Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Εργασία χωρίς αφεντικά στην Ευρώπη

Των Alioscia Castronovo και Elisa Gigliarelli (Μετάφραση Barikat)

Πέντε εμπειρίες της αυτοδιαχειριζόμενης παραγωγής στο χώρο της ευρωμεσογείου : από τη Μασσαλία στη Θεσσαλονίκη, από την Κωνσταντινούπολη σ τη Ρώμη και το Μιλάνο, ένα ταξίδι στο πείραμα της εργασίας χωρίς αφεντικά.

Μασσαλία. Fralib: ένας ελέφαντας φέρνει τη νίκη.

Στη Γαλλία ένας ελέφαντας έχει γίνει σύμβολο του αγώνα. Το λογότυπο με τον ελέφαντα έγινε γνωστό και ταυτίστηκε με το διάσημο τσάι που παράγεται στη περιοχή της Μασσαλίας για πάνω από 120 χρόνια και οδήγησε στη δημιουργία του εργοστασίου Fralib a Gemenos, περίπου 20 χιλιομετρα από το κέντρο της πόλης. Η πολυεθνική Unilever η οποία κατέχει την εμπορική ονομασία Elephant tea μάρκας Lipton , αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου το Σεπτέμβριο του 2010 και να μεταφέρει τη παραγωγή στη Πολωνία , αναζητώντας φθηνότερη αγορά εργασίας. Έτσι 182 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά , ωστόσο αντέδρασαν καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν να παλεύουν , στηριζόμενοι από το σωματείο, διεκδικώντας όχι μόνο τους μισθούς τους αλλά και το δικαίωμα να διατηρήσουν το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. Από τη στιγμή της κατάληψης, ξεκίνησε μια καμπάνια μποϊκοτάζ ενάντια στη Lipton και τη Unilever σε διακρατικό επίπεδο.

Η μέρα της μαρμότας στον ΣΥΡΙΖΑ, στον κόσμο της η Βούλτεψη

Την ανακοίνωση του 2013 για την επέτειο του Πολυτεχνείου με απειροελάχιστες αλλαγές παρουσίασε και φέτος το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 40 χρόνια έγιναν 41 ενώ «οι εργαζόμενοι και η νεολαία καλούνται να συμμετέχουν (μαζικά αγωνιστικά και ειρηνικά) την Δευτέρα 17/11 και όχι την Κυριακή 17/11 που έπεφτε πέρυσι.





Ένα ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι γιατί αφού ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το ίδιο κείμενο η ΝΔ απάντησε φέτος και όχι πέρυσι ότι η «ανακοίνωση είναι προσβλητική για το κοινοβουλευτικό σύστημα». Ίσως είναι αυτό που παλαιότερα έλεγαν… τα ζώα μου αργά.
Τα δυο κόμματα μπορούν να το δοκιμάσουν και του χρόνου θυμίζοντάς μας σκηνές από την ταινία Η μέρα της μαρμότας.

Πηγή:http://info-war.gr

Όχι «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας είπαν οι πέντε σοφοί


Του Γιώργου Δελαστίκ

Καλά, το ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάει σε «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους παρά τους κατά καιρούς περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, το γνωρίζαμε. Άλλωστε, τελευταία κανένας υπουργός δεν αναφέρει τη λέξη «κούρεμα» του χρέους. 
Και αν σποραδικά ξεφύγει η λέξη αυτή από τα χείλη κάποιου κυβερνητικού βουλευτή, αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι ο βουλευτής αυτός είναι άσχετος. Προχθές όμως ήρθε κι άλλο «μαντάτο» από το Βερολίνο: οι Πέντε Σοφοί της γερμανικής οικονομίας αποφάνθηκαν ότι δεν θα γίνει το διαβόητο «κούρεμα»! 
Οι αποκαλούμενοι Πέντε Σοφοί είναι οι εκάστοτε επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας, ο ρόλος των οποίων συνίσταται στο να συμβουλεύουν την αντίστοιχη γερμανική κυβέρνηση. Εννοείται φυσικά ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να ακολουθεί τις υποδείξεις τους, ούτε να συμμερίζεται τις εκτιμήσεις τους. 

