Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν, ο Αλλάχ γελάει…

Του Ι. Θ. Μάζη*

Κατά τη γνώμη μου, εάν όλα αυτά πάνε κατ’ ευχήν (του Ερντογάν, εννοείται…), η επομένη πράξις του δράματος θα περιλαμβάνει εκλογές κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2016, ψήφιση Συντάγματος Καισαροπαποποίησης του Ερντογάν και απολύτου ισλαμοφασιστικοποίησης του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, έντονης όξυνσης των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και βελτίωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων μέχρι και εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωασιατική Ένωση.

…Και ειδικά με το οπερετικό «πραξικόπημα» της περασμένης Παρασκευής, πρέπει να έχει διασκεδάσει υπερβαλλόντως ο Μακρόθυμος, ο Φιλεύσπλαχνος, ο Ελεήμων! Σε δύο επίπεδα: 
Πρώτον, με αυτούς τους απογοητευμένους και εν απογνώσει ευρισκομένους αξιωματικούς και κομάντος της πρώην τουρκικής Gladio, δηλ. της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı) [1] λόγω αχρηστίας τους στους μηχανισμούς του ερντογανικού κράτους στους οποίους κάποιοι (ποιοι άραγε; Υπομονή! Τα οσονούπω εκδοθησόμενα «wikileaks» θα δείξουν…) υποσχέθηκαν ότι ήρθε η ώρα να «σώσουν την κοσμική φύση του τουρκικού πολιτεύματος» και, 
Δεύτερον, με τον ερντογανικό ισλαμιστικό νεο-οθωμανισμό, ο οποίος καιροφυλακτούσε να διαπραχθεί το «λάθος» από τους πρώτους και να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο του, εξοντώνοντας κάθε αντιφρονούντα στον Στρατό, στην Αστυνομία, στο Δικαστικό Σώμα, στα πολιτικά κόμματα, παντού εν ολίγοις, προς δόξαν της… Δημοκρατίας alla Turka!

Τα σχέδια αυτά άρχισαν ήδη να πραγματοποιούνται με συλλήψεις 5.000(!) αξιωματικών, απόλυση 2.750(!) δικαστικών και συλλήψεις 700(!) περίπου εξ αυτών σε χρόνο μιας και μόνης ημέρας από τους «ισλαμιστές δημοκράτες» του ερντογανικού αυταρχισμού.

Κατά τη γνώμη μου, εάν όλα αυτά πάνε κατ’ ευχήν (του Ερντογάν, εννοείται…), η επομένη πράξις του δράματος θα περιλαμβάνει εκλογές κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2016, ψήφιση Συντάγματος Καισαροπαποποίησης του Ερντογάν και απολύτου ισλαμοφασιστικοποίησης του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, έντονης όξυνσης των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και βελτίωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων μέχρι και εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωασιατική Ένωση.

Από το σημείο αυτό και μετά, η αιματηρή αυτή οπερέτα του «πραξικοπήματος των κουρασμένων» θα αρχίσει πλέον να λαμβάνει όλο και εντονότερα τα χαρακτηριστικά της όπερας, με grande finale τη μεγάλη κουρδική κρατογενετική έκρηξη, η οποία θα επισυμβεί στο πλαίσιο της συγκυρίας του έντονου διχασμού της τουρκικής κοινωνίας, ενός ευτελισμένου και καχυπόπτου στρατεύματος και ενός άκρως αρνητικού -προς την Άγκυρα- διεθνούς περιβάλλοντος.

Η τελευταία πράξη αυτού του γεωστρατηγικού finale είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για τις νέες ισορροπίες ισχύος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό διότι:

1ον) Οι ΗΠΑ, θα αποκτήσουν ένα νέο, μη σημιτικό και σημαντικότατο από γεωστρατηγικής απόψεως εθνοκρατικό έρεισμα, το Μεγάλο Κουρδιστάν, το οποίο θα ελέγχει τις πηγές και τα 2/3 της ροής του Τίγρητος και του Ευφράτη, το καλύτερο και φθηνότερο πετρέλαιο στον κόσμο (light Kirkuk) και τον στρατιωτικό έλεγχο της Κεντρικής Ασίας, του Αραβοπερσικού κόλπου και τις οδούς διελεύσεως των ιρανικών και κουρδικών υδρογονανθράκων.

2ον) Η Ρωσία, επίσης, θα αποκτήσει, διά του κουρδικού κράτους, του οποίου τη δημιουργία έχει υποστηρίξει σθεναρώς με τις επεμβάσεις της στη Συρία, την αποφασιστική και στερρά υποστήριξη του «μαλακού της υπογαστρίου» στα εδάφη των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας από τον κίνδυνο του ισλαμιστικού ριζοσπαστισμού. Ακόμη, την προστασία και τον έλεγχο του «προτεκτοράτου» της στα παράλια της Δυτικής Συρίας, το οποίο αποτελεί και κρίσιμη διέλευση αγωγών υδρογονανθράκων με αφετηρία το Ιράν και τελικό προορισμό την Ε.Ε. αλλά και τη μόνη στρατιωτική διευκόλυνση της Μόσχας στη Ν.Α. Μεσόγειο.

3ον) Το Ισραήλ θα αποκτήσει το απαραίτητο χερσαίο στρατηγικό βάθος προστασίας των εδαφών του, το οποίον του εστέρησε η νεο-οθωμανική ερντογανική Τουρκία και το οποίον του είναι απολύτως απαραίτητο για την εθνική του ασφάλεια στη μακρά διάρκεια.

Η Τουρκία τι θα αποκτήσει; Mάλλον οριστική εδαφική συρρίκνωση, αίμα, πόλεμο, αστάθεια και οπωσδήποτε… μιαν άλλη κυβέρνηση.



[1] Η τουρκική “Gladio” 

* Ο Ι.Θ. Μάζης είναι καθηγητής Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ

Πηγή: Δημοσίευση: 19 Ιουλίου 2016 19:00– Εφημερίδα Αυγή

***

Ι. Μάζης: Πραξικόπημα οπερέτα με πολλά ερωτηματικά




Διάβασε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.