Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μέσα στις πέτρες


Απο Alexandros Raskolnick

Παρακολουθούμε άφωνοι μπροστά στις τηλεοράσεις μας τα δελτία των οχτώ και τις βραδινές εκπομπές τρομοκράτησης. Ακούμε για εκποιήσεις υποδομών σε τιμές υποπολλαπλάσιες των αξιών τουςˑ υποδομές που έχουν χτιστεί από τους φόρους των πατεράδων μας και με δάνεια πληρωμένα διπλά και τρίδιπλα. 

Ξεπουλάνε οι αναίσχυντοι τα απομεινάρια από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, σαν να πρόκειται για εκχωρημένα στα (απο)κόμματά τους τιμάρια, για να ταΐσουν ένα ειδεχθές, ύποπτης προέλευσης, αδηφάγο κι ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος που οι ίδιοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους δημιούργησαν.

Τακτοποιούν στο μεσοδιάστημα, κατά την προσφιλή τους τακτική, στις διοικήσεις των υπό εκποίηση δημόσιων δομών, ξεπεσμένους βουλευτές, αποτυχημένους πολιτευτές, ανεπάγγελτα στελέχη των κομματικών τους φυτωρίων, εκείνων όπου ευδοκιμούν τα άνθη του κακού.

Προωθούν ένα εξωφρενικό φορολογικό νομοσχέδιο που δίνει, μετά την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, το οριστικό χτύπημα στην ισχνή πρωτογενή παραγωγική βάση της χώρας. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο που, επιπρόσθετα, αποτελεί ευθεία υπόθαλψη της ανέκαθεν ακμαίας φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

«…Και μας δείχνουν, φωτεινό το δρόμο…»! 73 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.


Του Νίκου Μπογιόπουλου

Πρίν 73 χρόνια, σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941, αποφασίστηκε, στην κατεχόμενη από τα ναζιστικά στρατεύματα Αθήνα, η ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ στάθηκε από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν και πάλεψαν πλάι – πλάι, κάτω από τις δοξασμένες σημαίες μιας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης, τόσο τεράστια πλήθη, που μετριούνταν σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες.

Το ΕΑΜ και ο στρατός του, ο δοξασμένος ΕΛΑΣ, έγραψαν ένα «νέο ’21».
Πολέμησαν το φασίστα Γερμανο-Ιταλό κατακτητή, χτυπήθηκαν από τον αγγλο-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τίμησαν μέχρι τέλους τον όρκο για «Λεύτερη Ελλάδα».

Ψυχή και καρδιά του ΕΑΜ υπήρξε το ΚΚΕ.

ΤΟ ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ ένα σπάνιο χρονογράφημα του Γιάννη Σκαρίμπα για το ΕΑΜ


ΤΟ ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ ένα σπάνιο χρονογράφημα του Γιάννη Σκαρίμπα για το ΕΑΜ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λευτεριά» 27 Σεπτεμβρίου 1945

-Το λυκόφως εκείνης της μέρας –μιας ημέρας χιλιάδων ετών- έμοιαζε και σαν λυκόφως του κόσμου. Η νύχτα της ιστορίας θα ξανάρχιζε!

Της ζωής ο λεπτοδείχτης στην πλάκα του, δεν θα ‘δειχνε στο εξής δευτερόλεπτα, παρά μονοκόμματες γεωλογικές περιόδους, παρά φάσεις αιωνόβιας σιγής. Μια προφητεία, που έκαμε να φρίξουν στο άκουσμά της κι οι λίθοι, απάγγειλε μες σε σιωπή παγετώδικη την ετυμηγορία της μοίρας:
«Δεν υπάρχει για μας από υποζύγια ανάγκη – έχουμε τους υποδεέστερους λαούς!…»
Και το μηχανοκίνητο σκότος απλώθηκε. Η αυλαία του πολιτισμού είχε πέσει και η υπόθεση είχε λήξει. Εκείνος ο λεπτοδείχτης σταμάτησε στο σημείο: Σ υ ν τ έ λ ε ι α ! Το «έργο» τελείωσε…

Ναι! Δε χρειάζονταν στο εξής τέτοιο «θέαμα». Η ελευθερία ήταν όπιο ερεθιστικής αργίας. Τα βιβλία ήσαν μόλυνση και το πνεύμα φενάκη! Ας βλέπαμε πώς εις βάρος του σώματος, μεγάλωνε –μετωπικά- το κεφάλι. Ας βλέπαμε πώς παραφύση μας πάψαμε να ‘μαστε μαλλιαροί ως τα ζώα. Η …ουρά μας –απ’ την αχρηστεία- ατρόφησε κι απόμεινε κολοβή σαν κομμένη! Η φύση μας ξέχασε. Πίσω προς τη μητέρα μας γη. Πίσω στη φύση…

Εμείς, που ποιητικοί και παράφοροι υψώσαμε τον Παρθενώνα, την Πνύκα, εμείς που οπιοπότες της μάθησης, εφεύραμε τα στοιχεία του Κάδμου, εμείς οι σπιθαμιαίοι που –άφρονες- παραταχτήκαμε, στον Αλβανικό Μαραθώνα, θα ξαναγυρίζαμε σιγά σιγά στο λυχνάρι μας και από εκεί στις φωτιές μας.

«Ελληνισμός ή βαρβαρότητα»

«Ελληνισμός, η μόνη ελπίδα για την ανθρωπότητα»: Μια εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη με ομιλίες τριών σπουδαίων φιλελλήνων στο Πολιτιστικό Κέντρο Μακεδονία

Πιστεύουν πως ο ελληνισμός θα σώσει την Δύση. Καταγγέλλουν το σκοταδιστικό «πολυπολιτισμό της Νέας Τάξης Πραγμάτων» και τους «ανθέλληνες πολιτικούς» που επιδιώκουν να τον επιβάλλουν. Προτείνουν να σταματήσουμε να σκοτώνουμε...την ελληνική γλώσσα και να θυμηθούμε τα αρχαία ελληνικά και τους φιλόσοφους. 
Τρεις ξένοι «φιλέλληνες» , ένας Πέρσης, μία Γαλλίδα και ένας Νιγηριανός μας κτυπούν το «καμπανάκι». Μας φωνάζουν: «Να αναλάβετε το χρέος σας προς τους προγόνους σας»! Αυτό μας λένε. Και ο καθένας ας σκεφτεί τι σημαίνει αυτό για τον εαυτό του.

Τι σημαίνει Ελληνισμός;

Η σωστή απόδοση του όρου, είναι πως επρόκειτο για ένα συλλογικό Φιλοσοφικό ρεύμα που είχε στόχο του, την θέση του νέου ανθρώπου στον κόσμο και  δεν είχε κανένα εθνολογικό ή συνοριακό χαρακτήρα.
Η ρήση του Πλάτωνα ότι "δεν με ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος αλλά ο άνθρωπος ως ιδέα" είναι η ουσιαστικότερη θεώρηση του όρου ελληνισμού". 

Ξένοι φιλέλληνες μιλούν για τον ελληνισμό

Οι εν λόγω ομιλητές σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Ελληνισμός: Η μόνη λύση για την ανθρωπότητα» και διοργάνωσε η Ομάδα Ελλήνων Πολιτών, υποστηρίζουν πως «Ο Ελληνισμός είναι το αντίβαρο στην ανελευθερία».
Εκτιμούν πως οι απανταχού Έλληνες όχι απλά θα ξαναδώσουν τα φώτα αλλά και θα τα αλλάξουν σε αυτούς που ταλανίζουν την οικουμένη.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου για την «Κλεμμένη άνοιξη»


«Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει». 
Γιάννης Αγγελάκας***

«Ριζώστε βαθιά στο μυαλό σας ότι η περίοδος της ευκολίας και των κεκτημένων συνηθειών έκλεισε απότομα… αλίμονο εάν δεν κόψουμε πνευματικά και ψυχικά τις γέφυρες με τη σύλληψη της ζωής την οποία είχαμε ως χτες τα ξημερώματα [...] Όποιος είναι εγωιστής, όποιος νομίζει ότι μέσα στη δυστυχία των άλλων θα διατηρήσει ανέπαφη την άνεση άλλων καιρών, όποιος νομίζει ότι θα μπορεί να περνά αδιάφορος με την απαστράπτουσα Πόρσε Καγιέν… αυτός δεν θα έχει θέση ανάμεσά μας».

O αναγνώστης των μεγαλύτερων ελληνικών εφημερίδων θα αναγνωρίσει στο παραπάνω άρθρο εφημερίδας ένα από τα δεκάδες κείμενα που κυκλοφορούν ύστερα από την υπογραφή κάθε νέου μνημονίου.

Στην πραγματικότητα, τυπώθηκε, ως κεντρικό άρθρο γνώμης, στην εφημερίδα Το Βήμα (που τότε λεγόταν ακόμη Ελεύθερον Βήμα) στις 28 Απριλίου του 1941 – μια ημέρα μετά την κατάληψη της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ενώ όλες οι εφημερίδες βρίσκονταν πλέον υπό τον έλεγχο του κατακτητή. Το μόνο που χρειάστηκε για να μην προδοθούμε ήταν να το μεταφέρουμε στο μονοτονικό και να αντικαταστήσουμε τη λέξη «λιμουζίνα», που υπήρχε στο πρωτότυπο, με τις λέξεις «Πόρσε Καγιέν».

Υποχρεωμένοι οι Εφοριακοί να παραλαμβάνουν προσφυγές πολιτών κατά του ΕΝΦΙΑ


Αρνούνται οι εφοριακοί να παραλάβουν τις προσφυγές των πολιτών κατά του περιβόητου ΕΝΦΙΑ παρά το γεγονός ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής τους. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εστάλη στις εφορίες όλης της χώρας και αφορά «μη παραλαβή εγγράφου (ενδικοφανούς προσφυγής κατά εκκαθαριστικού σημειώματος) από ΔΟΥ». Η υπόθεση αφορά προσφυγή πολίτη στον οποίο η Εφορία που απευθύνθηκε αρνήθηκε να παραλάβει την προσφυγή του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο έγγραφο με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2014 και αριθμό πρωτοκόλλου Δ6Δ 112422ΕΞ2014ΕΜΠ, επισημαίνεται ότι «οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, συνεπώς και των ΔΟΥ, οφείλουν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των πολιτών και να τις διεκπεραιώνουν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 2690/1999, όπως ισχύει καθώς και από την αριθμ. 1097636/1212/0006Δ/3.12.2004 (Β΄1839) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας & Οικονομικών». 

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση, σφαδάζει στο αγκίστρι της τρόικας...

ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΒΗΧΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ 
ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ

Του Διομήδη  Μυτηληνιού

Η κυβέρνηση πνιγμένη στα αδιέξοδα της και σαστισμένη από τις σοκαριστικές σε βάρος της δημοσκοπήσεις, περνάει φάση νευρικής κρίσης, αν όχι και υστερίας, όπως δείχνουν και οι σπασμωδικές αντιδράσεις του Α. Γεωργιάδη και της Σ. Βούλτεψη αλλά και οι «απρόσμενες» κόντρες υπουργών, με χαρακτηριστική εκείνη μεταξύ Αργ. Ντινόπουλου και Κυρ. Μητσοτάκη.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΥΓΗ

Ο Α. Σαμαράς και το στενό του επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες της Iskra, επιχειρούν να αντιδράσουν στη δυσχερέστατη κυβερνητική θέση, αναζητώντας κάποια φυγή προς τα μπρός.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Α. Σαμαρά να προετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων υποτυπωδώς, έστω, «χαλάρωσης» της πίεσης σε μεσαία, κυρίως, στρώματα, το οποίο, όπβς λένε, δεν αποκλείεται να προωθηθεί ακόμα και αν η τρόικα δεν συμφωνήσει απολύτως με τις κατευθύνσεις του.

Οι Λαθρολόγοι


"...Γιατί είναι απόμακρη η φωνή σου; 
σήκωσε λίγο το κεφάλι 
να καταλάβω τί μου λες
όσο μιλάς τ' ανάστημά σου 
ολοένα πάει και λιγοστεύει
λες και βυθίζεσαι στο χώμα..."

(Ο γυρισμός του ξενιτεμένου 
του Γιώργου Σεφέρη-απόσπασμα)

Του Γιώργου Πήττα

Ο όρος «λαθρομετανάστης» θα μπορούσε, ίσως,  να έχει  μία αποδεκτή ερμηνεία.

Αν δηλαδή, εννοούσε τον μετανάστη που έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης του λαθρέμπορου, αν κατά κάποιο τρόπο, ως  όρος, λειτουργούσε καταγγελτικά προκειμένου να αναδείξει  τους συνειδητούς συνεργούς  του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και όχι εκείνους που κατά συντριπτική πλειοψηφία αναζητούν ένα στέρεο έδαφος να πατήσουν καθώς το δικό τους χάθηκε.
Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε κατά διάνοια.

Αυτοί που δημιούργησαν αυτόν τον προσδιορισμό συνειδητά, το έκαναν για να ταυτίσουν τους πρόσφυγες του πλανήτη και τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, με μία έννοια που περιέχει την απειλή για τον υποτιθέμενο κατά άλλα, καλώς συγκερασμένο βίο μας.