Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Πρωθυπουργός Σερβίας: «Η χώρα θα λύσει τα περισσότερα προβλήματα με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά…»

Μάιος 23, 2017. 22:13

Βελιγράδι.

« Η Σερβία θα μπορέσει να επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματά της, εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η ένταξη στην Αμυντική Συμμαχία των Δυτικών, βρίσκεται ενάντια στη θέληση του 75% των πολιτών της χώρας».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός και μελλοντικός πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, σύμφωνα το VestiOnLine.
Μιλώντας σε φοιτητές σε Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, που σχετίζεται με τομέα της Ασφάλειας, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι μια απόφαση για ένταξη στη Δυτική Συμμαχία θα οδηγούσε σε «βαθιά διαίρεση και διχόνοια» στο λαό και οι συνέπειες στο  έθνος θα ήταν μακροχρόνιες.

Από την άποψη αυτή, ο Βούτσιτς τόνισε ότι ο στόχος του Βελιγραδίου είναι να διατηρηθεί η στρατιωτική ουδετερότητα με τη δυνατότητα ένταξης στην ΕΕ.

Προτεκτοράτο (;)


Στις 2 Απριλίου, μέσα από τις σελίδες τής Καθημερινής, είδαν το φως τρία δημοσιεύματα, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να γεννιούνται υποψίες σχετικά με τους στόχους που εξυπηρετούν. Ας τα δούμε με την σειρά.


Το πρώτο έχει τίτλο "Νέες δυνάμεις για τους θεσμούς της Ελλάδας" και γράφτηκε από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δημοσίου και Διεθνούς Δικαίου Max Planck της Χαϊδελβέργης Αρμίν φον Μπόγκνταντυ και τον πρώην μεταπτυχιακό φοιτητή του και νυν ερευνητή τού ίδιου Ινστιτούτου Μιχάλη Ιωαννίδη. Η ιδέα των δυο επιστημόνων είναι απλή: εμείς εδώ είμαστε άχρηστοι και ανίκανοι να φτιάξουμε κράτος, οπότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει μερικούς μορφωμένους Έλληνες από το εξωτερικό να κάνουν την δουλειά. Αντιγράφω και υπογραμμίζω:
Για τη βαθιά μεταρρύθμιση που απαιτείται στην Ελλάδα (...) απαιτείται νέο ανθρώπινο δυναμικό με υψηλά προσόντα, επιλεγμένο με αυστηρά κριτήρια αριστείας και κυρίως αδέσμευτο από τις παλιές πελατειακές δομές εξουσίας. Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει το δυναμικό αυτό, διοχετεύοντας ένα σημαντικό τμήμα της τρέχουσας οικονομικής στήριξης στη μεταρρύθμιση των ελληνικών θεσμών.

Γιατί πρέπει, τώρα, να φύγουμε από τις δυτικές ολοκληρώσεις


Του Γιάννη Ραχιώτη

Αφορμή γι’ αυτές τις γραμμές έδωσε σειρά άρθρων στις φιλόξενες στήλες του Δρόμου που ενώ υποστηρίζουν την πρωταρχική σημασία της ανάκτησης της κρατικής μας κυριαρχίας, ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός των μεγάλων δυτικών ολοκληρώσεων, ακόμη και εντός της Ευρωζώνης, παρόλο που αυτές καταστατικά προϋποθέτουν ευρύτατη εκχώρηση κυριαρχίας. Η προφανής αντίφαση δικαιολογείται με τρείς ομάδες επιχειρημάτων:

►Πρώτη, αυτή της καταστροφής που θα πάθουμε σε περίπτωση ανάκτησης έστω και μόνο της νομισματικής κυριαρχίας γιατί «δεν έχουμε κράτος εν λειτουργία, έχουμε υποστεί τεράστια καταστροφή, έχουμε επικίνδυνους γείτονες, θα αντιμετωπίσουμε οικονομικό πόλεμο, το χρέος είναι μη βιώσιμο, υπογράψαμε και μνημόνια και το χειρότερο δεν έχουμε ανεξάρτητη πολιτική ηγεσία». Συνοψίζεται στο «πολύ θα το θέλαμε, αλλά δεν γίνεται». Οι συνέπειες της μετατροπής μας σε προτεκτοράτο, η καταστροφή που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απότοκο της συμμετοχής μας στις δυτικές ολοκληρώσεις, γίνεται επιχείρημα για την συνέχιση του εγκλωβισμού μας.