Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η αρχή του τέλους...


Η προσοχή των περισσοτέρων έχει στραφεί στο, ενδεχομένως κωμικοτραγικό, «γαλλικό δράμα», το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές - όπου το κυβερνών κόμμα «ηττήθηκε κατά κράτος», με ορισμένους Γάλλους να απαιτούν τη σύσταση μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας (πηγή).

Η ξαφνική παραίτηση όμως της γαλλικής κυβέρνησης, δύο ημέρες μετά την τοποθέτηση του ιταλού διοικητή της ΕΚΤ εναντίον της πολιτικής λιτότητας της ΕΚΤ, καθώς επίσης μία ημέρα μετά τις επιθέσεις των νομπελιστών οικονομολόγων εναντίον της καγκελαρίου για το ίδιο θέμα, τεκμηριώνει πιθανότατα πως, πίσω από το «γαλλικό θέατρο» με ευρωπαϊκές διαστάσεις που παρατηρούμε να εξελίσσεται, κρύβονται πολλές σκοπιμότητες.

Πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται ουσιαστικά για την πτώση μίας κυβέρνησης, αλλά για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό - αφού δόθηκε απλά η εντολή στον πρωθυπουργό, από τον αποτυχημένο πρόεδρο, να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση.

Η βασική αιτία βέβαια ήταν η ραγδαία άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο επιθυμεί την εγκαθίδρυση ενός άλλου πολιτικού συστήματος στη Γαλλία, αντίπαλου των καθιερωμένων - με κεντρικά χαρακτηριστικά τον εθνικοσοσιαλισμό (ανάλυση), καθώς επίσης την έξοδο από το ευρώ.

Γραφήματα Αντίστασης....O Jo Di graphics στην ΕΤ3 (video)

Έναν ξεχωριστό τρόπο για να αντισταθεί έχει βρει εδώ και μερικά χρόνια ένας Έλληνας του εξωτερικού. Τα γραφήματά του, έχουν γίνει διάσημα, στο διαδίκτυο παρότι κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τα προβάλει. Από ένα δωμάτιο κάπου στο Χρόνινγκεν της Ολλανδίας, σκιαγραφεί την αθλιότητα της σημερινής Ελλάδας και βγάζει την γλώσσα του στην εξουσία. 

Ο jo di όπως είναι η ηλεκτρονική του υπογραφή, βρέθηκε στα στούντιο της ΕΡΤ και μίλησε για τις δημιουργίες του, τις αφορμές αλλά και για την αδικία που επικρατεί στην χώρα. Ανάμεσα στα θέματα που αναλύει είναι η διαφθορά, το έλλειμμα δημοκρατίας, η φτώχια, οι αυτοκτονίας, οι επικείμενες κατασχέσεις σπιτιών και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «κάθε τι που θα έπρεπε να ξεσηκώσει αυτόν τον λαό για άλλη μια φορά»

Στην παρουσίαση της εκπομπής ο Χρήστος Αβραμίδης.


Πηγή:http://anemosantistasis.blogspot.gr/2014/08/video-o-jo-di-graphics-3.html

Κορύφωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Μεσόγειο

“Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στην προσπάθειά τους να περάσουν παράτυπα μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θανάτων από βύθιση πλοίων για αυτή τη χρονιά στους σχεδόν 1.900, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 1.600 από τον Ιούνιο.”

“... το πρώτο και μεγαλύτερο ναυάγιο συνέβη την περασμένη Παρασκευή όταν ένα σκάφος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε τουλάχιστον 270 ανθρώπους, ανατράπηκε κοντά στο Garibouli στα ανατολικά της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης. 19 άνθρωποι επέζησαν, αλλά η ακτοφυλακή της Λιβύης εντόπισε τα σώματα 100 άλλων, μεταξύ των οποίων πέντε μικρών παιδιών και εφτά γυναικών. Εκφράζονται φόβοι ότι οι υπόλοιποι 251 επιβάτες έχουν πνιγεί.”