Στη γερμανική νοοτροπία όμως η έννοια του «σοφού» κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένη ή ειρωνική χροιά έχει και έτσι όντως αυτά που λένε οι Πέντε Σοφοί διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την άποψη του γερμανικού πληθυσμού. Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, προχθές το πρωί οι Πέντε Σοφοί παρέδωσαν στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την ετήσια έκθεσή τους με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2015. Αργότερα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, ερωτήθηκαν και για το πώς εκτιμούν την κατάσταση που κατά την άποψή τους θα επικρατήσει στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο. Οι θέσεις τους ήταν καταλυτικές.

Η κυβέρνηση φέρνει το νέο Σύνταγμα που επιβάλει η τρόϊκα


Αν είναι αυτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα που σύμφωνα με πληροφορίες στα ΜΜΕ σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, τότε είναι προφανές ότι πρόκειται για αλλαγές που επιβάλουν οι δανειστές, προκειμένου να ελέγχουν την Ελλάδα απρόσκοπτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της ΝΔ, σκοπεύει να φέρει, μεταξύ των άλλων και τις εξής συνταγματικές αλλαγές:

1) Εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Αυτό, εκ πρώτης όψεως ακούγεται καλό. Όμως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να φέρει την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Σκοπεύει να φέρει την εκλογή μόνο αν αποτυγχάνει η εκλογή στη Βουλή και μόνο μεταξύ των υποψηφίων που θα προτείνουν τα κόμματα και όχι και μεταξύ υποψηφίων που θα προτείνουν και οι πολίτες. Ο στόχος της τρόϊκας εδώ είναι να εκβιάζεται η Βουλή για να εκλέγει τον αρεστό στο σύστημα και στους δανειστές ΠτΔ, προκειμένου να αποφεύγει την ανάμιξη του λαού.

2) Σταθερό εκλογικό σύστημα που θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις. Δηλαδή κατοχύρωση στο Σύνταγμα της ενισχυμένης αναλογικής και του bonus των εδρών. Όμως, άλλο εκλογικό σύστημα πέραν αυτού της απλής αναλογικής και της κατάργησης του φασιστικού 3%, που αποκλείει την ανανέωση της πολιτικής ζωής, δεν πρέπει να εισαχθεί στο Σύνταγμα ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

Coca-Cola Zero Tax - μέσα σε μια ανατριχιαστική σιωπή των μίντια


Ποιο είναι πιο σκανδαλώδες; Το ότι η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική διαπρέπει στη φοροαποφυγή ή ότι σχεδόν σύμπαντα τα ελληνικά ΜΜΕ επιλέγουν να αποσιωπήσουν τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα LuxLeaks;

Από σήμερα το πρωί γνωρίζουμε ότι η Coca-Cola HBC, πιθανότατα η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική, είναι η επόμενη στη σειρά ελληνικών συμφερόντων εταιρειών (μετά το EFG Group του Ομίλου Λάτση, και τη Wind Hellas) που χρησιμοποίησαν το μηχανισμό της ελεγκτικής εταιρείας PwC ώστε να φοροαποφεύγει μέσω Λουξεμβούργου.

Η αποκάλυψη αναρτήθηκε από το ICIJ (τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων) στη σελίδα των Luxembourg Leaks, μαζί με τα σχετικά έγγραφα που τεκμηριώνουν τη φοροαποφυγή - και τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης προϊόντων της Coca-Cola στον κόσμο (η μεγαλύτερη στην Ευρώπη), με πελάτες 585 εκατομμύρια ανθρώπους σε 28 χώρες. Θυγατρική της κατά 100% είναι η γνωστή μας 3Ε (άλλοτε «Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως»). Η μητρική εταιρεία ιδρύθηκε το 1969 στην Ελλάδα και ακόμα ελέγχεται από τις οικογένειες Δαυίδ και Λεβέντη.

