Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Πρέπει η Σλοβενία να συλλάβει τον «αξιότιμο κύριο Ντράγκι»;

Mario Draghi-Bostjan Jazbec
Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Η Σλοβενία είναι μία μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Και φυσικά  είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, με τους δικούς του νόμους, τους οποίους τηρεί και πρέπει πάντα να τηρεί και με ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Η επιδρομή, επομένως, εισαγγελέα στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, η κατάσχεση και ο έλεγχος αρχείων δεν πρέπει να ενοχλεί κανέναν! Ποιος μπορεί να φοβάται τον έλεγχο εκτός από έναν κλέφτη, έναν πλαστογράφο ή έναν εγκληματία;

Ο μόνος που μπορεί να φοβάται τον έλεγχο, είναι όποιος έχει «λερωμένη την φωλιά του». Όποιος έχει χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής αυτής Τράπεζας και έχει ενεργήσει πράξεις ή παραλείψεις που συνιστούν εγκληματικές πράξεις. Εγκληματικές, όχι απαραίτητα με την έννοια του φυσικού εγκλήματος, βιασμού ή δολοφονίας με πιστόλι, αλλά με εκείνη του οικονομικού εγκλήματος. Πλαστογραφίες εγγράφων, παράνομες μεταφορές κεφαλαίων, παράνομες μεταφορές εγγράφων, μεταφορά εμπιστευτικής πληροφόρησης του κράτους σε τρίτους και άλλες πράξεις ή παραλείψεις που αποτελούν στοιχεία που μπορούν να στείλουν έναν υπάλληλο ή και τον Κεντρικό Τραπεζίτη στην φυλακή για 20, 30, 40 ή και 100 χρόνια!

Θα μου πείτε, υπάρχει περίπτωση, τέτοιες πράξεις να έχουν γίνει από τον Κεντρικό Τραπεζίτη, ο οποίος υπόψιν είναι απλός πλέον υπάλληλος του κυρίου Ντράγκι, απλός υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Για να ακριβολογούμε, δεν είμαστε πλέον σίγουροι. Η μάλλον για να μιλήσουμε πιο ειλικρινά, φαίνεται ότι οι αγριοφωνάρες του μεγαλοτραπεζίτη κυρίου Ντράγκι, με τις οποίες διαμαρτυρήθηκε για έναν απλό έλεγχο, δείχνουν ότι κάτι πολύ άσχημο βρωμάει!  Φωνές των οποίων οι τόνοι ελάχιστα θυμίζουν «αξιοπρεπείς τραπεζίτες με γραβάτες» και παραπέμπουν σε πράξεις από «μαφιόζικες συμμορίες κλεφτών». Μαφιόζικες συμμορίες που πιάστηκαν «στα πράσα» σε φαγοπότι!


Η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας αποδεικνύεται ότι αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία που ζητήθηκαν από εισαγγελέα, προφανώς θεωρώντας ότι είναι υπεράνω του νόμου. Και ναι, υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα, περιλαμβανομένου του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι και ο «Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας», Jazbec , που εμπλέκονται σε κατηγορητήριο για οικονομικά εγκλήματα. Ο κύριος  Bostjan Jazbec, μάλιστα, έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί δια άγνωστη κατεύθυνση, δεν μπόρεσε να κάνει κάποια δήλωση ή εμφάνιση ενώ ανοίχτηκαν τα αμαρτωλά συρτάρια του γραφείου του!

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται έλεγχοι από κυρίαρχα κράτη-μέλη, για παράνομες πράξεις και παραλείψεις της ΕΚΤ, πέρσι είχε γίνει αντίστοιχη επιδρομή από τις Κυπριακές αρχές. Απλά είναι η πρώτη φορά που ένα κυρίαρχο κράτος όρθωσε το ανάστημα του, και συνεχίζει  τους ελέγχους! Η υπόθεση αφορά πλαστογραφία, από το 2013 και έκτοτε, εγγράφων που  κατηγορούνται  ότι εμπλέκονται η ΕΚΤ του κυρίου Ντραγκι και που οδήγησε σε μηδενισμό των τοποθετήσεων μικρομετόχων και μικροομολογιούχων, και η οποία υποχρέωσε το κράτος να βάλει 3 δισ. ευρώ, κινδυνεύοντας να συρθεί ολόκληρη η χώρα στην εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε τι βαθμό αντίστοιχα μαγειρέματα έχουν γίνει από εκπροσώπους της ΕΚΤ, δηλαδή τους Κεντρικούς Τραπεζίτες στην Κύπρο, την Ελλάδα ή άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ενδεχομένως κατέστρεψαν ολόκληρες χώρες, είναι άγνωστο. Όμως ουσιαστικά, αυτό που τώρα αποδεικνύεται  δεν είναι μια απλή ατασθαλία, ένα απλό οικονομικό έγκλημα από μέλη της ΕΚΤ! Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι ο κύριος Ντραγκι και οι φίλοι του, εντός της Τράπεζας αλλά και όσοι τον στηρίζουν στην Γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν μεθύσει από την ασυδοσία, από την απόλυτη ισχύ που τους έχουν δώσει τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, και νομίζουν ότι είναι υπεράνω των νόμων! Αυτό, από μόνο του είναι επικίνδυνο.Επικίνδυνο για τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών ! Και επικίνδυνο για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη!

Κανένας δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων!  Αν στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη, σε κάποιο τοπικό παράρτημα της Κεντρικής Τράπεζας γίνονταν ανομίες, οι εισαγγελείς θα εισέβαλαν με την βοήθεια από ειδικές δυνάμεις και οι μεγαλοτραπεζίτες θα έμπαιναν στη φυλακή με κατηγορίες ισόβια! Γι αυτό, αυτό που τώρα κάνει η Σλοβενία, ο εισαγγελέας και η κυβέρνηση της, βρίσκει κάθε Ευρωπαίο πολίτη, κάθε φορολογούμενο, μαζί της. Καμιά ανομία δεν πρέπει να καλυφθεί! Το απόστημα –αν υπάρχει- πρέπει να σπάσει, η Ευρώπη δεν μπορεί να κυβερνάται από συμμορίες κλεφτών- μεγαλοτραπεζιτών- με γραβάτες!

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/63517/apopsi/k-bergos/prepei-i-slobenia-na-sullabei-ton-isonaxiotimo-kurio-ntragkisin.html

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.