Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Περί της «συντακτικότητας των κινημάτων» σημεία προβληματισμού

Του Αλέξανδρου Σχισμένου 

Καθώς το πολιτικό ζήτημα παραμένει ρευστό και η σημασιακή κατάρρευση ανοίγει τον διάλογο, μία παλιά ιδέα με νέο ένδυμα ξεχωρίζει ανάμεσα στις θεματικές. Αναφέρομαι στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της «Συντακτικότητας των Κινημάτων», ένα ζήτημα που ανέκυψε από την τελευταία απόπειρα των Νέγκρι – Χαρντ να στήσουν ένα πρόταγμα πολιτικής ανατροπής. Όπως βέβαια όλες οι απόπειρες των δύο (μετα)μαρξιστών συγγραφέων, και τούτη φέρει όλα τα στοιχεία ενός υπολανθάνοντος μαρξισμού, δηλαδή την αναζήτηση του “επαναστατικού” υποκειμένου (αφού το “πλήθος” φάνηκε έννοια τετριμμένη και κενή περιεχομένου), τον διαχωρισμό της κοινωνίας σε οντολογικά και υπαρξιακά αντιμαχόμενες υποκατηγορίες – τάξεις, την αναζήτηση ενός κοινωνιολογικού θεμελίου της εξουσίας και την επακόλουθη θεμελίωση ενός “απόλυτου” δικαίου.

Μετά το κόμμα και πέρα από το “πλήθος” (το οποίο σημαίνει σαφώς λιγότερα από το κόμμα), έρχεται τώρα το “Κίνημα” να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της Ιστορίας, και να επιτελέσει το έργο της υποκατάστασης του Κράτους. Για μένα, η απόδοση κάποιου είδους Συντακτικής Εξουσίας (και θα επιμείνω σε αυτόν τον όρο γιατί δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει “Συντάσσουσα”, απέναντι στην “Συντεταγμένη”, και διαφωνώ ριζικά με τη χρήση των όρων ως υποκατάστατα της “Θεσμίζουσας – Θεσμισμένης”, που σημαίνουν πολλά) στα Κινήματα ενέχει το σπέρμα ενός ιδεολογικού ολοκληρωτισμού. Εξηγούμαι εν συντομία:

Οι φονταμενταλιστές του ευρώ


«Πάση θυσία στο ευρώ» επιμένει το μνημονιακό μπλοκ και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί κάλλιστα το βασικό προεκλογικό σύνθημά του, το οποίο όχι μόνο το υποστηρίζει με φανατισμό ζηλωτή, αλλά απαιτεί και από την αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο.

Οι μνημονιακοί δεν ανέχονται καμία παρέκκλιση. Προτιμούν να υποστεί βασανιστήρια ένας ολόκληρος λαός, παρά να αποφασίσουμε ότι πρώτα έρχεται ο άνθρωπος και μετά το ευρώ – που αντιμετωπίζουν ως θρησκεία.

Υπάρχει όμως πλήθος σοβαρών οικονομολόγων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που έχουν τεκμηριώσει με επιχειρήματα και μελέτες ότι το ευρώ έβλαψε τις χώρες του νότου και της περιφέρειας και ότι φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις ισχυρές χώρες και βασικά τα γερμανικά συμφέροντα.

Υπάρχουν επίσης πολλοί σοβαροί οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολύ πιο αναίμακτα την κρίση, αν είχε δικό της νόμισμα και το είχε υποτιμήσει, αντί να «επιλέξει» την εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή τη φτωχοποίηση του λαού της .

Ραχήλ Μακρή: «Έσπευσαν να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους»!


Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ραχήλ Μακρή απαντάει στους απίθανους επικριτές της δήλωσής της για τη δυνατότητα της Ελλάδας να τυπώσει ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκδίδει (τυπώνει) χρήματα για την ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων πιστώνοντας τους λογαριασμούς των τραπεζών και υπό αυτή την έννοια η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα.

Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή δικαίωμα να εκδώσει (τυπώσει) χρήματα δυνάμει του μηχανισμού «Emergency Liquidity Assistance (ELA)». Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών για τη θεσμική αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας.

