Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η Ασύμβατος Αγία Οικονομική Τριάς


Του Σπύρου Στάλια*
Οικονομολόγου Ph.D

Κάθε Κυβέρνηση στον κόσμο, ανεξαρτήτου μορφής πολιτεύματος, θα επιθυμούσε το νόμισμα της να έχει μια σταθερή ισοτιμία ως προς τα αλλά νομίσματα, θα επιθυμούσε να ασκεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και τέλος θα επιθυμούσε η διακίνηση  των κεφαλαίων να είναι ελεύθερη. 
Το άσχημο, και μάλιστα το πολύ κακό,  είναι,  ότι από τις τρεις αυτές οικονομικές επιλογές, μόνο δυο μπορεί να επιλέξει. Δεν μπορεί να έχει και τις τρεις μαζί. Δεν μπορούν και οι τρεις επιλογές να συνυπάρξουν. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σου και να σου πουν, διάλεξε δυο απ’ ότι έχεις αγαπητά μέσα στο σπίτι να σώσεις, αλλά το τρίτο θα καεί. 
                          
Με άλλα λόγια, παρατηρώντας την παραπάνω εικόνα:

α) αν μια κυβέρνηση επιλέξει την πολιτική (a) δηλαδή να έχει σταθερή ισοτιμία νομίσματος και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων τότε παύει να είναι επικυρίαρχη, αφού δεν μπορεί να καθορίσει τα δικά της επιτόκια, και κατ’ αναλογία,
β) αν επιλέξει την πολιτική (b) τότε θα πρέπει το νόμισμα της ελευθέρα να διακυμαίνεται, να μην είναι σταθερό και, 
γ) αν επιλέξει την (c) πολιτική τότε δεν θα πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. 

Γ. Κασιμάτης: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά


Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, αναφέρει το «Σκαϊ».  

Ο κ. Κασιμάτης κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να μην τον υπογράψει αλλά να τον αναπέμψει στη Βουλή, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τόνισε πως ο νόμος Παππά έχει όλα τα τυπικά στοιχεία αντισυνταγματικότητας και αποτελεί κλασική περίπτωση νόμου για αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Παυλόπουλος που ανήλθε με την αξία του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα [***] θα πράξει το καθήκον του», πρόσθεσε.

Ο κ. Κασιμάτης δήλωσε πως ο νόμος Παππά συνιστά κατάφωρο σφετερισμό Συνταγματικής αρμοδιότητας από Υπουργό και κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενέσκηψε μία δικτατορία τόνισε, και πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα Ομηρικά Έπη...


Του Διονύση Ελευθεράτου

ΞΕΘΩΡΙΑΣΕ ΤΟ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ» ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ» Η ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥ «ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ»...
Α, όλα κι όλα… Μπορεί τα μνημόνια να εφαρμόζονται – επί έξι συναπτά έτη- με τη συνοδεία απίθανων μύθων, ενίοτε όμως οι διαχειριστές τους αντλούν ιδέες από έπη. Και δη τα ομηρικά (όχι, παίζουμε!)…
Τα σχετικά παραδείγματα παραπέμπουν, τόσο σε στιγμιαίους χειρισμούς, όσο και σε πολιτικά «θεωρήματα». Ως προς την πρώτη κατηγορία, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι είχαν στο νου τους τον Δούρειο Ίππο οι επιτελείς της αστυνομίας  οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καθόδου των διαδηλωτών αγροτών στην Αθήνα, διέταξαν να ερευνώνται φορτηγά, μήπως και έκρυβαν κάποια τρακτέρ στα «σπλάχνα τους»…
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης – και σοβαρότερης- κατηγορίας «ομηρικών» περιπτώσεων, μάλλον προσφέρεται αυτό το πολύπαθο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γιατί; Διότι, απλούστατα, υποτίθεται ότι αυτό θα λειτουργούσε περίπου όπως το κόλπο του Οδυσσέα, στη σπηλιά του Κύκλωπα: «Γαντζωμένα» από τις κοιλιές των γιγάντιων κριαριών (των  «μνημονιακών υποχρεώσεων»), τα μέτρα του «παράλληλου» θα επιβίωναν, καθώς ο θηριώδης Πολύφημος (το «κουαρτέτο») θα ψαχούλευε μόνο τις ράχες των ζώων…

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε


Του Δημήτρη Καζάκη

Ολόκληρη η πολιτική βυθίζεται όλο και περισσότερο στο επίπεδο του κ. Λεβέντη. Με την αμέριστη φυσικά βοήθεια των μέσων μαζικής εξαχρείωσης. Ο μέσος Έλληνας δεν πρέπει να συζητά τα σοβαρά. Δεν έχει καμιά σημασία αν η οικονομία κυριολεκτικά καταρρέει κι από κοντά ακολουθεί η κοινωνία.
Αρκεί να το θελήσουν οι ευεργέτες μας εξ Ευρώπης και ως δια μαγείας όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Η οικονομία θα αναστηθεί, θα έχουμε ανάπτυξη κι ως εκ τούτου όλα θα πάνε καλά. Αρκεί οι εταίροι, ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις μας, να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πίεση και να "απομειώσουν" το χρέος. Αυτά ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν έχει καμιά σημασία αν όλα αυτά είναι μπούρδες, ανοησίες και ηλιθιότητες για αφελείς και simpletons.

Η λογική δεν έχει καμιά θέση σήμερα. Αφήστε που είναι είδος εν ανεπαρκεία γενικά. Οι εκπρόσωποι των αγροτών θα πάνε να δουν τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν με μια κυβέρνηση, η οποία έχει παραχωρήσει επίσημα και με νόμο το δικαίωμα των αποφάσεων στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό βέβαια δεν ενοχλεί ούτε τους αγροτοσυνδικαλιστές, ούτε τα κόμματα, ούτε φυσικά την κυβέρνηση, η οποία καλεί σε έναν διάλογο χωρίς αντικείμενο.