“Σε ένα δεύτερο ναυάγιο το απόγευμα του Σαββάτου, το Ιταλικό Ναυτικό διέσωσε 73 ανθρώπους και ανέσυρε 18 σορούς από ένα κατεστραμμένο φουσκωτό πλοιάριο 20 μίλια από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Η εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. είπε ότι 10 ακόμη άνθρωποι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι έχουν πνιγεί.”

“Σε ένα τρίτο ναυάγιο, την Κυριακή το απόγευμα, ένα αλιευτικό σκάφος που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους ανατράπηκε βόρεια των ακτών της Λιβύης εν μέσω κακοκαιρίας. Το Ιταλικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή, σε μια κοινή επιχείρηση με ένα εμπορικό πλοίο που βρισκόταν κοντά, διέσωσαν 364 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 24 πτώματα ενώ υπάρχουν φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι ακόμη γνωστός.”

Πόλεμος θα γίνει αργά ή γρήγορα


Ο Ρώσος καθηγητής Οικονομικών και πολιτειολόγος Βλαντισλάφ Ινοζέμτσεφ θεωρεί ότι η κρίση στην Ουκρανία οδηγείται σε πολεμική σύρραξη

«Η ένταση στην Ουκρανία θα αυξηθεί, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες, γιατί οι ρωσικές αρχές κινούνται με βάση την αντίληψη «όσο περισσότερο μας κτυπούν τόσο μεγαλύτερη αντίσταση θα δείχνουμε».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αισθάνεται άνετα σε αυτή την κατάσταση γιατί κινητοποιείται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις και, αντί να υποχωρεί, σκληραίνει τη στάση του. Γύρω του δεν υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να τον πείσουν να κάνει πίσω».

Αυτά λέει σε συνέντευξη του στην «ΕΙ Pais» ο 45χρονος Βλαντισλάφ Ινοζέμτσεφ, καθηγητής Οικονομίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ένας από τους πιο γνωστούς πολιτειολόγους της Ρωσίας. Διευθύνει το Κέντρο Μεταβιομηχανικών Σπουδών, το οποίο ίδρυσε το 1996 και είναι μέλος δύο ιδρυμάτων με μεγάλη επιρροή, του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Έχει γράψει βιβλία όπως «Η χαμένη δεκαετία» και «Η πρόκληση της Σιβηρίας», ενώ συνεργάζεται με πολλά ρωσικά και ξένα περιοδικά, μεταξύ των οποίων και η «Monde Diplomatique».

Οι προβλέψεις του είναι ανησυχητικές. Όταν η Ισπανίδα δημοσιογράφος Πιλάρ Μπονέττον ρωτά που θα οδηγήσει αυτή η αύξηση των εντάσεων, απαντά κατηγορηματικά: «Σε πόλεμο. Σε μία σύγκρουση ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα, που τελικά θα μπουν στην Ουκρανία, και τις δυτικές δυνάμεις. Έναν πραγματικό περιφερειακό πόλεμο. Επισήμως, θα είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η Δύση όμως θα υποστηρίζει ενεργά ης τελευταίες. Δεν θα είναι φυσικά ένας πυρηνικός πόλεμος. Ο Πούτιν δεν θα δεχθεί μία ήπα ούτε θα παραδώσει το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. Μπορεί να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως εκείνη του Ιράν ολοκληρωτικές κυρώσεις, ρήξη διπλωματικών σχέσεων και σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Της κωλοτούμπας ο Φανός ...


Ενός απλού Έλληνα

Την περίοδο των Ευρωεκλογών σε όλη την Ελληνική περιφέρεια ξαναεμφανίσθηκε με αφίσες ως υπερπατριώτης σαν να φύτρωσε ξαφνικά σε αυτή την χώρα. Αλλά και στην Αττική εμφανίσθηκε με συνθήματα σε τοίχους γραμμένα από ολιγομελές συνεργείο "στελε-χών" που οδηγούσε μια Jaguar μεταμεσο-νύχτιες ώρες, και που ταυτόχρονα έσβηνε συνθήματα του Ε.Πα.Μ. και άλλων "ενοχλητικών" φωνών.

