Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ω συμφορά!!


Του Καρτέσιου

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Νίκου Χατζηνικολάου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του την Κυριακή. Γράφει: «ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι αυτή ακριβώς η χρονική περίοδος είναι η πλέον κρίσιµη για την επόµενη µέρα της χώρας, τόσο σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της και τις µελλοντικές της σχέσεις µε τους δανειστές της, όσο και σε ό,τι συνδέεται µε τα ανοικτά µέτωπα της εξωτερικής της πολιτικής, που έχουν παροξυνθεί επικίνδυνα».

Πρέπει να είναι η εκατοστή φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια όπου «αυτή ακριβώς η χρονική περίοδος είναι η πλέον κρίσιµη για την επόµενη µέρα της χώρας». Όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση, όποτε αποτυγχάνει η κυβέρνηση, όποτε ξεγυμνώνονται τα success story της κυβέρνησης, θα βρεθεί κάποια εφημερίδα, κάποιο πρωτοσέλιδο, κάποιος εκδότης, κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός, κάποιο κανάλι (συνήθως όλα αυτά μαζί) να μας τονίσουν ότι «αυτή ακριβώς η χρονική περίοδος είναι η πλέον κρίσιµη για την επόµενη µέρα της χώρας» και ότι αν δεν σταματήσουμε να απεργούμε, να κάνουμε πορείες, να διαφωνούμε ή έστω να σκεφτόμαστε εκτός κυβερνητικής γραμμής, τότε θα έχουμε άμεσα ευθύνη για τα χειρότερα που θα έρθουν.

Που πωλούνται διαμερίσματα ακόμη και με 3.000 ευρώ! (παραδείγματα)


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι διαθέτουν διαμερίσματα που πλέον δεν πωλούνται ούτε με... 3.000 ευρώ. Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηματαγορά, η παντελής απουσία αγοραστών και κυρίως η «γκετοποίηση» γειτονιών της Αθήνας έχουν προκαλέσει κραχ στις τιμές.

Η πλήρης απαξίωση της περιουσίας των Ελλήνων λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβει υπόψη του κανείς τα εκατοντάδες διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλαιές πολυκατοικίες στο κέντρο και πέριξ αυτού, και δεν πωλούνται αλλά μένουν ξενοίκιαστα και κλειστά για πολλά χρόνια, ενώ για την εφορία κοστίζουν μια περιουσία και φορολογούνται αναλόγως.

Κτηματομεσίτες του κέντρου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της αγοράς τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για «νεκροταφείο» ακινήτων που το μόνο που θα σώσει τους ιδιοκτήτες είναι να γκρεμιστούν.

Καταγγέλουν την Monsanto ότι σκοτώνει ανθρώπους με το RoundUp στην Αργεντινή!


Την πιο δύσκολη μάχη για την επιβίωσή τους δίνουν οι κάτοικοι της μικρής πόλης Malvinas στην Αργεντινή, για να διώξουν την Monsanto από την περιοχή τους.
Τα χωράφια της πόλης των 15.000 κατοίκων ψεκάζονται με το επικίνδυνο φυτοφάρμακο RoundUp τα τελευταία δέκα χρόνια.

Γιατροί έχουν καταγράψει μια δραματική αύξηση στα άτομα που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα γενετικών ανωμαλιών στα μωρά που γεννιούνται τα τελευταία χρόνια. Οι πιο πολλοί κάτοικοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. 

Σήμερα, οι κάτοικοι αναγκάζονται να στήσουν οδοφράγματα, ώστε να αποτρέψουν τα νέα σχέδια της εταιρείας για την καλλιέργειαμία μεγάλης έκτασης με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. 

Οι ακτιβιστές έχουν καταφέρει να εμποδίσουν το συγκεκριμένο σχέδιο της Monsanto για περισσότερο από ένα χρόνο, δίνοντας καθημερινή μάχη στους δρόμους. Μάλιστα, πριν ένα χρόνο, ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε συμπλοκές, όταν ο στρατός της Αργεντινής προσπάθησε να σταματήσει τους κατοίκους με στόχο να συνεχιστεί το έργο της Monsanto.