Όποιος έχει διαβάσει τα θεσμικά κείμενα λειτουργίας της ευρωζώνης το γνωρίζει.

Ειδικά τα κόμματά της Συγκυβέρνησης όφειλαν να γνωρίζουν τη λειτουργία του μηχανισμού καθώς τον έχουν ήδη χρησιμοποιήσει με τους νόμους 3723/2008/ΦΕΚ 250/09-11-2008, 3845/2010/ΦΕΚ 65/06-05-2010, 3872/2010/ΦΕΚ 148/03-09-2010, 3965/2011/ΦΕΚ 113/18-11-2011, 4031/2011/ΦΕΚ 256/09-12-2011, 4056/2012/ΦΕΚ 52/12-03-2012 και την ΠΝΠ/ΦΕΚ 203Α/14.09.2011.

Τι κρύβει η νέα μυστική συνάντηση Σταθάκη - Άσμουσεν στο Βερολίνο;


Του Μανώλη Κοττάκη 

Η πληροφορία είναι γκαραντί και δεν θέλω διαψεύσεις : Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών ο καθηγητής Οικονομικών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ταξίδεψε μυστικά στην Φραγκφούρτη και συνάντησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον υφυπουργό της Μέρκελ Γεργκ Άσμουνσεν. 

Μετά την συνάντηση τους ο κύριος Σταθάκης -κατόπιν συστάσεως;- έκανε δηλώσεις στην Deutche Welle και υποστήριξε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές “θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές” .

Ώρες μετά την δήλωση του αυτή και υπό την πίεση των εσωκομματικών αντιδράσεων ο κύριος καθηγητής ειδοποίησε την Deutche Welle (δεν θέλω αμφισβητήσεις, ο κόσμος είναι μικρός) ότι θα διαψεύσει το συγκεκριμένο σκέλος των δηλώσεων του περί ''τήρησης των δεσμεύσεων'' ζητώντας κατανόηση. Γι αυτό το λόγο και δεν ακούσαμε το ηχητικό απόσπασμα που θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα. 

Σας αποκαλύπτω αυτή την ιστορία σήμερα που δείχνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ''προσκυνά'' αυτό που καταγγέλλει, τον Μερκελισμό, για έναν απλό λόγο. Γιατί δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά τμήμα σχεδίου που εξελίσσεται στην πλάτη του ελληνικού λαού με στόχο τον εξευμενισμό των Γερμανών που είναι στα κάγκελα από τις διακηρύξεις Τσίπρα για το χρέος και απειλούν ότι μέσω Ντράγκι θα μας κόψουν την ρευστότητα.

Mετά την επόμενη μέρα


Δεν έμειναν πολλές ημέρες για τις σημαντικότερες εκλογές, σημαντικότερες βέβαια για αυτούς που πιστεύουν πως θα αλλάξει κάτι και γι’αυτούς που καιροφυλαχτούν να κερδίσουν από ένα ακόμη βόλεμα…Η αλήθεια είναι βέβαια πως για πρώτη φορά κόμμα της Αριστεράς είναι τόσο κοντά στην εξουσία.

Από την άλλη τα έχουμε ξαναπεί.Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία αριστερή διαχείριση του καπιταλισμού. Συνεπώς ας μην τρέφει ο κόσμος αυταπάτες πως την επόμενη μέρα θα ανατείλει ο σοσιαλισμός ή ακόμη πως αυτοί που ρημάξανε τις ζωές μας θα φύγουν έτσι απλά.Δεν πρόκειται να φύγουν,το λιγότερο θα γίνουν αντιπολίτευση,και το σκατοσύστημα και ο συρφετός που τους στηρίζει τόσα χρόνια θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί αυτό τον τόπο.

