Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Το "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους και ο προβληματισμός των Γερμανών


"H “αντίληψη” που βρίσκεται στο κέντρο αυτού του προβληματισμού είναι ότι το κόστος μίας “εφ΄ άπαξ” λύσης για το ελληνικό χρέος ίσως είναι μικρότερη από την επι μακρόν διατήρησή του σε εκκρεμότητα καθώς το οικονομικό πεδίο της Ευρωζώνης δεν έχει καθαρό ορίζοντα με τις εκκρεμότητες σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία ανοικτές τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. "

Του Γ. Αγγέλη

Και όμως ...κινείται. Η συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού χρέους έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων της πολιτικής και οικονομικής γερμανικής ελίτ και να αποκτά διαστάσεις ευρύτερου προβληματισμού για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης .

Το κεντρικό ζήτημα στην συζήτηση αυτή έχει τεθεί εδώ και καιρό, όχι από την Ελλάδα αλλά από το ΔΝΤ: το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να καταστεί βιώσιμο και αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο με ένα νέο “κούρεμα”.

Αυτή η αρχική τοποθέτηση του ΔΝΤ είχε απορριφθεί από το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη (ΕΚΤ). Ο λόγος ήταν και παραμένει απλός: το ελληνικό κρατικό χρέος είναι πλέον στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του μία οφειλή προς το EFSF, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ.

Το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη ανεβαίνει στο θέατρο

ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΣ

Του Γιάννη Μακριδάκη


 Στο Θέατρο Μεταξουργείο από 20/1/15 εώς 3/3/15 
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. 

Η ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους. Μέσα από την έρευνα για τη θρυλική ζωή του Γιώργη Πέτικα ξετυλίγεται και η ιστορία της Χίου από την εποχή που ήταν ακόμα τουρκική ως τα χρόνια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μέσω της αφήγησης ο ηθοποιός πλάθει επί σκηνής τους ήρωες και τη δράση τους. Σαν παραμυθάς ζωντανεύει ανθρώπους και εικόνες ανεπιτήδευτα, με μοναδικό του εργαλείο το λόγο.



Γιάννη Μακριδάκη

ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΣ

Διασκευή: Μ. Αιγινίτου – Χ. Χαραλάμπους

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Διαμόρφωση Σκηνικού Χώρου – Κοστούμι: Δανάη Ελευσινιώτη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ηλέκτρα Περσελή

Μουσική: Σωτήρης Καστάνης

Το πραγματικό κόστος των gadgets σε ένα συγκλονιστικό βίντεο


Έχετε νιώσει ποτέ ότι ζείτε μέσα σε έναν καταναλωτικό εφιάλτη;
Ότι έχετε την ανάγκη να απαγκιστρωθείτε από όλα τα τεχνολογικά μέσα που σας περιτριγυρίζουν και να επιστρέψετε σε με μια ζωή πιο αληθινή και πιο ζωντανή;
Τότε ίσως να είστε έτοιμοι να πάρετε στα σοβαρά υπόψη το βίντεο που ακολουθεί.
Το «Wake Up Call», το κάλεσμα δηλαδή για αφύπνιση, παρουσιάζει το πραγματικό κόστος των πολυτιμότερων υπαρχόντων μας. Των ηλεκτρονικών συσκευών δηλαδή που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.
Το βίντεο ενώνει τις τελείες μεταξύ των σταδίων δημιουργίας των gadgets, από την παραγωγή στην κατανάλωση, και αποκαλύπτει αυτό που κρύβει η εντυπωσιακή εξωτερική τους εμφάνισή.


Πηγή:http://oladeka.blogspot.gr/2015/01/gadgets.html

Εκνευρισμός στο Βερολίνο


Ο καταιγισμός δημοσιευμάτων στα γερμανικά ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές και το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί εκνευρισμό στο Βερολίνο, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μιλούν για την ανάγκη αποδοχής της πραγματικότητας , ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξει η πολιτική έναντι της χώρας μας. 

