Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Move on over, or we ‘ll move on over you! Huey P. Newton και ΜΑΥΡΟΙ ΠΑΝΘΗΡΕΣ


Λίγα λόγια για τον αντάρτη Newton και τους Μαύρους Πάνθηρες

Του Κώστα Φουρίκου

Εναι δύσκολο, για πολλούς λόγους, να μπορέσουμε από εδώ, αυτήν τη χρονική στιγμή, να διηγηθούμε με τον τρόπο που θα έπρεπε, την ιστορία του Huey P. Newton, ή -πολύ περισσότερο- την ιστορία του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, του οποίου o Newton υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Είναι δύσκολο δηλαδή να αποτυπωθεί ολοκληρωμένα το εύρος των πληροφοριών και των ερωτημάτων, για το πώς προέκυψε και πως τελείωσε, για το ποιες αδυναμίες μπορούμε να διακρίνουμε σήμερα και ποιες παρακαταθήκες άφησε στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή -και όχι μόνο- το μαύρο κίνημα και ο σημαντικότερος πολιτικός σχηματισμός του: οι Μαύροι Πάνθηρες. Η οργάνωση που αποτέλεσε, σύμφωνα με τα λόγια του διαβόητου επικεφαλής του FBI, J. Edgar Hoover, τη «μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Θα αρκεστούμε, παρόλα αυτά, να πούμε λίγα λόγια ως φόρο τιμής στον επαναστάτη τού χθες και ως αφετηρία περαιτέρω συζήτησης και μελέτης για τους επαναστάτες και τις επαναστάσεις του σήμερα. Μια συζήτηση που μάλλον είναι απίστευτα αναγκαία, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν μας γεγονότα, όπως αυτά των τελευταίων ημερών στο Μιζούρι των ΗΠΑ, αλλά και των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έστω και αν αυτή η συζήτηση γίνεται πολλές φορές με αυτές τις αφορμές του τύπου «σαν σήμερα», που προκύπτουν από ημερομηνίες γεννήσεων, ιδρύσεων και θανάτων.

Η Αργεντινή παρ' ημιν: γλώσσα και πολιτική


Της Ελευθερίας Καρνάβου*

Τα τεκταινόμενα στην Αργεντινή από το 2001 μέχρι και τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2014, με την επιλεκτική «χρεοκοπία» και την απόφαση του ΟΗΕ, εγγράφονται στο νέο πλαίσιο της παγκόσμιας κυριαρχίας του χρηματο-οικονομικού κεφαλαίου και της σταδιακής υποχώρησης της κυριαρχίας εθνικών κρατών, καθώς και σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών μεταβολών στο εσωτερικό των δεύτερων. Η σχέση οικονομίας και πολιτικής σε διεθνές και εθνικό επίπεδο είναι μια θεματική ύψιστης σημασίας.

Είναι πιθανό να επιτύχουν μεσοπρόθεσμα μετά και την πρόοδο στο τρέχον επεισόδιο με τους γύπες τύπου Σίνγκερ και την ευμενή απόφαση του ΟΗΕ. Αποτελούν οδηγό και έμπνευση για άλλους λαούς είτε αυτό συμβεί, είτε όχι αφού καμία σκληρή μάχη δεν έχει εξασφαλισμένη έκβαση.

Η προσφιλής αναπαράσταση σε μεγάλο μέρος της ελληνικής αρθρογραφίας εδράζεται στην έννοια της αγοράς και του εθνικού κράτους. Και το κράτος και η αγορά εμφανίζονται ως αδιαβάθμητες ολότητες με τη δεύτερη να επιτίθεται στο πρώτο, το οποίο απολιτικοποιείται καθιστάμενο αιχμάλωτο εχθρικών εξωτερικών επιθέσεων.

Για να κατανοηθεί ένα φαινόμενο κοινωνικό και οικονομικό απαιτείται μια θεώρηση που εστιάζει σε δρώντα πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα, πολιτικό προσωπικό, κόμματα, τάξεις κ.λπ., στο πλαίσιο κάποιας καταξιωμένης θεωρίας που ρητά ή υπόρρητα υιοθετείται ως πλαίσιο. Νεφελώδεις, γενικές και αόριστου περιεχομένου ολότητες δεν βοηθούν. Η προαναφερθείσα αναπαράσταση χωρίς να είναι τελείως λανθασμένη, αφού περιγράφει μια επιφανειακή όψη του φαινομένου, δεν διευκολύνει καθόλου την κατανόηση παρακάμπτοντας τις τάξεις και το κεφάλαιο, παγκόσμια και τοπικά.

