Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η δημοκρατία και οι κήνσορές της

Tου Όθωνα Κουμαρέλλα*

Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, που έφερε πολλούς να ξυπνούν άγουρα από τον μακάριο μέχρι τότε ύπνο τους, ένα θέμα έγινε περισσότερο προσφιλές στις συζητήσεις και πέραν των ζητημάτων της οικονομίας έτεινε να κυριαρχήσει -κυρίως στις «λαϊκές» συνελεύσεις που έγιναν τις μόδας με το κίνημα των «αγανακτισμένων». Το θέμα της δημοκρατίας και της λειτουργίας της.

Έτσι βιβλιοθήκες ξεσκονίστηκαν, βιβλία άνοιξαν για πρώτη φορά και όλοι είχαν κάτι να πουν περισπούδαστο. Άρθρα πολλά, ακόμα και βιβλία καινούργια γράφτηκαν, ενώ ο Αριστοτέλης, ο Ρουσσώ, ο Μοντεσκιέ, ακόμα και ο Μάρξ, ο Λένιν, ο Μπακούνιν, και ο Τρότσκι έγιναν ξανά της μόδας, χωρίς να λείπουν οι νεότεροι.

Ξαφνικά η δημοκρατία απέκτησε τόσους διαπρύσιους κήρυκες και υπερασπιστές, που είναι να απορεί κανείς, πως σε τούτο τον τόπο ποτέ δεν κατάφερε να λειτουργήσει στοιχειωδώς ακόμα και αυτή η καρικατούρα της δημοκρατίας, ο αστικός λεγόμενος κοινοβουλευτισμός.

Παρ’ όλα αυτά, πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα -αν όχι και ελπιδοφόρα- κατά μια έννοια η συζήτηση, που επεκτάθηκε σταδιακά και εντός παλαιών και νέων πολιτικών οργανώσεων και κινημάτων του λεγόμενου τότε «αντιμνημονιακού» χώρου.

Ε.Ε.-Βρετανία:και μαζί και...χώρια


Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ BREXIT
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ... 5 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία πάνω στις αλλαγές που είχε ζητήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με το καθεστώς της Βρετανίαςστην Ένωση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει στη χώρα του ένα «ειδκό καθεστώς», που «συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων»- δηλαδή, και μέσα στην Ε.Ε., και έξω, όπου μας συμφέρει. Σήμερα, θα υποβάλει τη συμφωνία για έγκριση στο υπουργικό του συμβούλιο και αναμένεται να προκηρύξει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, τον Ιούνιο και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία του υπέρ της παραμονής.
«Δώσαμε στον Κάμερον κάτι για να μπορεί να κάνει την εκστρατεία του», δήλωσε κυνικά η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της συνόδου. Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν γύρισε στο Λονδίνο με άδεια χέρια. Εντάξει, η ρητή εξαίρεση της Βρετανίας από την πρόβλεψη για «ολοένα και στενότερη Ένωση» είναι καθαρά συμβολική, αν και τα σύμβολα έχουν την αξία τους εν όψει της μάχης του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο Κάμερον εξασφάλισε και τρεις πολύ χειροπιαστές και σημαντικές δεσμεύσεις από τους εταίρους του- και οι τρεις σε αντιδραστική κατεύθυνση, από τη σκοπιά των συμφερόντων των Ευρωπαίων εργαζομένων: