέξει τον Δήμα και αρχίζει η προεκλογική περίοδος. Τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ και αναλαμβάνει η Ντόρα. Με ένα φιλολαϊκό προφίλ εξαγγέλλει ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά και θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές.

Σε συνδυασμό με την κλασική προπαγάνδα της καταστροφής που θα εξαπολυθεί σε μέγιστο βαθμό από τα γνωστά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, ότι δηλαδή η χώρα θα υποστεί την απόλυτη καταστροφή σε περίπτωση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η ΝΔ καταφέρνει οριακά να πάρει κεφάλι στις εκλογές.

Η Χρυσή Αυγή, διατηρώντας ή αυξάνοντας τα ποσοστά της, λόγω της στάσης της όσον αφορά την εκλογή Δήμα, αφού προηγουμένως έχει υποστεί το απαραίτητο "ρετουσάρισμα" (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html), συμμετέχει τελικά σε κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να σχηματίσει η ΝΔ η οποία διατηρεί και το πλεονέκτημα που της δίνει το μπόνους των 50 εδρών. Η Χρυσή Αυγή θα έχει και το απαραίτητο άλλοθι με την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη ΝΔ για να μην καταρρεύσει η πατρίδα τώρα που έφυγε ο "προδότης" Σαμαράς. Επανέρχεται έτσι η πιθανότητα κυβέρνησης ΝΔ-ΧΑ. (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3.html)

Το Μητσοτακέικο «ρίχνει» τον Σαμαρά (UPD)


Ντόρα και Κυριάκος διαμηνύουν ότι σε περίπτωση υπερψήφισης του Σταύρου Δήμα στην γ΄ ψηφοφορία από τη Χ.Α., εκείνοι καθώς και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. θα ψηφίσουν «παρών». Αργότερα ο κυβερνητικός υποψήφιος ΠτΔ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εκλεγεί με τις ψήφους της Χ.Α.

Αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε «πολλοί» νεοδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν «παρών» στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τα σενάρια που θέλουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να στηρίζουν την υποψηφιότητα Δήμα στις 29 Δεκεμβρίου.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να επιτρέψει ένα τέτοιο φαινόμενο» τόνισε η κ. Μπακογιάννη και υποστήριξε πως και ο ίδιος ο προεδρικός θώκος δεν θα έχει το «κύρος που του αναλογεί» αν ο κ. Δήμας εκλεγεί χάρη στην ψήφο «ενός κόμματος που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση».

Παραμυθένια Χριστουγεννιάτικη γιορτή


Η εκπομπή «Παρέα με τα Παραμύθια», η Τασία και η Αθηνά σας καλούν το Σάββατο 27/12 στις 5.00μ.μ σε μία "παραμυθένια" χριστουγεννιάτικη γιορτή με πολλές, πολλές εκπλήξεις.

Σας περιμένουμε στα studio του διαδικτυακού σταθμού e-roi.

Να ηχογραφήσουμε την εορταστική μας εκπομπή,
Να παίξουμε
Να ζωγραφίσουμε το νέο έτος...
Να γιορτάσουμε!!

Σάββατο 27/12 στις 5:00 το απόγευμα Ελευθερίου Βενιζέλου 4  στον 4ο όροφο.

Νίκος Χουντής: Διαγραφή του δημόσιου χρέους!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Την προτεραιότητα που έχει ο στόχος διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως συλλογικά αποφάσισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο Νίκος Χουντής, πρώην ευρωβουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος της ομάδας που συγκρότησε πρόσφατα το κόμμα για την προετοιμασία του στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του στόχου, όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στα Επίκαιρα υπογραμμίζει επίσης τις ευθύνης της ΕΕ για την ελληνική κρίση, την μετατροπή της Ελλάδας σε πειραματόζωο, την απώτερη επιδίωξη των πιστωτών για διάσωση των γερμανογαλλικών επιχειρήσεων μέσα από τον δανεισμό της Ελλάδας, κ.α.

- Ήσασταν ευρωβουλευτής τα κρίσιμα χρόνια που η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ επέβαλαν στην Ελλάδα τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Πως αξιολογείτε την στάση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης;

- Η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες για την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα της ελληνικής κρίσης, για τον τρόπο που αντέδρασε και συμπεριφέρθηκε τόσο κατά την εμφάνισή της, όσο και τον τρόπο που συμφώνησε για την αντιμετώπισή της. Με ευθύνη και της ΕΕ η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα μετατράπηκε σε κρίση δημοσίου χρέους, προκειμένου να σωθούν, όπως άλλωστε ομολόγησε σε ερώτησή μου και ο τότε επίτροπος οικονομικών κος Ρεν, οι τράπεζες και η ευρωζώνη.

Η δημοκρατία δεν έχει άλλα έξοδα


Του Άρη Χατζηστεφάνου

Ας υποθέσουμε ότι υπήρχε μια χώρα με αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην οποία το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο έπρεπε να δωροδοκήσει μερικές δεκάδες βουλευτές για να παραμείνει στην εξουσία.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι κάθε βουλευτής χρειάζεται από δυο έως τρία εκατομμύρια ευρώ για να αλλάξει την ψήφο του και λείπουν 12 βουλευτές για μια κρίσιμη ψηφοφορία. Απαιτούνται δηλαδή τουλάχιστον 36 εκατομμύρια ευρώ – πέρα αυτών που δόθηκαν για να φτάσουμε ως εκεί.

Δυστυχώς εάν υπήρχε διαρροή αυτής της πληροφορίας οι τιμές θα ανέβαιναν ενώ αρκετοί ακόμη βουλευτές που αρχικά στήριζαν την κυβέρνηση θα ζητούσαν και αυτοί αύξηση των αποδοχών τους, υπουργοποιήσεις κτλ.

Φυσικά σε μια τέτοια χώρα θα απαιτούνταν και ένας τεράστιος μηχανισμός προπαγάνδας για να συγκαλύπτει το μηχανισμό εξαγοράς βουλευτών. Οι μεγαλοδημοσιογράφοι των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης μαζί με τους αρχισυντάκτες και τους διευθυντές σταθμών θα ζητούσαν τρομακτικές αυξήσεις μισθών, ειδικά αν υπήρχε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αναγκαία Άμεσα Μέτρα Ανατροπής της Υγειονομικής Γενοκτονίας!


Του Πάνου Παπανικολάου*

ο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ - εθελόδουλων κυβερνήσεων έχει επιβάλλει μια πραγματική ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, την οποία ομολογούν οι πιο έγκυροι διεθνείς επιστημονικοί αναλυτές καθώς και ΜΜΕ όπως το CNN, το BBC, ο Guardian κλπ. 

Η λήψη άμεσων μέτρων ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ αυτής της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ κατάστασης είναι επιβεβλημένη, και αποτελεί στοιχειώδες καθήκον για οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει να διαχωριστεί έστω και κατ ελάχιστο από τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ εντολές της τρόικας. 

1) ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. 

Το δράμα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας κλιμακώνεται. Στις αρχές του 2015, 3,5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ (!) δηλαδή το 30% (!) του πληθυσμού δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από την άλλη, ο χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ΤΙΠΟΤΑ για την περίθαλψη ούτε των ασφαλισμένων στα Κέντρα Υγείας, στα ΠΕΔΥ και στα Νοσοκομεία. Όλες οι δημόσιες μονάδες περίθαλψης εξαρτώνται για την οικονομική τους επιβίωση αποκλειστικά στην πενιχρή χρηματοδότηση απ τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλες οι "λύσεις" που έχουν προταθεί, έχουν αποδειχτεί στην πράξη ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ, αναιμικές και ανεπαρκείς. Χρειάζονται ΡΙΖΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.  

Η σειρά αποκαλυπτικών άρθρων για την διαφθορά, διαπλοκή, ανομία, και λογοκρισία στα Ελληνικά ΜΜΕ


Σε συνεργασία με την διεθνής φήμης ειδησεογραφική ιστοσελίδα Truthout, ο «Διάλογος» σας παρουσιάζει μία νέα σειρά άκρως αποκαλυπτικών άρθρων που εξετάζουν την χρόνια κατάσταση διαφθοράς, διαπλοκής, ανομίας, και λογοκρισίας στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή η σειρά άρθρων παρουσιάζει, με βάθος και λεπτομέρεια, αυτές τις τάσεις στο Ελληνικό τοπίο των ΜΜΕ, μία κατάσταση που χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια εν μέσω της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής, και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Τα κομμάτια της σειράς που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής στο Truthout είναι τα ακόλουθα:


