Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Έρχονται ανατροπές στον νέο ποινικό κώδικα


Ανατροπή σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με εξευρωπαϊσμό των ποινών και για τα εγκλήματα της διαφθοράς, πρόβλεψη νέων θεσμών, όπως η κοινωφελής εργασία, η έκτιση της ποινής κατ' οίκον αλλά και η ηλεκτρονική επιτήρηση προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, κορυφαία επιλογή της πλειοψηφίας της επιτροπής είναι η κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος με ρητή διάταξη -και ειδικότερα το άρθρο 333- που προβλέπει απόλυτα την κατάργησή του με μία μόνο φράση.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα μεταξύ των νομικών και πολιτικών που δεν την επιθυμούν.
Οι διατάξεις θα κριθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αφού κάποιες αποτελούν πολιτική επιλογή.


Βατερλώ και ξεμπρόστιασμα του Αδωνι απο "Το χωνί"


(σ.σ.:Χατζηχρυσός: Νομίζουν ότι επειδή τα ΜΜΕ των συγκροτημάτων, τους παρακαλάνε ότι όλοι είναι ίδιοι..με το ΧΩΝΙ βρήκε τον δάσκαλο του ο Υπουργός)

Τον αναζητούμε 12 μέρες για τη χυδαία του προπαγάνδα στη Βουλή. Στην αρχή μας απάντησε με μια δήλωση Σταθάκη(!). Μετά, μας είπε τρελούς! Επίσης, μας είπε ότι είχε διαβάσει ένα άρθρο! Σήμερα, μας έστειλε 2 links. ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ!

Σα να μην έφτανε αυτό, είναι και θρασύτατος. ΑΥΤΟΣ λέει το ένα ψέμα πίσω από το άλλο, από ΕΜΑΣαπαιτεί (!!!) να ζητήσουμε… «δημόσια συγγνώμη»! Αδωνι, αυτός που συλλαμβάνεται να λέει χυδαία ψεύδη δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαιτεί. Το αντίθετο. Να… επαιτείς, να εκλιπαρείς θα έπρεπε, μπας και ξεχάσει τα εγκλήματά σου ο ελληνικός λαός (αμ δε!).


Η απάντηση από Το ΧΩΝΙ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη

Κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε… ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ!

Μεγάλο κίνημα «ΔΕΝ ΕΧΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» κατά του ΕΝΦΙΑ

Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ»: Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που ήδη από την 7η Αυγούστου με Ανακοίνωση - Ανοικτή Επιστολή κατήγγειλε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ ως ληστρικό, παράνομο και καταχρηστικό στη σύλληψή του, που αποβλέπει στη σταδιακή εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και κάλεσε  τους πολίτες να μην παρασυρθούν και πέσουν στη παγίδα. Ο μόνος δρόμος είναι να αρνηθούν να πληρώσουν αυτόν τον φόρο, αλλά και κάθε φόρο από εδώ και πέρα. Τονίσαμε τότε

«Η πιο δίκαιη πράξη, η πιο έντιμη στάση, η πιο ταξική, αλλά και συνάμα πατριωτική ενέργεια, που οι συνθήκες των καιρών επιβάλλουν σε όλους, είναι η άρνηση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνον αυτού». και συνεχίζαμε: «Το Ε.ΠΑ.Μ. καλεί κάθε συλλογικότητα, κάθε σωματείο καταναλωτών, κάθε ένωση πολιτών να προσφύγουν μαζικά κατά της νομιμότητας και της συνταγματικότητας του νόμου. Το Ε.ΠΑ.Μ. καλεί επίσης ανοιχτά όλες τις εξωκοινοβουλευτικές, αλλά και τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, να αφουγκραστούν τις ανάγκες των καιρών και όλοι μαζί να εργαστούμε για την οργάνωση ενός παλλαϊκού μετώπου άρνησης πληρωμής και τελικής κατάργησης των ληστρικών φόρων». 

Ήδη τα πρώτα μηνύματα μας δικαιώνουν και φαίνεται ότι ένα μεγάλο κίνημα άρνησης πληρωμής του παράνομου ΕΝΦΙΑ δημιουργείται. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν την πρόσκλησή μας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ανάληψη συγκεκριμένων από κοινού πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

AKOMA ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Tου «Παρατηρητή»                                                                        

Οι πολίτες δεν μπορούν να υποστούν κυρώσεις γιατί διαμαρτύρονται και δεν έχουν να πληρώσουν ένα παράνομο και αντισυνταγματικό «χαράτσι»

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ και η ανάρτηση των εξοργιστικών ποσών του απαράδεκτου αυτού φόρου στο διαδίκτυο ξεχείλισε το ποτήρι της εξοντωτικής φοροεπιδρομής και της λεηλασίας των εισοδημάτων των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Ξεχείλισε ακόμα το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης μέσα στον ελληνικό λαό, του οποίου...
όλο και ευρύτερα τμήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο ΕΝΦΙΑ ασφαλώς έχει απολύτως ακραίες υπερβολές και εξόφθαλμα λάθη. Το πρόβλημα, όμως, του ΕΝΦΙΑ δεν είναι αυτά, τα οποία επιχειρεί να «διορθώσει» η κυβέρνηση. Υπερβολή είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ αυτός καθ’ εαυτός, όπως είναι και ο ίδιος που είναι λάθος.

Γι΄ αυτό και η μόνη θετική πρόταση απέναντι στον ΕΝΦΙΑ είναι η πλήρης κατάργησή του.

Τα ανεξιχνίαστα μυστήρια του «Ισλαμικού Κράτους»


Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

«Από πού ξεφύτρωσε όμως αυτό το τερατώδες μόρφωμα που κατάφερε μέσα σε λίγους μόνο μήνες να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος της ανατολικής Συρίας και το βόρειου Ιράκ, καταλαμβάνοντας μεγάλες πόλεις, όπως η Ράκα, η Φαλούτζα και η Μοσούλη, μαζί με κάμποσες πετρελαιοπηγές;»

ΑΡΜΠΙΛ, ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ -περισσότερο πολιτοφυλακή, παρά τακτικός στρατός- αποκαλούνται «Πεσμεργκά», μια λέξη που μεταφράζεται «αυτοί που βρίσκονται κοντά στον θάνατο». Ο ταξίαρχος Σαρντάρ Καμάλ δικαιολογεί τη φήμη που τον συνοδεύει. Εχοντας αποκτήσει τα γαλόνια του στον αιματηρό αγώνα των Κούρδων εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, βρίσκεται σήμερα, μαζί με τους άνδρες του, αντιμέτωπος με έναν καινούργιο εχθρό: τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», που ελέγχει μεγάλο μέρος του Ιράκ και της γειτονικής Συρίας και σκόρπισε τη φρίκη στους τηλεοπτικούς δέκτες του κόσμου όλου με τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

«Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και διαθέτουν άριστο, αμερικανικής κατασκευής εξοπλισμό, που έπεσε στα χέρια τους μετά την άτακτη διάλυση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη», υποστηρίζει ο Κούρδος ταξίαρχος. «Στην αρχή είχαν μαζί τους και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Τώρα όμως, με τους βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας και την αντεπίθεση των Πεσμεργκά, η κατάσταση αλλάζει κάθε μέρα προς το καλύτερο», δηλώνει ο Αμπντουλραχμάν Καουίν, ένας άλλος Κούρδος διοικητής, προσθέτοντας: «Τούτοι εδώ είναι η χειρότερη απειλή που αντιμετωπίσαμε ποτέ, χειρότεροι κι από τον Σαντάμ».

Ρετάλια και είλωτες

Η οικονομική κατάρρευση εκβάλει με σφοδρότητα και στο πολιτικό πεδίο. Η αποδόμηση του προ κρίσης κυρίαρχου πολιτικού σκηνικού, οδηγεί στην αναζήτηση δρόμων ανασυγκρότησης ενός χώρου πολιτικής στήριξης των κυβερνητικών επιλογών. Μοναδική διέξοδος η προς τα δεξιά διεύρυνση της ήδη εξαιρετικά δεξιάς κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Δεξαμενή αυτής της διεύρυνσης αποτελούν οι «κατά συνθήκη» πρόθυμοι ανεξάρτητοι βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ένα μέρος ή το όλο των ΑΝΕΛ, όπως και το πάντα διαθέσιμο, ΛΑΟΣ. Το τελευταίο αν και δεν εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά, η ενδεχόμενη συμπόρευσή του με την ΝΔ και την κυβέρνηση, θα προσδώσει ένα χαρακτήρα κοινωνικής και ιδεολογικής επανασυσπείρωσης της δεξιάς «πολυκατοικίας».

Η συγκολλητική ουσία της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι η με κάθε μέσο διατήρηση της εξουσίας. Καθώς αποτελεί για αυτή, την μόνη δικλείδα ασφαλείας που σε πιθανή «απασφάλιση» θα οδηγήσει στην εκκωφαντική κατάρρευση του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού, και στην εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού.
Μια προοπτική περίπου αναπόδραστη, που η κυβερνητική πλειοψηφία , προσπαθεί να την αναβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσδοκώντας σε ένα δώρο από τις Βρυξέλλες, με την μορφή της επιμήκυνσης του χρέους, που θα παρουσιαστεί ως άθλος από τα συστημικά ΜΜΕ. Ενδεχόμενη είναι βέβαια πάντα, μια τεχνητή «έξοδο στις αγορές», που θα πιστοποιήσει την πορεία «ανάνηψης» της ελληνικής οικονομίας. 

Ο κανόνας του χρυσού


Του Άρη Οικονόμου*

«Η ετήσια εξόρυξη χρυσού ύψους 1,5% αποκλείει τον πληθωρισμό, προσδιορίζοντας ουσιαστικά έναν ιδανικό, παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης. Ο κανόνας τον χρυσού ωφελεί την πραγματική οικονομία, ενώ ζημιώνει τη χρηματοπιστωτική - «πνίγει» δηλαδή το κερδοσκοπικό τέρας.
Εάν ολόκληρος ο πλανήτης είχε αποδεχθεί τον κανόνα του χρυσού, θα ήταν κυριολεκτικά αδύνατη η διεξάγω}^ στρατιωτικών, συμβατικών πολέμων - επειδή δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Αδύνατοι θα ήταν και οι οικονομικοί πόλεμοι στη σημερινή τους μορφή, αφού δεν θα υπήρχαν τα χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής - επίσης οι συναλλαγματικοί πόλεμοι, αφού δεν θα ήταν εφικτές οι τεχνητές μειώσεις των ισοτιμιών των νομισμάτων**.

Άρθρο

Στην απλή. «καθαρή» του μορφή, χαρακτηρίζεται ως «κανόνας» του χρυσού η 100% αντιστοιχία των νομισμάτων που κυκλοφορούν, με μία ορισμένη ποσότητα του κίτρινου μετάλλου - την οποία διατηρεί στα θησαυροφυλάκια του ο «οργανισμός» που τα εκδίδει.
Για παράδειγμα, εάν καθοριστεί πως μία ουγγιά χρυσού κοστίζει (αντιστοιχεί με) 1.300 δολάρια τότε, εάν η κεντρική τράπεζα που εκδίδει τα δολάρια, η Fed στην προκειμένη περίπτωση, έχει στα θησαυροφυλάκια της μόλις μία ουγγιά χρυσού, θα μπορεί να εκδίδει, να θέτει σε κυκλοφορία δηλαδή, μόνο 1.300 δολάρια.

ΕΝΦΙΑ και άλλα

Του Χρήστου Λαδά

Ο ΕΝ.ΦΙ.Α. είναι μία απέλπιδα προσπάθεια του κράτους να καθυστερήσει την χρεοκοπία ως αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής που άσκησε και ασκεί. Εφευρίσκονται φόροι και καταλογίζονται με τρόπο τελείως αυθαίρετο οι οποίοι βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα ακόμα και χωρίς να εισπράττονται επειδή έτσι εμφανίζεται πλεόνασμα βάσει του οποίου βγαίνει στις αγορές η χώρα αφού η Ε.Ε. έχει πάψει να δανείζει. 
Έτσι, η πτώχευση του κράτους αποφεύγεται λογιστικά και τεχνικά με αντάλλαγμα την πραγματική πτώχευση των Ελλήνων. Παράλληλα το κράτος κυνηγά ό,τι χρήμα βρει, όπου το βρει, για να εισπράξει ό,τι μπορεί, με αποτέλεσμα να εξοντώνει οικονομικά ότι απέμεινε όρθιο και να θανατώνει όποια ελπίδα μπορεί να υπάρξει για ανάκαμψη της συνολικής οικονομίας. Κάποια μονοπώλια ή ολιγοπώλια μόνο απέμειναν που συναλλάσσονται με τον κρατικό μηχανισμό και τις τράπεζες που αποτελούν παράρτημα του. 

Είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο που χειροτερεύει σταθερά και θα χειροτερεύει μέχρι την κάθαρση. Οι αυτοκτονίες μέσα στον Αύγουστο αυξήθηκαν, οι επιχειρήσεις κλείνουν, ο κόσμος είναι απλά απελπισμένος και περιμένει την σειρά του σε αυτό το σπιράλ αργού θανάτου που εξαπλώνεται διαρκώς. 

Προσωρινή στροφή 180 μοιρών από τα νεοσυντηρητικά "γεράκια" της Ουάσιγκτον


Του system failure

Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν, για άλλη μια φορά, να βάλουν σε τάξη τη Μέση Ανατολή και να εδραιώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις Δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες. Είτε το ISIS είναι ένα Δυτικό (και Σαουδαραβικό) κατασκεύασμα, όπως πολλοί ισχυρίζονται, είτε όχι, το χάος που κληροδότησε η κυβέρνηση Μπους στο Ιράκ μοιάζει να μην έχει τέλος.

Καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS επεκτείνονται με ταχύτητα και στρατολογούν συνεχώς καινούργια μέλη, ακόμα και από Δυτικές χώρες, όλοι άρχισαν να κατανοούν ότι αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο απ'ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Τα νεοσυντηρητικά "γεράκια" της Ουάσιγκτον κατανοούν τώρα ότι πρέπει να επικεντρωθούν στο πρόβλημα του ISIS και να εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά, τα σχιζοφρενικά τους σχέδια για τη Ρωσία (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/06/20_22.html), έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι Δυτικοί σύμμαχοι έδειξαν σημάδια στροφής 180 μοιρών τελευταία. Ο Ομπάμα, σε πρόσφατη δήλωσή του, αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Ρωσίας και της Κίνας όσον αφορά την καταστροφή των χημικών της Συρίας (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/08/blog-post_20.html), ενώ ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, κάλεσε μέσα από πρόσφατη δήλωσή του όλες τις χώρες τις Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους και το Ιράν, να ενώσουν τις δυνάμεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκε το Ιράν για να ζητήσει άρση των Δυτικών κυρώσεων. (http://rt.com/news/line/2014-08-21/#68924).

Σαββατιάτικα (18)

*** Επέστρεψε ο Καρατζαφύρερ στην ΝουΔου; *** Τί έγινε, ρε παιδιά; *** Βαρέθηκε να κάνει πεζοδρόμιο κι είπε να γυρίσει στο μπουρδέλο; *** Πάλι όλοι αντάμα, λοιπόν. *** Να μη μένει ο ψωριάρης χώρια. *** Τρέμε Τσίπρα! *** Μία γάβρος, μία πατάτες, μία μπύρα και τρία πιτόγυρα 22 ευρώ; *** Προφανώς, το φάτσα θάλασσα χρεώνεται ένα τάλληρο μίνιμουμ. *** Ανάπτυξη -0,2% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. *** Χαράς ευαγγέλια. *** Από πέρυσι τό 'λεγε ο Αντώνης ότι η οικονομία μας θα απογειωθεί. 

Εκκλησία (1)
*** Τώρα, βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι εμπαθείς που δεν τους αρέσει το "ανάπτυξη -0,2%" κι επιμένουν να μιλάνε για "ύφεση 0,2%" αλλά ποιός τους λογαριάζει; *** Αναρωτιέμαι, τόσοι ένοπλοι και ροπαλοφόροι αστυνομικοί που μας βαράνε, από ποιόν μας προστατεύουν; *** Το "Χαμόγελο του Παιδιού" πληρώνει ΕΝΦΙΑ, οι εκκλησίες και το Μέγαρο Μουσικής όχι. *** Ας είναι καλά η κουφάλα που φτιάχνει τους νόμους και οι κρετίνοι που τους ψηφίζουν αδιάβαστους. *** Γιώργος Ντόλιος, βουλευτής ΠαΣοΚ: "Ο ΕΝΦΙΑ είναι προσωρινός". *** Ως γνωστόν, αντικατέστησε προσωρινά το προσωρινό ΕΕΤΗΔΕ, γνωστότερο ως "χαράτσι". *** Μη ξεχνάμε ότι ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού εν Ελλάδι. *** ΗΠΑ: Η χώρα όπου τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν έναν δολοφόνο αστυνομικό αλλά ο Μαδούρο αποκαλείται δικτάτορας. *** Στο Μισσούρι η αστυνομία συνέλαβε διαδηλώτρια 90 ετών. *** Αίσχος! *** Στην Ελλάδα δεν συλλαμβάνονται υπερογδοηκοντούτεις. *** Το πολύ-πολύ να εξουδετερωθούν με χημικά. *** Αχ, βρε δόλια γιαγιά... γλίτωσες από τους φούρνους των ναζί για να μπεις φυλακή στην χώρα που κάνει εξαγωγή δημοκρατίας. *** Ναι, αλλά στο Μισσούρι έχουν κωλόχαρτο. *** Έτσι δεν είναι, Άδωνι; *** 250.000 δολλάρια σε πέντε μέρες μαζεύτηκαν από δικτυακό έρανο υπέρ του μπάτσου που δολοφόνησε τον πιτσιρικά στο Φέργκιουσον. *** Σε λάθος χώρα γεννήθηκες, άτυχε Κορκονέα. *** 

Είναι ζωντανή, είναι η μητέρα μας, πονάει, αξίζει να πεθάνεις γι αυτήν (βίντεο)

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που φτιάχτηκε στη μνήμη δεκάδων ακτιβιστών οι οποίοι δολοφονήθηκαν προσπαθώντας να προστατέψουν από την καταστροφή τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

Ναι αγαπητοί φίλοι, ήταν λίγοι και δολοφονήθηκαν! Δολοφονήθηκαν για τον πλανήτη μας. Επιτέλους η ευθύνη της προστασίας του σπιτιού μας δεν μπορεί αν αφεθεί στα χέρια των κυβερνήσεων και των εταιρειών. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τη Γη μας – τη Γη των προγόνων μας – τη Γη των απογόνων μας..


Πηγή:http://enallaktikidrasi.com/2013/09/einai-zontani-einai-i-mitera-mas-ponaei-aksizei-na-pethaneis-gi-aytin-video/#ixzz3B3hlxYW8

Η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα


Του  Γιώργου Τοζίδη

Στο 39ο τεύχος (Ιούλιος 2014) του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της κ. Αικατερίνης Χαιρέτη με τίτλο «Η στεγαστική κατάσταση των κατοίκων της Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης 2008 – 2012». Στο άρθρο περιλαμβάνονται σημαντικά στοιχεία για τη συνολική κατάσταση των νοικοκυριών στην πατρίδα μας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στην κατάρτιση ενός αξιόπιστου προγράμματος για την έξοδο από την κρίση. Από το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό εράνισμα η σύνοψη των ευρημάτων.

«Κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστηµα (2008 – 2012), παρατηρείται µείωση του πληθυσµού της χώρας, τόσο σε επίπεδο Ελλήνων όσο και σε επίπεδο ξένων υπηκόων.

»Η Ελλάδα, από χώρα υποδοχής µεταναστών από άλλες χώρες, µετατρέπεται σε χώρα αποστολής µεταναστών σε άλλες χώρες, ενώ παράλληλα παρατηρείται αισθητή µείωση των γεννήσεων και των γάµων και υψηλή άνοδος των θανάτων. Όπως έχει καταδειχθεί από πολλές µελέτες µικρότερος ή όχι σηµαντικά µεγαλύτερος αριθµός γεννήσεων από τον αντίστοιχο αριθµό των θανάτων είναι σαφής δείκτης υπογεννητικότητας και, σε συνδυασµό µε την αύξηση του προσδόκιµου ζωής, δείκτης γήρανσης του πληθυσµού.

»Η καθοδική εξέλιξη του πληθυσµού, τόσο ως προς τη φυσική του κίνηση όσο και ως προς τη µεταναστευτική του διάσταση, αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία δηµογραφικής υποβάθµισης.