Ο "χέρι με χέρι" που τάχα τώρα "διαφέρει" όπως είδα πρόσφατα γραμμένο σε τοίχο στην Εθνική Οδό. Ξαφνικά επανέρχεται ο "πατριώτης" της κωλοτούμπας που στήριξε με το κομματίδιο του την "κυβέρνηση" του τραπεζίτη Παπαδήμα διευκολύνοντας στην κλοπή του Ελληνικού Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων με το κούρεμα του PSI, και που ενώ θεατρινίστικα δεν ψήφισε, ουσιαστικά έδωσε στήριξη για να ψηφιστεί στις 12 Φλεβάρη του 2012 το νέο μνημόνιο, και μάλιστα με την πιο άγρια καταστολή που γνώρισε η Αθήνα μετά την χούντα του '67,  ο "αρχηγός" που προετοίμασε πολιτικά τους Αδώνιδες και Βορίδιδες για να μπολιάσουν με τις ακροδεξιές, φασιστικές τσιρίδες και χυδαιότητες τους την πολυκατοικία της πιο ξεφτιλισμένης δεξιάς μετά την περίοδο της Φρειδερίκης, της δεξιάς του Αντωνάκη Σαμαρά ... και να επιβάλουν τις πιο προδοτικές και ανθελληνικές πολιτικές που γνώρισε αυτός ο τόπος. 

Ο πάλαι ποτέ αγαπημένος πολιτικός αρχηγός του νεοφιλελεύθερου τηλεοπτικού οχετού του Φαλήρου με τους φόρα παρτίδα γκαμπελίσκους να δημοσιολογούν σε αποκλειστικά "ρεπορτάζ".

Ο Αρνό Μοντεμπούρ ενάντια στην γερμανική ηγεμονία της Ε.E.


Του Άρη Δαβαράκη

Καθώς το ρολόϊ προχωράει βιαστικά από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, διαβάζω, ακούω ηχητικά ντοκουμέντα (συνεντεύξεις και δηλώσεις) και ενημερώνομαι όσο μπορώ μέσα από το διαδίκτυο για τις καταιγιστικές εξελίξεις που οδήγησαν την γαλλική κυβέρνηση σε παραίτηση μόλις τρείς μήνες μετά από τον μεγάλο της ανασχηματισμό. Ο μέχρι πριν λίγες ώρες υπουργός της Οικονομίας της κυβέρνησης του Μανουέλ Βάλς, Αρνό Μοντεμπούρ, με τις γενναίες δηλώσεις του που ενόχλησαν ιδιαίτερα (μέχρι και «προσωπικά») την  γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ανέλαβε ουσιαστικά μέσα σε δύο μέρες την εκπροσώπηση της πολύ μεγάλης μερίδας των Γάλλων αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις μιας πολιτικής που υπαγορεύεται από την «γερμανική δεξιά» που στηρίζει δυναμικά την καγκελάριο- όπως εξήγησε σαφώς ο πρώην υπουργός της οικονομίας.  Και όπως όλα δείχνουν, ο Μοντεμπούρ,  η νέα αυτή «ηγετική» πια προσωπικότητα στην Γαλλική πολιτική σκηνή, δεν είναι καθόλου μόνος. 

Οδηγεί αποφασιστικά τον πρόεδρο Ολάντ σε μία σοβαρότατη απομόνωση, την ίδια στιγμή που όλος σχεδόν ο γαλλικός τύπος, φιλικός και εχθρικό, μιλάει για έναν Πρόεδρο «γυμνό» και στριμωγμένο στη γωνία.

Από τη μία λοιπόν, η επίμονη γερμανοκεντρική λογική μερίδας της γαλλικής δεξιάς και κάποιων σοσιαλιστών που, είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν γιατί δεσμεύονται η φοβούνται,  να εκφράσουν, ή απλώς να αποδεχθούν  θέσεις αντι-Μερκελικές, από την άλλη η μεγάλη μερίδα της γαλλικής κοινωνίας που στριμώχνεται κάθε μέρα που περνάει και πιο άγρια και τρέφει αισθήματα παραδοσιακά «αντίθετα» προς της ιδέα μιας Ευρώπης υποτελούς στη Γερμανία –πόσω δε μάλλον στην γερμανική δεξιά και τις εμμονές της καγκελαρίου (που, σημειωτέον, δεν θα είναι "δια βίου" καγκελάριος).  

