Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Δ. Καζάκης - Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης (8 Ιανουαρίου 2015)

Ισλαμικό και εθνικό κράτος


Του Απόστολου Διαμαντή
  
Το τρομοκρατικό χτύπημα των φανατικών ισλαμιστών στο Παρίσι αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα στην Ευρώπη, επιταχύνει τις εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και ενισχύει τις κοινωνικές δυνάμεις που απαιτούν επιστροφή στο εθνικό πλαίσιο.

Η σοβαρή σύγκρουση του Ισλάμ με τον δυτικό κόσμο έχει την αφετηρία της στην ιρανική επανάσταση στα τέλη του 70. Μέχρι τότε, η υφέρπουσα σύγκρουση παρέμενε αδρανής, διότι η παρουσία της ΕΣΣΔ και της μαοϊκής Κίνας και η δυναμική ακόμα παρουσία των χωρών του Τρίτου Κόσμου, με καθεστώτα που είχαν εθνικό χαρακτήρα ή καθεστώτα φίλα προσκείμενα στην ΕΣΣΔ και την Κίνα, έθετε το φανατικό Ισλάμ στο περιθώριο.

Στην μεταπολεμική εποχή προείχε για τους μουσουλμανικούς λαούς της Ασίας και της Αφρικής η δημιουργία πολιτικών καθεστώτων στα πλαίσια της λογικής του εθνικού κράτους, τα οποία όμως σύντομα μετατρέπονταν σε στρατιωτικές δικτατορίες καθώς δεν υπήρχαν οι κοινωνικές προϋποθέσεις  για μια αστική επανάσταση. Τα παραδείγματα της αλγερινής επανάστασης, της Αιγύπτου με τον Νάσερ, της Λιβύης με τον Καντάφι, του Ιράκ με τον Σαντάμ Χουσεϊν και της Συρίας με τον Άσαντ είναι χαρακτηριστικά.

Εσύ πόσο ηλίθιος είσαι...


Toυ Καρτέσιου

Φίλε ψηφοφόρε του Σαμαρά, εσύ που ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές ΝΔ, άκουσε σε παρακαλώ το παρακάτω απόσπασμα της σημερινής συνέντευξης του Δημήτρη Σταμάτη στον Real fm. Δεν είναι κάποιος τυχαίος ο κ. Σταμάτης. Είναι Υπουργός Επικρατείας, στενός φίλος και στενότατος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.
Το απόσπασμα είναι μικρό. Ούτε δύο λεπτά. Χωρίς κοψίματα και ραψίματα. Άκουσέ τον. Μάθε το πολιτικό κίνητρο που σου δίνει η ΝΔ να την ψηφίσεις. Σε παρακαλώ, κάνε τον κόπο…
Και τώρα πες μου σε παρακαλώ την αλήθεια. Πώς θα αντιμετώπιζες κάποιον που σου λέει «Κοίτα, ήρθα να σου γαμήσω τη ζωή, αλλά θέλω να εκτιμήσεις το γεγονός ότι δεν στο κρύβω»; Θα τον άφηνες; Θα την εκτιμούσες αυτή την ειλικρίνεια; Θα πήγαινες να τον ψηφίσεις;

Είναι σκληρό να σε αγαπούν μαλάκες

Η σφαγή στο Charlie Ηebdo άρχισε ήδη να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και για εκλογικές σκοπιμότητες αλλά και από τους υποστηρικτές τής ελεύθερης οπλοφορίας, τόσο στην Γαλλία όσο και στο εξωτερικό.

«Είναι σκληρό να σε υποστηρίζουν μαλάκες» θα μπορούσε να φωνάξει το Charlie Ηebdo βλέποντας κάποιες αντιδράσεις στην Γαλλία και αλλού στον κόσμο. Χωρίς καμμιά έκπληξη, το δράμα τού Charlie Ηebdo έχει προκαλέσει αμφίβολες αντιδράσεις ή απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην εκστρατεία του για τις βουλευτικές εκλογές, χρησιμοποίησε την τραγωδία ενάντια στον πολιτικό αντίπαλό του, τον ΣυΡιζΑ, ο οποίος φαίνεται να προηγείται στις σφυγμομετρήσεις. «Σήμερα στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε μια σφαγή με τουλάχιστον δώδεκα θάνατους. Και εδώ μερικοί ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο την παράνομη μετανάστευση και υπόσχονται την πολιτογράφηση», δήλωσε ο επί κεφαλής τής συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας.

Το πρόωρο τέλος του νέου πολιτικού ελέγχου;


Του system failure

Ένας νέος γύρος βομβαρδισμού δηλώσεων και εκτιμήσεων ξεκίνησε από το συστημικό δίκτυο προπαγάνδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, η προπαγάνδα θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε τη μέρα των εκλογών. Η βασική ανησυχία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μαφίας, η οποία κινεί τα νήματα των δυτικών κυβερνήσεων, είναι η πιθανότητα μιας αυτόνομης κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση και επέκταση του νεοφιλελεύθερου πειράματος.

Αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, είναι άλλη μια επιχείρηση της πολιτικής της "απόλυτης σύγχυσης". Δηλώσεις και αναλύσεις από διάφορες πηγές - παγκόσμια συστημικά ΜΜΕ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της Γερμανικής κυβέρνησης, εφημερίδες και περιοδικά - στοχεύουν κυρίως τους Έλληνες ψηφοφόρους, σε μια προσπάθεια να διασπείρουν τη σύγχυση, για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που επιλέξουν νέες πολιτικές δυνάμεις (και κυρίως από την Αριστερά), αντί των παραδοσιακών δυνάμεων που κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και 40 χρόνια και κατέληξαν να υιοθετήσουν πλήρως το νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Τι φοβούνται περισσότερο οι ευρωκράτες μπροστά στις εκλογές της 25ης;


Tου Δημήτρη Καζάκη

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz μίλησε ανοιχτά ενάντια στη γερμανική φιλολογία που θέλει την Ελλάδα να αφήνει το ευρώ. Ο Schulz σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, την Τετάρτη (7 Ιανουαρίου) εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του σεναρίου Μέρκελ, περιγράφοντας τη δήλωσή της για ευρώ-έξοδο της Ελλάδας ως "ανεύθυνη".

Προειδοποίησε επίσης μέλη και τα όργανα της ΕΕ να μην παρεμβαίνουν στις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα. "Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους: Δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης από το ευρώ", είπε. Και συνέχισε γεμάτος ανησυχία: "Τα αυτόκλητα σχόλια που δίνουν στον κόσμο στην Ελλάδα την ιδέα ότι δεν πρόκειται αυτοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους διά της ψήφου τους, αλλά οι Βρυξέλλες, ή το Βερολίνο θα μπορούσε ακόμη και να ωθήσει τους ψηφοφόρους στα χέρια των ριζοσπαστικών δυνάμεων".

Καταλάβατε την ανησυχία; Η εποχή που ο μέσος Έλληνας τρόμαζε όταν έβγαινε η Μέρκελ...
και δήλωνε ότι θα πετάξουν έξω την Ελλάδα από το ευρώ, πέρασε ανεπιστρεπτί. Όπως επίσης πέρασε και η εποχή που έτρεμε ο μέσος Έλληνας μην τυχόν και δυσαρεστηθούν οι επίτροποι και τα αφεντικά των Βρυξελλών. Τώρα πια και μόνο η ιδέα ότι θα συνεχισθεί η ίδια κατάσταση, τρομάζει πολύ περισσότερο την πλειοψηφία των Ελλήνων. Πόσο μάλλον να επιβληθεί ένα νέο "πακέτο".