Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Πρέπει η Σλοβενία να συλλάβει τον «αξιότιμο κύριο Ντράγκι»;

Mario Draghi-Bostjan Jazbec
Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Η Σλοβενία είναι μία μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Και φυσικά  είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, με τους δικούς του νόμους, τους οποίους τηρεί και πρέπει πάντα να τηρεί και με ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Η επιδρομή, επομένως, εισαγγελέα στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, η κατάσχεση και ο έλεγχος αρχείων δεν πρέπει να ενοχλεί κανέναν! Ποιος μπορεί να φοβάται τον έλεγχο εκτός από έναν κλέφτη, έναν πλαστογράφο ή έναν εγκληματία;

Ο μόνος που μπορεί να φοβάται τον έλεγχο, είναι όποιος έχει «λερωμένη την φωλιά του». Όποιος έχει χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής αυτής Τράπεζας και έχει ενεργήσει πράξεις ή παραλείψεις που συνιστούν εγκληματικές πράξεις. Εγκληματικές, όχι απαραίτητα με την έννοια του φυσικού εγκλήματος, βιασμού ή δολοφονίας με πιστόλι, αλλά με εκείνη του οικονομικού εγκλήματος. Πλαστογραφίες εγγράφων, παράνομες μεταφορές κεφαλαίων, παράνομες μεταφορές εγγράφων, μεταφορά εμπιστευτικής πληροφόρησης του κράτους σε τρίτους και άλλες πράξεις ή παραλείψεις που αποτελούν στοιχεία που μπορούν να στείλουν έναν υπάλληλο ή και τον Κεντρικό Τραπεζίτη στην φυλακή για 20, 30, 40 ή και 100 χρόνια!

Θα μου πείτε, υπάρχει περίπτωση, τέτοιες πράξεις να έχουν γίνει από τον Κεντρικό Τραπεζίτη, ο οποίος υπόψιν είναι απλός πλέον υπάλληλος του κυρίου Ντράγκι, απλός υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Για να ακριβολογούμε, δεν είμαστε πλέον σίγουροι. Η μάλλον για να μιλήσουμε πιο ειλικρινά, φαίνεται ότι οι αγριοφωνάρες του μεγαλοτραπεζίτη κυρίου Ντράγκι, με τις οποίες διαμαρτυρήθηκε για έναν απλό έλεγχο, δείχνουν ότι κάτι πολύ άσχημο βρωμάει!  Φωνές των οποίων οι τόνοι ελάχιστα θυμίζουν «αξιοπρεπείς τραπεζίτες με γραβάτες» και παραπέμπουν σε πράξεις από «μαφιόζικες συμμορίες κλεφτών». Μαφιόζικες συμμορίες που πιάστηκαν «στα πράσα» σε φαγοπότι!

Ο βιαστικός χαρτοπαίκτης


Εάν επιτραπεί η διάσωση των τραπεζών από το δημόσιο, τότε θα χρεοκοπήσει το κράτος. Εάν όχι, τότε θα χρεοκοπήσουν οι Πολίτες του. Επομένως η λύση είναι η λιρέτα, μαζί με τη διαγραφή μέρους των οφειλών – εκτός εάν αποφασισθεί μία συνδιάσκεψη χρέους της Ευρώπης.
.«Είναι προφανές ότι, θα χρειαστεί ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Όμως, με τα ξένα κεφάλαια να εγκαταλείπουν την χώρα, οι τράπεζες θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας από την κυβέρνηση. Και εδώ είναι που ξεκινά το πρόβλημα, αφού με βάση του νέους κανόνες της Ευρωζώνης, είναι αδύνατον να συμβεί.
Δεν μπορεί να υπάρξει διάσωση από το κράτος (Bailout), εάν δεν προηγηθεί «κούρεμα» στους ομολογιούχους, μετόχους και καταθέτες. Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, ζήτησε επιβολή των κανόνων αλλά με ευελιξία – κάτι που δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί. Παράλληλα, η Γερμανία έχει δηλώσει ότι, τα προβλήματα της Ιταλίας είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα των Ιταλών (όπως ακριβώς έλεγε και για την Ελλάδα). Το γερμανικό «κατηγορητήριο» αναφέρει πως η Ιταλία κινήθηκε πολύ αργά για να επιβάλει τάξη στο παραπαίον τραπεζικό της σύστημα – πιθανόν επειδή οι τράπεζες είχαν σχέσεις διαπλοκής και διαφθοράς με το πολιτικό σύστημα.

Μικρή μαφιόζικη ιστορία νεοελληνικής ανάπτυξης...