«Μορφώστε τους Ναζί»;

Ένα μεγάλο σφάλμα του αντιφασιστικού κινήματος είναι ότι αποδίδει τον ενστερνισμό ρατσιστικών ιδεολογημάτων και την υιοθέτηση ναζιστικών πρακτικών αποκλειστικά σε αίτια που σχετίζονται με το χαμηλό έως ανύπαρκτο μορφωτικό επίπεδο των φορέων της ναζιστικής ιδεολογίας.

Αν και αυτό αληθεύει σε κάποιο βαθμό για τα ανεγκέφαλα ούγκανα που πυκνώνουν τις γραμμές των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής ή οι τερατώδεις ανορθογραφίες είναι ταυτισμένες στο μυαλό μας με τον μέσο οπαδό της συμμορίας, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι μεγάλο λάθος η επίρριψη ευθυνών για την αποδοχή του ναζισμού αποκλειστικά στην έλλειψη μόρφωσης.

Στα χρόνια του Χίτλερ δεν ήταν λίγοι οι "μορφωμένοι Γερμανοί" που ασπάστηκαν τη ναζιστική ιδεολογία ή προσέφεραν εθελοντικά τις γνώσεις τους για την υλοποίηση των επιστημονικών σκοπών του Γ' Ράιχ.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών, βιολόγων, ευγονιστών, επιστημονικών δημοσιογράφων, μηχανικών και άλλων, όχι μόνο δεν υποχρεώθηκαν να υλοποιήσουν τις επιταγές των Ναζί, αλλά οι περισσότεροι ακολούθησαν εθελοντικά τη γραμμή του κόμματος και μάλιστα με τέτοια προσήλωση που ξεπέρασε ακόμη και αυτή των κομματικών στελεχών. 

Η μεγαλύτερη ληστεία έθνους στην νεώτερη ιστορία με λεία 700 δις Ευρώ. Λήστεψαν τον Ελληνισμό και παραμένουν ισχυροί και ατιμώρητοι.



Μία συνολική αποτίμηση της πενταετίας του μνημονίου όμως, κάνει πραγματικά την ληστεία του χρηματιστηρίου να μοιάζει πταίσμα.

Ασύλληπτο για τον ελληνικό λαό το κόστος του μνημονίου – Δυσθεώρητο ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες. Μία εθνοκτόνος, εγκληματική ενέργεια με συνεργούς όλη τη νομενκλατούρα που δημιουργήθηκε από το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον εκσυγχρονισμό. Με τους ίδιους εγκληματικούς εγκεφάλους να πρωταγωνιστούν: Τον Γιώργο Παπανδρέου (από την εποχή Κοσκωτά) και τον Κώστα Σημίτη (τον άνθρωπο που παρέδωσε την χώρα στην σύγχρονη, εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία).

Οι αριθμοί είναι αστρονομικοί…

Μετά από τέσσερα και κάτι χρόνια μνημονίου στην Ελλάδα, το κόστος που πλήρωσε και πληρώνει η πραγματική οικονομία και ο απλός κόσμος πραγματικά σοκάρει.

Με τις περικοπές, τους φόρους, το PSI και τις καταθέσεις που έκαναν… φτερά στο εξωτερικό «χάθηκαν» από την πραγματική οικονομία πάνω από 700 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 3 φορές το ελληνικό χρέος. Και παρόλα αυτά η χώρα παραμένει βυθισμένη στο βούρκο.

Συγκλονιστικό: Η ολοκληρωτική απόδειξη της πλήρους απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας


Όπως ήταν αναμενόμενο τις παρακάτω συγκλονιστικές εξελίξεις και ειδήσεις τα καθεστωτικά ΜΜΕ τις έθαψαν. Ωστόσο και στο διαδίκτυο δεν βρήκαν την διάδοση που τους έπρεπε…****

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (9/9/14)

