Καταιγισμός ερωτήσεων και απαντήσεων για την οικονομία, τράπεζες, capital control, κούρεμα καταθέσεων, Ε.ΠΑ.Μ. μη συνεργασία με ΛΑ.Ε., Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και άλλα.
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015
Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή προσεχώς...
Ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν. Το σχέδιο επεξεργάζεται ο Ελληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη, δημόσια δήλωσή του τόνισε ότι προωθείται η λειτουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την ενίσχυση και τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο, αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι η αρχική, πρώτη επεξεργασία της πρότασης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Για το θέμα της κοινοτικής συνοριοφυλακής, εξάλλου, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, πρόκειται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα την Ελλάδα ειδικοί απεσταλμένοι της Κομισιόν.
Τι θα γίνει επιτέλους με τις τράπεζες;
Του Δημήτρη Καζάκη
Ο Τσακαλώτος αναμένει, όπως δήλωσε στην Financial Times χθες, η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. “Είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους”, είπε, προσθέτοντας: “Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016”.
Όχι μην γελάτε. Τα λέει σοβαρά. Και με την ΕΛΣΤΑΤ υπό καθεστώς κράτους εν κράτει, όλα είναι δυνατά. Ακόμη και το να εμφανιστεί με θετικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ποιός νοιάζεται;
Αυτό που δεν μας απαντά ο κ. Τσακαλώτος είναι γιατί δεν συνέβη το ίδιο τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως δεν είχαμε τις αναγκαίες θετικές αξιολογήσεις από τους δανειστές; Μάτσο. Μήπως δεν έγινε "κούρεμα" χρέους και μάλιστα κοντά στο 56% της ονομαστικής του αξίας; Και βέβαια έγινε, αλλά χάρις στις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ σήμερα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)