Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Πρόκληση με το Τσεσμέ στο Καστελόριζο ετοιμάζει η Τουρκία


Νέα πρόκληση στο Αιγαίο φέρεται να ετοιμάζει η Τουρκία καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες επιχειρείται μεταφορά της έντασης και στην περιοχή του Καστελόριζου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.   

Η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου και το ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.   Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.   

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές ,συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων ,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.   

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την έκπτωση της Ελληνικής Ιθαγένειας του Δήμαρχου Χειμάρρας, Γιώργου Γκόρου


Όπως και είχε αποκαλύψει εγκαίρως ο «Ταχυδρόμος», δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως) η απόφαση για την έκπτωση της Ελληνικής Ιθαγένειας για τον νυν Δήμαρχο Χειμάρρας, Γιώργο Γκόρο. Η απόφαση φέρνει την ημερομηνία 28.06.2017 και την υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών, κ Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Η εν λόγω απόφαση, επισημαίνει επίσης ότι ελήφθη, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας κι απεικονίζεται στο πρακτικό αρ. 2112/03.04.2017 της Συνεδρίας.

Η έκπτωση της Ελληνικής Ιθαγένειας για όποιον συμπατριώτη μας, δεν είναι για κανέναν, ούτε και για τον «Ταχυδρόμο», η είδηση που θα μας χαροποιούσε. Απεναντίας, χαρμόσυνη είδηση είναι η απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας για κάθε συμπατριώτη μας Βορειοηπειρώτη που δοκιμάζεται ακόμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ούτε και για το Συμβούλιο Ιθαγένειας και τον ίδιο τον Υπουργό, που υπογράφουν καθημερινώς την απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε πολλούς βορειοηπειρώτες, ήταν από τις ευχάριστες στιγμές αυτή η απόφασή τους.

Αποκάλυψη: Δεν βγήκαμε στις αγορές πριν το ΔΝΤ για να μην συρθεί η Ελλάδα στα δικαστήρια


Του Βασίλη Γεώργα

Το Liberal αποκαλύπτει σήμερα τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο δίστασε να βγει στις αγορές αυτή την εβδομάδα, και η κυβέρνηση ανέβαλε τελευταία στιγμή την έκδοση του 5ετούς ομολόγου για το απώτερο μέλλον.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η αιτία για το πισωγύρισμα της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι σε πιθανές νομικές ενέργειες επενδυτών για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών από τη στιγμή που θα προχωρούσε σε άνοιγμα βιβλίου προσφορών πριν τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται εδώ και μέρες σε γνώση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο το γεγονός ότι η επίσημη δημοσιοποίησή της από το Ταμείο θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου ενώ η έκδοση προγραμματίζονταν να γίνει νωρίτερα -μεταξύ Δευτέρας 17/7 και Τρίτης 18/7- συνιστούσε σύμφωνα με εισηγήσεις νομικών, «απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών» προς τους επενδυτές και δημιουργούσε προϋποθέσεις για την άσκηση ένδικων μέσων κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Liberal, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν συρθεί στα δικαστήρια από επενδυτές που θα υπέβαλαν αγωγές με την κατηγορία ότι απέκρυψε πληροφορίες από τους επενδυτές με σκοπό την εξαπάτησή τους». Και αυτό καθώς η έκδοση ομολόγων περιλαμβάνει σαφείς όρους σύμφωνα με τους οποίους οποιαδήποτε σημαντική πληροφόρηση (material information) βρίσκεται στην κατοχή των Αρχών (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση το DSA του ΔΝΤ) θα πρέπει να δημοσιοποιείται.