Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016
Γιατί καθόμαστε και περιμένουμε τα χειρότερα;
Του Δημήτρη Καζάκη
Νέα αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα ετήσια έσοδα 1,3 δισ. ευρώ. Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν από 8 έως και 33 ευρώ τον μήνα για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ, μέσω της αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου.
Για το συνταξιοδοτικό δεν συζητάμε. Μπροστά σ' αυτά που συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές, το σχέδιο Κατρούγκαλου για το οποίο έγιναν τα μπλόκα των αγροτών και ξεσηκώθηκαν οι "γραβάτες", ήταν πταίσμα. Εκεί που κατάντησαν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις των μνημονίων τα ασφαλιστικά ταμεία και την αγορά εργασίας, ακόμη και τα 380 ευρώ εγγυημένη σύνταξη φαντάζει κάτι το αδύνατο. Για όσους είναι ήδη στη σύνταξη. Για όλους τους υπόλοιπους, η προοπτική σύνταξης έχει γίνει όνειρο απατηλό.
Η παγίδα της αξιολόγησης
Πιθανολογείται πως θα συνδυαστεί με νέους συμβιβασμούς, ενδεχομένως και εθνικής φύσεως – κάτι που ήδη φαίνεται στο θέμα των Σκοπίων, όπου τα «λάθη» της κυβέρνησης, με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, αυξάνονται (ηχητικό)
Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά για την Ελλάδα, ενώ μάλλον θα δοθεί στη σημερινή κυβέρνηση η υπόσχεση αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία προοριζόταν για την επόμενη – κυρίως λόγω των εξελίξεων στο θέμα του προσφυγικού.
Ειδικότερα, η αιτία της θετικής αξιολόγησης δεν θα είναι φυσικά τα καλά οικονομικά μας μεγέθη, αφού η χώρα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, αλλά αφενός μεν το μεταναστευτικό, αφετέρου οι αυξημένοι κίνδυνοι διάλυσης της Ευρωζώνης και της ΕΕ – όχι μόνο λόγω της Ιταλίας αλλά, επίσης, εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελών.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση θα συνδέεται ενδεχομένως με νέους συμβιβασμούς της Ελλάδας, πιθανότατα και στα εθνικά θέματα (άρθρο) – κάτι που ήδη διαφαίνεται στο θέμα των Σκοπίων, όπου τα δήθεν «εκ παραδρομής λάθη» της κυβέρνησης, με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», πολλαπλασιάζονται συνεχώς.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)