Του Μπάμπη Μιχάλη

Ηχηρό χαστούκι προς τους κερδοσκόπους, τους τοκογλύφους, τους δικαστές που δικαιώνουν με τις αποφάσεις τους τις ληστρικές πρακτικές αυτών και τις κυβερνήσεις που παραμένουν υπόδουλες στα λόμπι και τα συμφέροντα του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού τομέα έδωσε  η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (9/9/14).
Εκατόν είκοσι τέσσερις χώρες απ’ όλον τον κόσμο αναγνώρισαν με απόφασή τους ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους, που δεν μπορεί ούτε να ματαιωθεί ούτε να εμποδιστεί από ένα άλλο κράτος ή ιδιώτες πιστωτές, όπως οι γνωστοί μας «γύπες».
Δηλαδή, τα ακραία κερδοσκοπικά hedge funds, που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές «σκοτωμένα» κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές και διεκδικούν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο μέσω δικαστικών αγωγών. Funds όπως αυτά οδήγησαν νωρίτερα φέτος την Αργεντινή στη δεύτερη χρεοκοπία της την τελευταία 12ετία, ενώ έπαιξαν και κέρδισαν τα μαλλιοκέφαλά τους στην ελληνική κρίση χρέους.

Όταν ο Π. Καμμένος είναι πιο προχωρημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ


Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστηρίξει επισήμως, παρά τις διάσπαρτες δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών του, πραχτικές πολιτικής ανυπακοής απέναντι στον ΕΝΦΙΑ, ο Π. Καμμένος βγήκε και έκανε σαφή δήλωση υπέρ της πολιτική ανυπακοής.
Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι ο Π. Καμμένος βρίσκεται πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι σχετικές δηλώσεις του Π. Καμμένου:

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που οι Έλληνες δεν πρέπει να πληρώσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος την Κυριακή σημειώνοντας ότι δεν θα τον πληρώσει και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
«Δεν θα τον πληρώσω και θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν δικαστές - την τελευταία εβδομάδα είχαμε μια απόφαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ - που θα δικαιώσουν τις θέσεις τις οποίες έχουμε», ανέφερε μιλώντας στον Σκάι.
«Είναι μία φορολογία η οποία δεν στέκει πουθενά, ούτε σε ελληνικό, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό δικαστήριο. Είναι μια φορολογία που οδηγεί στη δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων», συμπλήρωσε.

Ενας ένας με τη σειρά...


Πηγαίνει στη Βενεζουέλα, τον κράζουν επειδή «θέλει να μας κάνει Βενεζουέλα». Πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο, τον κράζουν «ότι ξεπουλήθηκε». Μιλά για τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, τον κράζουν. Πηγαίνει στο Άγιο Όρος, τον κράζουν. Μιλάει με τον Πάπα, τον κράζουν.

Όπου κι αν πάει, με όποιον κι αν μιλήσει, ένα σίγουρο έχει ο Τσίπρας. Το κράξιμο. Και, μάλιστα, το κράξιμο από τους ίδιους πολιτικούς χώρους. Από χώρους που συμμετέχουν στο εκλογικό παιχνίδι έχοντας αποδεχτεί πλήρως τους όρους αυτού του παιχνιδιού. Το να τον κράζουν οι αντιεξουσιαστές και οι αναρχικοί, ούτε περίεργο είναι, ούτε στραβό. Δεν τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και χώρους. Καλά κάνουν. Οι θέσεις τους είναι (συνήθως) ξεκάθαρες.

Όμως το να κράζουν τον Τσίπρα οι γραφικοί της συγκυβέρνησης για οτιδήποτε κι αν κάνει, λειτουργεί υποστηρικτικά στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρατηρώντας και όχι συμμετέχοντας σε αυτή την τεράστια προεκλογική περίοδο πιστώνω στον Τσίπρα ότι διαθέτει την πλέον ρεαλιστική και ειλικρινή ματιά, επαναλαμβάνω, πάνω στο εκλογικό παιχνίδι και τους όρους του.

Ας δούμε τι απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ:

Συγκέντρωση για τον ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο


Του Δημήτρη Κυπριώτη

Την προσεχή Δευτέρα 22 Σεπτ. και ώρα 18.00 (6 μ.μ ), πολίτες από διάφορους φορείς και συλλογικότητες του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (ΒΒΒ), θα συγκεντρωθούν στο ανοικτό θεατράκι που βρίσκεται στο άλσος του ΚΑΠΗ Βούλας, σε συνέχεια προηγούμενης συγκέντρωσης που έγινε στον ίδιο χώρο την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό να οριστικοποιηθούν οι ενέργειες που απαιτούνται (νομικές και κινηματικές), για να αντιμετωπισθεί ο ΕΝΦΙΑ και γενικότερα η καταλήστευση των Ελλήνων.

Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν και δικηγόροι, με σκοπό να αναλύσουν το πρώτο νομικό βήμα ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, που είναι η συμπλήρωση και η κατάθεση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ της ενδικοφανούς ατομικής προσφυγής, το δυνατό συντομότερα, στο πλαίσιο των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν.

