Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μήπως είστε οπισθοδρομικός, ξενοφοβικός, ακροδεξιός;


Της Ελευθερίας Καρνάβου

Επιφυλάσσεστε μπροστά στην παγκοσμιοποίηση; «Κοιταχτείτε»!  λένε κάποιοι φωστήρες. Είστε σίγουρα οπισθοδρομικός και κατά πάσα πιθανότητα  ακροδεξιος  και ξενοφοβικός. Εσείς και οι όμοιοι σας απειλείτε την Ευρωπαϊκή ιδέα και την παγκόσμια πρόοδο.

Γενικά ίπταται στο αέρα η ιδέα ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι φυσικό και ουδέτερο, κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε και αν χρειάζεται να προστατευτούμε ο καθένας μόνος του. Πολύ πρόσφατα  μάλιστα ένας γνωστός δημοσιογράφος και μια πολιτικός είπαν για το φαινόμενο ο ένας ότι είναι σαν την παλίρροια και η άλλη σαν το σεισμό. Έπεται λοιπόν ότι όσοι την στηλιτεύουν είναι περίπου ανόητοι αν όχι κάτι χειρότερο.

Από το άλλο μέρος έχουμε συντηρητικά και οπισθοδρομικά κινήματα και κόμματα που  αρθρώνουν  αντιπαγκοσμιοποιητικό λόγο ώστε να είναι πανεύκολο για τους φωστήρες/ υμνητές της παγκοσμιοποίησης να χαρακτηρίσουν  τουλάχιστον οπισθοδρομικό και αν χρειαστεί και φασίζοντα όποιον έχει επιφυλάξεις για την κατεύθυνση και το ακριβές περιεχόμενο της. Πρόκειται για έναν υπεραπλουστευτικό δυϊσμό  παγκοσμιοποίηση / αντιπαγκοσμιοποίηση που συσκοτίζει τελείως τα πραγματικά διακυβεύματα  και αφήνει άθικτους τους πρωταγωνιστές της παγκοσμιοποίησης,  τους μόνους που έχουν αδιαφιλονίκητα και πολλαπλά κέρδη από το φαινόμενο που είναι βαθύτατα ταξικό και κάθε άλλο παρά απολιτικό ή α-κοινωνικό – δηλαδή φυσικό- όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Όλες οι θεωρήσεις άλλωστε που φυσικοποιούν τα κοινωνικά φαινόμενα είναι και λανθασμένες και επικίνδυνες (υπό την έννοια της στοχευόμενης συσκότισης και συγκάλυψης των φαινομένων και της ανθρωπογενούς ταξικής προέλευσης τους).

Η Frontex προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο...Η ΕΕ ενισχύει τα ελληνικά σύνορα για το προσφυγικό


Στο ενδεχόμενο ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας η Frontex απαντά με ενίσχυση της παρουσίας της στα σύνορα της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία, ισχυρίζεται το Spiegel. Η πολιτική Ερντογάν «γονατίζει» την τουρκική οικονομία.

Η ΕΕ προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για μια ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η Frontex ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή της από την Θεσ/νίκη η ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει ότι: «Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό.

Διασφάλιση συνόρων προς ΠΓΔΜ και Αλβανία
Θα ξαναζήσουμε την Ειδομένη;

Σύμφωνα με το Spiegel Online έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές. 
Η πρώτη με την επωνυμία "Operation Focal Point 2017" επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. 
Η δεύτερη με επωνυμία "Flexible Operational Activities 2017” προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η αποστολή προβλέπει ερωτήσεις στους συλληφθέντες σχετικά με την προέλευσή τους, την πορεία που ακολούθησαν ή τα δίκτυα διακινητών.

Επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Αλβανία


Αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας CIA στα Τίρανα με κρυφή ατζέντα προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι οι φήμες για επικείμενη δράση των τζιχαντιστών στην Βοσνία, (πρόκειται για μαχητές που έχουν γυρίσει από την Συρία) και αυτό αποτελεί μέγα θέμα για τα Βαλκάνια και την χώρα μας γενικά,αλλά το μενού έχει και Ερντογάν .

Επίσημα με τα αλβανικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι συζητήθηκε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τον διευθυντή της CIA, John Brennan, ο οποίος συναντήθηκε με τους ανώτατους άρχοντες της Αλβανίας και τον επικεφαλής των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών που σχετίζεται με θέματα ασφαλείας.

Αρχικά, ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νισάνι, στην συνέχεια τον πρωθυπουργό Ράμα, την υπουργό άμυνας κ. Κοδέλι και τους επικεφαλείς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών .

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, τα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την περιφερειακή ασφάλεια, τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, καθώς και άλλα διμερή θέματα χαρακτήρα.