Το δημοσίευμα του Der Spiegel, ότι η Μέρκελ αλλάζει θέση και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ευρωζώνη αν αποχωρήσει προκάλεσε πολλές και άμεσες αντιδράσεις. Πρόκειται για την επανάληψη του εκβιασμού του 2012 ότι δηλαδή η ευρωζώνη έχει πάρει μέτρα και δεν μπορεί να προκληθεί βλάβη αν η χώρα μας αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ. Η ιδέα και μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δοκιμάζει τις αντοχές της ευρωζώνης προκαλεί τρόμο. Μετά τις αντιδράσεις μεταξύ  των οποίων και πολλών οικονομολόγων τα πράγματα προσπαθεί να διορθώσει εν μέρει μόνο  ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ. 

Σύμφωνα με συνέντευξη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ  στην εφημρίδα Hanoversche Allgemeine Zeitung η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου. Απαιτεί όμως η επόμενη κυβέρνηση , να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Πράγμα αδιανόητο για τον ΣΥΡΙΖΑ .

Η μεταπολιτευτική ιστορία του Κέντρου


Και νά, λοιπόν, που, εκτός από την "3η του Σεπτέμβρη", ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα έχει πλέον και "3η του Γενάρη". Ώδινεν Γιώργος και έτεκεν ΚΙνημα ΔΗμοκρατών ΣΟσιαλιστών, άλλως πως ΚιΔηΣο. Η σοβαρότης τού εγχειρήματος είναι αναμφισβήτητη και, ως εκ τούτου, θα ασχοληθούμε μαζί της στα προσεχή "Σαββατιάτικα", όπως της αρμόζει. Επειδή, όμως, αυτό το ΚιΔηΣο μού θυμίζει κάτι από τα περασμένα, για την ώρα λέω να σας διηγηθώ εν συντομία την μεταπολιτευτική ιστορία τού πολιτικού χώρου τον οποίο αποκαλούμε "κέντρο".

Όπως είναι γνωστό, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε πανίσχυρος στην χώρα μετά την πτώση τής χούντας. Αμέσως έφτιαξε μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος, η οποία ανέλαβε τριπλό έργο: να αντιμετωπίσει την εισβολή των τούρκων στην Κύπρο, να περιφρουρήσει την νεογέννητη δημοκρατία από τους νοσταλγούς τής "εθνοσωτηρίου" και να οδηγήσει την χώρα σε κανονικές εκλογές όσο το δυνατόν συντομώτερα.


Ο Γεώργιος Μαύρος, ως πρόεδρος της ΕΚ-ΝΔ
Σ' εκείνη την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος, ο Καραμανλής τοποθέτησε στελέχη τόσο από την προδικτατορική δεξιά (την δική του ΕΡΕ) όσο και από την προδικτατορική Ένωση Κέντρου (του Γεωργίου Παπανδρέου). Αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών (με το εξαιρετικά δύσκολο έργο να χειριστεί το πρόβλημα της Κύπρου) τοποθετήθηκε ο χαλκέντερος κεντρώος πολιτικός (μπήκε στην πολιτική το 1945) και πρώην διοικητής τής Τραπέζης της Ελλάδος (1964-1966) Γεώργιος Μαύρος. Στο υπουργείο οικονομικών τοποθετήθηκε ένας άλλος κεντρώος πολιτικός και πρώην υποδιοικητής τής Τραπέζης της Ελλάδος (παραιτήθηκε το 1967 λόγω της χούντας), ο Ιωάννης (Γιάγκος) Πεσμαζόγλου, στον οποίο ανατέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.. Να σημειώσουμε εδώ ότι και οι δυο αυτοί κεντρώοι πολιτικοί συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Διαρκής ο εξευτελισμός των ΗΠΑ από ένα κράτος μπορντέλο


Η Τουρκία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί απλά κοιμούνται… 

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μία «εκκωφαντική» σιωπή για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Από την επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, το Νοέμβριο, και την τετράωρη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί.

