Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται πανευρωπαϊκή bad bank και για τα ελληνικά δάνεια


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τι και αν η ιδέα της κεντρικής bad bank που θα αναλάμβανε να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ελαφρύνοντας τους ισολογισμούς τους, δεν ευδοκίμησε στην Ελλάδα; Η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής bad bank που θα αγοράσει, σε πρώτη φάση, περί τα 250 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η ρηξικέλευθη πρόταση που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Andrea Enria, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Λουξεμβούργο, έχει εξεταστεί σοβαρά στην Κομισιόν και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα λυθεί το… αιώνιο ζήτημα του ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό» και ότι θα καμφθούν οι όποιες γερμανικές αντιρρήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να πει το «ναι» αν διασφαλιστεί μία αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω της οποίας οι τράπεζες που δεν καταφέρνουν τα πιάσουν τους στόχους θα οδηγούνται σε bail-in.