Ο νόμος που έγραψε η PwC για λογαριασμό Χαρδούβελη


Ρεπορτάζ: Νικόλας Λεοντόπουλος, Κώστας Εφήμερος

Υποστήριξη: Σ.Σβανάς, Μ.Αρετάκη, Ε.Κοσμά

Ο Αναβαλλόμενος Φόρος που πέρασε πρόσφατα με τροπολογία δημιουργήθηκε για να μειωθεί η κεφαλαιακή επίπτωση του κουρέματος PSI στις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για το χάρισμα (και όχι την αναβολή) των φόρων που θα έπρεπε να πληρώνουν τα τραπεζικά ιδρύματα για τα κέρδη τους. Ποιος λοιπόν θα ήταν καλύτερος στο να οργανώσει την δωρεά των φόρων από την PwC, που ξέρει και από τράπεζες… και από φόρους;

Του Κώστα Εφήμερου

Ο Αναβαλλόμενος Φόρος δεν είναι ούτε αναβαλλόμενος, ούτε φόρος. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση αντιστροφής του νοήματος, από αυτές που έχουμε συνηθίσει στον καιρό των μνημονίων.
Αυτό που ψηφίστηκε είναι η πλήρης απαλλαγή των τραπεζών από την υποχρέωση να καταβάλλουν φόρους επί των κερδών τους για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κέρδος για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι είναι ο Αναβαλλόμενος Φόρος

Ο νόμος προβλέπει ότι τα ποσά που θα γλιτώσουν οι τράπεζες μπορούν να τα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους ως κεφάλαια. Δηλαδή οι τράπεζες έχουν διπλό κέρδος αφού αφενός δεν χρειάζεται να πληρώνουν φόρους προς το κράτος και αφετέρου εμφανίζουν ενισχυμένες κεφαλαιακές δυνατότητες, συνυπολογίζοντας τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη των μετόχων τους να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί εδώ ότι τα κεφαλαιακά διαθέσιμα χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως εγγυήσεις για την χαμηλότοκη δανειοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δηλαδή αυτά τα ποσά που δεν θα χρειαστεί να δώσουν στους Έλληνες πολίτες χρησιμοποιούνται για την εισροή ζεστού χρήματος.

Το γκλομπ δεν ήταν κροκό

Του Γιάννη Λαζάρου

Έλληνά μου, την τραβάει την Χουντάρα το πετσί σου. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις τίποτε και με την διαρκή πληροφόρηση που έχεις, δε μπορεί να μην ακούς τι σου λέει ο κυβερνήτης σου, ο των Οικονομικών σωτήρας σου, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης σου και πάει λέγοντας. 
Το πας φιρί-φιρί με την υποστήριξή σου σε αυτά τα διορισμένα από την ΕΕ πρόσωπα να φέρεις την κατάσταση, όχι σε εμφυλιακό σημείο αλλά σε σημείο ολικής αποκτήνωσης. Είναι δυνατόν να συνεχίζεις να συμφωνείς με μια πολιτική που βαπτίζει την «αναθεώρηση του δημοκρατικού συντάγματος» ως μεταρρύθμιση; Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας αντί να υπερασπίζεται το Σύνταγμά της που είναι ο φρουρός της ελευθερίας και της δικαιοσύνης του λαού, να του κάνει μεταρρύθμιση λες και είναι προσωπική του περιουσία που απλά της αλλάζει διακόσμηση; Είναι δυνατόν να κάθεσαι να ακούς τον αποτυχημένο πιτσαδόρο να σε απειλεί ότι θα μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα για να βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω πλαγίας οδού έτσι ώστε να μην τον κουνήσει τίποτε από την εξουσία, έτσι ώστε και Χούντα να σου κάνει να μην υπάρχει έστω ο θεσμός της Δημοκρατίας ως πρόσωπο για να τον σταματήσει;

