Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

"Εντολή" Μέρκελ σε Τσίπρα για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας (**)


Η γερμανική "πρόταση" είναι μία επιχείρηση εισόδου της Τουρκίας στο Αιγαίο ή... παράδοση των συνόρων στην Frontex! 

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα παραμονή της έκτακτης συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το φυλάξει τα σύνορά της». Οπότε πρέπει αναμένεται με ενδιαφέρον το τετ α τετ που θα έχει αύριο με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις να εκχωρήσει… μέρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ των «Financial Times», δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την επιτήρηση των συνόρων της χώρας από την ΕΕ, ουσιαστικά δηλαδή τον Frontex – κάτι που σύμφωνα με την άποψη ορισμένων κοινοτικών αξιωματούχων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα για την εκχώρηση του ελέγχου και της διαχείρισης των ελληνικών συνόρων στην ΕΕ.

TTIP: Το σκιώδες υπερόπλο ΗΠΑ-Ε.Ε. που ισχυροποιεί τις πολυεθνικές και φέρνει μεταλλαγμένα στην Ευρώπη


Όσα πρέπει να ξέρετε για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Γιατί έχει δημιουργηθεί υπερεθνικό κίνημα εναντίον της. Τι διακυβεύεται για τους λαούς της Ε.Ε. Αντιρρήσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ εντός Ελλάδας

Χρήστος Δεμέτης
[Μάϊος 28 2015]

Πρόκειται πλέον για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Λίγοι ξέρουν τι σημαίνει το αρκτικόλεξο TTIP και λογικό, μιας και η εν λόγω συμφωνία οριστικοποιείται με μυστικότητα και απόλυτη έλλειψη διαφάνειας κάτι που προφανώς, αντιβαίνει στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αξίες που επικαλείται με κάθε ευκαιρία η Ε.Ε.

Πρόκειται για μια διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών(Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP), που, αν τελικά επιτευχθεί, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά.

Η συμφωνία συζητείται εδώ και δύο περίπου χρόνια εν κρυπτώ ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Για να μιλήσουμε με νούμερα, η συμφωνία TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπολογίζεται ότι το εμπόριο που θα επηρεαστεί από την TTIP ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ ετησίως.

Το θέμα έρχεται και πάλι στη δική μας επικαιρότητα, μιας και συζητήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Τι προβλέπεται

Βουλή ολιγαρχίας, κυβέρνηση τσίρκο...

Του Θέμη Τζήμα
[Σχόλιο του ιστολογίου στο τέλος του άρθρου]

Και κάπως έτσι, μετά το 62% όχι στα μνημόνια, μετά από ένα αθροιστικά 48% του Ιανουαρίου υπέρ του έστω ρηχού αντιμνημονίου, μετά το μεγάλο τρόμο του συστήματος εξουσίας που σε κάποια φάση όπως και ο λαός ένιωσε ότι όλα ήταν δυνατά, χάρη στον Αλέξη Τσίπρα, το οποίου το όνομα θα μείνει αναμφίβολα στην ιστορία αλλά όχι με τον τρόπο που σήμερα ο ίδιος νομίζει και οι Ηρακλείς του στέμματος διαλαλούν, φτάσαμε στην πραγματοποίηση του ονείρου της ολιγαρχίας και της ξένης πατρωνίας: μια Βουλή με 6 μνημονιακά κόμματα, συν το ΚΚΕ που στο δημοψήφισμα και στις εκλογές διαδραμάτισε αντικειμενικά ρόλο στυλοβάτη του συστήματος εξουσίας και συν τη Χρυσή Αυγή που είναι ο μπράβος του συστήματος εξουσίας. Μια Βουλή που μπορεί κατ' αρχήν να εξαντλήσει την τετραετία, να δώσει κάθε είδους κυβερνητικό συνδυασμό και να περάσει κάθε μέτρο που μπορεί να ζητηθεί από τους δανειστές, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό ότι ο τελευταίος για πρώτη φορά ψήφισε εν γνώση του μνημονιακά.  

