Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Σερβία: Αμερικανός γερουσιαστής προτείνει στον Νίκολιτς ανταλλαγή εδαφών με Κοσσυφοπέδιο

Φεβρουάριος 5, 2017. 20:18

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντέινα Ροραμπάχερ (Dana Rorabaher) ο οποίος προεδρεύει στην Υποεπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ευρώπη, την Ευρασία και των αναδυόμενων απειλών, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Σερβίας, προτείνει την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για την επίλυση των εντάσεων σε αυτό το μέρος των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση, προτείνει εδάφη της νότιας Σερβίας με αλβανικό πληθυσμό να παραχωρηθούν στο Κοσσυφοπέδιο και εδάφη του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων να ενσωματωθούν στη Σερβία.

«Αντί να έχουμε τα αρνητικά παραδείγματα, όπως η αποστολή ενός τρένου με προκλητικά σύμβολα για το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να είναι καλύτερα για το κοινό συμφέρον να εξετασθεί η πρόταση για ανταλλαγή εδαφών που θα φέρει το σερβικό πληθυσμό (του βόρειου Κοσόβου) στη Σερβία και τον αλβανικό πληθυσμό της νότιας Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο» σημειώνει το Αμερικανός γερουσιαστής που εκλέγεται στην Καλιφόρνια.

Θετικός σε Grexit ο υποψήφιος πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ


Την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εξέφρασε ο Τεντ Μάλοχ, ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων, όμως κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ», 
σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάλοχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Μάλοχ, οικονομολόγος στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, έχει εκφραστεί επανειλημμένα με έντονο σκεπτικισμό για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος και για την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μάλοχ τόνισε πως υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του.
Η αναφορά Μάλοχ στο Μνημόνιο έρχεται τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο οικονομολόγος διευκρίνισε πάντως πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στην εμπλοκή ή μη του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Σχεδιάζοντας τη λύση


Του Κώστα Λαπαβίτσα

Στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής θα παρουσιάσει τεκμηριωμένες προτάσεις για μια εφικτή αλλαγή πορείας στην Ελλάδα. Μια αλλαγή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την τρέχουσα πορεία οικονομικού θανάτου, αρκεί να υπάρχει βούληση και συγκεκριμένη στρατηγική.

H εκστρατεία υπερβολής και φόβου που άσκησαν διάφορα, ελληνικά και μη, κέντρα εξουσίας καλλιέργησε την εντύπωση ότι τα προγράμματα «διάσωσης» είναι μονόδρομος. Η πλήρης μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 επέτρεψε στο παλιό πολιτικό σύστημα και στους κυρίαρχους κύκλους να ισχυριστούν ότι πλέον «αποδείχθηκε» πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν των μνημονίων.

Στη μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ καταδεικνύεται ότι υπάρχει άλλη πορεία, η οποία είναι απαραίτητη για τη χώρα. Η πορεία αυτή προϋποθέτει την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας. Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμα, εφόσον υπάρχει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, προετοιμασία και αποφασιστικότητα.