Χειραγώγηση οικονομικών στοιχείων για να... βγει πρόεδρος Δημοκρατίας;


Από ειρωνικά σχόλια μέχρι αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στους ανθρώπους που γνωρίζουν την πραγματικότητα, τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση... της αναθεώρησης του ΑΕΠ για τα προηγούμενα 8 τρίμηνα. Τα νέα αυτά στοιχεία παρουσιάζουν το ΑΕΠ να επιστρέφει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 καταγράφοντας αύξηση 0,4%, ενώ για το τρίτο τρίμηνο σημειώνεται αύξηση κατά 1,7% μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις αποσκοπούν στο να δείξουν ανάπτυξη για το 2014 ύψους 0,9%,όπως είχε προβλέψει ο κ. Σαμαράς στις ομιλίες του! Έρχονται να επιβεβαιώσουν, εκ των υστέρων, τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που προέβλεπε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,9% για το 2015. Σύμφωνα όμως με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, το 2.9% είναι κατασκεύασμα, που επειδή το μέσο επιτόκιο του σημερινού δανεισμού κινείται στο 2,5%, θέλει να παρουσιάσει την ελληνική οικονομία θετικό πρόσημο.

«Συνταγματική εκτροπή» μόνο όπου μας συμφέρει;


Ώστε έτσι, λοιπόν. «Συνταγματική εκτροπή»*, η μη καταβολή του 50% των αναδρομικών μισθών των δικαστών, που περικόπηκαν από την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ξανακερδήθηκαν από το περιβόητο μισθοδικείο τους, κατά το «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει»…

Κατά τα άλλα, όμως, για τους …ευαίσθητους στην τήρηση του Συντάγματος δικαστές, μόνο όσον αφορά στη διατήρηση των μισθών τους:

  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» το γεγονός ότι τα μνημόνια, που δένουν χειροπόδαρα τη χώρα μας στην ομηρία των δανειστών για 40 χρόνια ψηφίστηκαν με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή και όχι με την αυξημένη των 180 βουλευτών, που επιτάσσει το Σύνταγμα.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η διαθεσιμότητα και απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, κατ’ επιταγήν της τρόικας των τοκογλύφων δανειστών, παρότι καλύπτεται η μονιμότητά τους από άρθρα του Συντάγματος.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η δραστική περικοπή των μισθών των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων – πλην δικαστικών και ενστόλων – παρότι και αυτοί «λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης».
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» ο ΕΜΦΙΑ, ο πιο άδικος φόρος που απαλλοτριώνει την ιδιωτική περιουσία, παρότι αυτή προστατεύεται από το υπάρχον Σύνταγμα.

Οχι δέν έχουμε ΧΟΥΝΤΑ...


Πολύς ο ντόρος με αφορμή την φράση  της μαθήτριας στην εκπομπή του Πρετεντέρη που είπε πως έχουμε χούντα.Ο… σοβαρός δημοσιογράφος ανταπάντησε σωστά πως στην χούντα που έζησε αυτός ήταν πολύ διαφορετική η μεταχείριση από πλευράς κράτους όσων εξέφραζαν ελεύθερα την αντίθεσή τους ενάντια στο τότε σύστημα.

Γνωστός υπερασπιστής του συστήματος μέσω γνωστής καθεστωτικής φυλλάδας έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να κατακεραυνώσει την 16χρονη μαθήτρια που δέν γνωρίζει τις διαφορές ανάμεσα σε μια χούντα και σε μια δημοκρατία,μια δημοκρατία που έχει μάθει μόνο αυτός και το σινάφι του,όσοι δηλαδή υπερασπίζονται αυτό το άθλιο ολιγαρχικό καθεστώς των πλουσίων.

Την … υπεράσπιση των αξιών της δημοκρατίας θα την διαβάσετε εδώ συνοδευόμενη μετά σχολίων παρεμφερούς γραμμής.

