Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ας πάμε παρακάτω τη ζωή και την πολιτική


Του Γιάννη Μακριδάκη

Βαδίζουμε προς τις πλέον ανούσιες εκλογές στην ιστορία του νεοελληνικού κρατιδίου. Εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν, δήθεν δημοκρατικά, την πρώτη επίσημη αποικιοκρατική κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά είναι απολύτως βέβαιο ότι με την ψήφο μας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε. Το σκηνικό αποτελείται αποκλειστικά από ευρωαναπτυξιολάγνους διασκορπισμένους σε καμιά δεκαριά κόμματα για λόγους προσωπικής ματαιοδοξίας και ιστορικής αδράνειας, και από παρωχημένους αριστερούς, άλλους της παραδοσιακής και άλλους της επενδυτικής αριστεράς, οι οποίοι όμως στο σύνολό τους δεν έχουν αίσθηση των σύγχρονων προβλημάτων της ανθρωπότητας και του οικοσυστήματος ή δεν έχουν διάθεση και τρόπο να τα αντιμετωπίσουν λόγω του ότι είναι εγκλωβισμένοι εντελώς στο καπιταλιστικό-καταναλωτικό σύστημα.

Τι θα σημαίνει η άρνηση πληρωμής του χρέους για την Ελλάδα


ΕΧΟΥΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ;

Του Σταμάτη Ρήγα*

Στο πρόσφατο παρελθόν τέσσερις  χώρες έχουν προχωρήσει  σε μονομερείς παύσεις πληρωμών και διαγραφές του χρέους τους: Αργεντινή, Ισημερινός, Ρωσία και Ισλανδία.  Και στις τέσσερις αυτές χώρες ο πληθυσμός τους ζει καλύτερα σε ζητήματα όπως η ανεργία [1] αλλά και η αύξηση του ΑΕΠ [2] της κάθε χώρας, σε σχέση με την κατάσταση τους πριν αρνηθούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Στην Ελλάδα που συνεχίζει να πληρώνει το δημόσιο χρέος της τα αποτελέσματα ήταν τα αντίστροφα [3].

Πολλές φορές γίνεται λόγος για τη διαφοροποίηση μεταξύ των διαφόρων χωρών που αρνούνται να αποπληρώσουν το χρέος τους και την ίδια στιγμή για τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Αυτό φυσικά και ισχύει, και ποτέ η λειτουργία της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι πανομοιότυπη. Η πραγματικότητα είναι όμως αναντίρρητη: η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη και πρώην υπερδύναμη, η Ρωσία, δύο  χώρες της Λατινικής Αμερικής η Αργεντινή με νόμισμα απευθείας εξαρτημένο από το αμερικάνικο δολάριο και ο Ισημερινός με πληθυσμό κοντά σε αυτόν της Ελλάδας (15εκατ.) και τελικά μια χώρα του βορά της Ευρώπης με φυσικούς πόρους και πολύ μικρό πληθυσμό όπως η Ισλανδία, κατάφεραν να βελτιώσουν τη θέση τους, είτε λίγο είτε πολύ, με την άρνηση πληρωμής του χρέους τους

ΕΠΑΜ: Ανοικτή πρόσκληση σε εκδήλωση!



ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
σε ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μελών και φίλων των Μετώπου

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015, στις 7:00 μ.μ.
Κινηματοθέατρο «ΚΑΛΥΨΩ»
Οδός Γρ. Λαμπράκη 7, Καλλιθέα

Ανοικτό προσκλητήριο μελών και φίλων του ΕΠΑΜ στην, πανηγυρικού χαρακτήρα, παναττική συνδιάσκεψη του Μετώπου, η οποία θα αποτελέσει και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εξόρμησης του ΕΠΑΜ για το λεκανοπέδιο.

Θα υπάρξει χαιρετισμός και πολιτική τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΕΠΑΜ Δημ. Καζάκη, συζήτηση με μέλη και φίλους, καθώς επίσης και η παρουσίαση των υποψηφίων της Αττικής.

(Επικοινωνία: 210 3428676)

Τα ψηφοδέλτια του ΕΠΑΜ σε όλη τη χώρα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.), κατεβαίνει στις Εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με τους κάτωθι υποψήφιους με σειρά λίστας. (Σημείωση Σ-Ε: Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου).

Α' ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΒΙΔΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΑΛΛΙΝΣΟΝ ΟΥΪΛΛΙΑΜ-ΝΤΕΪΒΙΝΤ-ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΜΠΑΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΠΑΡΩΤΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΚΟΠΑΝΕΛΗ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ (ΖΕΤΑ)
ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΜΠΙΡΠΑΝΑΓΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΛΕΝΗ (ΕΛΒΑ)

Β' ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΖΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Το ΕΠΑΜ συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές


Ανακοίνωση

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο μετά από ένα κύκλο άκαρπων διαβουλεύσεων με διάφορα κινήματα και συλλογικότητες αποφάσισε να συμμετάσχει αυτόνομα στην εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου. Η απόφαση αυτή λήφθηκε αφού δεν προέκυψε η απαραίτητη εκείνη συμφωνία στη βάση της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός μαζικού πλειοψηφικού ρεύματος εξουσίας που θα στέκονταν εμπόδιο στους σχεδιασμούς του καθεστώτος, όπως ακριβώς είχαμε διατυπώσει με την Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ της 21ης Αυγούστου.

Πράγματι, η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ εξάντλησε όλους τους τρόπους και χωρίς να θέτει προαπαιτούμενα προσπάθησε να πετύχει το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα με βάση την παραπάνω αναγκαιότητα, ερχόμενη σε επαφή και διαβούλευση με πολλές δυνάμεις, επιδιώκοντας τουλάχιστον μια κοινή συμπόρευση με τη «Λαϊκή Ενότητα» που συγκρότησαν οι αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ.