Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (12) :Amina Claudine Myers Quartet feat. Jim Pepper - Witchi Tai To

Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου


Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ἀνάμεσα εἰς συντρίμματα καὶ ἐρείπια, λείψανα παλαιᾶς κατοικίας ἀνθρώπων ἐν μέσῳ ἀγριοσυκῶν, μορεῶν μὲ ἐρυθροὺς καρπούς, εἰς ἔρημον τόπον, ἀπόκρημνον ἀκτὴν πρὸς μίαν παραλίαν βορειοδυτικὴν τῆς νήσου, ὅπου τὴν νύκτα ἑπόμενον ἦτο νὰ βγαίνουν καὶ πολλὰ φαντάσματα, εἴδωλα ψυχῶν κουρασμένων, σκιαὶ ἐπιστρέφουσαι, καθὼς λέγουν, ἀπὸ τὸν ἀσφοδελὸν λειμῶνα, ἀφήνουσαι κενὰς οἰμωγὰς εἰς τὴν ἐρημίαν, θρηνοῦσαι τὸ πάλαι ποτὲ πρόσκαιρον σκήνωμά των εἰς τὸν ἐπάνω κόσμον ― ἐκεῖ ανάμεσα ἐσώζετο ἀκόμη ὁ ναΐσκος τῆς Παναγίας τῆς Πρέκλας. Δὲν ὑπῆρχε πλέον οἰκία ὀρθή, δὲν ὑπῆρχε στέγη καὶ ἄσυλον, εἰς ὅλον τὸ ὀροπέδιον ἐκεῖνο, παρὰ τὴν ἀπορρῶγα ἀκτήν. Μόνος ὁ μικρὸς ναΐσκος ὑπῆρχε, καὶ εἰς τὸ προαύλιον τοῦ ναΐσκου ὁ Φραγκούλης Κ. Φραγκούλας εἶχε κτίσει μικρὸν ὑπόστεγον, καλύβην μᾶλλον ἢ οἰκίαν, λαβὼν τὴν ξυλείαν, ὅσην ἠδυνήθη νὰ εὕρῃ, καί τινας λίθους ἀπὸ τὰ τόσα τριγύρω ἐρείπια, διὰ νὰ στεγάζεται προχείρως ἐκεῖ καὶ καπνίζῃ ἀκατακρίτως τὸ τσιμπούκι του, μὲ τὸν ἠλέκτρινον μαμέν*, ἔξω τοῦ ναοῦ, ὁ φιλέρημος γέρων.

Ὁ ναΐσκος ἦτο ἰδιόκτητος· πρᾶγμα σπάνιον εἰς τὸν τόπον, λείψανον παλαιοῦ θεσμοῦ· ἦτον κτῆμα αὐτοῦ τοῦ γέροντος Φραγκούλα. Ὁ ἀξιότιμος πρεσβύτης, φέρων ὅλα τὰ ἐξωτερικὰ γνωρίσματα προεστοῦ, ὡραῖον φέσι τοῦ Τουνεζίου, ἐπανωβράκι* τσόχινον, μὲ ζώνην πλατεῖαν κεντητήν, μακρὰν τσιμπούκαν μὲ ἠλέκτρινον μαμέν, καὶ κρατῶν μὲ τὴν ἀριστερὰν ἠλέκτρινον μακρὸν κομβολόγιον, δὲν ἦτο καὶ πολὺ γέρων, ὣς πενηνταπέντε χρόνων ἄνθρωπος. Κατήγετο ἀπὸ τὴν ἀρχαιοτέραν καὶ πλέον γνησίως αὐτόχθονα οἰκογένειαν τοῦ τόπου. Ἦτον ἐκ νεαρᾶς ἡλικίας εὐσταλής, ὑψηλός, λεπτὸς τὴν μέσην, μελαχροινός, μὲ ἁδροὺς χαρακτῆρας τοῦ προσώπου, δασείας ὀφρῦς, ὀφθαλμοὺς μεγάλους, ὀγκώδη ρῖνα, χονδρὰ χείλη προέχοντα. Ἠγάπα πολὺ τὰ μουσικά, τά τε ἐκκλησιαστικὰ καὶ τὰ ἐξωτερικά, ὑπῆρξε δὲ μὲ τὴν χονδρὴν ἀλλὰ παθητικὴν φωνήν του ψάλτης καὶ τραγουδιστὴς εἰς τὸν καιρόν του μέχρι γήρατος.

