Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η Υ.Α. προτείνει έξι βήματα για την επίλυση της προσφυγικής κατάστασης στην Ευρώπη


Εν όψει της επικείμενης διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παρουσιάζει σήμερα κάποιες προτάσεις που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επιλύσουν την προσφυγική κατάσταση στην Ευρώπη.
«Δεν έχουμε πια χρόνο για χάσιμο. Είναι επείγουσα η ανάγκη να υπάρξει σθεναρή ηγεσία και όραμα από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών ώστε να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, που κατά τη γνώμη μας, είναι διαχειρίσιμη εάν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο», 
δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. 
«Δεν είναι μόνο μια προσφυγική κρίση αλλά και μια κρίση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η συλλογική αποτυχία υλοποίησης των μέτρων που έχουν εγκρίνει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στο παρελθόν έχει οδηγήσει στην τωρινή κλιμάκωση της κρίσης», πρόσθεσε.
Η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς πάνω από 30.000 άνθρωποι βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα, από τους οποίους οι μισοί βρίσκονται στην Ειδομένη δίπλα στα σύνορα με την πΓΔΜ. Αν και οι ελληνικές αρχές και ο στρατός έχουν αυξήσει την ανταπόκρισή τους, χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στο ύπαιθρο χωρίς επαρκείς δομές υποδοχής, παροχή υπηρεσιών, βοήθειας ή ενημέρωσης.

Με ποιούς συζητάς κ. Τσίπρα;;;


Πόσο "χρήσιμος ηλίθιος" μπορεί να είναι ο φερόμενος ως πρωθυπουργός ;
Συνομιλεί με ΠΟΙΟΝ;και για ΤΙ; 
.............................................................................

Τελευταία ενημέρωση: 08.03.2016 | 20:55

- Πριν από τη συνέντευξη Τύπου υπεγράφησαν συμφωνίες για τον τουρισμό, το εμπόριο και το προσφυγικό
- Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως το σημαντικότερο είναι η φιλία που υπάρχει με την Ελλάδα
- Το θέμα των τουρκικκών παραβιάσεων στο Αιγαίο έθεσε τον Τούρκο ομόλογό του ο Αλέξης Τσίπρας
- Υπεγράφη η συμφωνία για τη σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη με τρένα
- Συμφωνήθηκε να προωθηθεί άμεση η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με την Άγκυρα
- Εγκάρδιο το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, με προσφυγικό, διμερείς σχέσεις και κυπριακό στην ατζέντα

Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις υπογραφές για τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας - Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε αρχικά πως πλέον υπάρχει ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου. "Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα", συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η συνέχεια ΕΔΩ
............................................................................

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σμύρνης ο Αλέξης Τσίπρας

Για την πολιτική οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αν και όπως διευκρίνισε «είναι κάπως παράξενο και παράδοξο να απονέμεται σε έναν αριστερό ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της πολιτικής οικονομίας».

Το βασικό πρόβλημα της εποχής μας, ανέφερε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του, είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων.

Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους.
ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΑΙΔΡΑ ΕΔΩ
.............................................................................

ΣΧΟΛΙΟ  του Γ.Γ. του ΕΠΑ.Μ. στην εκπομπή "Διάλογοι" στην ERTopen 
[7 Μαρτίου 2016]


................................................................

Ας θυμηθούμε :

Αλληλέγγυοι και πρόσφυγες: το αντίβαρο του κόσμου στην βαρβαρότητα


Οι δυο γιαγιάδες μου, όπως και 1.4 εκατομμύρια άλλες ψυχές ήταν προσφυγόπουλα από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Όσοι σώθηκαν από τους επεκτατικούς πολέμους των εθνικιστών, τις σφαγές των Κεμαλικών και την «προστασία» των αποικιοκρατών αιωνίων Ευρωπαίων «συμμάχων», έφτασαν στην Ελλάδα. Όχλοι από «γηγενείς» καλούσαν να πέσει «Φωτιά στους τουρκόσπορους πρόσφυγες». Αυτά δεν ακούγονταν μόνον από αμόρφωτους οπαδούς του Βασιλιά, αλλά και από τους αστούς της εποχής όπως ο εκδότης της γνωστής μας Καθημερινής, Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος ακόμα και το 1928, κάποια χρόνια πριν καλωσορίσει τους Γερμανούς Ναζί στην Αθήνα, χαρακτήριζε τους πρόσφυγες «προσφυγική αγέλη». Πάμπολλα τα θύματα εμπρησμών, δολοφονικών επιθέσεων και βιαιοπραγιών από τους «γηγενείς» κατοίκους της χώρας που φοβόταν πως «θα τους πάρουν τις δουλειές, θα τους μολύνουν με ασθένειες και θα τους αλλοιώσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα».

Τις δεκαετίες του 50 και του 60 δύο από τους θείους μου μετανάστευσαν στις ΗΠΑ· χωρίς χαρτιά. Σήμερα, κάποιοι άνθρωποι που ιεραρχούν την αξία της ανθρώπινης ζωής αναλόγως με το τι χαρτιά φέρει ο καθένας, θα τους χαρακτήριζαν «λαθρομετανάστες». Κρύβονταν και ζούσαν μέσα στα σκουπίδια για να αποφύγουν την απέλαση.

Κλείνει τις πόρτες στους πρόσφυγες η Σλοβενία-Φραχτες στην Βαλτική...


Θα δέχεται μόνο πρόσφυγες που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν απόψε ότι από τα μεσάνυχτα, [ 08 03 2016] δεν θα επιτρέπουν σε μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος της χώρας, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις για "ανθρωπιστικούς" λόγους, με αποτέλεσμα να κλείσει έτσι τελείως ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος.

Η είσοδος στη Σλοβενία θα επιτρέπεται μόνο "στους αλλοδαπούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στη χώρα", σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και σε μετανάστες που θα επιλέγονται "κατά περίπτωση, για ανθρωπιστικούς λόγους και σύμφωνα με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι "η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από το διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα".

Ακολουθεί και  Σερβία