Του Γιάννη Μακριδάκη

Στο χωριό Βολισσός της ΒΔ Χίου, όπου ζω τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας υδροβιότοπος, τον οποίον η ελληνική νομοθεσία προστατεύει αυστηρά. Κατ’ απαίτηση όμως μερίδας κατοίκων του χωριού, οι οποίοι δεν λογαριάζουν τίποτε μπροστά στην προσωπική τους διευκόλυνση, ο Δήμος συνήθιζε επί πολλά χρόνια κάθε καλοκαίρι να μπαζώνει με χώμα και βράχια τον υδροβιότοπο, να τον αποξηραίνει και να κατασκευάζει πρόχειρο δρόμο επί της παραλίας για να περνούν με τα οχήματά τους οι διερχόμενοι.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι σφοδρές αντιδράσεις άλλης μερίδας κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν αποτέλεσμα να σταματήσει το μπάζωμα του υδροβιότοπου αλλά να αρχίσουν οι γκρίνιες, οι κατάρες, οι ύβρεις και οι απειλές για τους συγκεκριμένους “οικολόγους που κάνουν κουμάντο στο χωριό και δεν αφήνουν τον Δήμο να κάνει τον δρόμο”.

Όλα αυτά μέχρι χθες, που ασυνείδητοι εμπρηστές έβαλαν φωτιά μέσα στην καρδιά του υδροβιότοπου, με 7 μποφόρ βοριά και τον έκαψαν, όπως και όλη τη γύρω περιοχή, με κίνδυνο να κάψουν ανθρώπους, σπίτια και κτήματα, κατόπιν δε, μέσα στην αναμπουμπούλα και όταν τελείωσε αργά τη νύχτα η πυροσβεστική επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα με πολλά οχήματα και με ελικόπτερο διότι η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, “κάποιοι” έφεραν το γκρέιντερ του δήμου και μπάζωσαν τον υδροβιότοπο στο γνωστό σημείο για να κάνουν ξανά τον συνήθη δρόμο – μνημείον αυθαιρεσίας και νεοελληνικής αναπτύξεως.

ΤΟ ΝΑΤΟ «ΠΟΛΙΟΡΚΕΙ» ΤΗ ΡΩΣΙΑ


Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΤΣΙΑΡΑ*
Άνεμοι (ψυχρού) πολέμου πνέουν σήμερα πάνω από την Ευρώπη, με το επίκεντρο της νέας καταιγίδας να εντοπίζεται στη Βαρσοβία, όπου συναντιούνται από το πρωί οι ηγέτες του ΝΑΤΟ.
Είναι η πέμπτη και τελευταία σύνοδος κορυφής του απερχόμενου στο τέλος του έτους Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η πιο ιστορική, αλλά και η πιο αμφιλεγόμενη, καθώς όλα είναι προγραμματισμένα για ραγδαίες αλλαγές στην αποστολή και τον παγκόσμιο ρόλο της Συμμαχίας.
ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ;
Πέρα από την επέκταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού κράτους» και των τζιχαντιστικών απειλών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το «παζάρι» για την επόμενη μέρα στη Συρία, αλλά και την εξουσιοδότηση μιας νέας αποστολής «κατά των λαθροδιακινητών» στη Λιβύη, που ουσιαστικά έχει σκοπό να σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα προς την Ιταλία, η σημαντικότερη μακράν απόφαση προφανώς αφορά την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία και ιδιαίτερα στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία, όπου το αντιρωσικό μένος έχει φτάσει – δικαίως ή αδίκως – σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Χτες στο γερμανικό κοινοβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε νέα επίθεση στη Ρωσία για το ουκρανικό: «Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας στην Ανατολή, διότι όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται λόγω λόγων και πράξεων, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη», είπε η Μέρκελ.

Στο άρθρο 99 η Ένωση Πεζών, ο ιστορικότερος συνεταιρισμός της Κρήτης

Η κρίση δεν αφήνει τίποτα όρθιο, πόσο μάλλον όταν ήδη προϋπάρχουν σημαντικά προβλήματα δανεισμού και υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια. Όπως αναφέρει το Cretalive.gr ο πιο ιστορικός συνεταιρισμός της Κρήτης, με μεγάλη διαδρομή και ένας από του πιο ξακουστούς συνολικά στην Ελλάδα, η Ένωση Πεζών Κρήτης (ΕΑΣΠ), εντάχθηκε στο άρθρο 99. Ξεκινά μια μαραθώνια προσπάθεια εξυγίανσης με στόχο τόσο να διασωθεί η ίδια, όσο και να εξασφαλιστούν οι δεκάδες πιστωτές και οι πρώην και νυν εργαζόμενοι της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγάλος βραχνάς της Ένωσης Πεζών ήταν τα τραπεζικά χρέη που ξεπερνούν τα 23 εκ ευρώ, και που αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των χρεών της.

Παράλληλα, τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί φέρεται πως ήταν μεγάλα, καθώς οι παραγωγοί είχαν μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, ενώ μετά τα capital controls, το πρόβλημα διογκώθηκε πάρα πολύ. 

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr η Ένωση την Παρασκευή 8/7 δια των συνηγόρων της Φραγκίσκου Λαμπρινού και Αργύρη Αργυριάδη, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, 120 σελίδων, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, ώστε- σύμφωνα με την πρόβλεψη – να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του 100% των χρεών της.