Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (15) : Rabih Abou Khalil - Blue camel

Χιλιάδες οι Νεοναζί στην σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία


Νεοναζί επιτίθονται χωρίς έλεος σε μια πόλη στην Ευρώπη. Σκόπιμα στέλνει η ουκρανική κυβέρνηση τις πολιτοφυλακές των Νεοναζί στα ανατολικά της χώρας, έτσι ώστε να καταδιώκουν τους ρωσικής καταγωγής κατοίκους εκεί - ή «υπάνθρωπους», όπως καλούνται στη γλώσσα αυτών.

Πρόσφατα μετά την κατάληψη της μικρής πόλης της Μαρίνκα από το τάγμα Azov, κυμάτιζε στην πόλη η σημαία με το «Βολφσάνγκελ», ένα ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από τα Ες-Ες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τάγμα Azov επιτίθεται επίσης στην πόλη της Ντόνετσκ, ένα από τα εναπομείναντα προπύργια των Ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Είναι μια ασυνήθιστη πραγματικότητα: Σύγχρονοι Ναζί στην ανατολική Ουκρανία σφάζουν Σλάβους. Παρ 'όλα αυτά, πολλές δυτικές κυβερνήσεις ασκούν την κριτική του αποκλειστικά και μόνο κατά της Ρωσίας, διότι οι Ρώσοι έχουν αποστείλει τώρα ένα κομβόι 280 φορτηγών με προμήθειες ανακούφισης στην εμπόλεμη περιοχή.

Η ίδια υποκρισία τρέχει σαν κόκκινη κλωστή σε όσα έχουν αναφερθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το ξέσπασμα της κρίσης την Ουκρανία το περασμένο έτος. Κολακευτικά αναφέρθηκε στους διαδηλωτές της Μαϊντάν που ήθελαν να ανατρέψουν τον Γιανουκόβιτς. Μετά το πραξικόπημα της 22ης Φεβρουαρίου, το νέο καθεστώς κηρύχθηκε αμέσως «νόμιμο». Το ότι οι νεοναζιστικές πολιτοφυλακές έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, απορρίφθηκε ως «ρωσική προπαγάνδα». Χαρακτηριστικό αυτής μονόπλευρης δυτικής κάλυψης των γεγονότων στην Ουκρανία.

Νέα ντοκουμέντα: Στον αέρα το γήπεδο Μελισσανίδη!


Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Επειδή εμείς, 18 χρόνια τώρα, μιλάμε με ντοκουμέντα και ρεπορτάζ και όχι με παραπλανητική προπαγάνδα.

Επειδή τα παπαγαλάκια του Δ. Μελισσανίδη προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους οπαδούς της ΑΕΚ ότι η «υπόθεση γήπεδο» βαίνει καλώς, ενώ η υπόθεση είναι στον αέρα.

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα δύο ακόμη ειδήσεις, κι αν τολμούν ας τις αμφισβητήσουν.

ΕIΔΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: η «Δικέφαλος 1924» ΑΕ δεν κατέθεσε φάκελο για έκδοση άδειας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά μια απλή αίτηση μιας (αριθμός 1) σελίδας, ίσα-ίσα για να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου!

Στις 12 Αυγούστου, με δημοσίευμά μας (δείτε εδώ) αποκαλύψαμε ότι ο Δ. Μελισσανίδης δεν μπορεί να εκδώσει άδεια για την ανέγερση του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση, διότι οι υπέρ αυτού χαριστικές ρυθμίσεις προσκρούουν στα άρθρα 58 και 59 του βασικού δασικού νόμου 998/1979, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με το άρθρο 36 του τελευταίου δασοκτόνου νόμου (Ν. 4280/2014).

Την επόμενη μέρα, η διοίκηση Μελισσανίδη ανακοίνωσε τα εξής: «H ΠAE AEK ανακοινώνει ότι κατατέθηκε σήμερα στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα στη διεύθυνση ΔOKK με αριθμό πρωτοκόλλου 39151 ο φάκελος που αφορά την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρωταρχικός στόχος μας πλέον είναι να μη χαθεί ούτε μια ημέρα και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται στη συνέχεια».

Ποιος πληρώνει το (ΝΑΤΟϊκό) βαρκάρη;


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η έγκριση του αμερικανικού αιτήματος για δημιουργία βάσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ΝΑΤΟικά αεροδρόμια της Καλαμάτας και της Σούδας, δεν θα αποτελέσει μόνο ένα πλήγμα στην ανεξαρτησία της χώρας, εμπλέκοντάς την περισσότερο στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.  Είναι επίσης μία …οικονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή με θύμα τον (βαριά) φορολογούμενο και φτωχοποιημένο ελληνικό λαό.

Η λειτουργία των νέων – ουσιαστικά- βάσεων, θα ενταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο που προσδιορίζεται από το «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (Supreme Headqarters Allied Power Europe – SHAPE) σχετικά με την παροχή υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ». Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που ψήφισαν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ το 2009 (σε θερινό τμήμα της Βουλής φυσικά) και προβλέπει οικονομική ασυδοσία και φορολογική ασυλία στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Πρόκειται για σειρά σκανδαλωδών διατάξεων, σαφώς αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δείτε τι προβλέπεται σε περίπτωση επιχειρησιακής εμπλοκής:

Γλίστρημα προς πυρηνικό ολοκαύτωμα...


Προδοσία των Λειτουργών Ενημέρωσης

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Υπό την προεδρία και διεύθυνση του προέδρου Ομπάμα και της ευρωπαϊκής ηγεσίας Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ραζμούσεν και Μπαρόζο, η καθημερινή ενημέρωση του δυτικού δημοκρατικού κόσμου προσομοιάζει με τεράστια πανοραμική οθόνη όπου φοβερές κατασκευές σατανικού εγκεφάλου εισορμούν κάθε τόσο, μεταιωρούνται τρομοκρατικές μερικά εικοσιτετράωρα, αναλύονται και σχολιάζονται με συναισθηματικές εκρήξεις, εντυπώνουν εικόνες και «πεποιθήσεις» σε άδεια μυαλά, και εξαφανίζονται κατόπιν και πάλιν ως ήρθαν, ακολουθούμενες αμέσως από άλλες, προτού δοθεί χρόνος για την επισήμανση και την αποκάλυψη της απάτης και το «κάρφωμα» του δαιμόνιου ταχυδακτυλουργού.

Η μηχανή δοκιμάζεται επί χρόνια σε διάφορα γεωγραφικά στίγματα, επέτρεψε το συνεχιζόμενο απίστευτο και πολυαίμακτο φιάσκο του Ιράκ και της Λιβύης, μετά την κρεούργηση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ίσως πουθενά προηγουμένως δεν έφθασε στα επίπεδα της διαστροφής, της προπέτειας και της έλλειψης δισταγμού που επιδεικνύεται στο θέατρο της Ουκρανίας.

Ρωσικές στρατιές κατεβαίνουν απειλητικές προς την Δύση στα χείλη του κ. Φογκ Ρασμούσεν και Αμερικανών στρατηγών του ΝΑΤΟ, αλλά την μεθεπομένη έχουν εξαφανισθεί από ραντάρ και δημοσιεύματα των καθωσπρέπει μίντια.

To δράμα της Ολλανδίας


Όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσβάλλονται από μία οικονομική ασθένεια, η οποία θυμίζει, από ορισμένες πλευρές της, αυτήν της Λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του '80 - ενώ από άλλες την Ιαπωνία μετά το 1990. Δύο «περιοχές» δηλαδή, οι οποίες ποτέ δεν συνήλθαν, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει.

Ακόμη λοιπόν και αν δεν υπήρχε η σύγκρουση με τη Ρωσία, αρχικά μέσω των οικονομικών κυρώσεων (οι οποίες αδυνατίζουν κυρίως το κράτος που «τρέφεται» από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, κυριολεκτικά από τις «σάρκες των εταίρων» της, τη Γερμανία), η κατάσταση δεν θα ήταν καθόλου καλύτερη - ενώ τα αποτελέσματα της ρωσικής κρίσης, όσον αφορά την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, θα εμφανιστούν στο πραγματικό τους μέγεθος, όταν εισέλθουμε στο χειμώνα.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι βέβαια οι ισχυρότερες οικονομίες της - με την βυθισμένη στην ύφεση Ιταλία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με την Ισπανία να αδυνατεί να ξεφύγει από την παγίδα του ιδιωτικού χρέους, καθώς επίσης με τη Γαλλία να ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, από το γράφημα που ακολουθεί.

