Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Σε συμπληγάδες πιέσεων τα Σκόπια και ρόλος του Σόρος...


(Φωτ. Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Gjorge Ivanov (δεξιά) αναθέτει στον ηγέτη του VMRO DPMNE, Nikola Gruevski (αριστερά) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στις 9 Ιανουαρίου 2017. Photo by Senada Ibraimova/Anadolu Agency/Getty Images)

Σε συμπληγάδες πιέσεων βρίσκονται τα Σκόπια, καθώς ενώ η πολιτική κρίση στην χώρα δεν έχει τέλος, μετά την Αλβανία και η Σερβία προβαίνει σε επίδειξη δύναμης εναντίον των Σκοπίων, με «εργαλείο» μάλιστα το θέμα της ονομασίας.

Ο ανοικτός εκβιασμός του Αλβανικού παράγοντα που απαιτεί ικανοποίηση συγκεκριμένης πλατφόρμας αιτημάτων προκειμένου να συναινέσει στην συγκρότηση κυβέρνησης στην πΓΔΜ, η διαρκής απειλή από το γειτονικό Κόσσοβο, τα προβλήματα με την Βουλγαρία και τώρα η ένταση στις σχέσεις με τον τελευταίο «σύμμαχο» στην περιοχή, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης στην γειτονική χώρα.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι τόσο το αλβανικό στοιχείο, όσο και το Βελιγράδι, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές αφετηρίες, χρησιμοποιούν το θέμα της ονομασίας για να πιέσουν τα Σκόπια, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος εφόσον αντιληφθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί την μοναδική λύση που θα διασφαλίσει την σταθερότητα και επιβίωση της χώρας.

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών έδωσε η απόφαση του Βελιγραδίου να αλλάξει τις πινακίδες στον δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με την πΓΔΜ αλλά και στα διόδια που εκδίδονται στα σύνορα, και αντί του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χρησιμοποιεί πλέον την προσωρινή ονομασία FYROM.[1]