Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Σε συμπληγάδες πιέσεων τα Σκόπια και ρόλος του Σόρος...


(Φωτ. Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Gjorge Ivanov (δεξιά) αναθέτει στον ηγέτη του VMRO DPMNE, Nikola Gruevski (αριστερά) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στις 9 Ιανουαρίου 2017. Photo by Senada Ibraimova/Anadolu Agency/Getty Images)

Σε συμπληγάδες πιέσεων βρίσκονται τα Σκόπια, καθώς ενώ η πολιτική κρίση στην χώρα δεν έχει τέλος, μετά την Αλβανία και η Σερβία προβαίνει σε επίδειξη δύναμης εναντίον των Σκοπίων, με «εργαλείο» μάλιστα το θέμα της ονομασίας.

Ο ανοικτός εκβιασμός του Αλβανικού παράγοντα που απαιτεί ικανοποίηση συγκεκριμένης πλατφόρμας αιτημάτων προκειμένου να συναινέσει στην συγκρότηση κυβέρνησης στην πΓΔΜ, η διαρκής απειλή από το γειτονικό Κόσσοβο, τα προβλήματα με την Βουλγαρία και τώρα η ένταση στις σχέσεις με τον τελευταίο «σύμμαχο» στην περιοχή, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης στην γειτονική χώρα.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι τόσο το αλβανικό στοιχείο, όσο και το Βελιγράδι, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές αφετηρίες, χρησιμοποιούν το θέμα της ονομασίας για να πιέσουν τα Σκόπια, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος εφόσον αντιληφθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί την μοναδική λύση που θα διασφαλίσει την σταθερότητα και επιβίωση της χώρας.

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών έδωσε η απόφαση του Βελιγραδίου να αλλάξει τις πινακίδες στον δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με την πΓΔΜ αλλά και στα διόδια που εκδίδονται στα σύνορα, και αντί του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χρησιμοποιεί πλέον την προσωρινή ονομασία FYROM.[1]

Η αντιπαράθεση μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων σοβούσε εδώ και μήνες με αφορμή την σπουδή που έδειξε η πΓΔΜ να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, κάτι που επέβαλε όχι μόνο ο διεθνής παράγοντας αλλά και η πίεση που ασκήθηκε από το Αλβανικό στοιχείο που μάλιστα μέσω του κόμματος DUI στήριζε τον κυβερνητικό συνασπισμό με το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι.

Για την Σερβία, που ήταν από τις πρώτες χώρες, παρά τις άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, που είχε αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι κινήσεις αυτές των Σκοπίων θεωρήθηκαν ως «πισώπλατη μαχαιριά» και προκάλεσαν οργή στην σημερινή εθνικιστική σερβική ηγεσία.

Ο Υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντατσιτς με δηλώσεις του στις αρχές του χρόνου είχε χαρακτηρίσει μεγάλο λάθος της Σερβίας την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα της.
«Η Σερβία έκανε λάθος όταν αναγνώρισε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), δεδομένου ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν αργότερα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Έλληνες και τώρα περιμένουμε από εκείνους να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο», δήλωσε ο σέρβος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «εμείς αναγνωρίσαμε τη Μακεδονία προσβάλλοντας τους Έλληνες και αυτοί (ενν. τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι. Για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».
Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα ο κ. Ντατσιτς είχε προειδοποιήσει ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει μεν να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της στις διμερείς σχέσεις, αλλά σε πολυμερές ή διεθνές επίπεδο θα χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ, δηλαδή το FYROM

Το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ αντέδρασε στην κίνηση του Βελιγραδίου και με διαβήματα του ζήτησε την «διόρθωση» της ονομασίας της χώρας στις πινακίδες στα σύνορα με την Σερβία. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, αναφέρει ότι η χρήση του FYROM «έρχεται σε αντίθεση με τις συναφθείσες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Σερβίας» και ότι θα πρέπει αυτή η «πρόκληση που προσβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν αντικατοπτρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι ακατάλληλο και επαίσχυντο, να κατονομαζόμαστε από γείτονες με προσβλητικό τρόπο».

