Ενεργούν κατόπιν συνεννοήσεως Ερντογάν και Ράμα;
Από δύο γειτονικές χώρες εκδηλώνεται μια εντεινόμενη προσπάθεια αμφισβητήσεως των συνόρων της Ελλάδος και γενικότερα της περιοχής μας. Θυμίζω τα γεγονότα:
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί βλαπτική για τη χώρα του τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Πρόκειται για ένα σύνολο 16 κειμένων, ένα εκ των οποίων είναι και η σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Επειδή η Σύμβαση της Βιέννης του 1969 περί Διεθνών Συνθηκών προβλέπει ότι οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα κρατών (όπως η Λωζάννη) ουδέποτε λήγουν, ούτε μπορεί ένα κράτος να αποσυρθεί μονομερώς από αυτές, τότε τίθεται το εξής ερώτημα: πέραν των εσωτερικών σκοπιμοτήτων, δηλαδή της αποδυναμώσεως της κεμαλικής ιδεολογίας, μήπως ο Ερντογάν στέλνει κάποιο μήνυμα στην Ελλάδα; Οτι, δηλαδή, σκοπεύει να προκαλέσει μια πολεμική αναταραχή, έστω και με επεισόδιο λίγων ημερών, για να διεκδικήσει αλλαγή συνόρων;
Ο Αυστριακός επίτροπος Διευρύνσεως της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν έκανε λόγο για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος στις σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας. Λέγεται ότι πρόκειται για κακή ενημέρωση εκ μέρους των συνεργατών του. Μακάρι να έγινε εκ παραδρομής η αναφορά. Πάντως, η Αλβανία δεν έχασε ευκαιρία: έβαλε τον υπουργό Εξωτερικών της να δηλώσει ότι υπάρχει και non paper σχετικό με Τσάμηδες, το οποίο συζητούν τα υπουργεία Εξωτερικών Αθηνών και Τιράνων. Ο κ. Κοτζιάς προέβη σε διάψευση, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Είναι σαφές ότι, μέσω των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Τσάμηδων, απογόνων των εγκληματιών πολέμου του 1941-1944, η αλβανική κυβέρνηση ουσιαστικά διεκδικεί τη Θεσπρωτία (την ονομάζει Τσαμερία) και άλλα ελληνικά εδάφη.