Οι Βάρβαροι ζουν ανάμεσα μας


Η φωτογραφία αυτή που βλέπετε έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης από πλήθος κόσμου, Έλληνες και ξένους. Προέρχεται από τον τοίχο ενός Δημοτικού σχολείου στη Νίκαια, όπου ζωγραφίστηκε το πελώριο, εντυπωσιακό graffiti που βλέπετε - η έκταση του καλύπτει ολόκληρο τον τοίχο του κτιρίου.

Θέμα του; Ο Αμαζόνιος ποταμός. Δυο παιδιά της Νότιας Αμερικής που μας κοιτάζουν και χαμογελούν. Σκοπός του; Η διεύρυνση της οικολογικής μας συνείδησης, μα και το χάρισμα μιας πολύ ιδιαίτερης, εξωτικής νότας, σε ένα τόσο γκρίζο αστικό περιβάλλον, σαν αυτό που ζούμε. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα υπέροχο έργο τέχνης.

Μα κάποιος ενοχλήθηκε. Το μελαψό χρώμα των παιδιών ανέδειξε τον διεστραμμένο, ψυχονοητικά καθυστερημένο, ρατσισμό του. Αποφάσισε λοιπόν να γράψει ένα ξενοφοβικό μήνυμα πάνω στο έργο, καταστρέφοντας το. Να είχαμε και πολλά τέτοια δημόσια έργα σε αυτή τη χώρα, που κάποτε καυχιόταν για την ομορφιά και τη φιλοξενία της...

Συγχαρητήρια λοιπόν! Και εις ανώτερα.

Ξέρεις, το μόνο που κατάφερες, εσύ κακομοίρη που έκανες αυτή την πράξη, μα και σεις, γελοίοι, που επικροτείτε τέτοιες αντιλήψεις, είναι να ξεφτιλίζεστε ακόμα περισσότερο, φανερώνοντας στον κόσμο το πραγματικό σας πρόσωπο. Τη σαπίλα που ζέχνει κάτω από τα "πατριωτικά" σας προσωπεία. Τον βάρβαρο που κρύβεται κάτω από τον δήθεν Έλληνα.

Δαιμονοποιούν την Ελλάδα τα τουρκικά ΜΜΕ


Πολεμικό κλίμα στήνουν τα τουρκικά ΜΜΕ  
Κατακόρυφα εκτινάσσεται το ανθελληνικό κλίμα στην Τουρκία του "σουλτάνου" Ερντογάν, με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης Νταβούτογλου. Τα τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται στην συμμαχία της Ελλάδας με Κύπρο και Αίγυπτο γράφοντας για "συμμαχία του κακού" 

Στο πνεύμα ότι όλες οι χώρες της περιοχής συμμαχούν εναντίον της Τουρκίας, κινούνται τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στο Κάιρο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Κωνσταντινούπολη,  Άρης Αμπατζής.

«Ένδειξη της ισχύος της Τουρκίας» χαρακτηρίζει σήμερα ο διευθυντής και αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ» Ιμπραχίμ Καράγκιουλ την τριμερή συνάντηση. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν ανησυχούν στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο «για την ισχυροποίηση της Τουρκίας». Σημειώνει, δε, ότι «υπάρχει εδώ και καιρό ένα σχέδιο δημιουργίας συμμαχίας στη Μεσόγειο με άξονα το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τη Γαλλία και την Αγγλία».

Έτσι, ο Ιμπ. Καράγκιουλ εκτιμά ότι η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο «αποσκοπεί στη δημιουργία μιας συμμαχίας εναντίον της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα συνιστά προσπάθεια εκδίκησης της Αιγύπτου μετά το πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας».