Ολική ρήξη: Αποχώρηση της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανρθωπίνων Δικαιωμάτων προαναγγέλλει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε προχθές ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποσυρθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης «δεν προστατεύει δικαιώματα, αλλά απλώς εκπληρώνει μια ορισμένη πολιτική λειτουργία», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε Ρώσους βουλευτές στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε επίσης ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποχωρήσει οριστικά από τη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ, εάν οι πρακτικές που ακολουθεί κλιμακωθούν.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει ή να διακόψει τη συμμετοχή της σε διεθνείς συμφωνίες, εάν κρίνει ότι είναι προς το εθνικό της συμφέρον. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την εφαρμογή της οποίας ελέγχει το ΕΔΑΔ.

(ΠΗΓΗ: http://www.topontiki.gr/)

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/08/blog-post_563.html#ixzz3AZYKe5BU

Σαββατιάτικα (17)

Πιάσανε ζέστες, ε; *** Μη στενοχωριέστε, όλα σχετικά είναι. *** Οι καμήλες στην έρημο, ας πούμε, την περνάνε κοτσάνι. *** Το πρωτογενές πλεόνασμα σε ευρώ θα το υπολογίσουμε εφέτος ή σε ροδάκινα; *** Σαν βγεις στον πηγαιμό για το χωράφι και ροδάκινα, φράουλες ή βερύκοκα συναντήσεις, μη τσακωθείς με τους ρώσσους. *** Καθ' όσον δεν περνάνε πουτανιές στον Πούτιν. *** Ομοβροντία τα κανόνια των ρωσσικών ταξειδιωτικών εταιρειών που άφησαν τους πελάτες τους αμανάτι σε όλον τον κόσμο. *** Τόσες θυσίες κάναμε να τους φέρουμε και τώρα δεν έχουμε τι να τους κάνουμε. *** Ιδέα για πολιτική: να πιέσουμε τον Πούτιν να αγοράζει δυο τελλάρα ροδάκινα, δυο τσουβάλια πατάτες και πέντε ματσάκια άνηθο για κάθε τουρίστα που θα του στέλνουμε πίσω. *** Ιδέα για επένδυση: προφυλακτικά με γεύση ροδάκινο. 

Μόνος σου τά 'φαγες, Θόδωρε;
*** Μόνο δυο μέρες έμεινε στ' Αγιονόρος ο Αλέξης. *** Είχε να ετοιμαστεί για προσκύνημα στην Τήνο. *** Στην Πάρο για την Εκατονταπυλιανή θα πάει αργότερα. *** Μήπως, τελικά, τα ράσα κάνουν τον πρωθυπουργό; *** Πολύ στο θρησκευτικό το γύρισαν άξαφνα οι πολιτικοί μας. *** Παιδιά, με το "βόηθα Παναγιά" δεν κάνουμε δουλειά. *** Όπως δεν κάνουμε δουλειά και με τις χριστοπαναγίες τού ΕΝΦΙΑ. *** Εν τάξει, μπορεί να έχει γίνει κάποιο λαθάκι αλλά πλήρωσε εσύ την δόση κανονικά και θα τα βρούμε. *** Έχουμε κούτελο, βρε αδερφέ! *** Νέα Ελλάδα, νέα λογική. *** Από Σεπτέμβρη στους κινηματογράφους: "Ενφιάλτης στον δρόμο με τα ακίνητα Νο 69: Ο γκαβός με τα κατασχετήρια επιστρέφει". *** A propos, το Ποτάμι πήρε θέση για τον ΕΝΦΙΑ; *** Μια και είπα "Ποτάμι", ο Σταύραξ στις διακοπές του βολεύεται με το σακκίδιο ή παίρνει βαλίτσα; *** Με την πρώτη και με περίπατο πρόεδρος ο Ταγίπ, που είχε επιβάλει λογοκρισία σε τουίττερ και γιουτιούμπ. *** Άμα έχεις δημοκρατία και σκεπτόμενους πολίτες...