Η προοπτική και η στρατηγική για μια νέα Οικονομία στέρεη στο βάθος του χρόνου (εισαγωγή)


Του Όθωνα Κουμαρέλλα

Η χώρα μας, παρά και ενάντια στην αντίληψη, που για χρόνια καλλιεργούν οι άρχουσες ελίτ και οι υποταγμένες σ’ αυτές κυβερνήσεις και που την θέλουν φτωχή και αδύναμη και γι’ αυτό πάντα υποτελή σε ξένους προστάτες, είναι μια προικισμένη χώρα. Παρά τη λογική της «ψωροκώσταινας» διαθέτει πλούσιους τους φυσικούς της πόρους, είτε αυτοί αφορούν το περιβάλλον, το κλίμα, την ιστορικότητα του εθνικού χώρου, είτε αφορούν τον ορυκτό πλούτο, τις πολυποίκιλες και πολύμορφες ενεργειακές πηγές, ή τη δυνατότητα του εδάφους της να θρέψει με αυτάρκεια τον πληθυσμό, είτε και κυρίως το ανθρώπινό της δυναμικό. Διαθέτει φυσικούς πόρους και δυναμικό τέτοιο που μπορεί να εξασφαλίσει στο διηνεκές υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπανάληπτη ποιότητα ζωής για το λαό μας.

Η πηγή του κακού.

Οι εθελόδουλες όμως κυβερνήσεις με τις πολιτικές υποτέλειας και αφαίμαξης αυτών των πόρων, όχι μόνον δεν αξιοποίησαν ποτέ τις δυνατότητες, αλλά κατασπαταλώντας κάθε ικμάδα και κάθε προοπτική σε εφήμερα κέρδη των ίδιων και των πατρώνων τους, οδήγησαν τον τόπο στον μαρασμό, στη βαθιά οικονομική κρίση και τελικά στη χρεοκοπία. H οικονομική ανάπτυξη καθορίστηκε εν πολλοίς από τα παρασιτικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ντόπιου κοτζαμπασιδισμού και του ξένου μεγάλου κεφαλαίου, που έτσι βρήκε πρόσφορο έδαφος για την ολοκληρωτική επικράτησή του σε βάρος και ενάντια στα συμφέροντα του Λαού, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, την αξιοπρέπεια του ατόμου.

Τι είναι και πώς γίνεται η πολιτική εξαγορά;


Tου Δημήτρη Καζάκη

Ότι κι αν έχει συμβεί στ' αλήθεια με τις καταγγελίες Χαϊκάλη, ένα είναι απολύτως σίγουρο. Η πολιτική εξαγορά είναι ένα ενδοοικογενειακό άθλημα. Αφορά και συνηθίζεται σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγονται ως τυπικοί μηχανισμοί και εξαρτούν την πολιτική τους επιβίωση από τις θέσεις που κερδίζουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Η παρουσία τους στη βουλή είναι το άπαν, το υπέρτατο νόημα της ύπαρξής τους. Μακριά από την κοινωνία, ακόμη και την ίδια την εκλογική τους βάση.

Η πολιτική εξαγορά είναι συνυφασμένη με τον κοινοβουλευτισμό. Ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός επινοήθηκε ιστορικά προκειμένου να κάνει ακίνδυνες και προσχηματικές τις εκλογές μέσα από την εξαγορά των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Πώς ξεκινά η πολιτική εξαγορά; Με το δέλεαρ της κοινοβουλευτικής έδρας. Η ανάδειξη στο κοινοβούλιο γίνεται το πρωτεύων και όχι οι θέσεις και τα προγράμματα για τον κόσμο.

Δείτε τι συμβαίνει με τα επίσημα κόμματα του κοινοβουλίου. Κανένα δεν θέλει την ισότιμη συνεργασία. Μόνο προσλήψεις υποψηφίων βουλευτών κάνουν. Έρχονται και σου λένε: δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, ποιες είναι οι θέσεις και οι αρχές σου, μπορείς κάλλιστα να μπεις στο ψηφοδέλτιό του κόμματός μου για να διεκδικήσεις μια έδρα στο κοινοβούλιο. Αυτό δεν είναι μια τυπική προσφορά πολιτικής εξαγοράς; Μια εξαγορά στην οποία έχουμε εθιστεί τόσο πολύ που ούτε μας κάνει εντύπωση.