Ο «απόλυτος» ηγέτης Ερντογάν απέρριψε όλα τα θέματα που έθεσε ο κ. Μπάιντεν, είτε αυτά αφορούσαν τους τζιχαντιστές, είτε τις περίεργες σχέσεις της Άγκυρας με το Ιράν και τη Χαμάς, είτε το Κυπριακό, όπου του πρόσφερε έξοδο διαφυγής. Αυτή τη φορά, η επίσκεψη ήταν διαφορετική από τις άλλες, όταν οι Αμερικανοί έφευγαν από τις συναντήσεις και πίστευαν πως, με λίγο στρίψιμο του αγκώνα, οι Τούρκοι θα υποχωρούσαν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκρυψε τα λόγια του -άλλωστε τα ίδια λέει δημόσια, τα ίδια και ιδιωτικά. Η θέση του είναι ότι η Αμερική είναι αυτή που έχει ανάγκη την Τουρκία, όχι η Άγκυρα την Ουάσιγκτον. Ουδέν αναληθέστερον βεβαίως. Εάν ποτέ οι ΗΠΑ τερματίσουν τον αυτο-εξευτελισμό τους και αποφασίσουν τη «μεγάλη απόσυρση» και την αλλαγή του στρατηγικού τους δόγματος, η Τουρκία θα βρεθεί στα όρια της κατάρρευσης.

Τι κρύβεται πίσω από την «επίθεση φιλίας» των ΗΠΑ στην Κούβα


Toυ Άρη Χατζηστεφάνου

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1959 όταν οι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουάσινγκτον έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα «λάθη» στην ιστορία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: αναγνώρισαν την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας. Ο Φιντέλ Κάστρο περιφερόταν στα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια σαν ρομαντικός επαναστάτης ενώ τα επίκαιρα της εποχής τον παρουσίαζαν σχεδόν σαν ροκ σταρ.

Λίγα χρόνια αργότερα, με τον Τζον Φιτζέραλντ Κέναντι, να προωθεί τα συμφέροντα της μαφίας στο Λευκό Οίκο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κλιμακώνει την πολιτική της «ανάσχεσης» απέναντι στην πρώην ΕΣΣΔ, ο Κάστρο μετατρεπόταν στον απόλυτο εχθρό της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Η συνέχεια περιελάμβανε δεκάδες απόπειρες δολοφονίας, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της CIA στον Κόλπο των Χοίρων και ένα παρ’ ολίγον πυρηνικό ολοκαύτωμα, στην περίφημη Κρίση των Πυραύλων. Ο εμπορικός αποκλεισμός που ακολούθησε μετατράπηκε σε μια αργή οικονομική γενοκτονία για τον κουβανικό λαό, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ.Ότι δεν λειτούργησε για πέντε δεκαετίες όμως, έλεγε πρόσφατα ο Ομπάμα, αποκλείεται να λειτουργήσει τώρα. Και έτσι η Ουάσινγκτον έλαβε την μεγάλη απόφαση να προωθήσει την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ: Ζητείται βοήθεια-προσφορά για στέγαση ατόμων


Κάθε κοινοποίηση είναι μια μεγάλη βοήθεια εκ μέρους σας.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας στερούνται του αγαθού της στέγασης. Είτε λόγω αδυναμίας να πληρώσουν το ενοίκιο ή να νοικιάσουν ένα σπίτι, είτε λόγω απώλειας της κατοικίας τους. Κάτι που είχε προβλεφθεί από καιρό τώρα αλλά κανείς μας δεν το είχε πιστέψει.

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης για Όλους που δέχεται καθημερινά πια αιτήματα για στέγαση γίνεται έκκληση για όποιον/α μπορεί να διαθέσει ένα χώρο για να στεγασθεί κάποιος συνάνθρωπός μας. Συγκεκριμένα εκ μέρους της Αλληλεγγύης για Όλους μας στάλθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται καθημερινά τα αιτήματα για στέγη που απευθύνονται στην Αλληλεγγύη για όλους. Είναι δυστυχώς μια κατάσταση που την είχαμε προβλέψει, καθώς η μακροχρόνια ανεργία, και η εξάντληση και των τελευταίων αποθεματικών του κάθε νοικοκυριού οδηγεί σε δραματική αύξηση των εξώσεων. 

Μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων αξιοποιώντας τις ελάχιστες υφιστάμενες δομές (δήμων κλπ) καθώς και προσφορές διαμερισμάτων. Αυτή την στιγμή υπάρχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη για στέγαση, για ένα άτομο και για ένα ζευγάρι που ήδη έχουν υποστεί εξώσεις. Από την Αλληλεγγύη για όλους ζητάμε προσφορές- προτάσεις για βραχυχρόνια ή μακροχρόνια παραμονή σε κλειστά ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για κάποιο λόγο τόσο για τις δύο άμεσες ανάγκες όσο και για άλλες που προκύπτουν καθημερινά και εγγυόμαστε την καλή χρήση των προσφερόμενων ακινήτων. Τηλ επικοινωνίας 2103801921 

Συμβαίνει επίσης και το Δίκτυο Κοιν. Αλληλεγγύης ΕΞαρχείων να δέχεται αιτήματα για την κάλυψη αυτής της ανάγκης σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις προσωρινές ή μονιμότερες καθώς και τα αναγκαία για τον εξοπλισμό ενός χώρου. Σε περίπτωση που κάποιος/α διαθέτει ένα χώρο ή κάποιο εξοπλισμό που δεν χρειάζεται (κρεβάτι, καρέκλα, τραπέζι, κ.λπ.) ας επικοινωνήσει μαζί μας στο
 mail dikaexarchion@gmail.com.

Η Μεγάλη Απάτη του ΣΥΡΙΖΑ (και απάντηση)


Του Άρη Τσολογιάννη

Καθοδόν προς εξερεύνηση νέων μονοπατιών, η χώρα ολοφάνερα οδηγείται σε περίοδο βουλευτικών εκλογών. Η πολιτική και κοινωνική σύγχυση δεν αφήνει στόματα κλειστά. Όλοι, συνήθως ανεπιτυχώς, προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ανεκδιήγητη πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, που διανύει απροσδιόριστες αποστάσεις με τεράστιες ταχύτητες μεταξύ απάτης και αφέλειας.

Αρκετά έτη πια στην δίνη της οικονομικής κρίσης και πολλά περισσότερα στην δίνη της κοινωνικής κρίσης, ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί εξ ολοκλήρου τα προβλήματα, τους κινδύνους και τις συγκυρίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος, αφού είναι ανίκανος να επεξεργαστεί μετά διαύγειας την πραγματικότητα που τον περιβάλει. Ο καθοδηγητής σε αυτήν την κατάσταση είναι μια σχεδόν αφηρημένη έννοια, που ταλανίζει επιτυχημένα τον άνθρωπο από τις απαρχές της ιστορίας του, βυθίζοντας τον σε καταστάσεις αδιαπραγμάτευτου αδιεξόδου και ακατανόητης δυσκολίας. Ο καθοδηγητής αυτός είναι η εξαπάτηση. Η εξαπάτηση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας είναι ένα εδραιωμένο καθεστώς με κοινωνικές και συνειδησιακές ρίζες και οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού θεωρείται δόλια κακοήθεια με ασαφή κίνητρα προς εκτενή διερεύνηση. Η προσωποποίηση όμως μια καθοδηγητικής δύναμης για την ύπαρξη της Ελλάδα στο μέλλον φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι και αν αυτό μπορεί να σημαίνει.

Πολιτική εκμετάλλευση θυγατέρων


Toυ Γιάννη Μακριδάκη

Τελευταία έγινε ζήτημα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τους γνωστούς κύκλους της απερχόμενης αναξιοπρέπειας η προσωπική ζωή της κόρης του κ. Μηλιού, η οποία, ως εργαζόμενη σε κάποια πολυεθνική, έλαβε άδεια εορτών και έκανε διακοπές σε γνωστό ελβετικό θέρετρο.

Πριν από μερικούς μήνες είχαν γίνει ζήτημα των ίδιων κύκλων της αναξιοπρέπειας, προς την αντίθετη κατεύθυνση όμως, αυτή της ενδόξου προβολής, κάποιες προσωπικές στιγμές της κόρης του κ. Βενιζέλου, η οποία είχε λάβει επιτυχώς το διαπιστευτήριο αμερικανικού πανεπιστημίου.