Στα πρόθυρα τριχοτόμησης το Ιράκ


Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Ο Τόμας Φρίντμαν των New York Times απέσπασε, την εβδομάδα που πέρασε, μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος βρήκε τον συνομιλητή του εμφανώς γκριζαρισμένο, γεγονός που απέδωσε εν μέρει στις σκοτούρες από τα πολλαπλά μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ιδιαίτερο ζήλο για να σταματήσει τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα, δικαιούται να εικάσει κανείς ότι ο βασικός παράγοντας που του χαλάει τον ύπνο δεν είναι άλλος από το Ιράκ.

 Είναι πασίγνωστο ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Αμερικής εξελέγη με σημαία την εναντίωσή του στον πόλεμο του Ιράκ και ότι, συνεπής προς τις υποσχέσεις του, απέσυρε τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα το 2011. Εδώ και ένα δεκαήμερο, όμως, αναγκάζεται να εξαπολύσει εκ νέου αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να αναχαιτίσει την επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία», της οργάνωσης των φανατικών τζιχαντιστών που έχει εκτοπίσει, εδώ και δύο μήνες, την Αλ Κάιντα από την πρώτη θέση των φαντασμάτων που στοιχειώνουν την αμερικανική υπερδύναμη. Η αμερικανική εμπλοκή ενισχύθηκε με την εσπευσμένη αποστολή όπλων και 130 Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στους Κούρδους του βορείου Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Ρωσικό εμπάργκο και Ελληνικό προτεκτοράτο

Του Τάκη Φωτόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Ευρωπαίοι αγρότες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, ξυπνώντας από τον λήθαργο στον οποίο τους έχουν εξαναγκάσει η Υπερεθνική ελίτ (Υ/Ε) και οι τοπικές Κοινοβουλευτικές Χούντες, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι όχι μόνο δεν ελέγχουν την οικονομία της χώρας τους, (της οποίας ο έλεγχος έχει περιέλθει στις Ευρω-ελίτ από τότε που τους έβαλαν στην ΕΕ και την Ευρωζώνη), αλλά ούτε καν μετέχουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν άμεσα την ζωή τους. Είτε την καθημερινή τους ζωή, όπως μόλις διαπίστωσαν οι αγρότες που βλέπουν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς να πετάγεται στις χωματερές, είτε ακόμη και την ίδια την επιβίωση αυτών και των παιδιών τους, σε περίπτωση πολέμου.

Πολλοί, δηλαδή, μόλις σήμερα αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι ακόμη και η υπέρτατη απόφαση ενός λαού εάν θα αναμιχθεί η όχι σε ένα καταστροφικό πόλεμο δεν παίρνεται πια στο εθνικό επίπεδο, αλλά στο υπερεθνικό, από την Υ/Ε (δηλ. βασικά την Ομάδα των 7) και τις Ευρω-ελιτ στον χώρο μας. Και σήμερα δεν μιλάμε πια απλά για οικονομικό πόλεμο, αφού είναι φανερό σε κάθε μη πληρωμένο κονδυλοφόρο ότι ο οικονομικός πόλεμος που μαίνεται σήμερα, (όχι βέβαια λόγω ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όπως λένε οι Νεάντερνταλ «Μαρξιστές της συμφοράς») μπορεί κάλλιστα να είναι το πρελούδιο ενός καταστροφικού πολέμου. Εκτός, βέβαια, εάν οι αντιστεκόμενοι στην παγκοσμιοποίηση λαοί, όπως ο Ρωσικός (εξαιρώντας βέβαια τους ευνοούμενους της παγκοσμιοποίησης που είναι ζήτημα εάν είναι το ένα τέταρτο του λαού) τελικά υποταχθούν στην ΝΔΤ και την Υ/Ε. Έτσι, ο ανύποπτος Ελληνικός λαός σε τέτοιο ακριβώς πόλεμο μπορεί να οδηγηθεί από τους τυχάρπαστους επαγγελματίες πολιτικάντηδες-οργανέτα της Υ/Ε που παριστάνουν την κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής Χούντας, καθώς και τα πανάθλια κανάλια των κλεπτοκρατών που τους στηρίζουν.

Σπίθες και Μπουρλότα


«Η ανυπακοή αποτελεί αρχέγονη αρετή του ανθρώπου. Δια της ανυπακοής γεννήθηκε η πρόοδος, δια της ανυπακοής και δια της εξεγέρσεως».
Όσκαρ Ουάϊλντ
Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Έναν χρόνο μετά την αντισυνταγματική επιβολή του Μνημονίου, η κατοχική κυβέρνηση και το συνένοχο πολιτικό κατεστημένο έχουν απονομιμοποιηθεί στην συνείδηση ενός πολύ μεγάλου τμήματος του λαού. Αυτοί, βέβαια, μας θέλουν άβουλους και ανήμπορους, γνωρίζοντας ότι, όσο οι μάζες αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά την κατοχή, η εξέγερση δεν έρχεται. Έτσι κερδίζουν χρόνο να ολοκληρώσουν την ελεγχόμενη χρεωκοπία προς όφελος των δανειστών, την καταστροφή και τον διαμελισμό της χώρας.

Όμως, οι Έλληνες βγαίνουν ξανά στους δρόμους, συναντιούνται μεταξύ τους στις πλατείες, επικοινωνούν στο διαδίκτυο, γνωρίζονται, συνεργάζονται, στήνουν πολιτικά στέκια και οργανώνουν την ανυπακοή τους. Γι’ αυτό το σύστημα ανησυχεί σοβαρά για το «αναδυόμενο» εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα, σύμφωνα με έκφραση κορυφαίας καθεστωτικής εφημερίδας.

Κάθε μέρα που περνάει, δύο πράγματα γίνονται πιο καθαρά: Πρώτον, ότι όσα συμβαίνουν ήταν προμελετημένα. Και, δεύτερον, ότι είναι καταδικασμένη οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή μέσα από τους ίδιους διεφθαρμένους μηχανισμούς.

Όλος ο λαός, δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί βρίσκεται απέναντι σε μια ελίτ που κατέχει πραξικοπηματικά την εξουσία φθάνοντας στο τελευταίο σκαλί της προδοσίας και σε μια Βουλή που έχει αυτοκαταργηθεί αποδεχόμενη το Μνημόνιο και την Δανειακή Σύμβαση. Όσοι βουλευτές διαφωνούν πραγματικά, οφείλουν να παραιτηθούν και να πάψουν να δίνουν άλλοθι στο πραξικόπημα που έγινε «με κοστούμια και γραβάτες» (Μίκης Θεοδωράκης, στον Αντ1 05/04/2011).

Άθλιοι και Ιαβέρηδες του 21ου αιώνα


Μη φοβάστε τους ληστές και τους δολοφόνους. Οι προ­καταλήψεις είναι ο αληθινός ληστής. Η κακία είναι ο πραγματικός δολοφόνος»
Οι Αθλιοι – Βικτόρ Ουγκό

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Πριν από περίπου μία δεκαετία οι μαθητές των γαλλικών σχολείων επέστρεψαν στις αίθουσες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με μια δυσάρεστη έκπληξη: στα θερινά τμήματα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης είχε ψηφιστεί νομοθεσία που όριζε ότι παιδιά από 13 ετών θα φυλακίζονταν έως και για έξι μήνες εάν «προσέβαλλαν» τους δασκάλους τους ή τους ελεγκτές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ποινή συνοδευόταν από πρόστιμο 7.500 ευρώ και προφανώς ένα «λερωμένο» ποινικό μητρώο που θα τους συνόδευε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οσο για τους γονείς των ανήλικων παραβατών, κινδύνευαν να χάσουν σειρά κρατικών επιδομάτων, γεγονός που θα μπορούσε να ρίξει αρκετές οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς κανένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης.