Ο Δημήτρης Καζάκης στο e-roi (10 Νοεμβρίου 2014)

Για μαλάκες ψάχνετε;


Της Μαρίας Ψωμά (Εθελόντρια στο σχολείο αλληλεγγύης Νίκαιας)

Για να τελειώνουμε μ' αυτή την ανοησία των εθελοντών. Εθελοντές βρεθήκαμε πολλοί, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας που αφήσατε ξεκρέμαστα και πειραματίζεστε στα κεφάλια τους. Βρεθήκαμε για να σπάσουμε το αισχρό σας σχέδιο, που θέλει την παιδεία ταξικό προνόμιο. Γιατί περί αυτού πρόκειται. "Ας διαλύσουμε ένα σχολείο του Περάματος, φερ' ειπείν, ας κόψουμε και την ενισχυτική διδασκαλία. Οι γονείς των μαθητών είναι άνεργοι από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, οπότε δε θα πάνε φροντιστήριο. Τριζάτη και γυαλιστερή μηχανή παραγωγής φτηνού εργατικού δυναμικού θα έχουμε φτιάξει. Και χωρίς να παίρνουν τα μυαλά του αέρα." Κάπως έτσι το βλέπετε.

Και οι δάσκαλοι είναι κι αυτοί φτηνό εργατικό δυναμικό. Ολημερίς κι ολονυχτίς τους λοιδορείτε, τους ξεσκίζετε στα κανάλια και τις εφημερίδες σας. Έχετε βάλει τα παπαγαλάκια σας να πείσουν τους πάντες πως είναι άχρηστοι, τεμπέληδες και ανάξιοι κάθε σεβασμού, πως είναι η απόλυτη πηγή του κακού. Κι ύστερα τους στέλνετε στα σχολεία. Στα σχολεία που δεν έχουν θέρμανση, βιβλία, φωτοτυπικά, εργαστήρια, υπολογιστές... Να διεκπεραιώσουν ένα συγκεκριμένο πράγμα. Να βγάλουν την ύλη. Όχι να ανοίξουν κανενός τον ορίζοντα, όχι να τους μάθουν θεατρικά και φιλοσοφίες.

Μεγάλη η επιτυχία της ημερίδας για το χρέος και τις τράπεζες


ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΜΕ ΟΡΘΙΟΥΣ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ  

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ- ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Στην κατάμεστη και πλημμυρισμένη με όρθιους αίθουσα Σάκη Καράγιωργα του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (9/11) με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία των 1000, το Δίκτυο οικονομολόγων RMF (Research on Money and Finance) με έδρα το Λονδίνο και οι ιστοσελίδες Ιskra και Rproject, με το άκρως επίκαιρο και κρίσιμο θέμα : ''ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ''.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας αναπτύχθηκαν επιστημονικά τεκμηριωμένες και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από τους Duncan Lindo (RMF/Leeds University), Daniel Munevar (RMF/CADTM), Θόδωρο Μαριόλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιάννη Τόλιο (Διδάκτoρα Οικονομικών) και Λεωνίδα Βατικιώτη (Οικονομολόγο). Στις εισηγήσεις αυτές οι ομιλητές τεκμηρίωσαν με ουσιαστική επιχειρηματολογία γιατί το χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο και γιατί είναι δυνατή και αποτελεσματική μια αγωνιστική στάση για τη διαγραφή του ή τουλάχιστον τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ως μόνη θετική διέξοδος για τη χώρα μας.

Η μεγάλη απάτη Σαμαρά με την ΑΟΖ


ΑΟΖ για εσωτερική κατανάλωση 

Γράφει η Κύρα Αδάμ 

Με ένα πολύ προσεκτικό Κοινό Ανακοινωθέν, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ανακοίνωσαν τη σύσφιγξη της συνεργασίας τους στον τομέα των υδρογονανθράκων, καλώντας όλες τις χώρες της περιοχής να συμπράξουν σε αυτήν, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Το Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ότι οι τρεις χώρες αποφάσισαν «…να προχωρήσουν το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμα…».