Λοιπόν να είμαστε ξεκάθαροι. Αν η Αριστερά άλλαζε κάτι θα ήταν παράνομη.Μπορεί όμως έστω και αυτή η ευνουχισμένη Αριστερά και παραδομένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στα μεγαλοαφεντικά και στους απανταχού ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς,όταν βρεθεί ας πούμε σε θέση ισχύος μέσα στα έδρανα της βουλής να καλυτερεύσει κάπως την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που βασανίζονται από τα μνημόνια και τις πολιτικές της λιτότητας;

Το bank run έχει ξεκινήσει: Eurobank & Alpha Bank ζητάνε έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA


Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) ήταν στην περίπτωση της χώρας μας τον Αύγουστο του 2011, λίγο πριν το PSI όπου το τραπεζικό σύστημα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χρήματα στέλνονταν με φρενήρεις ρυθμούς στα ATM και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε απανωτά swap με άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να κρατήσει στην επιφάνεια την ευρωζώνη.

Εκείνη την εποχή, τα νέα της προσφυγής των «ελληνικών» τραπεζών στον ELA κλυδώνισαν τις ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη DAX της Γερμανίας να καταγράφει πτώση 4% πριν επανακάμψει. Ο ELA σχεδιάστηκε από την ΕΚΤ προκειμένου να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης να παρέχουν ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζές τους όταν αυτές ξεμένουν από υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις που θέτει ως προϋπόθεση η Φρανκφούρτη για την παροχή ρευστότητας. Πρόκειται για ένα ασαφές εργαλείο που υποτίθεται ότι είναι προσωρινό και ένα από τα τελευταία καταφύγια για τις υπερχρεωμένες τράπεζες.

Δέκα λόγοι που «έσπασε» η ισοτιμία φράγκου/ευρώ


Του Πάνου Παναγιώτου*

Γιατί «έσπασε» η σταθερή ισοτιμία φράγκου / ευρώ, ποιες οι αιτίες που οδήγησαν την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας σε αυτήν την απόφαση, ποιες οι συνέπειες για του Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τί επιλογές έχουν;

Πριν το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης για να αγοράσει κανείς ένα ευρώ χρειαζόταν περισσότερο από 1,50 ελβετικά φράγκα. Από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και μετά το ευρώ άρχισε να πέφτει και το ελβετικό φράγκο να ανατιμάται καθώς οι επενδυτές πουλούσαν ευρώ και αναζητούσαν ασφάλεια στο ελβετικό νόμισμα και μέχρι τον Αύγουστο του 2011 η ισοτιμία του με το ευρώ είχε φτάσει στο ένα προς ένα.

Στην προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας από τη μια να προστατέψει την οικονομία της χώρας και από την άλλη να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων, κερδοσκοπικών και μη, στο ευρώ, έλαβε την απόφαση, στις 06 Σεπτεμβρίου του 2011, να δημιουργήσει μία τεχνητή, κλειδωμένη ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ στο 1,20 έτσι ώστε ένα ευρώ να κοστίζει , σταθερά, 1,20 φράγκα. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να πουλάει φράγκα και να αγοράζει ευρώ, σε μία φάση που κανένας δεν ήθελε το ευρωπαϊκό νόμισμα. Με αυτόν τον τρόπο η Ελβετία παρείχε μία πολύ σημαντική στήριξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν έκτακτη ρευστότητα 5 δις


Μόλις εννέα ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα είναι ραγδαίες καθώς δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank προσέφυγαν ταχύτερα από όσο αναμενόταν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος ζητώντας ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα τη Δευτέρα θα τις ακολουθήσουν Εθνική και Πειραιώς.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, στον ELA αναμένεται να προσφύγουν και οι υπόλοιπες τράπεζες το προσεχές διάστημα, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας επιδεινώνονται.

Σε ότι αφορά πάντως τα δύο πιστωτικά ιδρύματα που υπέβαλαν σχετικό αίτημα στην ΤτΕ θα αναμένουν την έγκριση του αιτήματός τους από την ΕΚΤ, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο η κίνηση αυτή των τραπεζών αποτυπώνει τις ολοένα και επιδεινούμενες συνθήκες.

Προσδεθείτε...