Εξίσου ανατριχιαστικές με την επιβαλλόμενη ποινή ήταν και ορισμένες λεπτομέρειες στη διατύπωση του νόμου: τα παιδιά των 13 ετών θα κατέληγαν στη φυλακή ή σε κάποιο ίδρυμα όχι για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος αλλά για την «άρνηση επίδειξης του απαιτούμενου σεβασμού». Ο νόμος πρόσφερε επίσης ανωνυμία στους «αυτόπτες μάρτυρες», δηλαδή σε κάθε επίδοξο «καταδότη» που θα παρέδιδε τα παιδιά στις Αρχές.

Στα μουλωχτά οι δανειστές προχωρούν στη δημιουργία ΕΟΖ

ΤΟΥ Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Προχωρούν στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας φαίνεται πως ο εδώ και 4 χρόνια μεθοδικός σχεδιασμός των δανειστών είναι ενεργός, προωθείται, δε, βήμα βήμα.

Από τις αρχές Μαΐου έχει συσταθεί η Επιτροπή που μελετά τον ορισμό των ΕΟΖ (στο «Διαύγεια» έχει ανεβεί και η σχετική απόφαση για την αμοιβή των επιτροπών), ενώ συνεδριάζει για την επεξεργασία της Γνώμης Πρωτοβουλίας (ν. 2232/1994) της ΟΚΕ με θέμα Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Τα συμπεράσματα θα νομοθετηθούν και θα κοινοποιηθούν στις περιφέρειες και τους δήμους που θα επιλεγούν, σημειώνοντας πως βάσει του Μνημονίου η χώρα (δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες) είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση και λειτουργία τους.

Θυμίζουμε πως το θέμα είχε ανοίξει από τον Σεπτέμβριο του 2011 η «Ε», κάνοντας λόγο για την «Ελλάδα, πρώτη γερμανική αποικία στην Ευρώπη» (3.9), «Οι Γερμανοί ζητούν γην και ύδωρ για… ψίχουλα επενδύσεων» (9.10).

Οι τότε υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου επιδίδονταν σε υπερθεματικές αναφορές για επενδύσεις χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεκάδων δισ. ευρώ κ.λπ., με τους Ευάγγ. Βενιζέλο (τότε τσάρος της οικονομίας) και Μιχ. Χρυσοχοΐδη (τότε υπουργός Ανάπτυξης) να… μεγαλουργούν. Παράλληλα σημειώναμε πως και στο εσωτερικό είχαν πάρει ζεστά την όλη υπόθεση και ότι η Περιφέρεια Θράκης εκπονούσε σχετική μελέτη (από ιδιωτική εταιρεία), στην οποία καταγράφονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ανάπτυξης της περιοχής. Μάλιστα, στο Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης η Κατερίνα Καραγιάννη (δημιουργός του ΧΦΘ) έκανε λόγο για ενδιαφέρον εταιρειών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες επεξηγήσεις.

Human Rights First για ΧΑ: Ομπάμα, Μέρκελ, Σαμαρά κάντε κάτι


Εκατόν τριάντα σελίδες καταλαμβάνει η έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights First για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και του επίσης νεοναζιστικού Γιόμπικ στην Ουγγαρία. Η έκθεση με τίτλο «Δεν είμαστε Ναζί αλλά...» ασκεί κριτική στην κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και στην ΕΕ, καθώς και σε αυτές της Ελλάδας και της Ουγγαρίας και προτείνει μια σειρά από μέτρα για τον αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου. Πολλές και τεκμηριωμένες είναι οι προτάσεις προς την κυβέρνηση Σαμαρά και το Κοινοβούλιο, από την καταδίκη των ξενοφοβικών-ρατσιστικών δηλώσεων στελεχών της ΝΔ μέχρι την εισαγωγή στην εκπαίδευση αντιφασιστικών θεμάτων, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι Έλληνες δωσίλογοι.

Αναφερόμενη στα «δέκα πράγματα που ο Ομπάμα μπορεί να κάνει τώρα», η οργάνωση συνιστά στον πρόεδρο των ΗΠΑ να συζητήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τις «ελληνικές πολιτικο-οικονομικές συνθήκες καθώς και την ανάγκη οι πολιτικές της τρόικας να αμβλύνουν τις δοκιμασίες που προκλήθηκαν από τη λιτότητα», εξουδετερώνοντας έτσι τα στοιχεία που καθιστούν «ελκυστικό» τον εξτρεμισμό. Στην έκθεση επισημαίνεται «η άνοδος των κομμάτων του μίσους στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα και για ο λόγος για τον οποίο οφείλει να ενδιαφερθεί για το φαινόμενο αυτό η Αμερική».
«Δεν είναι απλώς μια ηθική υποχρέωση αλλά μια κρίσιμη εθνική υποχρέωση. Η Αμερική θα δυναμώνει όταν οι πράξεις και οι πολιτικές της ταιριάζουν με τις διακηρυγμένες αξίες της», τονίζει η Human Rights First. Τα στοιχεία της έκθεσης συγκεντρώθηκαν μεταξύ άλλων από επισκέψεις σε Ουγγαρία και Ελλάδα και συνομιλίες με θεσμικούς παράγοντες των δύο χωρών αλλά και απλούς πολίτες.

Στάση πληρωμών λοιπόν; Τώρα;*


Του Άρη Δαβαράκη

Παρακολουθώ τον Ermippos Ermippiou που ζει κάπου κοντά στο Μόναχο αν το έχω καταλάβει καλά, αλλά είναι πολύ κοντά μας σε ότι αφορά τα ζόρια που τραβάμε και το «Ελληνικό πρόβλημα». Συχνά του ζητάμε άδεια να αναρτήσει toportal.gr κάποιες σκέψεις απότο fb του και συχνά μας τη δίνει. Μία φορά ζήτησε να επιμεληθεί ο ίδιος το τελικό αποτέλεσμα μιας ανάρτησης που αφορούσε δυό μεγάλους φωτογράφους – και βγήκε ένα κόσμημα. Την Τετάρτη μετά την λήξη της απεργίας και μετά από άλλες δυό ώρες κολύμπι στην Μεσόγειο, κόλλησα μπροστά σ’ αυτό το πολύ σύντομο post του (που εκφράζει μια πολύ γερή και ανατρεπτική άποψη ουσίας). Το διάβασα, το ξαναδιάβασα, το έκανα copy-paste και σας το μεταφέρω εδώ. Γράφει τα εξής:


Στάση πληρωμών. Να πει δηλαδή ένα κόμμα «εάν εκλεγώ θα βρω τον τρόπο να καλύψω νομικά, ώστε να μην έχει καθόλου συνέπειες,  τον κάθε πολίτη που θα πάψει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του».  Το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» σε μεγέθυνση δηλαδή, ώστε να καλύπτει και χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες φυσικά, τα χαράτσια, τα πρόστιμα, τα δάνεια κάθε είδους. Έτσι θα βοηθηθεί ο πολίτης να βρει επιτέλους έναν λόγο σοβαρό και πρακτικό να ψηφίσει αυτό το κόμμα που θα αναλάβει την ευθύνη να τον απαλλάξει από όλα του τα χρέη. Όλα; Και το νοίκι; Και τα κοινόχρηστα; Το ηλεκτρικό, το νερό, το τηλέφωνο, το κινητό; Θα τα περιλαμβάνει όλα η στάση πληρωμών;

