Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η Ιταλία τρέμει...


Η πτώση της τιμής των μετοχών των ιταλικών τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 [πηγή: Financial Times]

Του Θοδωρή Αθανασιάδη

Χτες μιλούσαμε για την κρίση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Πορτογαλίας, προσπαθώντας να δείξουμε ότι η συνεπής και ορθή εκτέλεση των μνημονίων δεν εγγυάται ούτε ανάπτυξη ούτε καλύτερες μέρες ούτε ο,τιδήποτε. Αν θέλαμε να μιλήσουμε για πραγματική τραπεζική κρίση, δεν θα χρειαζόταν να ταξιδέψουμε ως τις ακτές τού Ατλαντικού. Θα αρκούσε να διασχίσουμε το Αδριατικό πέλαγος. Η χώρα στην οποία ο Λουκίνο Βισκόντι γύρισε το μνημειώδες La terra trema (Η γη τρέμει), σήμερα δονείται και τρέμει λόγω των τραπεζών της.

Πριν συνεχίσουμε, ας εξηγήσουμε στους αναγνώστες που δεν έχουν γνώση των οικονομικών πραγμάτων, τι είναι o "λόγος του Τέξας" (Texas ratio), ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να εκτιμηθεί η σταθερότητα μιας τράπεζας σε σχέση με την έκθεσή της σε κόκκινα δάνεια. Αυτός ο λόγος, λοιπόν, είναι ένα κλάσμα το οποίο έχει ως αριθμητή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μιας τράπεζας (συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν καθυστέρηση πάνω από 70 ημέρες) και ως παρονομαστή το άθροισμα της ενσώματης περιουσίας και των ειδικών αποθεματικών για κάλυψη ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν το κλάσμα (το Texas ratio) είναι μικρότερο της μονάδας, δείχνει ότι η τράπεζα μπορεί να απορροφήσει τις πιθανές ζημιές της από κόκκινα δάνεια χωρίς να κινδυνέψει η ρευστότητά της. Το Texas ratio μπορεί να εκφραστεί και ως ποσοστό, οπότε το όριο κινδύνου είναι το 100%. 

Όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν, ο Αλλάχ γελάει…

Του Ι. Θ. Μάζη*

Κατά τη γνώμη μου, εάν όλα αυτά πάνε κατ’ ευχήν (του Ερντογάν, εννοείται…), η επομένη πράξις του δράματος θα περιλαμβάνει εκλογές κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2016, ψήφιση Συντάγματος Καισαροπαποποίησης του Ερντογάν και απολύτου ισλαμοφασιστικοποίησης του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, έντονης όξυνσης των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και βελτίωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων μέχρι και εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωασιατική Ένωση.

…Και ειδικά με το οπερετικό «πραξικόπημα» της περασμένης Παρασκευής, πρέπει να έχει διασκεδάσει υπερβαλλόντως ο Μακρόθυμος, ο Φιλεύσπλαχνος, ο Ελεήμων! Σε δύο επίπεδα: 
Πρώτον, με αυτούς τους απογοητευμένους και εν απογνώσει ευρισκομένους αξιωματικούς και κομάντος της πρώην τουρκικής Gladio, δηλ. της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı) [1] λόγω αχρηστίας τους στους μηχανισμούς του ερντογανικού κράτους στους οποίους κάποιοι (ποιοι άραγε; Υπομονή! Τα οσονούπω εκδοθησόμενα «wikileaks» θα δείξουν…) υποσχέθηκαν ότι ήρθε η ώρα να «σώσουν την κοσμική φύση του τουρκικού πολιτεύματος» και, 
Δεύτερον, με τον ερντογανικό ισλαμιστικό νεο-οθωμανισμό, ο οποίος καιροφυλακτούσε να διαπραχθεί το «λάθος» από τους πρώτους και να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο του, εξοντώνοντας κάθε αντιφρονούντα στον Στρατό, στην Αστυνομία, στο Δικαστικό Σώμα, στα πολιτικά κόμματα, παντού εν ολίγοις, προς δόξαν της… Δημοκρατίας alla Turka!

H Λαγκάρντ «έσβησε» τα λάθη του ΔΝΤ από έκθεση αξιολόγησης του Ταμείου


Η Κριστίν Λαγκάρντ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προστάτεψαν το προσωπικό του Ταμείου και απέρριψαν την εισήγηση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Ιndependent Evaluation Office-IEO) ότι έγιναν πολιτικές υποδείξεις και αλλοιώθηκαν οι τεχνικές αναλύσεις που αφορούσαν το ρόλο του στα προγράμματα της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011. [ΣΗΜ. ιστολογίου: Διαβάστε ΕΔΩ]

Σύμφωνα με τη Real, η παραπάνω εξέλιξη ήταν αποκορύφωμα μιας δίωρης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε ενδελεχώς η περίφημη έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ), μιας ουσιαστικά έρευνας, στην οποία κλήθηκαν να μιλήσουν οι βασικοί πρωταγωνιστές των προγραμμάτων και που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως οι πέντε εισηγήσεις που είχε κάνει το ΙΕΟ προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, κινήθηκαν προς την κατεύθυνση του τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα το ΔΝΤ.