Του Βασίλη Βιλιάρδου
«Στην πολιτική, οπότε και στην ιστορία, δεν υπάρχουν συμπτώσεις – ενώ οι μάζες είτε δεν κρίνουν καθόλου, είτε κρίνουν λανθασμένα»
(G. le Bon)
Άποψη

Η καινούργια (σχετικά) μέθοδος που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε σχέση με τη χειραγώγηση του πλήθους, των μαζών, είναι η «υπερβολική υπερβολή» – με την έννοια ότι, όσο πιο κραυγαλέα ψεύτικος είναι ένας ισχυρισμός, μία υπόσχεση, μία δέσμευση ή μία αιτιολογία ενός γεγονότος, τόσο πιο εύκολα πιστευτός γίνεται.

Η αιτία είναι το ότι, οι άνθρωποι αδυνατούν να αποδεχθούν πως θα μπορούσε να είναι κανείς τόσο ανόητος, θρασύς ή ανεύθυνος, ώστε να πει ένα τόσο υπερβολικά μεγάλο ψέμα – συμπεραίνοντας αυτόματα πως κάπου βασίζεται, σε κάτι που οι ίδιοι δεν κατανοούν, οπότε οφείλουν, έστω «τυφλά», να τον πιστέψουν.

Για παράδειγμα, όταν ο συμπαθέστατος αριστερός ηθοποιός ισχυρίσθηκε πως τα 3 εκ. € που έβγαλε από την Ελλάδα, ακριβώς την εποχή που κινδύνευε να χρεοκοπήσει, προορίζονταν για «καλλιτεχνικές παραγωγές» του στο εξωτερικό, ελάχιστοι σκέφθηκαν πως επρόκειτο για μία υπερβολικά μεγάλη σύμπτωση – ή ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν οι πληρωμές των «παραγωγών του εξωτερικού» από το εξωτερικό και όχι από την Ελλάδα.

Ο βάλτος της κακοποίησης


Του Καρτέσιου

Αν ρωτήσετε κάποια γυναίκα που την κακοποιεί συστηματικά ο σύντροφός της «για ποιο λόγο δεν φεύγεις;», το πιθανότερο είναι ότι θα χαμογελάσει αμήχανα και θα σηκώσει τους ώμους της σ’ ένα παραιτημένο «δεν ξέρω».

Όμως ξέρει. Δεν θέλει να πει. Γνωρίζει ότι δε θα καταλάβουν αυτά που θα πει. Μπορεί ούτε η ίδια να μην τα καταλαβαίνει αυτά που ξέρει. Δεν καταλαβαίνει γιατί όταν ξεκίνησαν οι πρώτες φωνές και βρισιές χωρίς λόγο ή για ηλίθιο λόγο, δεν αντέδρασε.

Δεν καταλαβαίνει γιατί την πρώτη φορά που μαζί με τις φωνές σηκώθηκε απειλητικά κι ένα χέρι, λούφαξε. Δεν καταλαβαίνει γιατί μετά το πρώτο χαστούκι έμεινε εκεί. Δεν καταλαβαίνει γιατί στον πρώτο άγριο ξυλοδαρμό ήλπιζε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει το «πρόβλημα». Δεν καταλαβαίνει γιατί στο πρώτο κάταγμα που έπαθε συνέχισε να ελπίζει ότι τα πράγματα δε μπορούν να γίνουν χειρότερα. Και δεν καταλαβαίνει πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν, αλλά το ξέρει ότι θα γίνουν.

Οι δύο συνεπώνυμοι…


Του Γιάννη Μακριδάκη

Στην εκλογική μου περιφέρεια υπάρχουν δύο υποψήφιοι με το ίδιο επίθετο. Ο ένας πολιτεύεται με τον Συριζα και ο άλλος με την ΝΔ. Κυκλοφορεί μια φήμη ότι ο δεσπότης δηλώνει πως θα εκλέξει δύο βουλευτές συνεπώνυμους, τον έναν με τους μεν και τον άλλον με τους δε.

Έχω λοιπόν να πω δυο λόγια για τον καθένα απ’ αυτούς.