Για το Νικόλα...

«Σήμερα θα έκλεινε τα 65 του χρόνια ένας από τους αγαπημένους μας "καταραμένους ποιητές". Ο Νικόλας Άσιμος δυστυχώς δεν άντεξε αυτόν τον κόσμο και αυτοκτόνησε στα 39 του χρόνια. Όταν διαβάζουμε τους στίχους του Λειβαδίτη:

"Σαν τον τρελό που, κλειδωμένος στο κελί του, ζωγράφισε στον τοίχο μια πόρτα κι έφυγε." το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε αυτόν τον "τρελό" καλλιτέχνη τον Εξαρχείων» 


διαβάζουμε σε ένα ποστ που έγραψε ο φίλος Χρήστος Αβραμίδη στο φ/β/

Συμπληρώνουμε:

Για τον ανατρεπτικό Νικόλα, τον άνθρωπο που επέλεξε τρόπο ζωής και θανάτου, έξω από τα στάνταρ του κοινωνικού κατεστημένου, για τον καλλιτέχνη που δήλωνε πίστη στον…. Δωδεκάθεο και στο …χάος, αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο απ’ αυτά που λεν οι στίχοι του και το χρώμα της φωνής του. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσουμε, να προσεγγίσουμε την ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του Νικόλα Άσημου.

Διαβάζουμε από κείμενο του Λεωνίδα Χριστάκη που αναφέρεται στον Νικόλα Άσημο: «Εμφανίστηκε στην Αθήνα το 1973 και κατοικούσε πάντα κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, όπου ήταν η αφετηρία όλων των δραστηριοτήτων του. Ζούσε και ανέπνεε επί δεκατρία χρόνια έχοντας μοναδικό όραμα να γράφει τραγούδια με δικούς του στίχους που να καυτηριάζουν το υφιστάμενο ανελεύθερο κοινωνικό και αστυνομικό σύστημα. Η καταγωγή του ήταν απ’ την Μακεδονία. Υποθέτω από ένα χωριό της Κοζάνης. Επιβίωνε τελείως περιθωριακά με το όνομα Νικόλας Άσημος που ήταν η αρχή ενός άλλου ολοκληρωμένου επώνυμου.

Μπήκαν στην πόλη οι στρατοί


Σοκαρισμένα δηλώνουν για άλλη μια φορά τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη από τα κύματα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία με έξι σφαίρες –οι δύο στο κεφάλι- ενός νέου αφροαμερικανού στο Μισούρι.

Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους όχι απλά για να ζητήσει να σταματήσουν να δολοφονούν τα παιδιά του, αλλά επειδή η θέα της πάμπλουτης ζωής λίγων κι εκλεκτών δεν είναι δυνατόν να γίνεται συνεχώς ανεκτή από τους πολλούς, που ζουν χωρίς παρόν και μέλλον.

Η μία έρευνα μετά την άλλη δείχνει ότι τα έξι τελευταία χρόνια οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη μεγαλώνουν συνεχώς τις περιουσίες τους ενώ οι κυβερνήσεις περικόπτουν κάθε δαπάνη και κοινωνικές παροχές, εκτός από τα κονδύλια για τον εξοπλισμό ειδικά εκπαιδευμένων δυνάμεων της αστυνομίας.

Πολλοί αναλυτές γράφουν και ξαναγράφουν πως το μέλλον του εμπορίου όπλων δεν είναι οι θανατηφόροι εξοπλισμοί, αλλά τα λεγόμενα «μη θανατηφόρα όπλα», δηλαδή τα εργαλεία που απαιτούνται για τη νέου τύπου αστυνομία η οποία υποτίθεται ότι εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση τρομοκρατών, όμως στην πραγματικότητα στόχος της είναι να καταπνίγει στο αίμα λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ένα βιβλίο για τη γερμανοκρατία στην Ελλάδα