Ο αναγνώστης μπορεί να παρατηρήσει ότι στο επίσημο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά αντιθέτως, υιοθετείται μία απολύτως αόριστη φράση «θαλάσσιες ζώνες» (Maritime zones), η οποία δεν απαντάται ως όρος πουθενά, ούτε στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά ούτε και στα κείμενα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).
Επιπροσθέτως, ούτε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στην επίσημη συνέντευξή του στο Κάιρο, έκανε αναφορά σε οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις τρεις χώρες…!

Και όμως, στο εσωτερικό της Ελλάδας από χθες δημιουργείται η ψευδής εντύπωση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε το μεγάλο βήμα και προχωρά σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο, στέλνοντας «αυστηρό μήνυμα» στην Τουρκία…!

Στην πραγματικότητα, τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με τα Δίκαιο της Θάλασσας, για να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ απαιτείται η συμμετοχή των παράκτιων και απέναντι κρατών και η συμφωνία όλων στη συγκεκριμένη οριοθέτηση.

Luxemburg Leaks: Στέλεχος της εταιρείας που έστησε την κομπίνα των φοροαποφυγών η Ελληνίδα Γενική Γραμματέας Εσόδων!

Ένα εξαιρετικό site έχει φτιάξει το ThePressProject για το κολοσσιαίο σκάνδαλο φοροαποφυγής με το όνομα «Luxemburg Leaks» (#luxleaks), με περιεχόμενο που βασίζεται στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αλλά προχωράει και πέραν αυτής. Αντιγράφουμε διάφορα από το site αυτό, με σημαντικότερο το άρθρο για τη Γενική Γραμματέα Εσόδων που έχει ειδικότητα στη φοροαποφυγή…

Πέραν του γενικότερου ενδιαφέροντος, τονίζουμε ότι τα σχήματα φοροαποφυγής που αποκάλυψαν οι διαρροές του Λουξεμβούργου είναι παρόμοια με αυτό που η SOMO αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί η Εldorado Gold για να στέλνει τα κέρδη στα Μπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας και να μην πληρώνει φόρους στην Ελλάδα.
VIDEO: Το LUXLEAKS σε 3 λεπτά

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο


…Μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά… και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ καταδικάζει κάθε συζήτηση περί Διχοτομικής "Λύσης"


Με πολύ θλίψη, λένε οι Κερυνιώτες, ακούστηκαν οι προτάσεις για "διχοτόμηση της Κύπρου" και είναι υποχρεωμένοι να πούνε ένα βροντερό ΟΧΙ!

Πισώπλατη μαχαιριά στον αντικατοχικό αγώνα του Κυπριακού Λαού αποτελούν οι προτάσεις του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού δια του βιβλίου του «Κυπριακό: η αιρετική λύση». Η πρόταση (και ιδιαίτερα απο εκεί που προέρχεται) για διχοτόμηση της Κύπρου και την δημιουργία δύο Κρατών και ένταξη τους ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά η οποία φθάνει μέχρι το κόκκαλο. 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ και καταγγέλλουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και απαντούμε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που εισηγείται ο Σταύρος Λυγερός. Αγανακτούμε και οργιζόμαστε επίσης να ακούμε αδελφούς Έλληνες που θεωρούσαμε (και θέλουμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε) συναγωνιστές στον αντικατοχικό μας αγώνα, να αγκαλιάζουν το βιβλίο και να του προσφέρουν «προστασία». Η ξαφνική εμφάνιση και προβολή τέτοιων προτάσεων, που υπονομεύουν τον αντικατοχικό μας αγώνα, σε μια στιγμή που η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που την ενδιαφέρουν αλλά η Κύπρος, μας δίδει το δικαίωμα να θεωρούμε ότι η πέμπτη φάλαγγα διευρύνεται και οργιάζει και παίρνει όλων των ειδών τις μορφές.

Aναρχικές κολεκτίβες*

Του Περικλή Κοροβέση

Ολοι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Το σύμπαν μας είναι η τηλεόραση και το facebook με τους εκατοντάδες φίλους και φίλες, ζώντας σε μια ολοκληρωτική μοναξιά. Η κατανάλωση ήταν η μόνη πραγματικότητα που είχαμε ζήσει. Και τώρα που τη χάσαμε την αναπολούμε. Οι γεμάτες σακούλες με τα ψώνια, συχνά άχρηστα, είναι οι χαμένες πατρίδες. Ο καταναλωτής δεν είναι πολίτης. Είναι η βάση του καπιταλισμού. Και σε αυτό το εύφορο έδαφος γεννιέται ο φασισμός. Όσο πιο αδρανείς είμαστε τόσο περισσότερο ζητάμε μεσσίες για να μας σώσουν. Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και άλλοι που ζουν και βλέπουν την πραγματικότητα. Δυστυχώς είναι λίγοι και θεωρούνται περιθωριακοί. Και όμως αυτοί είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε.
Ο Χέγκελ έκανε μια θαυμαστή διάκριση μεταξύ Σωκράτη και Χριστού. Ο πρώτος ήταν δάσκαλος. Προκαλούσε την αναζήτηση της γνώσης. Και όσοι ήταν πρόθυμοι για συζήτηση την έψαχναν μαζί. Ο δεύτερος ήταν ρήτορας που κήρυττε τη μόνη και μοναδική αλήθεια σε πιστούς μαθητές. Και όπου υπάρχει μια εξ αποκαλύψεως αλήθεια, υπάρχουν και διαφορετικές ερμηνείες. Οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, ο ιουδαϊσμός, ο χριστιανισμός και ο ισλαμισμός, αναγνωρίζουν τον ίδιο Θεό. Αλλά δεν είναι μία θρησκεία. Είναι τρεις. Και καλύτερα να μη μιλήσουμε για τις «διασπάσεις» τής κάθε ομολογίας. Τότε θα έχουμε τις διασπάσεις του κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος, μια που και αυτό εκφράζει τη μία και μοναδική αλήθεια, όχι της θρησκείας, αλλά της Ιστορίας και της Νομοτέλειάς της.

Τσόμσκι – Ποιος είναι ο “ύποπτος” ρόλος των διανοούμενων στην κοινωνία;


Είστε ένας σημαντικός διανοητής της εποχής μας, ένα είδος αιώνιου αντιρρησία. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι προσφέρετε «μαθήματα διανοητικής αυτοπροστασίας», ότι δίνετε τα κλειδιά που μας επιτρέπουν να προφυλαχθούμε από κάθε χειραγώγηση…

Νόαμ Τσόμσκι: Είναι ένα καθήκον που εναπόκειται στον καθένα. Στην πραγματικότητα, ο ρόλος των διανοουμένων -κι αυτό ισχύει εδώ και χιλιάδες χρόνια- συνίσταται στο να κάνουν ό,τι πρέπει ώστε οι άνθρωποι να παραμένουν παθητικοί, υπάκουοι, αστοιχείωτοι και προγραμματισμένοι. Ο Ραλφ Ουάλντο Έμερσον, ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος του δεκάτου ενάτου αιώνα, όταν σχολίαζε τα εκπαιδευτικά προγράμματα είχε πει: «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το λαό έτσι ώστε να μη μας αρπάξει απ’ το λαιμό». Με άλλα λόγια πρέπει να τον καταστήσουμε τόσο παθητικό που δεν θα στραφεί εναντίον μας. Κι αυτός βασικά είναι ο ρόλος των διανοουμένων σε πολλούς τομείς. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά, γενικά, η παρατήρηση παραμένει έγκυρη.