Προς νέο ποινικό κώδικα με πολύ επικίνδυνες διατάξεις

(Για παράδειγμα, αν φωνάξεις, να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή, κινδυνεύεις με ισόβια!)

Από σχόλιο στο διαδίκτυο:

“Καταργούν τα ισόβια για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος (η παρεούλα τους) και εισάγουν ισόβια κάθειρξη για προσβολή του πολιτεύματος! (εμεις οι υπολοιποι). Δηλαδή αν πεις αυτό δεν είναι δημοκρατία είναι μπουρδέλο πας ισόβια”

Μεγάλες ανατροπές  στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, που έχει καταρτισθεί από επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόκειται να προωθηθεί πρός ψήφιση  στη Βουλή. Εισάγει νέους θεσμούς – όπως η έκτιση ποινής με  κοινωφελής εργασία ή κατ’ οίκον και η ηλεκτρονική επιτήρηση. Καταργείται η διάταξη που προβλέπει ισόβια κάθειρξη για καταχραστές δημοσίου χρήματος. Αυστηρές ποινές προβλέπονται για προσβολή του πολιτεύματος., ενώ για να διατυπωθεί κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης – την οποία αντιμετωπίζουν στελέχη της Χρυσής Αυγής – πρέπει να προκύπτει οικονομικό όφελος.

Τι αλλάζει στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης:

Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις ομηρίας στά μέτρα των τραπεζών


Η ΤτΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Iskra: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 
ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια μετά τη έγκριση ,χθες , από την Τράπεζα της Ελλάδος του Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών που πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, με τον Κώδικα Δεοντολογίας, προβλέπονται τα βήματα, οι προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, και αντίστροφα.

Το σχετικό κείμενο έχει αποσταλεί στους δανειστές προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει το “πράσινο φώς” της Τρόικας και στη συνέχεια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή πριν, αν καταστεί δυνατό, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου και θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, προωθείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα εφόσον λάβει την έγκριση της τρόικας.
Σημειώνεται ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται στα 10 δις ευρώ, ενώ αλλά 15 δις είναι καθυστερημένα.
Συνολικά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών υπολογίζονται στα 77 δις ευρώ.

Η Ρωσία κερδίζει τον πρώτο γύρο του νέου «ψυχρού πολέμου»


Του Αλέξ. Μουτζουρίδη

Νέους πολιτικούς και οικονομικούς «τριγμούς» στην Ευρώπη επέφερε το σε ισχύ ρωσικό εμπάργκο στα εισαγόμενα τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια σειρά χωρών – Γερμανία, Τσεχία, Φινλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία – και τα κράτη της βαλτικής, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας που προκάλεσαν το εμπάργκο και που συνεπώς ζημιώνουν τις εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ διατυπώνεται πιο ανοιχτά πλέον η άποψη ότι οι κυρώσεις μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα μηδενικό αποτέλεσμα ή αρνητικό για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι, ανακοίνωσαν μικρή χαλάρωση του εμπάργκο σε ό,τι αφορά ορισμένα είδη που υποκαθίστανται δύσκολα, όπως τα γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη, τα συμπληρώματα και το καλαμπόκι, αλλά το επέκτειναν στα ζωντανά ψάρια. Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αντίμετρα κατά της Δύσης στην περίπτωση που αυτή δεν τηρήσει «εποικοδομητική» στάση. Έτσι, εν όψει και της προθυμίας μιας σειράς άλλων χωρών να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ο εν εξελίξει «ψυχρός πόλεμος» στον οποίο ενεπλάκη η ΕΕ υπό την πίεση της Ουάσιγκτον φαίνεται πως γυρίζει «μπούμερανγκ».

Η νομισματική μάστιγα της Ευρώπης


Του Κώστα Λαπαβίτσα

Πολιτική αναταραχή λοιπόν στη Γαλλία, καθώς η κρίση του κέντρου της Ευρωζώνης γίνεται όλο και βαθύτερη. Ο πρόεδρος Ολάντ αντιδρά σπασμωδικά στη γερμανική πίεση, χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση και χωρίς να διαφαίνεται ότι υπάρχει αντίληψη της πραγματικής κατάστασης της χώρας. Το πρόβλημα της Γαλλίας δεν είναι απλώς η λανθασμένη πολιτική λιτότητας που εκπορεύεται από το Βερολίνο. Η κρίση της Γαλλίας έχει δομικά αίτια που προέρχονται από την ίδια τη φύση της Ευρωζώνης.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά στο διάγραμμα που παραθέτω από μια σχετικά αξιόπιστη πηγή του διαδικτύου. Πρόκειται για μια παραλλαγή ενός διαγράμματος που αρχικά δημοσίευσε ο Nicholas Crafts, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στο έγκριτο VoxEU το Δεκέμβριο του 2013. Είναι φυσικά απαραίτητο να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα - ακόμη και σε μετρήσεις που κάνει κανείς μόνος του - αλλά αυτό που απεικονίζεται στο διάγραμμα ταιριάζει απόλυτα με ό,τι ζούμε και με ό,τι δείχνουν άλλα στατιστικά στοιχεία που συνεχώς δημοσιεύονται στο ευρωπαϊκό κέντρο.

Το αρχικό διάγραμμα του Crafts περιλάμβανε τρεις περιοχές: το λεγόμενο Μπλοκ της Στερλίνας (1929-1938), το λεγόμενο Μπλοκ του Χρυσού (1929-1938) και την Ευρωζώνη μετά το 2007. Συνέκρινε το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης που βίωσαν αυτές οι τρεις πολύ σημαντικές νομισματικές ζώνες σε δύο καθοριστικές περιόδους κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, δηλαδή τη δεκαετία του 1930 και την περίοδο μετά το 2007. Το διάγραμμα που παραθέτω απλώς περιλαμβάνει και την Ιαπωνία (1992-2001).

Δίχως μέτρο, χωρίς αιδώ


Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να βάλει πωλητήριο στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, που μάλιστα αποτελεί προστατευόμενο υδροβιότοπο. Θυμηδία, δε, προκαλεί ότι στο όνομα της αξιοποίησης επέλεξαν να αναφέρουν ως προτεινόμενη χρήση την εγκατάσταση «logistics».

Πρόκειται για τμήμα μιας ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής, που είναι χαρακτηρισμένη Εθνικό Πάρκο εδώ και μια πενταετία, έπειτα από ΚΥΑ πέντε προβεβλημένων υπουργών τής τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Εντάσσεται και στο δίκτυο NATURA 2000 ως ζώνη εδικής προστασίας για πουλιά και απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη.

Τι κι αν αυτή η περιοχή έχει τεθεί υπό την προστασία της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας... Η ανέγερση κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως αυτές που προϋποθέτει η προτεινόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ χρήση, απαγορεύονται διά ροπάλου... Αυτή, όμως, διάλεξαν για να πουλήσουν! Ο τραγέλαφος της υπόθεσης έχει κι άλλες πτυχές:

Συνάντηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και του Κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ για την κοινή δράση και την μετωπική πολιτική συμπόρευση


Συνάντηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και του Κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
για την κοινή δράση και την μετωπική πολιτική συμπόρευση

Την Πέμπτη 21-08-2014,  μετά από πρόσκληση του Κινήματος  Δεν Πληρώνω  προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος (Καυταντζόγλου 8, Πατήσια) ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο οργανώσεων με στόχο την ενίσχυση της κοινής δράσης και την αναζήτηση μορφών μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης.

Από την πλευρά του κινήματος στην συνάντηση πήραν μέρος οι σ. Βασίλης Παπαδόπουλος πρόεδρος του Κινήματος Δεν Πληρώνω, Αποστόλης Ντακούλας μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αλέξανδρος Δαμιανάκος Οργανωτικός Γραμματέας της Νεολαίας του Κινήματος, Έλενα Τηνιακού γραμματέας της Νεολαίας,  Μαργαρίτα Αργυριάδου μέλος της ΠΓ του Κινήματος και Αργυρώ Μπρατσιώτη μέλος του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης του Κινήματος Δεν Πληρώνω. 

Από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν οι σ. Μπίστης Χ, Δραγανίγος Α, Μπλάνας Δ και Μαραβελάκης Γ, μέλη της ΚΣΕ

Η «σεισάχθεια» της διαπλοκής


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

«Ο αστικός χώρος βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική ήττα», θρηνούσε προ ημερών αρθρογράφος γνωστού οικονομικο-πολιτικού site, που έχει υπερασπιστεί με ταξική αυταπάρνηση τον «μονόδρομο» των μνημονίων. Κατηγορούσε τα κόμματα του αστικού χώρου για απουσία σχεδίου και προειδοποιούσε ότι η ήττα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν μια αριστερή κυβέρνηση κάνει όσα «δεν τόλμησαν Σαμαράς και Βενιζέλος», παραπέμποντας σε διάθεση της Αριστεράς για έναν «ιστορικό συμβιβασμό».

Η αλήθεια είναι ότι ο αρθρογράφος αδικεί τον αστικό χώρο, τόσο τις κοινωνικές όσο και τις πολιτικές συνιστώσες του, ως προς την ικανότητα, την ευρηματικότητα και την πανουργία με τις οποίες εκπληρώνει τον μοναδικό προορισμό του: να απαλλοτριώνει, να συσσωρεύει και να καταναλώνει άπληστα τον κοινωνικό πλούτο, ακόμη κι όταν έχει μετατρέψει τη χώρα σε παραγωγικό ερειπιώνα.

Ήδη, παρά το γεγονός ότι η ζώνη της φτώχειας διευρύνεται στην πλειοψηφία του πληθυσμού, παρ' ότι οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι εμφανίζουν εικόνα χρεοκοπίας, ταυτόχρονα δημιουργούνται οι νέες ευκαιρίες συσσώρευσης πλούτου. Αυτό είναι, άλλωστε, και το φυσιολογικό. Θα ήταν παράδοξο, την ώρα που αυξάνονται και πληθύνονται οι φτωχοί, στην αντίπερα όχθη να μην αναπτύσσεται ένα νέο στρώμα εκατομμυριούχων, όπως συνέβη σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η διαχείρισή της, παρά την εκτεταμένη «δημιουργική καταστροφή» που προκάλεσε, ήταν κι ένας τεράστιος μηχανισμός ανακατονομής του πλούτου υπέρ των ελαχίστων.

Πυριτιδαποθήκη οι τράπεζες


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ – ΔΥΣΗΣ 
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Του Κώστα Καλλωνιάτη

Αν η Ρωσία γονατίσει από τις οικονομικές κυρώσεις, το τι θα συμβεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στις οποίες ρωσικές εταιρείες χρωστάνε 200 δισ. ευρώ, παραμένει αδιανόητο ** 75 δισ. έχουν φύγει από τη Ρωσία από την αρχή του 2014 και έως σήμερα με συνέπεια την υποτίμηση του ρουβλιου.

Ο κόσμος όλος διολισθαίνει στο χείλος του γκρεμού μιας οικονομικής αναμέτρησης που ελάχιστα απέχει από την κλιμάκωσή της σε αμοιβαία καταστροφική στρατιωτική σύγκρουση για τη Δύση και τη Ρωσία. Το βέβαιο είναι πως η Ευρωζώνη έπαψε να αναπτύσσεται κι αυτό συνέβη το β’ τρίμηνο του 2014, πριν δηλαδή αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και από τα αντίμετρά της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη κι αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποδειχθούν αποτελεσματικές, δηλαδή τη ζημιώσουν ουσιαστικά, ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ακόμη χειρότερος. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ούτε ακόμη οι ακριβότερες τιμές ενέργειας που ενδεχομένως επιβάλλει η Ρωσία προσεχώς στην Ευρώπη (όπου πολλοί πιστεύουν πως η Ε.Ε. έχει αποθέματα ικανά να τις αντιμετωπίσει). Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, και ειδικότερα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Γ. Πανούσης για Κουβέλη...(Κουβελολόϊ...)



ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (20) :Philip Glass -The Poet Acts