Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (48) :Ο Μάνος Αβαράκης και η Σοφία Καμαγιάννη σε τραγούδια της Κάτω Ιταλίας

Το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο"

Στα πρόσφατα σημειώματά μας κάναμε μερικές αναφορές στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (European Semester), έναν όρο που ακόμη δεν έχει μπει στην ζωή μας αλλά θα μπει λίαν συντόμως. Συνεπώς, μια εκτενέστερη αναφορά στο θέμα κάθε άλλο παρά περιττή πρόκειται να αποδειχτεί.

Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και το εν γένει ξεσάλωμα του καπιταλισμού έχουν καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση αμέριστο συμπαραστάτη τού κεφαλαίου, το οποίο περιδινείται σε μια μακρόχρονη κρίση. Άλλωστε, η πολυλιβανισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παρά μια οργάνωση ταγμένη στην υπηρεσία των καπιταλιστών, όσο κι αν κάποιοι -είτε αιθεροβάμονες είτε άσχετοι είτε, απλώς, πουλημένοι- επιμένουν ότι μπορούν να την μετασχηματίσουν σε "Ευρώπη των λαών".

Αυτή, λοιπόν, η λυκοσυμμαχία των κεφαλαιοκρατών που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πολλά χρόνια τώρα που στρώνει τον δρόμο προκειμένου η ολιγαρχία τού πλούτου να συντρίψει κάθε λαϊκό δικαίωμα, με απώτερο σκοπό να συμπιέσει όσο γίνεται περισσότερο την τιμή τής εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαίων της. Η αρχή έγινε στο Μάαστριχτ το 1992 (δηλαδή, λίγο μετά την ήττα του σοσιαλισμού στην ανατολική Ευρώπη) και οι βάσεις μπήκαν στην Λισαβόνα το 2007.

Ως φυσική εξέλιξη των παραπάνω, λοιπόν, με πρόσχημα την επί χρόνια σοβούσα καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών, οι αρχικαπιταλιστές των Βρυξελλών σχεδίασαν έναν μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα διαρκές μνημόνιο όπου θα υπάγονται όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., άσχετα αν ανήκουν ή όχι στην ευρωζώνη και άσχετα αν έχουν υπαχθεί ή όχι στον οποιονδήποτε μηχανισμό σταθερότητας. Γρανάζι αυτού του μηχανισμού είναι και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Όπως αναγράφει ο επίσημος ιστοτόπος τής Κομμισσιόν:

Ο Δ.Καζάκης στην ΕΡΑ Καλαμάτας στις 17 Οκτ 2014

Ο Τζίμης Πανούσης στην Ελληνοφρένεια


Σχόλιο ιστολογίου: Γειά στι στόμα σου Τζιμάκο...Του χρειαζόταν του Θύμιου...

Όταν οι νεοναζιστές σκοτώνουν φασίστες για να ενοχοποιήσουν «τους Ρώσους»


Ένα βραβευμένο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ δείχνει: Η Δύση πίσω από τη σφαγή της πλατείας Μαϊντάν

Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκου

Ένα νέο βραβευμένο αμερικανικό ντοκιμαντέρ έρχεται να ανατρέψει τις κατεστημένες – από τα δυτικά μέσα – αντιλήψεις σχετικά με την πολιτική ταυτότητα των ελεύθερων σκοπευτών. Υποδηλώνει ότι οι «σνάιπερς», επί το ελληνικότερον, που σκότωσαν 100 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο φέτος, μπορεί να εργαζόταν για τις φιλοδυτικές ομάδες που επεδίωκαν να ανατρέψουν τον φιλορώσο τότε πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Δεν είναι μόνα αποδεικτικά στοιχεία η αυτοπρόσωπη παρουσία της τότε Υπάτης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., βαρώνης Άστον (Catherine Margaret Ashton βαρώνη του Upholland και μέλος του Εργατικού Κόμματος) και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, του σοσιαλδημοκράτη Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ανάμεσα σε ένοπλους διαδηλωτές, βάνδαλους και εμπρηστές, πράγμα που επιβεβαιώνει πως η Ε.Ε. δεν «αποκηρύσσει την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» γενικώς, αλλά μόνο όταν δεν την εγκρίνει ή δεν ευνοείται από αυτήν.