Διαβάζοντάς σας, ανακαλύπτουμε ότι αγωνίζεστε εναντίον αυτού που ονομάζετε «κατασκευή συναίνεσης». Οι διανοούμενοι χρησιμεύουν και σ’αυτό;

Η έκφραση «κατασκευάζω συναίνεση» δεν είναι δική μου. Τη δανείστηκα από τον Ουόλτερ Λίπμαν, την πιο διακεκριμένη προσωπικότητα της αμερικανικής δημοσιογραφίας του εικοστού αιώνα, που ήταν κι αυτός ένα προοδευτικό πνεύμα. Από τη δεκαετία του 1920, επέστησε την προσοχή στη σημασία των τεχνικών που χρησιμοποιεί η προπαγάνδα για τον έλεγχο των μαζών και την κατασκευή συναίνεσης. Οι μηχανισμοί της δημοκρατίας που εφαρμόζουμε είναι σαφείς:

Ο φορολογικός παράδεισος του Λουξεμβούργου πίσω από την μνημονιακή κόλαση της ΕΚΤ


Του Λεωνίδα Βατικώτη

Μια μικρή γεύση και γα τα όσα θα γίνουν στην Ελλάδα όταν τυπικά κλείσει το κεφάλαιο των Μνημονίων πήραμε από την Ιρλανδία με αφορμή την αποκάλυψη της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Irish Times (εδώ το σχετικό δημοσίευμα) σχετικά με την αφόρητη πίεση που άσκησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Δουβλίνο για να υπαχθεί η χώρα σε μνημόνιο. Διαφορετικά, δεν θα ενέκριναν ούτε ευρώ στις τράπεζες και θα διέκοπταν την χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας, ELA. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι απαντώντας η Φρανκφούρτη στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της, για τον εκβιασμό που άσκησε στον τότε πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν, επιβεβαίωσε όλα όσα της καταλογίζονται.

Οι δύο επιστολές του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ που έδωσε στην δημοσιότητα η Φρανκφούρτη (εδώ το σχετικό λινκ) αποκαλύπτουν τις εγκληματικές ευθύνες του θεματοφύλακα του ευρώ για την τροπή που έλαβε η κρίση. Ειδικότερα η επιστολή με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2010 αναφέρει κατά λέξη: «είναι θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι μόνο αν λάβουμε γραπτά μια δέσμευση της ιρλανδικής κυβέρνησης απέναντι στο Ευρωσύστημα στα ακόλουθα τέσσερα σημεία μπορούμε να εγκρίνουμε περαιτέρω προβλέψεις του ELA στα ιρλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Κι ακολουθεί η «λίστα με τα ψώνια»:

Γιατί θίχτηκε από την αλήθεια ο Κωνσταντίνος Πλεύρης;


Του Δημήτρη Καζάκη

Στις 6 Νοεμβρίου ο Κωνσταντίνος Πλεύρης μου επιτέθηκε προσωπικά από το κανάλι Kontra, όπου αγοράζει χρόνο ως τηλεβιβλιοπώλης. Το πρόβλημά του είναι ότι τον είπα προδότη και δοσίλογο, ενώ αυτός σήμερα φορά την προβιά του "πατριώτη" και του "μαχητή του ελληνισμού". Όταν σεσημασμένοι φασίστες, προδότες και πράκτορες οργίζονται εναντίον σου σημαίνει ότι κάτι καλό κάνεις για τον λαό και την πατρίδα σου. Πόσο μάλλον όταν ενοχλήθηκε ο μαιτρ του φασισμού και της εθνοπροδοσίας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Αυτό που είπα και ενοχλήθηκε τόσο πολύ ο Πλεύρης είναι ένα αδιαφιλονίκητο γεγονός. Αν δεν υπήρχε η μετατροπή της εσχάτης προδοσίας σε "στιγμιαίο" αδίκημα το 1975, από την κυβέρνηση Καραμανλή και τον Άρειο Πάγο, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης θα είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε ισόβια για τον ρόλο του επί χούντας. Με το "στιγμιαίο" γλύτωσαν όλοι οι συνεργάτες και στηλοβάτες της χούντας από την κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας. Τους προστάτεψε η μεταπολίτευση για να τους έχουμε ακόμη και σήμερα, άλλους να πρωταγωνιστούν ακόμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας κι άλλους να πλασάρουν τον φασισμό και το ναζισμό τους ως "εθνική ιδεολογία". Όπως ακριβώς κάνει σήμερα ο Πλεύρης.

Τσιμουδιά για την "ταμπακέρα"