Ο σέρβος ΥΠΕΞ Ι. Ντατσιτς χαρακτήρισε «παράλογη» την απαίτηση των Σκοπίων και με ειρωνικό τρόπο μάλιστα τόνισε ότι εάν θεωρεί η σκοπιανή κυβέρνηση ότι είναι προσβολή να αναφέρεται η χώρα με το FYROM τότε «γιατί δεν αποχωρεί από τον ΟΗΕ, από τον ΟΑΣΕ από το Συμβούλιο της Ευρώπης και δεν διακόπτουν τις σχέσεις με την Ε.Ε., που χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία».


Χθες όμως τα Σκόπια βρέθηκαν στο στόχαστρο και της Σόφιας. Ο απερχόμενος Βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πρεβνελιεφ κάλεσε την «Μακεδονία να αποκηρύξει την ιδέα του Μακεδονισμού» και σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι μπορεί η «Μακεδονία να γίνει μέλος της Ε.Ε., αλλά στην Ε.Ε. δεν έχει θέση ο Μακεδονισμού». Ο κ. Πρεβνελιεφ εξέφραζε την σκληρή επίσημη γραμμή που απαιτεί πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. να υπογράψει σύμφωνο φιλίας με την Σόφια που θα αποκηρύσσει τον «Μακεδονισμό» και θα αποδέχεται ουσιαστικά την ύπαρξη της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας στην σημερινή πΓΔΜ.[2]

Ν.Μ.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/109262/amyna--diplomatia/2017/se-sumpligades-pieseon-ta-skopia.html

****

[1]  Το ΥΠΕΞ Σκοπίων καλεί τη Σερβία να σταματήσει τη χρήση του όρου «FYROM»

Τα Σκόπια διαμαρτύρονται γιατί οι Σέρβοι έχουν γράψει ότι η οδός  10 από το Βελιγράδι οδηγεί προς τα σύνορα της ‘πΓΔΜ’- ‘БЈРМ’, σε πινακίδα που αναφέρεται στα διόδια της εθνικής οδού

Ιανουάριος 20, 2017. 14:08

Σκόπια.

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της διπλωματικής οδού απαίτησε την άμεση διόρθωση της ονομασίας του νοτιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, από τις σερβικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του, την οποία δημοσιεύει το σκοπιανό ‘Maxfax’.

Η αντίδραση προήλθε από την εμφάνιση  πινακίδων  στους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας προς τα Σκόπια που τα αναφέρουν ως “FYROM” στη σερβική 'БЈРМ'.

Η χρήση αυτού του όρου, και όχι του συνταγματικού ονόματος της Ψευδομακεδονίας,  «βρίσκεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αυτή η ανακολουθία πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόκληση προσβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών του νοτιου σλαβικού κράτους και δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Η ακατάλληλη και ασεβής ονομασία είναι καταχρηστική μεταξύ των γειτόνων» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Πηγή:http://www.echedoros-a.gr/2017/01/fyrom.html#more


[2]  Πρόεδρος Βουλγαρίας: Ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, αλλά, όχι με τον ‘μακεδονισμό’

Ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, επεσήμανε ότι δεν μπορούν να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ με την ιδεολογία του μακεδονισμού, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο Fokus
Ιανουάριος 22, 2017. 09:04

Τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι ο μακεδονισμός, διότι είναι μια ιδεολογία που δεν είναι μόνο αντι-βουλγαρική, αλλά αντιδημοκρατική και φασιστική, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του ως πρόεδρος.

«Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας (Γκεόργκι Παρβάνοφ) ήταν πολύ υπερήφανος για τις ατελείωτες συναντήσεις και τις επισκέψεις του στα Σκόπια. 
Αλλά, σε αντάλλαγμα αυτών, από την πρώτη μέρα, υπήρξαν ατέλειωτες προκλήσεις κατά της  Βουλγαρίας. 

Απίστευτες βλασφημίες μέρα και νύχτα στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. 

Χιλιάδες προκλήσεις σε όλους τους διεθνούς οργανισμούς και τις διεθνείς διασκέψεις για τη Βουλγαρία. 

Ναι, έχω αλλάξει την πολιτική μου σε σχέση με την Ψευδομακεδονία, και δεν θα είναι πλέον ‘ρομαντική’ αλλά ρεαλιστική», είπε ο Πλεβνέλιεφ. Ανέφερε, ακόμη, ότι τις θέσεις του τις προώθησε στην ΕΕ.

«Έχω επισημάνει το πρόβλημα. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τώρα είναι εύκολο. Οι πρόεδροι όλης της Ευρώπης γνωρίζουν τα επιχειρήματά μου, τα επεσήμανα και αποδείχθηκαν σωστά. Θα ήθελα να πω ότι είναι ένα θέμα που πραγματικά υποστηρίζει και ο νυν υπουργός Εξωτερικών και ο νέος πρόεδρος Ράντεφ», είπε.