Αλλά συμπολίτες μη γελιέστε.Το σινάφι που υπερασπίζεται αυτού του είδους την “δημοκρατία” δεν είναι ηλίθιο,ούτε ανιστόρητο.Απλά κάνει πολύ καλά την δουλειά για την οποία πληρώνεται.Άλλωστε αν τα καθεστώτα δεν είχαν την σχεδόν πλήρη συμπαράσταση των ΜΜΕ δύσκολα θα πετύχαιναν τους σκοπούς τους μέσα σε μια σκεπτόμενη κοινωνία.

Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει!

«Γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές», αναρωτήθηκε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Η παρέμβαση του Διοικητή του ΙΚΑ έρχεται ως συνέχεια των σκληρών νεοφιλελεύθερων αξιώσεων της τρόικας η οποία ζητά μέτρα για την μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών με τις παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκτός αυτού, η τρόικα, μετά από δημοσιοποίηση σχετικού e-mail, απαιτεί αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά με θύμα τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μεταξύ άλλων, ζητάει να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις, να μειωθεί η κατώτατη σύνταξη, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ αλλά και η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η θέση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου θυμίζει το πιο σκληρό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού όπως εκφράστηκε από την αμερικανική δεξιά και ακροδεξιά κατά την διάρκεια του μεγάλου ντιμπέιτ για το Obama Care. Θεωρείται υπερβολή, πολυτέλεια, κομμουνιστικής κατεύθυνσης η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανθρώπους που έχουν την ατυχία να ζουν στην ελληνική εργασιακή ζούγκλα;

Αλάστορες και το γαστρί μετρούντες: Η κατοχική μαφία εφαρμόζει τη νομιμότητα στο Πανεπιστήμιο…

«Αι τρομοκρατικαί οργανώσεις της άκρας δεξιάς, όχι μόνον δεν διώκονται αλλά αναφανδόν συμπράττουν με τα όργανα της τάξεως, προς τελείαν κάθε δημοκρατικής φωνής κατάπνιξιν»



Από το διάβημα των πολιτικών αρχηγών της κεντροδεξιάς, 
προς τον πρωθυπουργό Βούλγαρη, Ιούνιος 1945.



Μέρες που’ ναι, η κυβερνώσα Χρυσή Αυγή (Σαμαράς, Βενιζέλος, Φορτσάκης κλπ) αποφάσισε να δώσει το πολιτισμικό και ιδεολογικό της στίγμα, για δύο βασικούς λόγους:

Ο πρώτος, είναι ότι το συγκεκριμένο νεοφασιστικό συνονθύλευμα είναι ίσως η μόνη μεταπολεμική κυβέρνηση, που αποτελείται, αποκλειστικά και μόνο από… σαβούρα και υπόκοσμο. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι τα καθάρματα που την αποτελούν, προσπαθούν να διατηρήσουν την προσοδοφόρα και σωτήρια (οι περισσότεροι είναι με το 1 ½ πόδι στη φυλακή) γι αυτούς νομή της εξουσίας, ενεργοποιώντας τα πιο ταπεινά αντανακλαστικά των πλέον καθυστερημένων τμημάτων της κοινωνίας. Διότι μόνο ηλίθιοι και καθυστερημένοι πιστεύουν ότι 150 φοιτητές (εκ των οποίων το 40% κοπελιές)-εκπρόσωποι των Γ.Σ. των Σχολών- ήθελαν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη Νομική σήμερα το πρωί. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στις φυσιογνωμίες των 150 αυτών παιδιών στα σχετικά πλάνα και θα καταλάβει… Ψαρεύουν στα…ορφανά της Χρυσής Αυγής και στους ψηφοφόρους του ΛΑ.Ο.Σ, το οποίο κατέστησαν ακέφαλο πλέον, με τις “αποκαλύψεις” των off shore του Καρατζαφέρη.

«Γαμήστε τους!»


Του Τάσου Κωστόπουλου

Ήταν ένα θέαμα άγριο και συνάμα πρωτόγνωρο: χωρίς να πέσει ούτε πέτρα, δίχως να έχει προηγηθεί η παραμικρή αψιμαχία, η Στουρνάρη γέμισε ξαφνικά με τα ποδοπατημένα κορμιά εκατοντάδων άοπλων νέων παιδιών, που από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε πεδίο εκτόνωσης για δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ.

Ορμώντας ξαφνικά απ’ όλες τις παρόδους, με τη μυριόστομη ιαχή «γαμήστε τους! γαμήστε τους!», οι τελευταίοι οφθαλμοφανώς το γλεντούσαν: επί ένα τέταρτο της ώρας χτυπούσαν ανελέητα τους πεσμένους φοιτητές, τους ποδοπατούσαν, τους ψέκαζαν κατάμουτρα με τις φυσούνες, εκτόξευαν μέσα στον κόσμο χειροβομβίδες «κρότου-λάμψης», σταματώντας κάποιες στιγμές, μόνο και μόνο για να εκφράσουν με βρισιές τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτό το μονόπλευρο ξεσάλωμα. Μοναδικοί τυχεροί, όσοι λιγοστοί πρόλαβαν να μπουν από την πύλη της Στουρνάρη στο ΕΜΠ, μέσα στο περίπου μισό λεπτό που μεσολάβησε ανάμεσα στο άνοιγμά της και την επίθεση της αστυνομίας στους περίπου 1.500 διαδηλωτές.

«Έγιναν μάχες σώμα με σώμα, σκληρές μάχες σώμα με σώμα, αλλά τελικά τους αποκρούσαμε», μετέδιδε με αγωνιστικό στόμφο στον ασύρματο ο επικεφαλής της διμοιρίας στη συμβολή Στουρνάρη και Κάνιγγος, λίγο μετά την ολοκληρωτική εκκαθάριση της περιμέτρου του ιδρύματος από τους φοιτητές.

Απίστευτη βαρβαρότητα σε βάρος των φοιτητών!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Το κατοχικό κράτος έδειξε και πάλι το αληθινό πρόσωπό του. Δεν υπάρχει κανένας πολίτης αυτής της χώρας πλέον, που να μην βλέπει τις ομοιότητες μεταξύ του σημερινού καθεστώτος, μ΄ εκείνο των συνταγματαρχών. Χθες, λίγες μόνο μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου είδαμε και πάλι στους ίδιους φυσικούς χώρους αλλά και σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, την πάγια απάντηση του καθεστώτος στους φοιτητές που αντιτίθενται στις  καταστροφικές -για ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα- πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή τη νέα επίδειξη απίστευτης βαρβαρότητας προς τους φοιτητές της χώρας που αν μη τι άλλο, έκαναν το προφανές: αποφάσισαν να δείξουν δυναμικά την διαφωνία τους στο κράτος. Το δόγμα της επιβολής της «σταθερότητας», «νομιμότητας», «τάξης» και της «ασφάλειας» που προβάλλει το καθεστώς ως δικαιολογία για την βία που εκφράζει, θυμίζοντας παλαιότερες σκοτεινές μέρες της ιστορίας αυτού του Λαού, δεν πείθει κανέναν πολίτη πλέον. Καμιά απελπιστική προσπάθειά τους, δεν είναι δυνατόν να αποκρύψει την παταγώδη αποτυχία του καθεστώτος σε κάθε τομέα και θεσμό της επικράτειας και κανένα μέτρο καταστολής δεν πρόκειται να σταματήσει το μαζικό κίνημα αντίστασης που γεννιέται και μεγαλώνει καθημερινά μέσα στο Λαό μας.

Προειδοποιούμε την κυβερνώσα συμμορία ότι κάθε χτύπημα στα νεανικά κορμιά των παιδιών μας, αποτελεί  ένα ακόμα βήμα προς το εδώλιο του κατηγορουμένου.
Ας είναι βέβαιοι ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πληρώσουν για τα εγκλήματα τους. Το κύμα της λαϊκής αγανάκτησης φουσκώνει, κι αυτή τη φόρα δεν θα γλυτώσουν.

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 14/11/2014