Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το bank run έχει ξεκινήσει: Eurobank & Alpha Bank ζητάνε έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA


Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) ήταν στην περίπτωση της χώρας μας τον Αύγουστο του 2011, λίγο πριν το PSI όπου το τραπεζικό σύστημα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χρήματα στέλνονταν με φρενήρεις ρυθμούς στα ATM και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε απανωτά swap με άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να κρατήσει στην επιφάνεια την ευρωζώνη.

Εκείνη την εποχή, τα νέα της προσφυγής των «ελληνικών» τραπεζών στον ELA κλυδώνισαν τις ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη DAX της Γερμανίας να καταγράφει πτώση 4% πριν επανακάμψει. Ο ELA σχεδιάστηκε από την ΕΚΤ προκειμένου να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης να παρέχουν ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζές τους όταν αυτές ξεμένουν από υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις που θέτει ως προϋπόθεση η Φρανκφούρτη για την παροχή ρευστότητας. Πρόκειται για ένα ασαφές εργαλείο που υποτίθεται ότι είναι προσωρινό και ένα από τα τελευταία καταφύγια για τις υπερχρεωμένες τράπεζες.
Τότε, ο Ραούλ Ρουπαρέλ του οργανισμού Open Europe είχε δηλώσει στην εφημερίδα The Telegraph: «Η ενεργοποίηση του αποκαλούμενου ELA φαίνεται να είναι το τελευταίο καταφύγιο για τις ελληνικές τράπεζες και μας δείχνει ότι τα επίπεδα των υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεων είναι πλέον ανησυχητικά χαμηλά.» Προσέθεσε επίσης ότι: «Αυτό το γεγονός, ξεκινάει άλλον έναν γύρο όπου εντελώς επισφαλή στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών φεύγουν από αυτές και περνάνε στον φορολογούμενο.»

Ευτυχώς, μία εντελώς ασαφή εικόνα του τι είναι αυτή η ρευστότητα «ανάγκης» δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:

Ως έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα νοείται η παροχή εκ μέρους εθνικής κεντρικής τράπεζας του Ευρωσυστήματος:

(α) χρήματος κεντρικής τράπεζας ή/και

(β) κάθε άλλης μορφής στήριξης η οποία ενδέχεται να επιφέρει αύξηση του χρήματος κεντρικής τράπεζας

προς φερέγγυο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ή προς όμιλο φερέγγυων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, χωρίς ωστόσο η ενέργεια αυτή να εντάσσεται στο
πλαίσιο άσκησης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

Τα αναφέρουμε αυτά γιατί τα πράγματα φτάσανε στο ίδιο σημείο απόψε. Πάλι.

Μόλις χθες η Καθημερινή ανέφερε την κατάρρευση στα φορολογικά έσοδα κατά 80% σε σύγκριση με την ίδια εποχή, πέρυσι:

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, που ανέρχεται στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2014. Επικρατεί, όμως, προβληματισμός για το κατά πόσον θα αντέξει ο προϋπολογισμός του 2015, δεδομένου ότι η αρχή που έχει γίνει για τα έσοδα δεν είναι καθόλου καλή.

Τον Ιανουάριο θα πρέπει να εισπραχθούν 4,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με στελέχη εφοριών, στο πρώτο 10ήμερο δεν υπάρχει κινητικότητα που να επιβεβαιώνει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.Μάλιστα, κατά πληροφορίες η απόκλιση σε σχέση με το πρώτο 10ημερο του περυσινού Ιανουαρίου είναι της τάξης του 70-80%.

Κάτι που αναφέραμε και εμείς πριν τρεις μέρες.

Αλλά τα σημερινά νέα δεν είναι αυτή η άτυπη στάση πληρωμών. Τα σημερινά νέα είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, πως όλοι τρέχουν στις τράπεζες για να πάρουν τις ελάχιστες καταθέσεις πους τους έχουν απομείνει.

