Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Στο άρθρο 99 η Ένωση Πεζών, ο ιστορικότερος συνεταιρισμός της Κρήτης

Η κρίση δεν αφήνει τίποτα όρθιο, πόσο μάλλον όταν ήδη προϋπάρχουν σημαντικά προβλήματα δανεισμού και υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια. Όπως αναφέρει το Cretalive.gr ο πιο ιστορικός συνεταιρισμός της Κρήτης, με μεγάλη διαδρομή και ένας από του πιο ξακουστούς συνολικά στην Ελλάδα, η Ένωση Πεζών Κρήτης (ΕΑΣΠ), εντάχθηκε στο άρθρο 99. Ξεκινά μια μαραθώνια προσπάθεια εξυγίανσης με στόχο τόσο να διασωθεί η ίδια, όσο και να εξασφαλιστούν οι δεκάδες πιστωτές και οι πρώην και νυν εργαζόμενοι της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγάλος βραχνάς της Ένωσης Πεζών ήταν τα τραπεζικά χρέη που ξεπερνούν τα 23 εκ ευρώ, και που αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των χρεών της.

Παράλληλα, τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί φέρεται πως ήταν μεγάλα, καθώς οι παραγωγοί είχαν μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, ενώ μετά τα capital controls, το πρόβλημα διογκώθηκε πάρα πολύ. 

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr η Ένωση την Παρασκευή 8/7 δια των συνηγόρων της Φραγκίσκου Λαμπρινού και Αργύρη Αργυριάδη, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, 120 σελίδων, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, ώστε- σύμφωνα με την πρόβλεψη – να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του 100% των χρεών της.


Σύμφωνα με το σχέδιο - στο οποίο σημειωτέον συναίνεσαν και οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στην διαδικασία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου – προβλέπεται η αποπληρωμή, σε βάθος χρόνου, των οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες ενώ τα οφειλόμενα προς τους πρώην και νυν εργαζόμενους θα καταβληθούν σε 24 δόσεις.

Το Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για την Συνεταιριστική Οργάνωση που επιδιώκει ουσιαστικά να «βγάλει τη θηλιά της χρεοκοπίας από το λαιμό της».

Ποιος είναι ο συνεταιρισμός Ένωση Πεζών Κρήτης

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών έχει μεγάλη ιστορία καθώς ιδρύθηκε το 1933 και δραστηριοποιείται στα δύο κυρίαρχα προϊόντα της Κρήτης, πρωτίστως το κρασί και δευτερευόντως το λάδι. Βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου Κρήτης, στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.

Η Ένωση Πεζών οινοποιεί ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα ενώ στα δύο ιδιόκτητα ελαιουργεία της αλέθονται 6.000 τόνοι ελαιόκαρπου. Η εμφιάλωση του ελαιολάδου αγγίζει τους 2.000 τόνους ετησίως ενώ του κρασιού 8.000 τόνους. Η πρωτότυπη συσκευασία Tetra Pak ξεπέρασε πέρυσι τους 4.000 τόνους σε κρασί και λάδι. Η Ένωση Πεζών κατέχει, για τη διανομή των προϊόντων της, ιδιόκτητες αποθήκες 10.000 μ2, σε 3 κέντρα χειρισμού ετοίμων προϊόντων στρατηγικά τοποθετημένα ανά την επικράτεια, καθώς και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ο οποίος αποτελείται από 28 οχήματα.

Απασχολεί 130 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ το εποχιακό προσωπικό ξεπερνά τα 300 άτομα σε περιόδους αιχμής.

Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από 45 αντιπροσώπους-αγρότες με τετραετή θητεία.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/63758/oikonomia/epicheiriseis/sto-arthro-99-i-enosi-pezon-o-istorikoteros-sunetairismos-tis-kritis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.