Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία των τραπεζών για τα τελευταία τρίμηνα αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιστροφή της τάσης των «κόκκινων» δανείων, καθώς περιορίζεται συνεχώς η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανοιγμάτων είναι απογοητευτικά και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» της ΤτΕ,[**] τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω του ενός έτους διαμορφώνονται σε πάνω από 21 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των δύο ετών ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε αυτά τα τρομακτικά στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα καταγγελμένα δάνεια και τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω του 1 έτους φτάνουν τα 68 δισ. ευρώ!
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, να απελευθερώσουν κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΤτΕ, τα εν λόγω ευρήματα υποδηλώνουν τον υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύουν τις δυσκολίες στην αποτελεσματική διαχείρισή τους.