Αυτή η Βουλή θα έχει όνομα, όπως στον 20ο αιώνα είχε η Βουλή των Λαζάρων: θα είναι η Βουλή των ολιγαρχών και των δανειστών. Ο Τσίπρας έπαθε και “έμαθε” εξ ου και θα τον χαϊδεύουν όσο τον χρειάζονται για να τους κάνει τη βρώμικη δουλειά. Μετά θα τον πετάξουν στα αζήτητα.

Για τις δηλώσεις Μέρκελ, περί επιτήρησης των συνόρων μας από την Τουρκία

Δελτίο τύπου

Το Ε.Πα.Μ καταδικάζει απερίφραστα την δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας «... περί επιτήρησης των συνόρων μας με τη στήριξη της Τουρκίας, αφού μόνη της η χώρα μας δεν μπορεί να το κάνει ...». Η δήλωση αυτή μας δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία,  αφού έρχεται να γίνει  λίγο μετά τη δήλωση του κυρίου Τσίπρα «ότι οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα» και φυσικά μας προδιαθέτει  για το τι πρόκειται να επακολουθήσει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Το ΕΠΑΜ καταγγέλλει τις δηλώσεις αυτές της κ. Μέρκελ, οι οποίες αποτελούν απευθείας παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Αντί αυτού, θα περίμενε κανείς από την Καγκελάριο, να παροτρύνει και να συστήσει στην Τουρκία να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από το έδαφος της προς την Ελλάδα και όχι να της «ανοίγει την όρεξη» για την περαιτέρω παραβίαση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα τώρα το προσφυγικό.

Το ΕΠΑΜ ακόμη μία φορά και με αυτήν την ευκαιρία, καλεί τον Ελληνικό λαό σε εγρήγορση.

23/09/2015
Το Γραφείο Τύπου του Ε.Πα.Μ.

Σιγά μην τα παρατήσω...


Τα εκλογικά αποτελέσματα αφήνουν γεύση πικρή. Τα τελευταία χρόνια συνέβηκαν γεγονότα και καταστάσεις που κανείς «μέσος» άνθρωπος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να συμβούν και ακόμα χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Τίποτα βέβαια δεν έγινε-γίνεται τυχαία, όλα εξηγούνται και αναλύονται, όλα έχουν αιτία, αρχή, διάρκεια και φυσικά τέλος (όταν αποφασίσει ο λαός να το δώσει).

Ζούμε στην εποχή που η βαρβαρότητα έχει, για τα καλά, το πάνω χέρι. Ακόμα και στους πιο ανώριμους πολιτικά γίνεται κατανοητή η έλλειψη του «αντίπαλου δέους», πόσο δηλαδή στοίχισε η ανατροπή-κατάρρευση του σοσιαλισμού, όχι μόνο στους λαούς που τον οικοδόμησαν αλλά και στους εργαζόμενους των καπιταλιστικών χωρών που έπαιρναν δύναμη και κουράγιο από τις καταχτήσεις και τα επιτεύγματα των πρώτων και κρατούσαν αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας στους δρόμους των ταξικών τους αγώνων.(**)

Νομίζω ότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμα. Όλα γύρω προδιαγράφουν για τους εργαζόμενους και τους άλλους καταπιεσμένους ένα μέλλον πιο ζοφερό, αποκρουστικό. Ένα μέλλον που είναι αμφίβολο αν και τότε ακόμα οι αυταπάτες των πολλών θα έχουν εκλείψει. Κάποιοι λένε ότι σήμερα το παλιό αρνείται να υποχωρήσει στην έλευση του νέου. Θα πρέπει να προβληματιστούμε όσοι ευαγγελιζόμαστε το νέο γιατί η αναγκαιότητά του  δεν πείθει όλους αυτούς που δεινοπαθούν από το παλιό. Όμως πρώτα να αναρωτηθούμε αν είμαστε στ’ αλήθεια έτοιμοι να του ανοίξουμε δρόμο. Κι αν δεν είμαστε, να γίνουμε.