Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Νεόπτωχοι χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενοι - Αμοιβές 100 ευρώ τον μήνα μεικτά!!!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τα οποία χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων αναγκάζονται να εργαστούν για αμοιβές μικρότερες από 100 ευρώ τον μήνα.

Το κείμενο θέσεων για τις εργασιακές σχέσεις που έστειλε το υπουργείο Εργασίας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποτυπώνει τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας της ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της απότομης βύθισης των μισθών την περίοδο 2010 - 2015.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας περιέχουν αναλυτικά δεδομένα για τις μισθολογικές ανισότητες και φωτογραφίζουν μια μεγάλη κατηγορία νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι ακόμη και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ.

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που περιέχουν αναλυτικά δεδομένα για τις μισθολογικές ανισότητες, είναι:
  • Μηνιαίο μικτό μισθό έως 100 ευρώ παίρνουν 126.956 εργαζόμενοι 
  • Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά. Ουσιαστικά πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.
Επιπλέον, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός μειώθηκε, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αντίθετα, κατά την ίδια περίοδο, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,2% στο Βέλγιο, 7,6% στη Γαλλία, 5,6% στην Ολλανδία και πάνω από 20% σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύνταγμα Πολιτών


Πρωτοβουλία για νέο Σύνταγμα με συμμετοχή του λαού

Να διεμβολίσουν το τοπίο της «άνωθεν» συνταγματικής αναθεώρησης επιχειρούν έξι οργανώσεις πολιτών. Σε ανοικτή επιστολή τους -την οποία δημοσιεύουμε ολόκληρη στη συνέχεια- διακηρύττουν την ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα, το οποίο, όπως λένε, θα αποτελεί τη θεσμική αιχμή της «δημοκρατικής επανάστασης» που έχει ανάγκη η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη.

Μέχρι τώρα, στην Ελλάδα και ειδικότερα στο χώρο της αριστεράς, η συζήτηση για το Σύνταγμα εστίαζε κυρίως στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Όμως όλα δείχνουν πως από εδώ και στο εξής, και όσο θα οξύνεται η κοινωνική και πολιτική σύγκρουση, ένα από τα κύρια μέτωπα για την προάσπιση της δημοκρατίας και για την ενδυνάμωση της λαϊκής ισχύος έναντι της ολιγαρχίας θα είναι η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η δυνατότητα ή μη συμμετοχής των πολιτών στη διακυβέρνηση.

Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που ξέσπασε μετά το Brexit για τη νομιμότητα ή μη των δημοψηφισμάτων και για το αν θα πρέπει ο λαός να συμμετέχει στις κρίσιμες αποφάσεις.


Μια από τις συμμετοχικές μεθόδους είναι η μέθοδος World Café, χωρίς εκτεταμένες κεντρικές εισηγήσεις. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων που συζητούν γύρω από κάποια ερωτήματα σε δύο ή τρεις διαδοχικούς κύκλους, αλλάζοντας σύνθεση κάθε φορά. Αυτό επιτρέπει την οικειότητα, την τυχαία ανάμειξη των απόψεων και την εξαγωγή σαφών συλλογικών συμπερασμάτων ανεξαρτήτως του αριθμού των συμμετεχόντων. Η φωτογραφία είναι από το Συνταγματικό Εργαστήριο που διοργάνωσε η Πολιτεία 2.0 στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο 2015.

Η νέα (καυτή) ατζέντα Ελλάδας - Τουρκίας


Του Αλέξανδρου Τάρκα*

Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι τόσο συγκλονιστικές και οι επόμενες φάσεις της εσωτερικής κρίσης -και εξωτερικής πολιτικής της- τόσο περίπλοκες, ώστε οι βαρύγδουπες αναλύσεις των πρώτων ημερών μετά το πραξικόπημα δεν έχουν ουσιαστική αξία.