Μακροσκελής αλλά εύστοχος ο τίτλος του βιβλίου του Μιχάλη Ψύλου “Από τον Ράιχενμπαχ του 'Οθωνα... στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ. Εκατόν ογδόντα χρόνια γερμανοκρατίας στην Ελλάδα” (εκδόσεις A. Α. Λιβάνη). Μια πιο συντομευμένη εκδοχή θα ήταν «Η γερμανοκρατία χθες και σήμερα», όπου το χθες ξεκινά με τη άφιξη του 17χρονου Όθωνα στην Ελλάδα το 1833 και την επιβολή της βαυαροκρατίας. Το σήμερα το γνωρίζουμε πολύ καλά, ενώ στο κοντινό αύριο «επέρχονται σαρωτικές πολιτικές ανακατάξεις και εκ βάθρων ανατροπές υφιστάμενων συσχετισμών δυνάμεων» στην Ευρώπη, όπως σημειώνει ο Γιώργος Δελαστίκ στον πρόλογό του.

«Δεν είμαι ιστορικός αλλά δημοσιογράφος» τόνισε στην παρουσίαση του βιβλίου ο Μ. Ψύλος. Το βιβλίο του λοιπόν, αν και ερευνά και αξιοποιεί πάμπολλες ιστορικές πηγές, είναι γραμμένο με το μυαλό και την καρδιά ενός δημοσιογράφου και, ακριβέστερα, ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται να βρει και να διαδώσει την αλήθεια, να φωτίσει όσα αποσιωπούνται, διαστρεβλώνονται ή ξεχνιούνται. Κι επιπλέον να συνεχίσει την παράδοση εκείνων των Ελλήνων δημοσιογράφων που, ακόμα και στα χρόνια του Όθωνα, δεν φιμώθηκαν, δεν εξαγοράστηκαν, δεν κιότεψαν.

Ιδίως για όσους ενηλικιώθηκαν στον αστερισμό της αμερικανοκρατίας, το βιβλίο του Μ. Ψύλου επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι οι ρίζες της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής επιρροής στην Ελλάδα είναι πολύ βαθιές, ξεκινούν από τον 19ο αιώνα, και η συνέχειά τους δεν διακόπτεται, παρά τις περιοδικές εξάρσεις της αγγλικής ή της γαλλικής επιρροής, «αν και στα ζητήματα της ασφάλειας οι ΗΠΑ είναι πάντα παρούσες».

Μια συνέντευξη της Άντα Κολάου στην Ισπανία


Του Κώστα Λαπαβίτσα

Από την ίδρυσή της, στις 26 Ιουνίου 2014, η πρωτοβουλία «Να κερδίσουμε τη Βαρκελώνη» έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές που στηρίζουν την επιδίωξη να αλλάξει ριζικά το σημερινό μοντέλο της πόλης και να περάσει στην υπηρεσία των βασικών αναγκών της πλειοψηφίας. Από τη στιγμή που τα μέλη της κατέβασαν την πρόταση στις γειτονιές και άρχισαν να προσελκύουν νέους οπαδούς, άλλαξε και η πολιτική σκηνή της Καταλονίας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ανέδειξε η πρωτοβουλία «Να κερδίσουμε τη Βαρκελώνη» ξεχωρίζει η Άντα Κολάου, γεννημένη στη Βαρκελώνη το 1974 και ψυχή της εξαιρετικά επιτυχημένης Πλατφόρμας για τις Υποθήκες (PAH) μέχρι το Μάιο του 2014, οπότε και ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι η εκπρόσωπος της Πλατφόρμας. Τον Ιούνιο του 2014 δήλωσε ότι στηρίζει το 'Να κερδίσουμε τη Βαρκελώνη' ως αριστερή εναλλακτική λύση για την αυτοδιοίκηση της πόλης και είναι πιθανό να αναδειχθεί σε υποψήφια για τη Δημαρχία. Η Κολάου ενσαρκώνει τη δέσμευση μιας γενιάς που, συνδέοντας τους παλιούς με τους νέους κοινωνικούς αγώνες, έχει ως στόχο την αναγέννηση της δημοκρατίας και την αλλαγή της κοινοτικής ζωής μέσα από τα θεσμικά όργανα της Βαρκελώνης. Μόλις ένα μήνα μετά την ίδρυσή του, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το 'Να κερδίσουμε τη Βαρκελώνη' στην τρίτη θέση και όχι πολύ πίσω από το κυβερνητικό κόμμα CiU.

Τη συνέντευξη πήρε ο Àlex Romaguera για τη La Directa. Τη μετάφραση έκανε η Ελένη Νικολάου για το Xpressed

ΕΝΦΙΑ:Το χρονικό μιας ληστείας


Η (συν)κυβέρνηση είναι γυμνή. Και η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να αναδείξει τη γύμνια της.

Επισήμως, τα λόγια ήταν λίγα και καθόλου σταράτα:

◆ Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μίλησε για λάθος στο... λογισμικό.

◆ Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υποσχέθηκε λύση τονίζοντας ότι δεν θα μαυρίσει φέτος το καλοκαίρι (προφανώς απολαύει της ασυλίας που του εξασφαλίζει το ότι δεν έχει εμπλακεί με τον ΕΝΦΙΑ).

◆ Ο... αναρμόδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης.

◆ Ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τα έσοδα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης περιορίστηκε σε γενικόλογες υποσχέσεις χωρίς να μπει επί της ουσίας.

◆ Να μην ξεχάσουμε την καινούργια «μετεγγραφή» του οικονομικού επιτελείου: τη μόνιμη πενταετούς θητείας γενική γραμματέα εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία, από την ημέρα που αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxis και όλη την εβδομάδα της κρίσης, ή απουσίαζε από το γραφείο της (τουλάχιστον αυτό έλεγε στους δημοσιογράφους η υπάλληλος που απαντούσε στα τηλεφωνήματα) ή προτίμησε να «κρυφτεί» στον όγδοο όροφο της Καραγεώργη Σερβίας για να παραμείνει μακριά από τη... μάχη.

Απόλυτη κυριαρχία της Digea…


Η σκανδαλώδης τροπολογία – νόμος κανονικός! – για τα ΜΜΕ, που δικαιολογημένα ξεσήκωσε νέο σάλο για τα έργα και τις ημέρες της συγκυβέρνησης, αποτελεί απλώς το κερασάκι στην τούρτα του νέου τοπίου που διαμορφώνεται πανελλαδικά στον χώρο της ενημέρωσης.

Αν το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν η αφετηρία και η πρόσφατη τροπολογία – σκάνδαλο ο τερματισμός, μεσολαβεί η δεύτερη και πιο… ζουμερή πράξη σε ένα ενιαίο έργο, το οποίο αποσκοπεί να καθιερώσει ασφυκτικό έλεγχο των Μέσων και της Ενημέρωσης πανελλαδικά: η ανάπτυξη και η λειτουργία της Digea, η οποία άρχισε πλέον να θέτει υπό τον απόλυτο έλεγχό της όλα τα περιφερειακά – τοπικά κανάλια της επικράτειας.

Η λεγόμενη ψηφιακή «επανάσταση» στη χώρα της μνημονιακής… πορτοκαλέας εξελίσσεται ως μια καλοστημένη επιχείρηση απόλυτης κυριαρχίας του καρτέλ των βαρόνων της ενημέρωσης, υπό τη «σκέπη» και τον έλεγχο των οποίων θα τεθεί πλέον και το τελευταίο καναλάκι της επαρχίας. Όλα τα τοπικά περιφερειακά κανάλια είτε θα αποδεχθούν τους οικονομικά δυσβάσταχτους όρους και την υποταγή στην Digea είτε… switch off και εξαφάνιση από το τηλεοπτικό τοπίο.

Υπάρχει φυσικά και η μέση λύση, να περιοριστούν στον ρόλο των τοπικών «παραρτημάτων» των κεντρικών καναλιών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον χαρακτήρα του προγράμματός τους, την πολιτική τους, την αποψίλωση του προσωπικού τους κ.λπ.

