Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Σμήνος μαύρων κύκνων


Του Αρη Οικονόμου
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει διαστρεβλωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό η παγκόσμια οικονομία, από τις συνεχείς ανθρώπινες παρεμβάσεις – οπότε εύλογα δεν προβλέπεται ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά μία πρωτόγνωρη, πανίσχυρη καταιγίδα
«Σύμφωνα με τη γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία μία γαλοπούλα, κλεισμένη κάποτε στο σκοτεινό στάβλο της, ανησυχούσε και φοβόταν για τη ζωή της – έως ότου διαπίστωσε πως ο χωρικός που την είχε φυλακίσει, θα έπρεπε να είναι ένας καλός άνθρωπος. Η κρίση της αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι, ο χωρικός ερχόταν καθημερινά την ίδια ώρα στο στάβλο, προσφέροντας της πλουσιοπάροχη τροφή.
Κάθε φορά λοιπόν που επαναλαμβανόταν η ίδια διαδικασία, η γαλοπούλα πίστευε όλο και πιο πολύ ότι, δεν θα μπορούσε πουθενά αλλού να ζήσει καλύτερα, από το στάβλο αυτού του γενναιόδωρου χωρικού. Νοιώθοντας πλέον ευχάριστα, ηρέμησε και απολάμβανε το φαγητό της, με αποτέλεσμα να γίνει παχιά και δυσκίνητη.
Εν τούτοις, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο καλός χωρικός εμφανίστηκε στο στάβλο κρατώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, αντί να της προσφέρει ως συνήθως τροφή. Έτσι η γαλοπούλα κατέληξε στο τραπέζι της ευτυχισμένης οικογένειας του χωρικού, χωρίς καν να το καταλάβει» (Taleb).

Άρθρο

Το παράδειγμα της γαλοπούλας χρησιμοποιείται για την περιγραφή γεγονότων που χαρακτηρίζονται ως «μαύροι κύκνοι» – όπου πρόκειται για σπάνια συμβάντα με μαζικές επιπτώσεις, τα οποία προβλέπονται μόνο εκ των υστέρων. Για τη δήθεν έντιμη, νομοταγή Γερμανία, ένας τέτοιος μαύρος κύκνος ήταν η απάτη της Volkswagen, ενώ για τη δήθεν τεχνολογικά υπερέχουσα Ιαπωνία το σκανδαλώδης πυρηνικό ατύχημα της Fukushima, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη.

Το ΕΠΑΜ για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Δελτίο Τύπου

Για μια ακόμα φορά η Ελληνική Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού αλλά και της Ελλάδος, συμφώνησε στην παράταση των κυρώσεων που είχε επιβάλλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ είχε την δυνατότητα να τις σταματήσει. Έχασε έτσι την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την δραματική χειροτέρευση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας και να βελτιώσει κάπως την κατάσταση των Ελληνικών γεωργικών εξαγωγών που εξακολουθούν και πλήττονται από τα Ρωσικά αντίμετρα προς την Ε.Ε.

Το ΕΠΑΜ καταδικάζει την αδιαφορία αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης που αγγίζει επιπλέον τα όρια της εγκληματικής αδράνειας.

Αθήνα 23/12/2015
Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ

Από λάθος πρωτεύουσα ανακλήθηκε ο πρέσβης…


Της  Μαριάνθης Θεοδοσίου

Η απόφαση της Κυβέρνησης να ανακαλέσει τον πρέσβη κ. Π. Σαρρή από την Πράγα δείχνει είτε άγνοια είτε αποπροσανατολισμό.

Αυτό που κυνικά είπε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ότι δηλαδή “η Τσεχία θα προσχωρήσει στο ευρώ την επομένη ει δυνατόν της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ...” τονίζοντας μάλιστα την έκπληξή του γιατί αυτό δεν συνέβη το καλοκαίρι, έχει λάθος κατανοηθεί ως προς την πρόθεση, τουλάχιστον από την Αθήνα.

Τόσο η Τσεχία και ο κ. Ζέμαν προσωπικά, όσο και περίπου άλλες 10-11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εντός και εκτός ευρωζώνης) και ειδικά αυτές της πρώην Αν. Ευρώπης ή της πρώην σοβιετικής Ομοσπονδίας, εδώ και καιρό ήταν και παραμένουν η πολιτική και οικονομική “αυλή” του Γερμανού Υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Όταν ακούει λοιπόν κανείς δηλώσεις του κ. Ζέμαν θα πρέπει να γνωρίζει -αυτό το γνωρίζει ολόκληρο το διπλωματικό σώμα- ότι αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από την τρέχουσα άποψη του κ. Σόιμπλε και εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε του κ. Σόιμπλε, όχι ίσως της κας Μέρκελ.

