Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Β. Κρητικός : Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί με ειδικό σώμα εξώσεων

Για χιλιάδες πλειστηριασμούς και εκατοντάδες εξώσεις  με συγκρότηση ειδικού σώματος της ΕΛ.ΑΣ , αλά Ισπανικό μοντέλο , έκανε λόγο στον 9.84  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Προστασίας Δανειοληπτών , Βαγγέλης Κρητικός, με αφορμή την εφαρμογή το αργότερο σε δύο μήνες, της μνημονιακής υποχρέωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη εφαρμογή του αγγλικού δικαίου και τις αλλαγές στο κώδικα πολιτικής δικονομίας , καταργεί την έδρα των ειρηνοδικείων , ανοίγει την πόρτα για 20 χιλιάδες αρχικά πλειστηριασμούς στην Ελλάδα εκ των οποίων 2.500 αφορούν την Κρήτη.

Η αυτοκτονία της τραγωδίας


Του Αντώνη Ανδρουλιδάκη*

«Η τραγωδία πεθαίνει αυτόχειρας, εξαιτίας μιας ανεπίλυτης σύγκρουσης ανάμεσα στην τραγική και τη θεωρητική ιδέα του κόσμου. Η διαλεκτική παρόρμηση προς την γνώση και την αισιοδοξία της επιστήμης την έσπρωξε έξω από την τροχιά της», θα ορίσει προφητικά ο Νίτσε.

Και φαίνεται να έχει δίκιο, γιατί η αρχαία ελληνική τραγωδία που έδωσε παραδειγματική μορφή, αξεπέραστη μέχρι σήμερα, σε μια κεντρική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, το τραγικό δίλημμα που εκφράζει τον διχασμό της ανθρώπινης ψυχής μπροστά στην «τραγική» επιλογή ανάμεσα στην σωτηρία της ή στην σωτηρία του Άλλου, μοιάζει να μην τίθεται πια. Μοιάζει η διλημματική τραγωδία να μην μας αφορά. Λες και μ’ έναν τρόπο μαγικό το «λύσαμε» και πάμε παρακάτω.

Η τραγωδία πέθανε, υποστηρίζει ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος, εξαιτίας της αλαζονείας μιας θεωρητικής γνώσης που επιτέθηκε στην πιο βαθιά και ενδόμυχη αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αυτή η αλαζονεία της θεωρητικής γνώσης, που αποθεώθηκε κυρίως στη γενέτειρα του Φρειδερίκου διεκδικεί, στις μέρες μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηριστικά παγκόσμιας κυριαρχίας, απαιτώντας να εξοστρακίσει το ίδιο το δίλημμα από τον υπαρξιακό πυρήνα. Να μην τίθεται καν. Σαν να ζητά να σκοτώσει την ίδια την υπαρξιακή τραγωδία. Να ανακουφίσει την ενδοψυχική σύγκρουση, μηδενίζοντας τον ένα όρο του διλήμματος.