Στάση πληρωμών: Η δίκαια αντίδραση της κοινωνίας


Του Αρη Δαβαράκη

Αν παρακολουθήσατε την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή τα προσεκτικά μας βήματα από εδώ, μετά εδώ και μετά εδώ, θα έχετε διακρίνει καθαρά πιά και μέσα σας αλλά και γύρω σας την ανάγκη μεγάλου μέρους της κοινωνίας να αντιδράσει με κάποιον τρόπο ειρηνικό αλλά πολύ αποφασιστικό, στις υπερβάσεις εξουσίας στις οποίες επιδίδεται η «συγκυβέρνηση» χωρίς κανένα μέτρο και κανένα όριο, έχοντας μετατρέψει τον τόπο σε φέουδο που δικαιούται να το χειρίζεται μόνο προς όφελος δικό της (οικονομικό πάντα) και των ισχυρών «φίλων» που την στηρίζουν.

Το κείμενο του Ermippou Ermippiou (το αληθινό του όνομα το ξέρω βέβαια αλλά ως Ερμιππος υπογράφει) βοήθησε πολλούς να ξεκαθαρίσουν μέσα τους τι ακριβώς θα σήμαινε μια στάση πληρωμών που θα ξεκινούσε από την κοινωνία, η οποία και θα έδειχνε έτσι την αντίδρασή της αλλά και την απόφασή της να μην κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια - ενώ μια ολιγαρχία Νεοελλήνων, παρέα με το «πολιτικό προσωπικό» της, βυσσοδομεί και συνεχίζει να θησαυρίζει πάνω στα βάσανα μιας Ελλάδας που κατάντησε έτσι όπως είναι σήμερα με ευθύνη αυτής ακριβώς της ολιγαρχίας και της μικρής πνοής πολιτικών που την υπηρετεί ανενδοίαστα, χωρίς όραμα και πάθος – αλλά με μεγάλο έρωτα για το χρήμα.

Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό. Και κανένας «σωτήρας» δεν μπορεί να μας σώσει αν δεν έχει την υποστήριξη μας αλλά και την σύμφωνη γνώμη μας. Όλα δείχνουν πια ότι έχει έρθει η ώρα να οργανωθούμε σοβαρά, όσοι από μας νοιώθουμε ξένοι και κατατρεγμένοι από τις εξουσίες μέσα στον ίδιο μας τον τόπο, θύματα μιας ολιγαρχίας (με συγχωρείτε που επαναλαμβάνω συχνά αυτή τη λέξη αλλά είναι η μόνη που περιγράφει αυτό το «παρεάκι της εξουσίας» το θρασύτατο) η οποία έχει πάρει πάλι θάρρος από το δικό μας γενικό ψάρωμα και, αν δεν την διώξουμε, δεν θα φύγει ποτέ.

Πατριωτισμός


Του Ermippos Ermippiou

Εξέφρασα κάπου μια παράδοξη άποψη για τον πατριωτισμό. Ήθελα να μην τον μπερδεύω με τις παρελάσεις, τις αντιευρωπαϊκές υστερίες, την εθνικιστική περηφάνια, τα Ίμια και τις κούφιες ιστορικές αναδρομές των περασμένων μεγαλείων. Επικρίθηκα. Και αναγκάστηκα να γράψω ένα κείμενο για να απολογηθώ. 

Αγαπητέ φίλε

Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να πω την άποψη μου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Πριν ξεκινήσω όμως επίτρεψε μου να σου θυμίσω την κραυγή που είχε ακουστεί το καλοκαίρι του 2007 στις μεγάλες πυρκαγιές της νότιας Ελλάδας. "Εδώ καίγονται οι άνθρωποι", φώναζαν κάποιοι, "και μείς τρέχουμε να σώσουμε τις πέτρες". Δεν θα το σχολιάσω περισσότερο τώρα. Κράτησε το για την συνέχεια.