Αν λοιπόν το ΥΠΕΞ ήθελε να εκφράσει την δυσαρέσκειά του θα έπρεπε αντί της απόσυρσης του κ. Σαρρή να εμπνευσθεί κάπου είδους αντίδραση που να δείχνει ότι μπορεί να διακρίνει το ποιος πραγματικά περιμένει στην γωνία για το Grexit.

Ξέπλυμα Στουρνάρα για Siemens - Το ΚΚΕ γιατί καλύπτει τον Γιάννη Στουρνάρα;


Όταν τέλη Νοέμβρη έγινε το   «τραπέζωμα» που έκαναν Τσίπρας και Δραγασάκης στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, γράφαμε σε ανάρτησή μας:  
Η ουσία της συνάντησης κρύβεται στο παρασκήνιο που προηγήθηκε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,  πριν μερικές μέρες το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας με την 3930/2015 απόφασή του παραπέμπει στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου να διερευνήσει την νομιμότητα της απόφασης, που πήρε στις 27 Αυγούστου 2012 σαν υπουργός Οικονομικών τότε, ο Γ. Στουρνάρας, να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Ζήμενς. Αναλαμβάνει δηλαδή το δικαστήριο να κρίνει αν οι όροι με τους οποίους ο γερμανικός κολοσσός ξέπλυνε τις λαμογιές του για τις μίζες που έχει παραδεχτεί ότι έχει δώσει –και σε πολιτικά πρόσωπα- πάνω από 100 εκατ ευρώ ήταν ή όχι επαχθείς για το ελληνικό κράτος.
Αν ξανανοίξει αυτή η ιστορία σίγουρα δεν θα ενθουσιάσει τον Γ. Στουρνάρα. Φυσικά δεν μπορεί να ξέρουμε τα παρασκηνιακά παζάρια που έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με Τσίπρα – Δραγασάκη. 

Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι έπεσε ταφόπλακα και σ’ αυτή την ιστορία και ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλύνει» τον κεντρικό τραπεζίτη. Βλέπετε πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την παραίτηση Στουρνάρα τότε που ο αρθρογράφος της «Αυγής» Θανάσης Καρτερός έγραφε για την πολιτική διαδρομή του Στουρνάρα και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, δίνοντας «λόγο σε κείνους που τον διόρισαν και τον στηρίζουν -στην Μέρκελ, στον Σόιμπλε, στον ωραίο κόσμο των τραπεζών και του χρήματος και όχι στους Έλληνες που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί». 

Σε ευθεία αμφισβήτηση σύνορα και εθνική κυριαρχία


Επιταχύνονται οι αντιδραστικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Του Σπύρου Παναγιώτου

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. των 28, που ολοκληρώθηκε χτες και αφορούσε το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η 12η κατά σειρά μέσα στο 2015, δεν ήταν μια ανιαρή και γενικόλογη επανάληψη των προηγούμενων. Επιβεβαίωσε, με δραματικό τρόπο, τάσεις που διαμορφώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και προχωρά, συστηματικά, σε σημαντικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είχαν επισημανθεί, κατ’ επανάληψη, από τις στήλες του Δρόμου της Αριστεράς.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η άμεση προσπάθεια εμπλοκής της Γερμανίας στα όσα συντελούνται στην Ν.Α. Μεσόγειο και στη κρίση της Μ. Ανατολής. Η απόφαση της γερμανικής Βουλής για εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων της Γερμανίας στον πόλεμο της Συρίας είναι η ορατή πλευρά των εξελίξεων. Καθοριστική, ταυτόχρονα, είναι η επιλογή της Γερμανίας και ευρύτερα του διευθυντηρίου της Ε.Ε. για αναγνώριση του ρόλου της Τουρκίας στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών αλλά και ανοχής, καθώς δεν υπάρχει καμιά δήλωση διαφοροποίησης, στις ιδιαίτερες στρατηγικές βλέψεις σε ολόκληρη την περιοχή της Μ. Ανατολής, του Αιγαίου και της Θράκης. Από αυτήν την πλευρά είναι χαρακτηριστική η απόφαση της προηγούμενης Συνόδου που αποφάσισε όχι απλώς τη χορήγηση σημαντικής οικονομικής βοηθείας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία, αλλά και σημαντικές παραχωρήσεις στο καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στη Ε.Ε. παρά τις αρνητικές εκθέσεις επιτροπών για σημαντικά προαπαιτούμενα, κυρίως στα θέματα δημοκρατίας, που δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο.