Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Στριμώχνονται παλιοί και νέοι σωτήρες, για το διπλό νόμισμα του Σόιμπλε...

Του Μιχάλη Αριδά*

Τι είναι το περίφημο grexit, με το οποίο μας φοβερίζει και μας τρομάζει κάθε τόσο ο κ. Σόιμπλε; Γιατί εδώ και ένα χρόνο το αναφέρει τόσο συχνά; Είναι η έξοδος από το ευρώ και η μετάβασή μας σε ένα εθνικό νόμισμα; Όχι βέβαια. Σιγά μη χάσει την κότα με τα χρυσά αυγά, που λέγεται Ελλάδα. Μέσω του ευρώ την ελέγχει και δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί να την χάσει. 

Τι είναι τότε το grexit κατά Σόιμπλε; Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του έγκυρου σε αυτά τα θέματα Bloomberg, το οποίο αναδημοσιεύτηκε από όλα τα δικά μας μέσα, το Μάιο του 2015, αλλά και μύρια άλλα ρεπορτάζ έκτοτε, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το grexit Σόιμπλε, δεν είναι τίποτα άλλο, από το διπλό νόμισμα. 
Τι μορφή μπορεί να έχει ένα διπλό νόμισμα; 
Το ένα νόμισμα θα είναι σίγουρα το ευρώ. Το άλλο μπορεί να είναι ένα δεύτερο νόμισμα (geuro το ονόμαζαν οι «εταίροι» μας παλιότερα) ή μια υποσχετική του κράτους. Ότι και να ‘ναι αυτό, θα είναι πάντα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βεβαίως και όχι υπό τον έλεγχο της Ελληνικής κυβέρνησης ή μιας Ελληνικής κρατικής κεντρικής τράπεζας. Οι υποστηρικτές του διπλού νομίσματος μας λένε πως έτσι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ρευστότητα και θα πάρει μπρος η οικονομία μας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΤΗ! Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και σκεφτείτε. Υπάρχει περίπτωση να μην υποτιμηθεί το οποιοδήποτε δεύτερο νόμισμα, έναντι του πρώτου και ισχυρού ευρώ; Δε θα γίνει σε λίγους μήνες, λόγω της συνεχούς υποτίμησης, σαν τα "ράλλικα" ή "κοτζαμάνικα" λεφτά, που μας έλεγαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας; Τότε που πήγαιναν να  αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί και στοίχιζε μερικά δισεκατομμύρια; 
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες θα θυμούνται πως ήταν γεμάτα τα ρέματα με τα πεταμένα αυτά χαρτονομίσματα των δισεκατομμυρίων. Όπως τότε υπήρχε το γερμανικό στρατιωτικό μάρκο και η ελληνική δραχμή, έτσι και τώρα θα υπάρχει το ευρώ και το δεύτερο ελληνικό νόμισμα.

Η αλήθεια για τις αποφάσεις του Eurogroup


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Μία πρώτη ανάγνωση-σχολιασμός της απόφασης απο τον Γ.Γ. του Ε.Πα.Μ. Δημ. Καζάκη, στο τέλος του άρθρου

Toυ Θέμη Τζήμα

Eπειδή η ψευδολογία πρέπει να έχει ένα όριο και κυρίως επειδή τα όσα αυτές τις μέρες αποφασίζονται θα έχουν μακρόχρονες επιπτώσεις, ας δούμε τι όντως ανακοινώθηκε από το Eurogroup ώστε να ξέρουμε τι πραγματικά πρόκειται να γίνει.

Σημείο 1ο: στα προαπαιτούμενα των 5,4 δισ. Ευρώ, δηλαδή πριν φτάσουμε στον προληπτικό μηχανισμό, στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η εξής αναφορά: 
“Greece will implement as part of the prior actions for the first review: a first package of fiscal parametric measures amounting up to 3% of GDP by 2018; this package includes a pension reform, a reform of the personal income tax and additional fiscal parametric measures, such as a VAT reform and public sector wage bill measures;” 
Επιπλέον των αυξήσεων στο ΦΠΑ στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων εκταμίευσης της πρώτης δόσης, γίνεται μνεία στους μισθούς του δημοσίου τομέα. Τι εννοεί το Eurogroup όταν αναφέρεται σε παρεμβάσεις στους μισθούς του δημοσίου στο πλαίσιο παραμετρικών παρεμβάσεων; Θα υπάρχουν επιπλέον παρεμβάσεις από αυτό το πακέτο, στους μισθούς του δημοσίου;

Σημείο 2ο: στη δεύτερη παράγραφο γίνεται αναφορά όχι μόνο στον προληπτικό μηχανισμό όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει αλλά και στο είδος των μέτρων- οριζόντια, από δαπάνες και από φόρους- που θα λαμβάνονται. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το είδος του “κόφτη” στον οποίο η κυβέρνηση αναφέρθηκε- προεδρικά διατάγματα κάθε άνοιξη- μιλούμε για πρωτοφανή υποκατάσταση της νομοθετικής από την εκτελεστική λειτουργία, για παγίωση των οριζοντίων μέτρων και όλα αυτά στο διηνεκές! Κοινώς, με την απόφαση αυτή για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, εφόσον υλοποιηθεί, όλη η δημοσιονομική και ουσιαστικά οικονομική πολιτική της χώρας αποσπάται από τη Βουλή επ' άπειρον και όλο το κόστος μεταφέρεται σε μισθούς, συντάξεις και φόρους. Είναι αμφίβολο αν υπήρξε οποτεδήποτε ιστορικά παρόμοιος μηχανισμός σε ανεπτυγμένη οικονομία και σε δημοκρατικό πολίτευμα.

9/5/2016 ► Ο Δημήτρης Καζάκης (Ε.ΠΑ.Μ.) στο Kontra channel

ΕΛΕΟΣ!!!Παραδόθηκαν σε όλα...και πανηγυρίζουν...


Υποχωρήσαμε σε όλα: Μισθοί και συντάξεις στον αυτόματο «κόφτη»

Η Αθήνα υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των δανειστών και «έδωσε» στον αυτόματο «κόφτη» την δυνατότητα περικοπής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα νομοθετήσει και τον έκτακτο μηχανισμό («κόφτη») για τη λήψη μέτρων κάθε φορά που θα καταγράφεται απόκλιση από το στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα. Στα μέτρα αυτά - στις περικοπές δηλαδή - θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

Το Eurogroup, που μιλά για «συμπληρωματικό μνημόνιο», διεμήνυσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πήρε υποσχέσεις ότι θα κλείσει σύντομα θετικά η αξιολόγηση – ίσως στο Eurogroup στις 24 Μαΐου – και ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά μετά την λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018 ή αρχές του 2019.