Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η EBRD o TAP και οι προϋποθέσεις που δεν πληρούνται για τη χρηματοδότηση...


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σχετικά με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Κοινοπραξίας (δείτε εδώ) το «έργο χρησιμοποιεί ως πρότυπο αναφοράς τις απαιτήσεις απόδοσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ)». Είναι εντυπωσιακό ότι το συγκεκριμένο link οδηγεί… πουθενά όταν μάλιστα η Κοινοπραξία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Φαίνεται ότι ίσως οι λόγοι που το link αυτό δεν λειτουργεί σχετίζονται με το ότι ο TAP δεν χρησιμοποιεί ως όφειλε το πρότυπο της EBRD (ΕΤΑΑ) το οποίο είναι εξαιρετικά πλήρες και λεπτομερές και που σας το παραθέτουμε εδώ.

Η ΕΤΑΑ θεωρεί ότι η περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα αποτελεί θεμελιώδη πτυχή των έργων που χρηματοδοτεί και όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΑΑ θα πρέπει να διαμορφώνονται έτσι ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας Πολιτικής.

Δέκα διαφορετικές Προδιαγραφές Απόδοσης των έργων για χρηματοδότηση οι οποίες είναι αυστηρότατες και οι οποίες φαίνεται να μην καλύπτονται από τον ΤΑΡ κάνουν το έργο όχι μόνο αδύναμο ως προς τη χρηματοδότηση αλλά και αμφίβολο ως προς την ικανότητα της Κοινοπραξίας να το υλοποιήσει χωρίς να βλάψει τις τοπικές κοινωνίες.
  • Προδιαγραφή Απόδοσης: «Συνθήκες απασχόλησης και εργασίας» (PR 2)
  • Προδιαγραφή Απόδοσης: «Πρόσβαση στη γη, ακούσια μετακίνηση και οικονομική ανταπόδωση» (PR 5)
  • Προδιαγραφή Απόδοσης: «Πολιτιστική κληρονομιά» (PR 8)
  • Προδιαγραφή Απόδοσης: «Ενημέρωση και Επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη» (PR 10)
Βάσει της Πολιτικής της ΕΤΑΑ και σε συνδυασμό με την έρευνά μας αλλά και με τις έως σήμερα ενέργειες της Κοινοπραξίας, τουλάχιστον οι ανωτέρω 4 από τις συνολικά 10 Προδιαγραφές Απόδοσης δεν πληρούνται από τον TAP.

►Χαρακτηριστικά:

"Προδιαγραφή Απόδοσης: «Συνθήκες απασχόλησης και εργασίας» (PR 2)

Σύμφωνα με την Προδιαγραφή αυτή στόχος είναι ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προώθηση δίκαιης και ίσης μεταχείρισης αυτών, η δημιουργία, διατήρηση και βελτίωση υγιούς σχέσης εργαζομένου-εργοδότη, η προώθηση της συμμόρφωσης με τις συλλογικές συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία, η προστασία και η προώθηση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και η αποτροπή της καταναγκαστικής εργασίας που σχετίζεται με τις δραστηριότητες του έργου.

Χιονιάς και αποκτήνωση...


Του Γιάννη Μακριδάκη

Δυστυχώς δεν είναι κυβέρνηση γελοίων, ούτε κράτος ανίκανων. Δυστυχώς είναι κυβέρνηση υποκριτών και κράτος τελειωμένων. Αποκτηνωμένων από τον καταναλωτικό καπιταλισμό, που κατακρεουργούν αδίστακτα στον βωμό του ευρώ τα πάντα, από το φυσικό κεφάλαιο και τους πόρους της πατρίδας τους μέχρι μια χούφτα μετανάστες και πρόσφυγες, που έφτασαν εδώ και ζήτησαν καταφύγιο στη δύσκολή τους ώρα.

Πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες σημαίνει φυσικά 5 άτομα για κάθε 1.000 ιθαγενείς. Παρόλα αυτά κραυγάζουν οι αποκτηνωμένοι πως έχουμε γεμίσει αλλοδαπούς και οι υποκριτές πως κάνουν ό,τι μπορούν για να τους φιλοξενούν υπό συνθήκες ανθρώπινες αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό για όλους. Τα εκατομμύρια των ευρώ που ήρθαν, και έρχονται ακόμη, από την Ευρώπη για τον σκοπό αυτό τα λυμαίνονται οι ίδιοι που φωνάζουν να διώξουνε τους πρόσφυγες και οι ίδιοι που ψεύδονται πως κάνουνε ό,τι μπορούν για την αξιοπρεπή και ασφαλή φιλοξενία αυτών. Την ίδια ώρα άνθρωποι ζουν μες στον πάγο, σκεπασμένοι με χιόνι στην ύπαιθρο, λόγω της αποκτήνωσης των κοινωνιών και της υποκρισίας των κυβερνώντων. Επίσης παιδιά μένουν χωρίς σχολείο λόγω των ρατσιστών που θέτουν θέματα υγείας των αποστειρωμένων τέκνων τους, την ίδια ώρα που και ο πιο ηλίθιος καταλαβαίνει ότι αν υπάρχει παιδί ανεμβολίαστο, αυτό είναι που κινδυνεύει και όχι τα εμβολιασμένα. Αντιδρούν λοιπόν δραστήριοι κρετίνοι να μην πάνε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο, να μην συναναστραφούν με τα δικά τους παιδιά, να μην κοινωνικοποιηθούν, να παραμείνουν αποκλεισμένα, να ζήσουν στο περιθώριο, να γκετοποιηθούν, να γεννηθεί μέσα τους ο τρομοκράτης που θα σφάξει, θα σκοτώσει, θα λιώσει σε λίγα χρόνια την κοινωνία αυτή που τα άφησε στην άκρη της.