Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν αποθήκες χρυσού στο Λονδίνο;


Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα! Η κινέζικη τράπεζα ICBC Standard αγόρασε ίσως τη μεγαλύτερη αποθήκη πολύτιμων μετάλλων στο Λονδίνο. Είναι άραγε μία τυχαία κίνηση, καλύπτει κάποιες ευκαιριακές ανάγκες ή κρύβει κάτι βαθύτερο, που θα άξιζε να δούμε πολύ προσεκτικά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη στερεοτυπική εντύπωση ότι οι Κινέζοι είναι ένας φτωχός, σχεδόν κακόμοιρος, λαός που παρήγαγε ρύζι και φόραγε ψαθωτό καπέλο και μόλις τα τελευταία χρόνια εισήλθε στην αλυσίδα της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής, παράγοντας φτηνά βιομηχανικά προϊόντα. 
Η πραγματικότητα ίσως είναι λίγο διαφορετική. Ή, ακριβέστερα, ίσως είναι πολύ διαφορετική! Όπως στην αρχαιότητα το εμπόριο στη Μεσόγειο ήταν στον έλεγχο σημιτικών λαών και των Ελλήνων, έτσι και στην ανατολή το εμπόριο στους περισσότερους τομείς, είτε εξ ανάγκης ή λόγω ικανοτήτων, είναι εδώ και καιρό κυρίως στα χέρια Ινδών και Κινέζων! Οι Κινέζοι, όπως οι Έλληνες και οι Πέρσες, αποτελούν, με πολύ μικρά ιστορικά διαλείμματα, αρχαίο λαό με συνεχώς αναπτυγμένο πολιτισμό από την εποχή της αρχαιότητας. Είναι όμως και λαός με καλή αντίληψη του εμπορίου!

Αν η «αντίληψη του εμπορίου» είναι η μία διάσταση του θέματος, η «ισχύς» και ο «στρατηγικός σχεδιασμός» είναι τα άλλα δύο που όμως «δένουν το γλυκό»! 
Ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, από το 2012 χάραξε το σχέδιο για την «αναγέννηση του κινέζικου έθνους», αλλά μόλις πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα το 13ο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. 

«Επιτροπή για τη Κατάργηση των Άνομων Χρεών»!


Παγκόσμια Συνέλευση στην Τύνιδα
Η CADTM γίνεται: παγκόσμιο δίκτυο CADTM «Επιτροπή για τη Κατάργηση των Άνομων Χρεών»!

Μετά από την απαγόρευσή της από τις αρχές του Μαρόκου, η παγκόσμια συνέλευση του δικτύου CADTM διεξήχθη τελικά από τις 26 μέχρι τις 30 Απριλίου στην Τύνιδα μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης και αντίστασης. Οι 59 εκπρόσωποι από 29 χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης μπόρεσαν να αναλύσουν την εξέλιξη του συστήματος χρέος και να αναζητήσουν τις καλύτερες στρατηγικές προκειμένου να τελειώνουμε με αυτό το εξουσιαστικό εργαλείο.

Η διεύρυνση του δικτύου σε τρεις νέες οργανώσεις, η επανεκλογή της γραμματείας του που μοιράζεται μεταξύ του Βελγίου και του Μαρόκου και κυρίως, η υιοθέτηση μιας νέας διατύπωσης του ονόματος της οργάνωσης είναι μερικές από τις σημαντικές στιγμές αυτής της συνέλευσης. Πέρα από τις πολιτικές και οργανωτικές τοποθετήσεις, αυτή η παγκόσμια συνέλευση της CADTM  έδωσε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των αγωνιστών και των αγωνιστριών διαφορετικών γενεών και οριζόντων. 

Η συνάντηση με μερικούς Τυνήσιους συντρόφους που η δικτατορία του Μπεν Αλί μας απαγόρευε να γνωρίσουμε, καθώς και τα τραγούδια πάλης και οι διηγήσεις και μαρτυρίες για συγκεκριμένους αγώνες αποτελούν και αυτές σπουδαίες στιγμές στη δημιουργία ενός αλληλέγγυου και αγωνιστικού δικτύου.

Τα μεγάλα γεγονότα αυτής της παγκόσμιας συνέλευσης που σίγουρα θα θυμούνται οι εκπρόσωποι είναι:

Πού πήγαν τα λεφτά;


Του Θοδωρή Αθανασιάδη

Τις προάλλες, στο κείμενο με τίτλο "ΑΕΠ: Αυτός ο άγνωστος (1)" αναδημοσίευσα ένα γράφημα, το οποίο αποτύπωνε την συγκριτική μεταβολή του ΑΕΠ Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιταλίας κατά την περίοδο 2000-2014. Το γράφημα προερχόταν από το Ενημερωτικό Δελτίο AlfaBank 9/5/2014 και έδειχνε ότι στην οκταετία πριν το ξέσπασμα της κρίσης το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε αθροιστικά γύρω στο 33%.

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: το γράφημα είναι το παρακάτω:]



Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Eurostat, το χρέος της χώρας αυξήθηκε με ρυθμούς ανάλογους του ΑΕΠ, όπως δείχνει το επόμενο διάγραμμα: