Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Human Rights First για ΧΑ: Ομπάμα, Μέρκελ, Σαμαρά κάντε κάτι


Εκατόν τριάντα σελίδες καταλαμβάνει η έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights First για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και του επίσης νεοναζιστικού Γιόμπικ στην Ουγγαρία. Η έκθεση με τίτλο «Δεν είμαστε Ναζί αλλά...» ασκεί κριτική στην κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και στην ΕΕ, καθώς και σε αυτές της Ελλάδας και της Ουγγαρίας και προτείνει μια σειρά από μέτρα για τον αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου. Πολλές και τεκμηριωμένες είναι οι προτάσεις προς την κυβέρνηση Σαμαρά και το Κοινοβούλιο, από την καταδίκη των ξενοφοβικών-ρατσιστικών δηλώσεων στελεχών της ΝΔ μέχρι την εισαγωγή στην εκπαίδευση αντιφασιστικών θεμάτων, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι Έλληνες δωσίλογοι.

Αναφερόμενη στα «δέκα πράγματα που ο Ομπάμα μπορεί να κάνει τώρα», η οργάνωση συνιστά στον πρόεδρο των ΗΠΑ να συζητήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τις «ελληνικές πολιτικο-οικονομικές συνθήκες καθώς και την ανάγκη οι πολιτικές της τρόικας να αμβλύνουν τις δοκιμασίες που προκλήθηκαν από τη λιτότητα», εξουδετερώνοντας έτσι τα στοιχεία που καθιστούν «ελκυστικό» τον εξτρεμισμό. Στην έκθεση επισημαίνεται «η άνοδος των κομμάτων του μίσους στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα και για ο λόγος για τον οποίο οφείλει να ενδιαφερθεί για το φαινόμενο αυτό η Αμερική».
«Δεν είναι απλώς μια ηθική υποχρέωση αλλά μια κρίσιμη εθνική υποχρέωση. Η Αμερική θα δυναμώνει όταν οι πράξεις και οι πολιτικές της ταιριάζουν με τις διακηρυγμένες αξίες της», τονίζει η Human Rights First. Τα στοιχεία της έκθεσης συγκεντρώθηκαν μεταξύ άλλων από επισκέψεις σε Ουγγαρία και Ελλάδα και συνομιλίες με θεσμικούς παράγοντες των δύο χωρών αλλά και απλούς πολίτες.
Στις 130 σελίδες της έκθεσης καταγράφονται ρατσιστικά εγκλήματα από τα τάγματα εφόδου των ναζί σε Ουγγαρία και Ελλάδα. Επίσης γίνεται αναφορά στην επιβολή δικαιοσύνης και στις κρατικές συμπεριφορές απέναντι στη ναζιστική δράση, ενώ υπογραμμίζεται το γεγονός πως το ρατσιστικό μίσος, ο ναζισμός και η βία εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ σημειώνεται πως ακόμη και το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν αντιδρά στις πρακτικές και τις απόψεις του Γιόμπικ και της Χρυσής Αυγής. Τονίζεται ακόμη το θέμα του ευρωσκεπτικισμού που λειτουργεί ως πέπλο για κάλυψη ρατσιστικών συμπεριφορών στο όνομα της εθνικών χαρακτηριστικών, μια πρακτική που ακολουθούν και τα δύο ναζιστικά κόμματα.

Σχετικά με την άνοδο των νεοναζί στην Ελλάδα, η έκθεση καλεί την ελληνική κυβέρνηση λάβει μια σειρά μέτρων όπως:

- Να παράσχει ασφάλεια στους παράνομους μετανάστες που μπορεί να καταθέσουν για την υπόθεση (σ.σ των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής) και είναι πιο ευάλωτοι σε αντίποινα. Να τους επιτρέψει να ενταχθούν στο ελληνικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, στο οποίο τώρα μπορούν να συμπεριληφθούν μόνον Έλληνες πολίτες.
- Να επισπεύσει τις δίκες αστυνομικών που έχουν κατηγορηθεί για συνέργεια, συμμετοχή ή βοήθεια στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.
- Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ώστε να συλληφθούν δράστες συνεχιζόμενων ρατσιστικών επιθέσεων και να διαλευκάνει αν πρόκειται για ενέργειες είτε υποστηρικτών της ΧΑ είτε άλλων εξτρεμιστικών ομάδων, είτε δράστες που δρουν μόνοι τους.
- Να διερευνήσει περαιτέρω τις αναφορές της ΧΑ ότι έχει συμμάχους αξιωματούχους και λειτουργούς του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.
- Να καταστήσει τις αναφορές περί φυλετικής ανωτερότητας πολικά απαράδεκτες.
- Να υιοθετήσει πολιτική μηδενικής ανοχής και να καταδικάσει απερίφραστα ρατσιστικές, αντισημιτικές ή ομοφοβικές δηλώσεις δημόσιων λειτουργών και μελών της Νέας Δημοκρατίας και να ενθαρρύνει άλλα πολιτικά κόμματα να κάνουν το ίδιο.
- Να καταδικάσει τις απειλές καθώς και να προχωρήσει σε διώξεις για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών κλινικών, δασκάλων, καλλιτεχνών και bloggers, σε απάντηση της αυτοανακήρυξης της ΧΑ ως υπερασπιστή των «ελληνικών αξιών» σε όλη την κοινωνία.
- Να οργανώσει αντιρατσιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις και τους υπαλλήλους του Λιμενικού Σώματος που είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν πλοία με μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
- Να αναθεωρήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εγχειρίδια με στόχο:

Την αποδυνάμωση των εθνοκεντρικών και εξαιρετικά εθνικιστικών περιγραφών των παγκόσμιων γεγονότων
Την αναφορά στα θέματα της ανόδου του Ευρωπαϊκού φασισμού, της ιδεολογίας του ναζιστικού κόμματος και του Ολοκαυτώματος
Τη συζήτηση του ρόλου των Ελλήνων που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές καθώς και τον ρόλο που έπαιξαν πολίτες οι οποίοι παρείχαν καταφύγιο σε Έλληνες Εβραίους και αντιστάθηκαν στις διώξεις τους.
- Να συμπεριληφθεί ένα κεφάλαιο για τον σύγχρονο αντισημιτισμό, ρατσισμό και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία.
- Να τροποποιήσει το άρθρο 19 του μεταναστευτικού Κώδικα ή αλλιώς να νομοθετήσει σχετικά ώστε να αναστείλει την απέλαση ή την κράτηση παράνομων μεταναστών που έχουν πέσει θύματα της ρατσιστικής βίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες και να συμμετάσχουν στις υποθέσεις τους.

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/human-rights-first-gia-xa-ompama-merkel-samara-kante-kati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.