Καμία σοβαρή κυβέρνηση διεθνώς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει σε μια χώρα, ο πρόεδρος της οποίας δεν αποτολμούσε έως χθες να επιστρέψει στην πρωτεύουσα. Και που, όταν εγκατασταθεί ξανά στο γραφείο του, θα αντιμετωπίσει το (από καιρό εμφανές) εμφύλιο μίσος που πολλαπλασιάστηκε μετά τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες του πραξικοπήματος και τις χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις στον κρατικό μηχανισμό. Η Τουρκία έχει ιδιότυπη παράδοση εκκαθαρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις και στα υπουργεία, αλλά το εξελισσόμενο σχέδιο Ερντογάν είναι πρωτοφανές.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, που αποδεικνύει ότι μια μετριοπαθής πολιτική έκδοση του Ισλάμ αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, η Ελλάδα έχει ως μόνη λύση την αυτοσυγκράτηση και την ψύχραιμη αξιολόγηση όσων στοιχείων συλλέγει. Οι επόμενοι μήνες, ακόμη και αν δεν υπάρξει ένταση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, ίσως σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή από το 1974 και τη μεγαλύτερη θεσμική μεταβολή στην Τουρκία εδώ και 80-90 χρόνια.

Η Αθήνα βρίσκεται πλέον ενώπιον ενός διαφορετικού συνομιλητή σε όλα τα μέτωπα (ή και με απουσία συνομιλητή, αν ο Ρ.Τ. Ερντογάν αφοσιωθεί στα εσωτερικά επί μακρόν ή αντιμετωπίσει νέα εξέγερση):

Μέσω "διοικητικής κράτησης" τους δίνουν στον Ερντογάν!!!

Μπορεί το αρμόδιο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης να αποφάσισε την ποινή των 2 μηνών φυλάκισης με 3 χρόνια αναστολή για τους οκτώ (8) τούρκους φυγάδες που αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, όμως, η συνέχεια αποδεικνύεται ιδιαζόντως ζοφερή. Κι αυτό, επειδή ανακοινώθηκε πως στους οκτώ τούρκους εφαρμόζεται διοικητική κράτηση...!!!

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Αν και στην αρχή δόθηκε η εντύπωση πως είναι ένα μέτρο που συνδέεται με την ασφάλεια των οκτώ τούρκων, η έρευνα που κάναμε αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία παγίδα, και μία δια της πλαγίας οδού ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων περί της το συντομότερο δυνατό έκδοσης των οκτώ τούρκων στις τουρκικές αρχές.

Τι είναι, λοιπόν, αυτή η διοικητική κράτηση; Δυστυχώς, είναι μία αφανής πολιτική παρέμβαση, που εκτελείται από κρατικά όργανα, ασχέτως της όποιας δικαστικής απόφασης. Η "ευαισθησία" περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πρωτο-δεύτερης φορά αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται τελικά μία πολιτική θέση η οποία διαθέτει αρκετή ελαστικότητα, αφού η διαταχθείσα "διοικητική κράτηση" αποκλείεται να προέρχεται από την "έμπνευση" του αστυνομικού διευθυντή Αλεξανδρούπολης, αλλά φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, φίλος δικηγόρος μας ενημέρωσε πως:  
ο όρος "διοικητική κράτηση" αναφέρεται στην κράτηση ενός αλλοδαπού με απόφαση διοικητικής αρχής (συνήθως των αστυνομικών ή άλλων κατασταλτικών αρχών) χωρίς δικαστική απόφαση και θεωρείται ως ένα μη σωφρονιστικό μέτρο που σκοπό έχει να διευκολύνει την μεταγενέστερη απομάκρυνση του εν λόγω ατόμου από την επικράτεια. Ο σκοπός της δεν είναι να τιμωρήσει με ποινή φυλάκισης ή με χρηματική ποινή έναν αλλοδαπό για την παράνομη είσοδο ή διαμονή του στο κράτος, αλλά να προετοιμάσει την απέλασή του.