Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Τα... ψέματα και οι δικαιολογίες τελείωσαν. Οι τράπεζες έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία που ήθελαν – αν και όχι ακριβώς όπως τα ήθελαν - για να διαχειριστούν πιο ενεργά τα «κόκκινα» δάνεια και να τα μειώσουν κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Έτσι θα καταφέρουν να εξαλείψουν κάθε ανησυχία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.[Σ.Ιστολ.:!!!!!!!!!]
Όμως οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία επηρεάζει τις τράπεζες και όχι μόνο στο πεδίο των καταθέσεων που είναι το προφανές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι ο αναβαλλόμενος φόρος [Σ. Ιστολ.: ΔΕΣ ΚΑΙ:http://monaxeros.blogspot.gr/2016/03/blog-post_65.html] «ρίχνει» την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων και γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε να ενισχυθούν με πάνω από 10 δισ. ευρώ για να αντέξουν στις πιέσεις από τις ζημιές που θα προκύψουν κατά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Κάθε φορά που το ΔΝΤ «φωνάζει» για τα 10 δισ. ευρώ, η αγορά ψάχνει να βρει αν άλλαξε κάτι, ή αν μας κρύβει κάτι το σύστημα και αν οι καταθέτες θα πρέπει να ανησυχούν. Η αλήθεια είναι ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν πως αν οι τράπεζες πιάσουν τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν θα χρειαστούν κεφάλαια. Οι στόχοι όμως είναι αρκετά δύσκολοι.