Το ΙΕΟ πρότεινε, λοιπόν, να αποφεύγονται οι πολιτικές πιέσεις στις τεχνικές αναλύσεις, να υπάρχει καλύτερη επόπτευση και διαφάνεια των προγραμμάτων, να βελτιωθεί το σύστημα παρακολούθησης των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, να μην παίρνονται αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης και τέλος να αναπτύξει το ΔΝΤ μια πολιτική για το πως θα αντιμετωπίζονται οι οικονομικές ενώσεις σαν την Ευρωζώνη.

Οδεύει η Τουρκία, μετά το πραξικόπημα, σε οικονομική κρίση;


Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τουρκική οικονομία θα μείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Αυξανόμενη όμως είναι η πεποίθηση ξένων παραγόντων ότι έρχεται οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα. Τι από τα δύο είναι σωστό;

Πριν τέσσερα ακριβώς χρόνια, το 2012, γράφονταν διθυραμβικά σχόλια στον διεθνή Τύπο για την τουρκική οικονομία και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Εκείνη την εποχή, το χρηματιστήριο της Τουρκίας ήταν το δεύτερο σε ανάπτυξη χρηματιστήριο, σε δολαριακές τιμές, με ετήσια απόδοση 17%. Ο δείκτης ISE National-100, που είναι ο σημαντικότερος ίσως του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, είχε σημαντικά κέρδη στην περίοδο 2012-13, καθώς ανέβηκε από τις 65.000 στις 92.000 μονάδες περίπου, σημειώνοντας ποσοστό ανόδου 41% σε τοπικό νόμισμα και σε 26% σε δολαριακή αξία. Η χώρα βίωσε αρκετά καλή ανάπτυξη, σε μεσοσταθμικά επίπεδα 3,5%, ωθούμενη και από τη δημογραφική ανάπτυξη της χώρας. Βοηθήθηκε δημογραφικά, καθώς ο πληθυσμός αυξάνει με μικρότερους ρυθμούς από εκείνους που συνήθιζε να έχει (ήταν 2% ετησίως ως και τη δεκαετία του 1980), αλλά ακόμη αρκετά καλούς (1,2% περίπου). Μάλιστα, κατά τα τελευταία χρόνια που η ελληνική οικονομία μέσα από την ασφυξία της πολιτικής Σόιμπλε μπήκε σε εφιαλτική περίοδο ύφεσης, η Τουρκία, μακριά από το «άρμα» της Ε.Ε., συνέχισε να αναπτύσσεται.

Ο Ερντογάν, μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ΔΝΤ, κατάφερε να εξασφαλίσει σχεδόν συνεχή ανάπτυξη για τη χώρα αυτή. Όχι τυχαίο, λοιπόν, ότι κερδίζει τις εκλογές! Όμως η ανάπτυξη αυτή κατά τα τελευταία χρόνια έρχονταν αυξανόμενα από «μαύρη οικονομία».

[ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ]: Χάρτης διάσπασης της Τουρκίας από τους New York Times...


[ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Γνώμη μας: Το τέλος του Ερντογάν πλησιάζει...θέμα χρόνου...]

Του Νίκου Χειλαδάκη*

Μεγάλο σοκ στην Τουρκία από ένα χάρτη που δημοσιεύει αυτές τις μέρες η γνωστή αμερικανική εφημερίδα, New York Times, επί τη ευκαιρία της εκατοστής επετείου του αγγλο-γαλλικού σχεδίου Syket Pıcot και που αποκαλύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως πιθανώς θα… διαμορφωθεί η Τουρκία στο εγγύς χρονικό διάστημα.

Ο χάρτης αυτός όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, φέρνει στην επιφάνεια το παλιό αγγλογαλλικό σχέδιο και θυμίζει την συνήθη των Σεβρών μετά το τέλος του Α' παγκοσμίου πολέμου, με το τέλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας (την οποία θέλει να αναστήσει ο Ερντογάν).

Σύμφωνα με τον χάρτη αυτό, ιδρύεται το ανεξάρτητο Κουρδιστάν που συνδέεται με το Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, η Αρμενία επεκτείνεται ανατολικά και ξαναπαίρνει τα χαμένα της εδάφη, ενώ στα δυτικά ιδρύονται δυο διεθνείς ελεύθερες ζώνες, μια στην Σμύρνη και άλλη μια στα Στενά και στον Βόσπορο που τίθενται υπό διεθνή έλεγχο. Η Συρία, για την οποία έχει «λυσσάξει» ο Ερντογάν, διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα ενώ ιδρύεται και μια αυτόνομη περιοχή στον Λίβανο υπό την επικυριαρχία της.