Οι πλουτοκράτες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Ευρώπη

Ο Ντάισελμπλουμ δίνει το σύνθημα

του system failure

Ο Ολλανδός υπουργός και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλούμ, δήλωσε πρόσφατα ότι και η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει σε "μεταρρυθμίσεις", φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία (!) και απηύθυνε χαρακτηριστική προειδοποίηση στο Βερολίνο “να μην επαναπαύεται στις δάφνες του”. (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113366795) Οι δηλώσεις έρχονται τη στιγμή που η Γερμανική οικονομία εκπέμπει σήμα κινδύνου και νέοι τριγμοί ταλανίζουν την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη οικονομική αυτοκρατορία έστειλε σήμα, στο Βερολίνο αυτή τη φορά και είναι έτοιμη να επιταχύνει τις διαδικασίες για την καθολική επιβολή των καταστροφικών πολιτικών που δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Φυσικά, αυτός ήταν ο αρχικός στόχος: "Ομοσπονδιοποίηση όμως σημαίνει, ότι οι ίδιες πολιτικές θα εφαρμοστούν καθολικά, οριστικά και πολύ σύντομα, σε βάρος και των ίδιων των Γερμανών πολιτών και εργαζομένων." (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/04/blog-post_11.html), αλλά η προοπτική ενδυνάμωσης του μετώπου κατά της λιτότητας, καθώς και η πιθανότητα μιας Αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα αρκετά σύντομα, φαίνεται ότι ανάγκασαν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δείξουν τις προθέσεις τους νωρίτερα.

Καταναλωτική ορολογία


Του Γιάννη Μακριδάκη

Εξαιρετική η βραδιά στο καφέ Πόλις χθες (16  10  2014). Τρεις και πλέον ώρες κράτησε τελικά δίχως να το καταλάβω καθόλου. Σας ευχαριστώ πολύ όλους που με τιμάτε με την πολυάριθμη και πολύ ανθρώπινη παρουσία σας σε κάθε εκδήλωση, είναι πολύ συγκινητικό όλο αυτό που συμβαίνει. Εξαιρετική και η κουβέντα μας, κάποια στιγμή, σύντομα ελπίζω, θα αναρτήσω εδώ όλο το βίντεο της βραδιάς.

Προς το παρόν και εν αναμονή των σχολίων σας (είτε εδώ είτε στο μέηλ) για όλα αυτά που νιώσαμε, που σκεφτήκαμε και που αρθρώσαμε αλλά και για όσα δεν προλάβαμε να πούμε, αναρτώ μία είδηση που βρήκα σήμερα το πρωί (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

“Ένας 63χρονος μοναχός σκήτης του Αγίου Όρους, απεβίωσε μετά από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών. Ο μοναχός είχε διακομιστεί την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο του Πολύγυρου Χαλκιδικής, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου και απεβίωσε. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής του νοσοκομείου του Πολύγυρου, Ιωάννης Μπισχινιώτης, ο μοναχός είχε υποστεί μαζική ηπατική καταστροφή από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών. “Είναι ο δεύτερος θάνατος από δηλητηριώδη μανιτάρια μέσα σε λίγες ημέρες.Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο Πολύγυρου λόγω δηλητηρίασης από μανιτάρια μια γυναίκα ενώ ο σύζυγός της σώθηκε. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση τέσσερις Βούλγαροι εργάτες οι οποίοι επίσης είχαν καταναλώσει δηλητηριώδη μανιτάρια”, πρόσθεσε ο κ Μπισχινιώτης”.