 Ο  μακεδονισμός είναι φασισμός

«Ναι, τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το υποστηρίζει η Βουλγαρία, αλλά όχι ο μακεδονισμός. Ο μακεδονισμός είναι μια ιδεολογία που δεν είναι μόνο αντι-βουλγαρική, αλλά και αντιδημοκρατική. Είναι μια ιδεολογία  συνολικής χειραγώγησης της ιστορίας.Είναι μια ιδεολογία που δημιουργεί εντάσεις, εντάσεις μεταξύ των μελλοντικών γενεών.
Ειλικρινά θέλω τα παιδιά μου και τα παιδιά των αδελφών μας από την άλλη πλευρά, των Σκοπίων, να είναι αδέλφια και φίλοι και να έχουν ειρήνη, αλλά με την χειραγώγηση της ιστορίας δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοσύνη και ειρήνη. Μια μπερδεμένη ιστορία που για τη Βουλγαρία είναι φασιστική, και δεν μπορεί να προχωρήσει», σύμφωνα με το πρακτορείο  ‘Fokus’.

Πηγή:http://www.echedoros-a.gr/2017/01/blog-post_354.html

****

Συνέντευξη Νίκολα Γκρούεφσκι για αλλαγή ονόματος και τον ρόλο του Σόρος στα Σκόπια

Ιανουάριος 20, 2017. 20:28

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι και νυν επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, του VMRO-DPMNE, παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα ‘Express’ του Κοσσυφοπεδίου, την οποία παρουσιάζει στο σλαβικό κοινό, η εφημερίδα 'Dnevnik' των Σκοπίων.

Δύσκολο το πρόβλημα του ονόματος

Ο Γκρούεφσκι αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική του καριέρα, τονίζοντας ότι εγκατέλειψε το επάγγελμα του τραπεζικού υπαλλήλου, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα, στον τομέα της πολιτικής.

Στην ερώτηση «γιατί στους Αλβανούς της χώρας υπάρχει η πεποίθηση ότι είστε κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε ότι αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη.

«Το 2008 είχαμε λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, και ένα χρόνο μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι το κράτος μας είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Στις δύο αυτές περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε λόγω του αποκλεισμού από την Ελλάδα  που ζητούσε να αλλάξουμε το όνομα της χώρας μας, τη γλώσσα -την ψευδομακεδονική (σλαβική)-, το όνομα του έθνους μας και την ονομασία του λαού μας.

Εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Μπορείτε να φαντασθείτε πως θα αντιδρούσαν οι πολίτες και οι πολιτικοί στη χώρα σας, εάν οι πολιτικοί αναγκάζονταν να υπογράψουν δήλωση ότι δεν είναι Αλβανοί και ότι η γλώσσα τους δεν είναι η αλβανική και συγχρόνως να αλλάξουν και την ονομασία της χώρας;  Όταν ο γείτονάς σας λέει ότι δεν είστε Αλβανοί και ψεύδεστε και σας εκβιάζει να δηλώσετε μια άλλη ονομασία και ταυτότητα, αλλιώς δεν σας επιτρέπει να προχωρήσετε με πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ειδικά μάλιστα, όταν η πλειοψηφία του κράτους είναι ενάντια σε αυτήν την ιδέα και δεν θέλουν αυτό το ζήτημα να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων, τότε κατηγορούν την πλειοψηφία των πολιτών και τους πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία, ως εθνικιστές και σοβινιστές. Όλα αυτά τα κάνουν για να ασκήσουν πίεση σε πολιτικούς  που δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε να υπογράψουν αυτό που ζητάνε.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση που δεν θέλω να συμβεί στον καθένα. Μια τρελή κατάσταση. Από τη μια πλευρά να σε προσβάλλουν και από την άλλη να έχεις τα δύο τρίτα του πληθυσμού που είναι εναντίον αυτών των αιτημάτων.

Το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος και η ιδεολογία του

Στη συνέχεια έρχεται ο Σόρος, που αρχίζει να ενεργοποιείται με τη δύναμη του και την πολιτική επιρροή,  μέσω του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας χρηματοδοτεί εβδομήντα (70) ΜΚΟ και δωροδοκώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προωθώντας την αντίληψη για εμένα ότι είμαι σοβινιστής, εγκληματίας, διεφθαρμένος, φαύλος και ανίκανος.