Να προσπαθήσουμε να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί, όχι αποκλειστικά μόνο οι δημότες του δήμου ΒΒΒ, αλλά και των γειτονικών δήμων και όσων άλλων επιθυμούν να πληροφορηθούν έγκυρα το θέμα της συγκέντρωσης, αφού αυτό είναι κοινό για όλους τους Έλληνες.

Τα πραγματικά νέα ... πίσω απο τις ειδήσεις των media


Toυ  Λάμπη Κωνσταντινίδη*

Που τελικά θα καταλήξουν τα πράγματα με την αναμενόμενη αναπόφευκτη κατάρρευση του επικρατούντος παρασιτικού χρηματοοικονομικού συστήματος;
Η διεθνής πολιτική και οικονομική κατάσταση αναδεικνύει κάποιες πραγματικότητες, που αν απομονώσουμε τον θόρυβο και την σύγχυση που δημιουργούν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, τότε είναι εύκολο να τις δούμε. Ποιες είναι αυτές;΅

  • Οι Δυτικές οικονομίες των Η.Π.Α και της Ε.Ε. είναι καθηλωμένες σε ύφεση εδώ και 7 χρόνια χωρίς καμιά ένδειξη για κάτι καλύτερο.
  • Οι Δυτικές χώρες δημιουργούν συνθήκες αποπροσανατολισμού των πολιτών τους μέσω εμπολέμων καταστάσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Αυτή την στιγμή τέτοιες συνθήκες υπάρχουν κυρίως στην Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.
  • Οι Δυτικές οικονομίες οι οποίες συνεχίζουν να στηρίζονται στην δημιουργία αέναου χρέους μέσω του εικονικού χρήματος για την ανάπτυξη τους και την επιβολή τους στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη έχουν φθάσει στα όρια της εξάντλησης. Περαιτέρω δημιουργία εικονικού χρήματος και χρέους απλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πιο εκρηκτικό και καταστροφικό τέλος.
  • Η οικονομική ελίτ που βρίσκεται πίσω από τις Δυτικές κυβερνήσεις και δίνει κατεύθυνση στις πολιτικές μαριονέτες τύπου Ομπάμα, Μέρκελ, Ολλάντ κλπ., γνωρίζει ότι μόνο με κάτι πολύ καταστροφικό μπορεί να ελπίζει να διατηρηθεί στη ζωή. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μεγάλης έκτασης πόλεμος με στόχο την καταστροφή των αμφισβητιών του υπάρχοντος κατεστημένου, δηλαδή της Ρωσίας, Κίνας και των άλλων χωρών που φαίνεται να τις ακολουθούν (Ινδία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική, Αργεντινή, Ιράν μαζί με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής). Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σημαίνει ένας τέτοιος πόλεμος αν καταλήξει να είναι θερμοπυρηνικός.

Γ.ΒΗΧΑΣ: Είναι άσχημο να πεθαίνει ασθενής εγκαταλελειμμένος από την πολιτεία


Ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος ιατρός, είναι ένας από τους 100 εθελοντές γιατρούς του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ).
Γιατροί και απλοί εθελοντές δίνουν τη δική τους «μάχη» καθημερινά. Μια που εν έτη 2014 δε θα έπρεπε να υπάρχει.

Ο τομέας της δημόσιας υγείας, όχι απλά νοσεί, αλλά αργοπεθαίνει. Ανασφάλιστοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν την υγεία τους μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία. Η μάχη λοιπόν του ΜΚΙΕ είναι δύσκολη… Πρέπει να παλέψει και ορισμένες φορές να αντικαταστήσει τα ίδια τα νοσοκομεία, να προσφέρει νοσηλεία…
Εχει να «παλέψει» με αποφάσεις υπουργικές που όχι απλά δεν ευνοούν, αλλά αφήνουν τον κόσμο στο έλεός του. Εχει να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Να συμπαρασταθεί και να σταθεί δίπλα σε ανθρώπους που έχασαν την ελπίδα. Που φοβούνται, που νιώθουν παραμελημένοι από το ίδιο το κράτος.

Δυστυχώς καθημερινά ο αριθμός των ανασφάλιστων μεγαλώνει. Ο αριθμός των ανθρώπων που μένουν χωρίς φαρμακοϊατρική κάλυψη τείνει να γίνει μεγαλύτερος από εκείνον των ασφαλισμένων.