1. Ο της ΝΔ, άνθρωπος συντηρητικός και σοβαρός και όχι από την λαϊκή και φασιστική δεξιά ορμώμενος, απέδειξε κάποτε σε μένα ότι διαθέτει και συναισθηματική νοημοσύνη διότι, λιμενάρχης ων, έβαλε την στολή του την επίσημη ένα πρωί, πήρε το υπηρεσιακό όχημα και τον οδηγό του και ήρθε να παραστεί, αποδίδοντας τιμή και δόξα στην κηδεία του αγαπημένου “τρελού” του νησιού, του “κυρίου” Γιάννη του Ναύαρχου, στην μνήμη του οποίου έχω αφιερώσει το έργο μου “Ήλιος με δόντια” και ο οποίος πνίγηκε κάνοντας το θαλάσσιο μπάνιο του ένα πρωί, τον θάψαμε δε καμιά δεκαριά ανομάτοι όλοι κι όλοι, όσοι τον φροντίζαμε δηλαδή και όταν ήταν εν ζωή σε μια γωνιά ενός περιφερειακού νεκροταφείου της πόλης. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος, που μου έδειξε με τον καλύτερο τρόπο τότε, προ δεκαετίας ότι διαθέτει ψυχή, τώρα συμμετέχει στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής της ακροδεξιάς φατρίας και ως ακόλουθος των αποδεδειγμένα πλέον ως πολιτικών απατεώνων και αναξιοπρεπών της πολιτικής και της ζωής. 

H Ευρωζώνη σε κίνδυνο μόνιμης στασιμότητας, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα.


Του Δημήτρη Καζάκη

Άλλος ένας οργανισμός που προειδοποιεί για τα αδιέξοδα της ευρωζώνης. Μόλις χθες η Ελβετία πήρε τα πρώτα μέτρα για να προστατευθεί η οικονομία και το νόμισμά της από την διαφαινόμενη κατάρρευση του ευρώ. Η ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο μόνιμης στασιμότητας, προειδοποιεί με τη σειρά της η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια νέα έκθεση.

"Η αδύναμη κατανάλωση, οι αναιμικές επενδύσεις και ο χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσει το ένα το άλλο βυθίζοντας σ' ένα αποπληθωριστικό σπιράλ", ολόκληρο το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, αναφέρει η έκθεση Global Economic Prospects της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (14 Ιανουαρίου).

Μετά την αύξηση κατά περίπου 2,6% το 2014, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% αυτό το έτος, πολύ υψηλότερο από την υποτονική πρόβλεψη για 1,1% στην ευρωζώνη το 2015. Το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος είδε έναν αναιμικό ρυθμό ανόδου 0,8 % το 2014, που ήταν περισσότερο συγκυριακός, παρά κάτι ουσιαστικό.

Κουίζ: Ποια μνημονιακή χώρα, εντός ευρωζώνης, έχει ήδη τυπώσει μόνη της ευρώ;


Tου system failure

Οι καθεστωτικοί παπαγάλοι της τραπεζομιντιακής δικτατορίας που περιμένουν στη γωνία για να προβοκάρουν, αλλοιώσουν, χλευάσουν, μοντάρουν, τρολάρουν και την παραμικρή δήλωση βουλευτών του αντιμνημονιακού μπλοκ και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην ξεκάθαρη αγωνία τους μήπως και μπορέσουν να ψαλιδίσουν τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ως την ημέρα των εκλογών, έπεσαν αυτή τη φορά σύσσωμοι πάνω στη Ραχήλ Μακρή και στις δηλώσεις της περί "κοψίματος" νομίσματος.

Όπως δήλωσε η Μακρή «Μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι 100 δις, ... Δεν είναι πρωτοφανές. Προβλέπεται από τη συνθήκη της ευρωζώνης», (http://tvxs.gr/news/ellada/anakoinosi-nd-gia-tis-diloseis-raxil-makri-pos-tha-kopsoyme-monoi-mas-eyro).

Η αλήθεια που φρόντισαν να κρύψουν επιμελώς, ή έστω, να περάσουν "στα ψιλά", τα καθεστωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια ανελέητης διαστρέβλωσης και βομβαρδισμού προπαγάνδας, είναι ότι το τύπωμα χρήματος έχει ήδη συμβεί από την επίσης μνημονιακή και εντός ευρωζώνης, Ιρλανδία.