Γεγονός που μας φέρνει στον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας. Όπως μετέδωσε η Καθημερινή πριν από λίγη ώρα, τουλάχιστον δύο εγχώριες συστημικές τράπεζες υπέβαλαν αίτημα στην ΤτΕ για άμεση χρηματοδότησή τους από τον ELA, καταδεικνύοντας έτσι ότι η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται και πάλι σε αβυσσαλέα επίπεδα. (Ενημέρωση 16/1: Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο τράπεζες είναι η Eurobank και η Alpha Bank, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι ίδιες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συγκεκριμένα:

Τα πρώτα αιτήματα για τη χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) κατέθεσαν χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), δύο εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι τράπεζες ζητούν, στο πλαίσιο του ELA, ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ είναι θέμα ημερών να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.

Τα αιτήματα αυτά έρχονται σε απάντηση των πιεστικών αναγκών ρευστότητας από την ολοένα αυξανόμενη φυγή καταθέσεων καθώς και από την αναγκαστική αγορά εντόκων γραμματίων που επιβάλλεται από την κυβέρνηση.

Οι τράπεζες συνήθως καταφεύγουν στον ELA όταν αντιμετωπίζουν έλλειψη μετρητών και δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, το κύριο χρηματοδοτικό τους εργαλείο. Ο ELA είναι ιδιαίτερα δαπανηρός καθώς φέρει επιτόκιο 1,55%, σε σχέση με το 0,05% που φέρει η συνήθης χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των δύο τραπεζών θα εξεταστούν από την ΕΚΤ την επόμενη Τετάρτη.

Τραπεζικά στελέχη σχολίασαν ότι οι τράπεζες καταφεύγουν στον ELA νωρίτερα απ’ ό,τι περιμένανε, γεγονός που αντανακλά τις επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας στον πιστωτικό τομέα.

Εκτός από τη μείωση των καταθέσεων, οι τράπεζες δέχθηκαν άλλο ένα πλήγμα την Πέμπτη με την κατάργηση της σύνδεσης του Ελβετικού Φράγκου με το Ευρώ. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών θέτουν τον αντίκτυπο της πτώσης του Ευρώ στις ταμειακές ροές των τοπικών συστημάτων, μεταξύ 1,5 και 2δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι καταθέσεις κατέγραψαν πτώση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο – ένα μήνα που συνήθως αυξάνονται – ενώ τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου η εκροή συνεχίστηκε, αν και οι τράπεζες αναφέρουν ότι είναι υπό έλεγχο.

Ένα σημαντικό πλήγμα στη ρευστότητα του συστήματος έχει έρθει από την επαναλαμβανόμενη έκδοση εντόκων γραμματίων: Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση άντλησε € 2.750.000.000 με αυτόν τον τρόπο, τον Δεκέμβριο εξασφάλισε € 3.250.000.000, και έχει ήδη πάρει ακόμη 2,7 δισ. τον Ιανουάριο. Από τα παραπάνω ποσά, ένα σημαντικό μερίδιο – που ανέρχεται σε € 3.000.000.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών – ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών οι οποίοι δεν θα τα ανανεώσουν, οπότε θα πρέπει να αγοραστούν από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι εγχώριες τράπεζες είχαν επίσης καταφύγει στον ELA το 2011 προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη χαρτονομισμάτων λόγω της εκροής καταθέσεων και εξ’ αιτίας των διαδοχικών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους (και των τραπεζών). Τον Μάιο του 2012, λόγω της αβεβαιότητας των διπλών εκλογών, οι εγχώριες τράπεζες δανείστηκαν € 124 δισεκατομμύρια από τον ELA για να διαχειριστούν την άνευ προηγουμένου εκροή καταθέσεων.

Και κάτι τελευταίο σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό από τις προηγούμενες 30 παραγράφους: Ο ELA είναι μηχανισμός δανειοδότησης των εγχώριων τραπεζών που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον φορολογούμενο απ’ ό,τι οι συνηθισμένοι τρόποι. Δεν είναι μηχανισμός για να κόβουμε μόνοι μας ευρώ.


Πηγή:http://epam-patras.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.