Ο πολιτισμός είναι περισσότερο και πάνω από όλα στάση και τρόπος ζωής. Είναι το σύνολο όλων των μικρών τρόπων που κατευθύνουν την σκέψη μας, που ορίζουν την συμπεριφορά μας, που συνθέτουν τους κώδικες με τους οποίους ζούμε, συνεννοούμεθα και συνυπάρχουμε, διασκεδάζουμε, γελάμε, κλαίμε και πεθαίνουμε. Τα άψυχα πράγματα που κατασκευάζουμε, τα κτίρια, τα αγάλματα, τα αντικείμενα της τέχνης μας, δεν είναι τα ίδια πολιτισμός. Είναι μόνο σύμβολα που αφήνουμε πίσω μας, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε στην ύλη το εκμαγείο της ψυχής μας. Όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε στιγμή της ιστορικής μας διαδρομής.

Η διαρκής ομερτά… του καρτέλ των ΜΜΕ



Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητά την παρέμβασή του για τις τροπολογίες της κυβέρνησης που αφορούν τον χώρο της ενημέρωσης.

Του Δημήτρη Τρίμη

Την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της όλης πολιτικής αντιπαράθεσης για τη χαριστική προς το καρτέλ της Διαπλοκής, γνωστής (τουλάχιστον στους αναγνώστες μας) τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ, ζήτησε χθες με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Το περιεχόμενο και της χθεσινής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποκαλύπτει τεκμηριωμένα την ομερτά των βαρόνων της Ενημέρωσης, απέκρυψαν και χθες τα ΜΜΕ της Διαπλοκής -αν και η επιστολή ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε εγκαίρως, χθες στις 13.37 και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο- ομολογώντας την υπόγεια συναλλαγή τους με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και επιβεβαιώνοντας, χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι οι αντισυνταγματικές και χαριστικές ρυθμίσεις που ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συντάχτηκαν εν λευκώ και εξ ολοκλήρου από το… νομοπαρασκευαστικό χέρι της Διαπλοκής.

Η επιστολή

Για την κατανόηση του σκανδάλου παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική επιστολή προς το ΕΣΡ, αναμένοντας την απάντησή του, όποτε, και αν βεβαίως συζητήσει το «ευαίσθητο» αυτό θέμα.

Μια αλλαγή μόνο σε επίπεδο τεχνολογιών δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή

Το πέρασμα από ένα Πολιτισμό του Θανάτου σε έναν Πολιτισμό της Ζωής

Tου Bhikkhu Bodhi**

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, και από πολλές άλλες χώρες, θα συγκλίνουν στη Νέα Υόρκη για τη Μεγάλη Πορεία για την Κλιματική Αλλαγή, υπολογισμένη να είναι η μεγαλύτερη κλιματική πορεία στην ιστορία. Η άμεση αφορμή για την πορεία είναι η συγκέντρωση των ηγετών του πλανήτη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μια σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική κρίση. Σκοπός της πορείας είναι να πει στους ηγέτες του κόσμου, ότι ο χρόνος της άρνησης και της καθυστέρησης τελείωσε, ότι πρέπει να δράσουμε τώρα, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον κόσμο μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Η ετήσια Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (COP) και οι συναντήσεις για το κλίμα έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί ότι είναι αποτυχίες, καρναβάλια εξαπάτησης που ξεκινούν με μεγάλη ρητορική, αλλά καταλήγουν σε αδιέξοδα ή κούφιες υποσχέσεις. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν την πορεία, προκειμένου να διαδηλώσουν ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η διατάραξη του κλίματος είναι πραγματική, ότι οι συνέπειες της αδράνειας θα είναι καταστροφικές, και ότι η ανάγκη για ταχεία και αποτελεσματική δράση είναι συντριπτική.