Αυτά δεν τα κάνει μόνο στη χώρα μου,  τα ίδια κάνει και σε άλλες χώρες με αδύνατη οικονομία, όπως η δική μας. Δίνοντας ένα μικρό για αυτόν χρηματικό ποσό, σε εμάς φαντάζει μεγάλο και χρηματοδοτεί με αυτό διάφορα κοινωνικά σχήματα δημιουργώντας έναν στρατό διαδηλωτών που προσπαθούν να ρίξουν την κυβέρνηση, καταστρέφοντας στην ουσία τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Να επιστρέψω στην ερώτησή σας. Στόχος της Ψευδομακεδονίας είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ξεπερασθούν οι προκλήσεις που ανέφερα παραπάνω.

Γιατί γίνονται όλα αυτά με τον Σόρος στη χώρα σας;

Ο Σόρος είναι ένας επιχειρηματίας ο οποίος  έχει τη δική του ιδεολογία που συνδέεται με το Ινστιτούτο της Ανοικτής Κοινωνίας. Τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι προκαλεί συγχύσεις σε διεθνείς μετοχές και σε νομίσματα (και επωφελείται).

Πέρα από τη σφαίρα των επιχειρήσεων οι δραστηριότητες του είναι γνωστές και υπάρχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την πολιτική.

Αυτή είναι ενεργή σε πολλές χώρες, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, όπου επιδιώκει να διευρύνει την ιδεολογία του.

Συνήθως αυτή η ιδεολογία του συνδέεται με τα αριστερά κόμματα. Το κόμμα μας είναι κεντρο-δεξιό, συντηρητικό, ένα κόμμα που η ιδεολογία του δεν συμπτίπτει με την ιδεολογία του Σόρος.
Δέκα τοις εκατό των χρημάτων του στην Ευρώπη τα ‘ρίχνει’ στη χώρα μας. Συγκρίνοντας αυτά τα χρήματα θα δείτε ότι κατά κεφαλήν είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η παρουσία του είναι εδώ και 25 χρόνια στα Σκόπια. Τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί εντονότερα χρηματοδοτώντας 70 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για τα σχέδιά του καθώς και με χρηματοδοτήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, δημιουργώντας ένα  ‘στρατό’  που πρόσκεινται στον Τζορτζ Σόρος.

Ο Σόρος βρίσκεται πάντοτε εναντίον μας, είτε είμαστε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση και ταυτίζεται πάντοτε με τις θέσεις της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM.
Θα το πω πάλι, τα τελευταία χρόνια ο Σόρος έχει ρίξει στη χώρα μας πολλά εκατομμύρια για τους σκοπούς του.

Έχετε συναντηθεί ποτέ με τον Τζορτζ Σόρος;

Συναντηθήκαμε πριν από έξι χρόνια στην Πράγα. Σε συνέδριο για την ‘Δεκαετία των Ρομά’ καθώς η χώρα μου είχε τότε την προεδρία. Αυτός είναι ένας από τους χορηγούς της κοινότητας των Ρομά και συναντήθηκε με όλους τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Μιλήσαμε 15-20 λεπτά. Κύριο θέμα ήταν οι δραστηριότητές μας για την κοινότητα των Ρομά και τι μπορεί να γίνει με το μέλλον της  Ευρώπης. 

Στο τέλος της συζήτησης με ρώτησε σχετικά με τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο όνομα  της χώρας μου. Επεσήμανε ότι όσο πιο γρήγορα επιλυθεί το θέμα αυτό θα ήταν καλύτερα γιατί στην εξουσία στην Ελλάδα βρίσκονταν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν θα ήταν για πολύ πρωθυπουργός, ενώ με αυτούς  που θα τον διαδεχθούν (στην πρωθυπουργία)  θα είναι πολύ πιο δύσκολα για εξεύρεση λύσης στο όνομα.

Αλλά, δυστυχώς, ο Παπανδρέου στις βασικές πτυχές  του προβλήματος, κράτησε τις γνωστές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, ότι το όνομα Μακεδονία ήταν απαράδεκτο για τους Έλληνες. Διαπίστωσα τότε ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος με το όλο θέμα.

Πηγή:http://www.echedoros-a.gr/2017/01/blog-post_542.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.