Η εκκωφαντική σιωπή της Αριστεράς για τις σφαγές στην Ουκρανία


Η σιωπή ενός σεβαστού τμήματος της Αριστεράς και της άκρας αριστεράς για την ανατολική Ουκρανία είναι εκκωφαντική και εξοργιστική ταυτόχρονα! Ολόκληροι χώροι δεν ξέρουν τι να γράψουν και τι να πουν! Κάνουν πως οι σφαγές στην ανατολική Ουκρανία δεν υπάρχουν ή δεν αφορούν την Αριστερά! Στην καλύτερη περίπτωση τις καταγγέλλουν σαν “φασιστικές θηριωδίες”, δηλαδή σαν φασιστικά “εγκλήματα πολέμου”, αλλά ενός πολέμου “άδικου και από τις δύο πλευρές”!

Του Πάνου Κοσμά

Σε πρώτο πλάνο, για όλα φταίει η θεωρία ότι έχουμε μια σύγκρουση ιμπεριαλισμών (του ρωσικού και του δυτικού) “δι’ αντιπροσώπων” στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας: οι “αντιπρόσωποι” του δυτικού ιμπεριαλισμού είναι οι φιλοδυτικοί εθνικιστές, ακροδεξιοί και φασίστες του Κιέβου, ενώ οι “αντιπρόσωποι” του ρωσικού ιμπεριαλισμού είναι οι “φιλορώσοι αυτονομιστές”. Μερικοί περιμένουν κιόλας μια γενικότερη ανάφλεξη μεταξύ Δυτικών και Ρωσίας, για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι παρά το πρελούδιο μιας ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. 

Στο μεταξύ όμως, οι “αντιπρόσωποι” του δυτικού ιμπεριαλισμού εφαρμόζουν τακτικές γενοκτονίας σαν αυτές που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Γάζα (απλώς δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν με την ίδια επιτυχία και στην ίδια κλίμακα), έχουν την αμέριστη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική συμπαράσταση όλης της Δύσης, ενώ η Ρωσία περνάει από χίλια κόσκινα της Δύσης και του Κιέβου για να της επιτραπεί να περάσει τα ουκρανικά σύνορα μια αυτοκινητοπομπή με… υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας! 

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν θα έλθει ποτέ με το ευρώ

Του Τάσου Τσακίρογλου

Η Iskra αναδημοσιεύει από την «Εφημερίδα των συντακτών» (14-15-16/8/14) μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Καϊσά Εκίς Εκμαν στον δημοσιογράφο Τάσο Τσακίρογλου.

Η Σουηδή δημοσιογράφος και συγγραφέας γεννήθηκε το 1980 και συνεργάζεται με την «Dagens Nyheter», την πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας και με τη φιλοαριστερή εφημερίδα ETC. To 2014 τιμήθηκε στη χώρα της με το βραβείο Lars Johan Hierta για το βιβλίο της σχετικά με την Ελλάδα «Κλεμμένη Άνοιξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο τίτλος του είναι, όπως λέει η ίδια, παράφραση του κλασικού αριστουργήματος του Στρατή Τσίρκα «Χαμένη Άνοιξη».

Η Εκμαν έζησε δύο ολόκληρα χρόνια στην Ελλάδα, μελετώντας τα αποτελέσματα της κρίσης, ενώ βίωσε από κοντά τις μάχες κατά των μνημονίων, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις. Στο βιβλίο της περιέχονται οι συνεντεύξεις των Γιώργου Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ολοκληρώθηκε η καταστροφή με τα χημικά της Συρίας...


ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!

Ολοκληρώθηκε η καταστροφή της τοξικής βόμβας των χημικών της Συρίας στη θάλασσα νοτιοδυτικά της Κρήτης.  Η καταστροφή πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray στην Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Το χημικό οπλοστάσιο είχε μεταφερθεί στο πλοίο μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2013 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και η καταστροφή τους με υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ακριβής τοποθεσία που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία η εν πλω υδρόλυση ήταν άγνωστη ενώ πολλοί είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, που ενέχει το εγχείρημα.

Το μοναδικό στοιχείο για την τοποθεσία ήταν ότι το αμερικανικό πλοίο βρισκόταν "νοτιοδυτικά της Κρήτης" πολλοί κάτοικοι του νησιού ξεκίνησαν με σκάφη την αναζήτησή του για να διαμαρτυρηθούν.

Το απόθεμα των συριακών χημικών όπλων που είχε παραδοθεί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ «εξουδετερώθηκε» στο κατάστρωμα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cape Ray στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.