Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απέφυγε να συναντηθεί με τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ


"Υπάρχουν  υπόνοιες ότι ο Ράμα απέφυγε να συναντηθεί με τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου γιατί ένα από τα θέματα ήταν ο σεβασμός των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Χιμάρα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου"

Μάιος 12, 2017. 21:01

Η αποστολή των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου είχε κρατηθεί μυστική και σύμφωνα με πηγές σκοπός της ήταν η γεωπολιτική σταθερότητα και οι περιφερειακές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της, όπως επίσης και οι διαρροές για αλλαγές των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ακολουθώντας μια παλαιότερη τακτική, απέφυγε να συναντήσει την εννεαμελή ομάδα των Αμερικανών πολιτικών με επικεφαλής τον Μπομπ Γκουντλάτε  (Robert William "Bob" Goodlatte).
Πριν από δύο  χρόνια είχε αποφύγει πάλι να συναντηθεί με τρεις Αμερικανούς- μέλη του Κογκρέσου που πήγαν στα Τίρανα υπό τον  Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλαράκις.

Αν και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την αποστολή μελών του Κογκρέσου στην Αλβανία, το αμερικανικό περιοδικό «American Spectator» αποκάλυψε ότι τα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου  θα ενδιαφερθούν περισσότερο για τις περιφερειακές πολιτικές της Ουάσιγκτον σχετικά με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Μία από τις κύριες πτυχές αυτής της αποστολής είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενδεχόμενες αλλαγές σύνορων, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Το αποκορύφωμα της χειραγώγησης...


Όπως γράφει ένα γκεμπελικό δημοσιογραφικό αριστούργημα μίας γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα κερδίζει από το χρέος της, οπότε δεν χρειάζεται η διαγραφή μέρους του – στηριζόμενη στο δημοσίευμα ενός Ισπανού ιδιώτη στο διαδίκτυο, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική μεθοδολογία.
«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτα για το χρέος της, αλλά κερδίζει και από αυτό», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη μελέτη του Ισπανού οικονομολόγου, καθηγητή της σχολής Esade της Βαρκελώνης, Πάμπλο Τριάνα. Στο δημοσίευμα τονίζεται:

«Ποτέ στην ιστορία των σύγχρονων κρατών δεν έτυχε καλύτερης μεταχείρισης κάποιος οφειλέτης, όπως σήμερα η Ελλάδα», λέει ο Τριάνα. «Εάν κοιτάξει κανείς όλα τα δεδομένα, η χώρα έχει αρνητικό επιτόκιο για τα χρέη της, κερδίζοντας έτσι στο τέλος χρήματα», εξηγεί ο οικονομολόγος. Με αυτό τον τρόπο αντικρούει τη γνωστή διαπίστωση, ότι η Ελλάδα στενάζει υπό τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλουν οι δανειστές της και πως οι τόκοι που καταβάλλει βυθίζουν τη χώρα περαιτέρω στην κρίση» (πηγή).
Το παραπάνω προέρχεται από μία ελληνική εφημερίδα η οποία, όπως άλλωστε πολλές άλλες, αναπαράγει τα κείμενα ξένων, χωρίς καμία τοποθέτηση της – η οποία θα απαιτούσε προφανώς έρευνα και χρόνο, για να είναι υπεύθυνη και σοβαρή. Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, ενώ πρόκειται για μία προσπάθεια διασποράς ψευδών «ειδήσεων» εκ μέρους των γερμανικών εφημερίδων – με στόχο τη χειραγώγηση τόσο των αναγνωστών τους, όσο και αυτών που τις αντιγράφουν. Ειδικότερα τα εξής:

Πάνω απο 6.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ημερησίως απο Τράπεζες...


Οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αποκτήσουν σύντομα το δικό τους πλήρες ηλεκτρονικό προφίλ οφειλών προς το Δημόσιο
Από την ώρα που γεννιέται ένα χρέος, είτε αφορά την Εφορία και τα τελωνεία είτε τα ασφαλιστικά ταμεία, η φορολογική Διοίκηση με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τις πληρωμές, τις ρυθμίσεις ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί.

Ο ανοιχτός διαγωνισμός για το σχετικό ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα προκηρύχθηκε από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Πώργο Πιτσιλή και η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται να λύσει τα χέρια του εισπρακτικού μηχανισμού.

Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της ΑΑΔΕ, από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το περιουσιολόγιο έως τις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών, το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το Πληροφορικό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας, αλλά και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και πληροφορίες από τρίτους.

Ο ιός «τσάμικο»


Σε επικίνδυνη ίωση έχει μετατραπεί το αποκαλούμενο «τσάμικο» στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας. Δεν αποτελεί απλά προπαγανδιστικό μέσο ανθελληνισμού αλλά εν πολλοίς ενέχει τα χαρακτηριστικά μέτρου με το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις μετρούν την «εθνική τους απόδοση». Ένα θέμα εξ ολοκλήρου στηριγμένου σε ψέματα και διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας, χάρη της ειδικής φροντίδας και των εμπλεκόμενων Τουρκικών μηχανισμών έχει προσλάβει τις γνωστές διαστάσεις και ενοχλεί δημιουργώντας δυσκολίες στην παραπέρα προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχει και άλλες συνέπειες απ’ την δραστηριότητα ακραίων εθνικιστικών και παραστρατιωτικών ομάδων.

Εκείνο όμως που προκαλεί είναι το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον αποστειρωμένο περιβάλλον στην πολιτική σκηνή απ’ το συγκεκριμένο ιό. Κανένα απ’ τα μεγάλα κόμματα δεν βρήκε μέχρι σήμερα το θάρρος να αρθεί στο ύψος της πραγματικότητας και να κάνει την υπέρβαση. Προφανώς το πρόσχημα της πολιτικής πελατείας καταρρίπτεται με την εμφάνιση του κόμματος τους περί τον Ιντρίζι και τους λοιπούς. Θα αποτελούσε μάλιστα αφορμή να περιοριστεί εκεί. Άρα προσχηματικά επικαλούνται τα κόμματα εξουσίας την ανάγκη ψηφοθηρίας. Στην ουσία έχουν υιοθετήσει στα πολιτικά τους προγράμματα και τις πλατφόρμες εξωτερικής πολιτικής ένα αγκάθι με το οποία κατά καιρούς μπορούν να προκαλούν παλινδρομήσεις στις σχέσεις με την Αθήνα.