Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η χώρα πηγαίνει ολοταχώς προς το Grexit

Ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλά στο Liberal.gr για όλους και για όλα. Τι λέει για την ύπαρξη «Plan Χ», τα σχέδια Βαρουφάκη-Γκαλμπρέιθ και τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο των διαπραγματεύσεων. Προβλέπει και τέταρτο μνημόνιο αλλά θεωρεί βέβαιη την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ ανεξαρτήτως της βούλησης της Ελλάδας. Περιμένει κοινωνική έκρηξη το Φθινόπωρο και πολιτικές εξελίξεις μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Συνέντευξη στους Βασίλη Γεώργα και Γιώργο Φιντικάκη

Υπήρξατε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε ένα πόστο εξαιρετικά κρίσιμο ως υπεύθυνος για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την επάρκεια καυσίμων. Είχατε συμμετάσχει από τη θέση σας στη διαμόρφωση του περιβόητου «PlanX» και με ποιο τρόπο; Τι περιελάμβανε ο δικός σας σχεδιασμός;
Εκείνες τις ημέρες γράφονταν και λέγονταν πάρα πολλά τρομοκρατικά και τρομολαγνικά. Εγώ διάβαζα με έκπληξη ότι κάναμε σχέδια για την τροφοδοσία της χώρας, για την αντοχή της πάρα πολλούς μήνες με προμήθειες, και ειδικά σε ότι αφορά στο υπουργείο Ενέργειας, για την επάρκεια σε πετρέλαιο. Είναι αστεία πράγματα. Δεν κούνησα ούτε το χεράκι μου προκειμένου να διαμορφώσουμε ειδικούς όρους για επάρκεια πετρελαίου για μια έκτακτη κατάσταση ή έκτακτη συνθήκη οποιασδήποτε μορφής. Δεν υπήρχε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ώστε να σχεδιαστεί η επάρκεια της χώρας σε τροφοδοσία ειδικά για καύσιμα. Ούτε εγώ έδωσα εντολή, ούτε τα ΕΛΠΕ έκαναν από μόνα τους τέτοιο σχεδιασμό να αυξήσουν τα αποθέματα.  Δεν το κάναμε αυτό. Και δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για ειδικά μέτρα που θα διασφάλιζαν την τροφοδοσία της χώρας. Άλλωστε ειδικά στο θέμα του πετρελαίου υπάρχει έτσι κι αλλιώς νομοθεσία για διατήρηση αποθεμάτων τριών μηνών προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει η χώρα οποιαδήποτε ειδική περίσταση. Αυτά τα αποθέματα φυσικά υπήρχαν και δεν χρειαζόταν κανένα ειδικό μέτρο για αυτά τα αποθέματα. Επομένως όλα αυτά που λέγονταν κατά καιρούς είναι μυθεύματα.

Η ΤΤΙΡ βλάπτει σοβαρά και την κτηνοτροφία

ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ
Τους ευρύτερους κινδύνους που επιφυλάσσει η διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων ΤΤΙΡ ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για τον κτηνοτροφικό τομέα αλλά και την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι δράσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η εφαρμογή της, συζήτησαν ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες και εκπρόσωποι οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση έκθεσης με τίτλο «Ξεπουλώντας τις φάρμες: Πώς η βιομηχανία κρέατος παίρνει τον έλεγχο μέσω της TTIP» σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση για την προστασία των ζώων Compassion (CIWF), το αμερικανικό Ινστιτούτου Αγροτικής και Εμπορικής Πολιτικής, την ομάδα ακτιβιστών Powershift και τη γερμανική Ένωση Γεωργικής Καλλιέργειας, ABL.

Οι οργανώσεις αυτές ανέθεσαν στην αμερικανίδα πολιτικό Σάρον Τρήτ και στη Σεφάλι Σάρμα, διεθύντρια του Ινστιτούτου Αγροτικής και Εμπορικής Πολιτικής, να συντάξουν την έκθεση που ρίχνει μια ολοκληρωμένη ματιά στην προσπάθεια απορρύθμισης που προωθεί η ατζέντα της TTIP απειλώντας τον κτηνοτροφικό τομέα, την επιβίωση των μικρών οικογενειακών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και τις τοπικούς συνεταιρισμούς, ενώ πρόκειται να επηρεάσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη. Η έρευνα καταδεικνύει τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο οι ισχυρές βιομηχανίες κρέατος χρησιμοποιούν την TTIP για να μειώσουν τα πρότυπα προστασίας της δημόσιας υγείας υπονομεύοντας παράλληλα την ικανότητα των κυβερνήσεων να κάνουν μεταρρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των ζώων.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε: 
«Ακούμε να λένε συχνά ότι τα ζώα δεν έχουνε μνήμη. Αυτό δεν αληθεύει. Αντίθετα φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν έχουν καλή μνήμη, αν έχουν καθόλου. Δεν πέρασε πολύς καιρός που μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο.