Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Έξι χρόνια είναι αρκετά.


Του πιτσιρίκου

Τα σχεδόν έξι χρόνια που έχουν περάσει από την χρεοκοπία της χώρας, είναι αρκετά για συμπεράσματα. Οι Έλληνες δεν θέλουν να αλλάξουν. Η Ελλάδα δεν θέλει να αλλάξει.
Ίσως, η Ελλάδα να μην μπορεί να αλλάξει. Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κι ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει.
Έξι χρόνια δεν είναι κρίση. Έξι χρόνια είναι η ζωή μας όλη.
Αυτά τα έξι χρόνια, προσωπικά έκανα ό,τι μπορούσα, με την πίστη και την ελπίδα πως μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη και πιο δίκαιη χώρα· όποιος διαβάζει τακτικά το μπλογκ θα το έχει διαπιστώσει· όποιος έχει παράπονο από εμένα, τι να πω, αυτό μπορούσα, αυτό έκανα.

Επίσης, αρνήθηκα να δουλέψω στα ΜΜΕ των ολιγαρχών -χάνοντας πάρα πολλά χρήματα- και πίστεψα πως μπορούμε να ανατρέψουμε το άθλιο καθεστώς.
Έκανα λάθος.

Ερωτήματα μετά από μια ήττα


Του Βασίλη Ασημακόπουλου*

Το αποτέλεσμα των εκλογών, οι αδυναμίες και η επόμενη μέρα

Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είχαν, ουσιαστικά, το χαρακτήρα εκκαθάρισης των αντιμνημονιακών δυνάμεων από το Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και έλαβαν την έγκριση του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου (σε αντίθεση λ.χ. με τις διπλές εκλογές του 2012 ή το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015). Η επιχείρηση εκκαθάρισης επικεντρώθηκε στη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ και στην αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση της μετάλλαξης αυτής με τη λαϊκή ψήφο. Δηλωτική επ’ αυτού είναι η σαφής αναφορά του Γιώργου Τσίπρα περί πολιτικής νομιμοποίησης του Μνημονίου, αμέσως μετά τις εκλογές.

Η εσπευσμένη διενέργεια των εκλογών ήταν δομικό στοιχείο της επιτυχούς κατάληξης της επιχείρησης εκκαθάρισης για τρεις, κυρίως, λόγους. 
Πρώτον, να μην έχει συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός και ειδικότερα οι κυριαρχούμενες κοινωνικές τάξεις, στην πράξη, τα εξοντωτικά μέτρα του 3ου Μνημονίου. 

Απόφαση 3191/2015 του ΣτΕ: «Η γη δεν κινείται»


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, 
ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.

Δεν το διατύπωσε ακριβώς έτσι το Ε” Τμήμα του ΣτΕ, αλλά έδειξε περίτρανα με την απόφαση αυτή οτι θα μπορούσε να το κάνει, αν οι καιροί και οι ανάγκες το υπαγόρευαν.

Χαμός κυριολεκτικά σε sites, εφημερίδες και κανάλια με την απόφαση express (και του μεσονυκτίου) του ΣτΕ αρ. 3191/2015, που φαίνεται να κατατροπώνει όσους αμφισβητούν την περιβαλλοντικά ασφαλή εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου Flash smelting στα συγκεκριμένα και προβλεπόμενα να χρησιμοποιηθούν μίγματα συμπυκνωμάτων Ολυμπιάδας και Σκουριών.

Η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ προβάλλεται – όχι μόνο από την Ελληνικός Χρυσός αλλά και από όλα σχεδον τα μέσα ενημέρωσης – ως η οριστική και αμετάκλητη απόρριψη των αιτιάσεων όσων υποστηρίζουν οτι η Ελληνικός Χρυσός δεν τήρησε, ως όφειλε, την υποχρέωση της που απορρέει από τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας για πραγματοποίηση πιλοτικών δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα, επί τόπου του έργου και με τα προοριζόμενα να χρησιμοποιηθούν στην κανονική παραγωγή μίγματα μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων.

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Του Νίκου Ιγγλέση  

Ελάχιστες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν σχεδόν όλη την Ελλάδα. Τους επόμενους μήνες η χώρα θα σαρώνεται από τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου. Οι εκλογές έδωσαν τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 35,46% και 145 έδρες, από τις οποίες οι 50 είναι το bonus επειδή ήρθε πρώτο κόμμα, η αποθέωση της Δημοκρατίας και της ισότητας της ψήφου των πολιτών.

Η νέα Βουλή αποτελείται από 267 μνημονιακούς βουλευτές που αποτελούν το σύνολο της κοινοβουλευτικής δύναμης των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ και Ένωσης Κεντρώων. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα οι δανειστές της χώρας άνοιξαν σαμπάνιες στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Οι επικυρίαρχοι είναι πια βέβαιοι ότι το τρίτο «αριστερό» Μνημόνιο θα εφαρμοστεί δια «πυρός και σιδήρου» από τους νεοφώτιστους μνημονιακούς και οι κάτοικοι του προτεκτοράτου θα πληρώνουν κανονικά το φόρο υποτέλειας, δηλαδή, τους τόκους του χρέους, ενώ παράλληλα θα εκποιούνται οι υποδομές και ο φυσικός πλούτος της χώρας.

ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Του Νέστορα Νεστορίδη

Είναι πλέον καιρός, με καθαρό μυαλό μετά την σημαντική ήττα των πρόσφατων εκλογών , να γίνει μία αποτίμηση, ώστε να χαράξουμε μία πορεία απέναντι στη νέα μνημονιακή βαρβαρότητα που έρχεται. Είναι προφανές πως σε μερικές εβδομάδες δεν ήταν δυνατόν να πάμε στις εκλογές με το ιδεατό οργανωτικό σχήμα. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαία η άμεση συγκρότηση οργάνων, δίχως να έχουν προηγηθεί η επιθυμητές διαδικασίες βάσης. Με αυτόν τον τρόπο η Λαϊκή Ενότητα επεδίωξε να καταγραφεί ως ένα δυναμικό, ισχυρό, αντιμνημονιακό μέτωπο. Δυστυχώς, αυτή η απόπειρα απέτυχε, πιο πολύ λόγω αντικειμενικών παραγόντων, παρά λόγω υποκειμενικών (η ύπαρξη των οποίων, όμως, είναι δεδομένη).

Σήμερα, λοιπόν, συζητάμε για τα χαρακτηριστικά του μορφώματος το οποίο έχει ανάγκη ο λαός ώστε να υπάρξει προοδευτική λύση. Η Λαϊκή Ενότητα πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πορεία, δηλαδή ως μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων με βασικό στόχο την επίλυση της κυρίαρχης αντίθεσης, όπως αυτή εκφράζεται στην Ελλάδα (μονοπώλια-ιμπεριαλισμός εναντίον λαού). Προϋπόθεση για την είσοδο μίας πολιτικής δύναμης στο μέτωπο αυτό δεν θα πρέπει να είναι η κατά γράμμα συμφωνία για το χαρακτήρα της κυρίαρχης αντίθεσης, αλλά η σωστή και προωθητική στάση απέναντι στη μορφή στην οποία εκείνη αποκρυσταλλώνεται (μνημόνιο-αντιμνημόνιο, εθνική υποτέλεια-εθνική ανεξαρτησία, λιτότητα-ανάπτυξη κλπ). Ζητούμενο είναι το μέτωπο να αναδείξει τα θέματα εκείνα τα οποία μπορούν να συσπειρώσουν τη λαϊκή πλειοψηφία πάνω σε ριζοσπαστική, αντικαθεστωτική κατεύθυνση, όπως τα ζητήματα της λαϊκής κυριαρχίας και της λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΜΕ 12.500 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΑΦΗ (VIDEO)


ΣΧΟΛΙΟ ΧΑΡΗ ΛΥΚΟΒΙΤΗ: Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε και κορυφώθηκε εδώ και 15 περίπου χρόνια. Επειδή γνώριζα πολλούς μαστόρους καραβιών και ναυπηγοεπισκευαστές, θυμάμαι χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή.

Η καταστροφή - απόσυρση αυτών των σκαφών έναντι χρηματικής αποζημίωσης έγινε αιτία να ξεχαστεί η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική στούς ταρσανάδες της χώρας. Να σημειώσω εδώ πως τα σκαριά στην Ελλάδα είναι δύο: του Αιγαίου και του Ιονίου με το δεύτερο να έχει πιο κοίλη και φαρδιά κατασκευή στην καρένα του "υπακούοντας" έτσι στον διαφορετικό κυματισμό του πελάγους.
Η καταστροφή αυτή έγινε ταχύτατα χωρίς να νοιαστεί κανείς για την υπερχιλιετή παράδοση της οποίας απ' όσο γνωρίζω ελάχιστα απομεινάρια υφίστανται πλέον.
Αυτό που κατορθώθηκε όμως είναι να διαφυλαχτεί αυτή η κληρονομιά στις απέναντι ακτές του Αιγαίου όπου οι γείτονες των μικρασιατικών παραλίων μυρίστηκαν την ευκαιρία και "διέσωσαν" τον εκεί παραδοσιακό τρόπο κατασκευής και μάλιστα τον υποστήριξαν περαιτέρω με την βοήθεια των Πολυτεχνικών τους σχολών ναυπηγικής, με τρόπο ώστε σήμερα να μιλάμε για τουρκικό-μικρασιατικό σκαρί και όχι για ελληνικό. 

Μνημόνια: Ανασκόπηση μιας πενταετίας-Έγκλημα κατά συναυτουργία


Η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι έπεσε νωρίς-νωρίς με τα μούτρα στην δουλειά προκειμένου να υλοποιήσει τις συμφωνίες και τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο -τρίτο στη σειρά- μνημόνιο. Εν όψει, λοιπόν, των καταιγίδων που έρχονται, ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στα αποτελέσματα από την εφαρμογή των δυο πρώτων μνημονίων, έχοντας κατά νου ότι το νέο μνημόνιο δεν ακυρώνει τα προηγούμενα αλλά τα συμπληρώνει.

Το τι έγινε στον τόπο μας ως τώρα από τα μέτρα των μνημονίων φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:


Παρατηρήσεις:

(α) Τα μέτρα λιτότητας που λήφθηκαν είναι πρωτοφανή. Μέσα σε μια πενταετία, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 29,4 δισ. και οι παροχές τού κράτους προς τους πολίτες του μειώθηκαν κατά 29,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχασαν 58,6 δισ. σε πέντε χρόνια.

(β) Το μέγεθος της αφαίμαξης φαίνεται από την έκφραση αυτών των ποσών ως ποσοστά επί του ΑΕΠ. Στα δυο πρώτα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, οι έλληνες έχασαν 8,9 + 7,2 = 16,1% του πλούτου που παρήγαγαν ενώ σε ολόκληρη την πενταετία έχασαν συνολικά σχεδόν το ένα τέταρτο αυτού του πλούτου.