Δεν γνωρίζω προσωπικά αυτά τα παιδιά αλλά, με όλο τον σεβασμό στην προσωπικότητά τους, θα τα χρησιμοποιήσω ως σημεία αναφοράς, απλά και μόνο επειδή αποτελούν δύο περιπτώσεις, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν ευρέως και όχι επειδή είναι αυτά που είναι ή γόνοι αυτών που είναι…

Τα παιδιά λοιπόν αυτά είναι οι εκπρόσωποι της ανθρωπότητας, η οποία γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Από γεννήτορες δηλαδή οι οποίοι ήσαν αιχμάλωτοι οι ίδιοι εντός του χρηματοοικονομικού κλωβού-συστήματος, αποκομμένοι εντελώς από το οικοσύστημα και πλήρως ασυνείδητοι όσον αφορά την φυσική τους υπόσταση.

Στο ίδιο έργο θεατές: Ν. Μπελογιάννης - Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα


Έρχονται εκλογές. Ναι επιτέλους, αφού δεν έχουμε το σθένος ή την κουλτούρα, ως λαός να προχωρήσουμε μπροστά διεκδικώντας μόνοι μας, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ή με όποια μέσα διαθέτουμε, μία αληθινά φιλολαϊκή πολιτική και να ωθήσουμε τη χώρα μπροστά και μακριά από τη βαρβαρότητα, έρχεται η ώρα που θα εκφράσουμε τη βούληση μας αυτή, σε μία εκλογική διαδικασία. Διαδικασία ταιριαστή με το κοινοβουλευτικό σύστημα, το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που προβλέπει το Σύνταγμα μας.

Οι εκλογές προϋποθέτουν ενημερωμένους πολίτες και όχι φοβισμένους ιδιώτες. Το κακό είναι πως η δεύτερη κατηγορία είναι ήδη μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, μία ομάδα φτιαγμένη από την κυρίαρχη τάξη της χώρας προκειμένου να ψηφίζει πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της κυρίαρχης αυτής τάξης. 

Ίσως αυτή τη φορά, μετά από την αφόρητη πίεση της φτώχειας που σκέπασε τη χώρα και που προέρχεται όσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ο λαός αντιδράσει. Ίσως επιτέλους ριζοσπαστικοποιηθεί και πάρει επιτέλους τις αποφάσεις που απαιτούν οι ιστορικές στιγμές που ζούμε. Και η ριζοσπαστικοποίηση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επισφράγιση της λαϊκής απόφασης πως ο λαός, η κοινωνία και η χώρα έχουν μέλλον. Και το μέλλον θα υπάρξει εφόσον υπάρξουν πολίτες που αποφασίζουν γενναία και όχι ιδιώτες που κλίνουν το γόνυ στα μαντρόσκυλα των αρπακτικών. Ίδωμεν

Άρχισαν οι εκροές καταθέσεων;


Του Πάνου Παναγιώτου

Με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, να διατυμπανίζει διεθνώς τον κίνδυνο μίας ελληνικής εξόδου απ’ το ευρώ στην περίπτωση εκλογής ΣΥΡΙΖΑ και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδεικνύει μία πολυφωνία η οποία ενσωματώνει ακόμη και άκρως επικίνδυνες θέσεις, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως τα πρώτα σημάδια μίας τάσης εκροής καταθέσεων φάνηκαν, ήδη, από το Νοέμβριο και επιβεβαιώθηκαν το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το Νοέμβριο σημειώθηκε μείωση καταθέσεων κατά 222 εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg το Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν εντυπωσιακά, κατά 3 δις ευρώ.

Στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο αποτυπώνονται οι τραπεζικές καταθέσεις από το 2001 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014. Οι εκροές που καταγράφηκαν από το 2009 μέχρι το 2012 ξεπέρασαν τα 70 δις ευρώ, σε μία μείωση τους κατά 37%. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χρημάτων δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα και το Νοέμβριο του 2014 οι καταθέσεις παρέμεναν κατά 31% χαμηλότερα από το υψηλό τους το 2009. Η πτώση του Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη από την προεκλογική περίοδο του 2012 και έσπρωξε τις καταθέσεις στα 161 δις ευρώ από 164 δις ευρώ το Νοέμβριο.

Ο απών λαός…


Του Γιάννη Αθανασιάδη*

Η αδυναμία εκλογής προέδρου από αυτή τη βουλή και η διάλυση της, ανοίγει πλέον τον δρόμο προς κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που η διαδρομή και το τέλος τους, θα καθορίσουν την επιβίωση η όχι του λαού μας και της πατρίδας.

Όλα δείχνουν ότι στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση είτε με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με συμμαχική κυβέρνηση, ακόμα και στην περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν σε κυβέρνηση «εθνικού σκοπού», ο στραγγαλισμός της χώρας μας από την ευρωζώνη και η αδυναμία διαχείρισης του χρέους, θα οδηγήσει μαθηματικά σε πολιτική αστάθεια, κοινωνική αναταραχή και σε μετωπική αντιπαράθεση του λαού,  με όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να διαχειριστεί  και να υλοποιήσει τις εντολές της ΕΚΤ και των Γερμανών.

Εδώ θα χρειαστεί μια πολιτική ρήξης που μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει δείξει ότι την διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτονόητο ότι και να αποφασίσει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργή συμμετοχή του λαού. 
Όμως αυτό που δυστυχώς παρατηρούμε είναι ότι τα πολιτικά πράγματα σε αυτή τη χώρα εξελίσσονται με την πλήρη απουσία του λαού. Και βέβαια δεν  νοείται ως λαός, ο ψηφοφόρος  της πρώτης η της δεύτερης Κυριακής των εκλογών. 

Η ευρωζώνη οδηγείται τάχιστα σε αποπληθωρισμό και κατάρρευση


Του Δημήτρη Καζάκη

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν στην ευρωζώνη κατά 0,1% το Δεκέμβριο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg News. Αυτή θα είναι η πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο του 2009, όταν η οικονομία αγωνιζόταν να ανακάμψει από την ύφεση μετά την οικονομική κρίση.

Τα στοιχεία για τον αρνητικό πληθωρισμό στις 7 Ιανουαρίου είναι πιθανόν να ανατρέψουν την πλάστιγγα υπέρ της μεγάλης κλίμακας αγοράς ομολόγων του δημοσίου από την ΕΚΤ. Το μέτρο αυτό που εντάσσεται σ' αυτό που οι αμερικανοί ονόμασαν "ποσοτική χαλάρωση", είναι στην ουσία μέτρο απελπισίας. Καθότι το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει την κερδοσκοπία στις κεφαλαιαγορές κυρίως με το δημόσιο χρέος, αποροφώντας κεφάλαια από την πραγματική οικονομία. 

Το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ενδογενείς τάσεις αποπληθωρισμού που είναι προϊόν ταυτόχρονης συρρίκνωσης προσφοράς και ζήτησης στην οικονομία. Σε συνθήκες υπερχρεώσης ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός και συνιστά εφιάλτη για τον Ντράγκι και το καρτέλ της ευρωζώνης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο αποπληθωρισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια μιας ζώνης ενιαίου νομίσματος, όσες "ποσοτικές χαλαρώσεις" κι αν αποφασίσει η ΕΚΤ.

Πρέπει επειγόντως να υπάρξει σχέδιο εξόδου από το ευρώ.


Tου Δημήτρη Καζάκη

Το ευρώ υποχώρησε στο ασθενέστερο επίπεδο σε εννέα σχεδόν χρόνια έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται πιο κοντά σε μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων του δημοσίου. Όλα δείχνουν ότι το ευρώ θα χαθεί κάτω από ένα όργιο άγριας κερδοσκοπίας των αγορών. Αυτοί που δημιούργησαν το ευρώ σήμερα στοιχηματίζουν στο χαμό του.

Την ίδια ώρα οι Σαμαροβενιζέλοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες με το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Πήραν γραμμή από τη Μέρκελ και παπαγαλίζουν τις ανοησίες περί καταστροφής. Ολοκληρωτική καταστροφή θα είναι να μείνουμε μέσα στο ευρώ. Ειδικά τώρα που αυτό καταρρέει και απειλεί ακόμη και ισχυρές οικονομίες όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Πηγή:http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/01/blog-post_22.html